Bamselina

Aktiivijäsen
  • Content count

    1771
  • Joined

  • Last visited

About Bamselina

  • Rank
    Addikti

Contact Methods

  • ICQ
    0
  1. Meidän 6,5v esikoinen sai ADHD-diagnoosin muutama kuukausi sitten ja asiaa on epäilty jo pidemmän aikaa. Vauvana en muista että olisi ollut mitään erityistä johon olisin kiinnittänyt huomion, mutta päiväkodista 1v 8kk iässä tuli ensimmäisen kerran kommenttia siitä miten poika ei malta keskittyä omaan leikkiin lainkaan, vaan vain haahuilee ympäriinsä koko päivän seuraten mitä kaikki muut tekevät. Silloin tuota ei osannut ajatella minään outona, mutta nyt tiedän että tuo johtui tasan tarkkaan keskittymishäiriöstä. Nukkumisongelmat ovat olleet mukana kuvioissa noin 9kk iästä lähtien. Lapsi ei herää öisin, mutta aamuherätys on talviaikaan 3:30/04 maissa, ollut aina. Poika on tosi impulsiivinen, räjähtää nollasta sataa pienimmistäkin asioista, ei osaa kontrolloida tunteitaan lainkaan ja pieninkin mitätön asia aiheuttaa samanlaisen raivon kuin joku oikeasti iso asia, levoton ja kokoajan liikkeessä (telkkaria katsoessa hyörii ja pyörii lattialla, ruokapöydässä kiemurtelee ja jalat vispaa koko ajan, kaikkia tavaroita pitää kokoajan kosketella/siirrellä), ei osaa keskittyä mihinkään leikkiin yksin vaan vaatii jatkuvasti jonkun (aikuisen) huomion ja leikissä pitää kokoajan kommentoida hänelle tapahtumia yms, aloittaa miljoonia juttuja muttei tee mitään loppuun vaan siirtyy heti seuraavaan (esim piirtää minuutin, jättää kaikki kynät levälleen, menee leikkimään autoilla, minuutin jälkeen keksiikin että haluaa katsoa ipadia, kunnes hetken kuluttua sisko aloittaa leikin autolla jolloin poika saa armottoman hepulin koska "hänellä oli autoleikki kesken".. ), sosiaaliset suhteet vaikeita, todella voimakastahtoinen ja ehdoton ja joustaminen on lähes mahdotonta, suuttuessaan on agressiivinen ja lyö ja potkii todella paljon. Agressiivisuuteen toki vaikuttaa paljon myös se, että poika ei puhu kuin muutaman sanan, joten luonnollisesti turhautuminenkin on aivan huipussaan ja se ilmenee juurikin fyysisesti. Perusluonteelta hän on kuitenkin maailman iloisin ja onnellisin tyyppi, joka on kiinnostunut uusista asioista, sosiaalinen ja nauttii ihmisten seurasta. Eli aikalailla kaksi ääripäätä, mutta kaikki se siinä välissä uupuu häneltä täysin. Meillä poika on nyt vuoden ollut erityisluokalla, jossa jatkaa (luultavasti) koko kouluajan, ja meidän mielestä se on aivan lottovoitto ja olen ikionnellinen ettei hän ole tavallisella luokalla. Tuolla asenteet on kohdallaan ja ketään ei pidetä "hankalana häirikkönä" vaan kaikille lapsille tarjotaan se apu ja tuki mitä he tarvitsevat. Parempaa ei voisi toivoa. Toki pakko tähän lisätä että adhd ei ole ainoa diagnoosi, vaan häikkää kehityksessä on vähän enemmänkin, joten ehkä siksi erityisesti juuri tuo luokka tuntuu sopivimmalta.
  2. ingenjoor, meillä kävi ihan samoin. Pojalla (5v 7kk) huomattiin noin kuukausi sitten puhjennut rautahammas paikalla olevan maitohampaan takana. Edessä oleva maitohammas oli kuitenkin vähän löysä ja saatiin tuo sama ohje että jos ei muutaman viikonsisällä lähde irti, niin sitten näytille. Lähti lopulta kuitenkin itsekseen muutaman päivän kuluttua. Kuten myös viereinen etualahammas, ja siihenkin tilalle tuli samantien uusi rautahammas näkyviin. Maitohampaat poika nielaisi.
  3. Me ei olla haluttu lapsille samanlaisia nimiä. Sointuvat kyllä yhteen hyvin, mutta alkavat kuitenkin eri kirjaimilla ja ovat aika erikuuloisia. Lasten nimissä on yhtenevää on samalla kirjaimella alkavat (suvussa esiintyvät) toiset nimet. Nyt kolmannelle lapselle kaavailtu nimi on jo lähes päätetty, ja yllätyksekseni huomasin että nämä meidän lasten nimet ovat kaikki todella vanhoja ruotsinkielisiä, muinais-skandinaavisia nimiä. Eli kyllähän niissä sitten vähän enemmänkin yhteistä oli. Mutta ihan sattumalta ja suunnittelematta kävi näin.
  4. 6. raskaus meneillään, joista 2 syntynyttä, elävää lasta, 2 keskeytynyttä keskenmenoa (rv11-12), yksi raskauden keskeytys (rv20) ja tästä kuudennesta kerrasta ei vielä osaa sanoa miten päättyy, mutta toivottavasti hyvin.
  5. Meidän 5v on käynyt toimintaterapiassa nyt 2 vuotta, syynä haasteet oman toiminnan ohjaamisessa, viive sekä karkea- että hienomotoriikassa, aistialiherkkyyttä ja aistihakuisuutta, impulsiivisuutta, keskittymisvaikeuksia yms. Käytännössä tekee siellä ihan kaikkea. Leikkii, piirtää, harjoittelee mallin mukaan tekemistä (duploilla rakentamista, muotojen piirtämistä yms), harjoittelee omia leikkitaitojaan ja leikin kehittämistä monipuolisemmaksi, kaikkea mikä liittyy oman kehon hallintaan ja aistituntemuksiin, hyppii, pomppii, pyörii, rullaa, jumppaa yms. Rakastaa mennä sinne joka ikinen kerta, mutta en kyllä ihmettelekään. Toimintaterapeutin vastaanotto on kyllä ihan jokaisen lapsen unelma. Pikkusisko vetää yleensä aina kilarit kun hän ei saa mennä.
  6. ^ Tosi hyvä kysymys, ihan samaa olen minäkin miettinyt! Suosituksia otetaan mieluusti täälläkin vastaan.
  7. ^ Noin mäkin oon ajatellut. Musta tuntuisi hullulta pitää vain sitä aluskerrastoa sellaisenaan haalarin alla, en usko että itsekään pärjäisin niin kovilla pakkasilla. Vähän ex tempore menin ostamaan pojalle tuollaisen aluskerraston, mutta oikeasti en tiedä yhtään milloin olisi hyvä ajankohta/tilanne käyttää sitä. Ei niitä viitsi oikein normi sisävaatteiksikaan laittaa (esim. päiväkotiin). Varmasti ois helppo uloslähtiessä kun ois villavaatteet jo valmiina päällä, mutta varmaan tulisi tosi kuuma sisälläoloaikana. Ja jos sitten uloslähtiessä pitäisi riisua päällä olevat normivaatteet, ja laittaa tilalle tuo villainen aluskerrasto, ja sitten vielä pukea lisää vaatetta, niin eihän siinäkään ole mitään järkeä! Enemmän hommaa vaan, kun ylimääräisen villahaalarin voisi mielummin vain pukea suoraan normivaatteiden päälle. Eli ehkä aika yhtä tyhjän kanssa tuo villakerrasto? Olipas hyvä että tuli ostettua! :D
  8. Merinovillainen aluskerrasto aiheuttaa nyt mulle päänvaivaa.. Miten te "käytätte" sellaisia? Ilmeisesti se tulee alimmaksi kerrokseksi, vai..? Miten paljon puette siihen päälle? Esim vaikka jos nyt ajattelee tällaisia nollakelejä..
  9. ^ Metsolalta ainakin löytyy, koosta 60 alkaen. Mistä löytäisin sellaisia kengännauhoja, joissa on "lukko"? Eli nauhoja ei tarvitse sitoa, vaan ne vain kiristetään, ja sitten sillä lukolla (vai miksikä ikinä sitä sanotaankaa..?) kiristetään ne nauhat pysymään halutulla kireydellä.. Tietääköhän kukaan mitä mä tarkoitan..?
  10. Tänään syötiin lohilaatikkoa. Lohi kuuluu meidän pojan ehdottomiin suosikkeihin, joten vähän vaihtelua normi paistetulle lohelle perunamuusin kanssa.
  11. Peukalopoteista kysymys. Mä tilasin alesta pojalle sekä talvirukkaset että vk-hanskat, ja kun tuo paketti tuli postissa ne molemmat hanskat oli mun mielestä ihan samanlaiset, paksulla teddyvuorella ja mun mielestä todellakin talvihanskat. Tilausvahvistuksessa lukee kyllä että yhdet kumpaakin, mutta niissä joiden piti olla vk-hanskat, lukee siinä hanskassa kiinni olevassa tuotelapussa että samalla sekä pakkasajan sekä kurasään hanska. Eli onko peukalopotin vk-hanskat todellakin tuollaiset paksut teddyvuorilliset tosi lämpöiset hanskat..? Vai oonkohan mä nyt sit vain kuitenkin saanut vahingossa kahdet talvihanskat..?
  12. Mitä näpsyt on..?
  13. Meidän 3,5-vuotias ei juurikaan syö karkkia, vaikka se ei meidän vanhempien puolesta ole mitenkään kielletty tai mitään. Jos joku tarjoaa hänelle, niin ei sitä häneltä kielletä, ja onkin siis pari kertaa maistanut esim kylässä mikä on meidän puolesta ihan täysin ok, mutta karkki on vain jotenkin sellainen juttu joka on jotenkin jäänyt. Se on meillä ehkä enemmän sellainen mitä sitä turhaan lapselle tuputtamaan, kun ei hän itse sitä vaadi-asia. Kyllä me miehen kanssa itsellemme ostetaan, mutta yleensä ne sitten syödään pojan nukkumaanmenon jälkeen tms eikä poika esim tiedä mikä kaupan karkkihylly edes on, joten ei niitä väkisinkään osteta.
  14. ^ Veikkaan että tuossa on aika suuria päiväkotikohtaisia eroja, joten varmasti kysymällä selviää parhaiten. Meidän päiväkodissa on ainakin toivomus että hoitoajat 5h päivässä olisivat joko klo 9-14 tai 10-15, juurikin siitä syystä ettei päiväuniaika (12-14) keskeytyisi. Ja etenkin jos lapsi vielä nukkuu niitä päiväunia, niin uskon tuon olevan lapsellekin se paras mahdollinen, jolloin unet saa nukkua rauhassa loppuun. Mutta eri toimintatapoja on varmasti päiväkodista riippuen.
  15. Kiitos PMLats! Komppaan täysin! Ties kuinka monta kertaa on tehnyt mieli vaan alkaa raivomaan että perkele soikoon, PUHU! kun kuitenkin ymmärrät kaiken! mutta onneksi sitä saa itsensä hillittyä.. Poika 3v 4kk on nyt käynyt puheterapiassa reilu pari kuukautta (kerran viikossa) ja vaikka mitään puhetta tai edes äänteitä ei vieläkään tule yhtään sen enempää kuin aikaisemminkaan, niin poika on kuitenkin ymmärtänyt tukiviittomien idean. Parissa kuukaudessa poika on oppinut spontaanisti käyttämään n 20 viittomaa (ilman että meidän tarvitsee ensin näyttää mallia), ja on se kumma juttu miten paljon jo sekin pieni helpottaa elämää kun poika osaa esim kertoa itse jos on jano tai nälkä tai haluaa nukkumaan. Pojan valtavan turhautumisen suhteen on nähtävissä hieman valoa tunnelin päässä, turhautuminen on ehkä ihan vähän vähentynyt kun hänellä on keino kertoa edes joitain asioita ja hän huomaa että häntä ymmärretään. Vielä on toooodella pitkä matka kuljettavana, mutta iloitaan kovasti näistä pienistä edistysaskeleista. Kehitys on kuitenkin edelleen todella hidasta eikä etene sillä tahdilla kuin toivovat, joten kesän jälkeen puheterapiaa lisätään niin että jatkossa sitä tulee olemaan 2-3 kertaa viikossa ja poika saa toivon mukaan yksityisen puheterapeutin (Kelan kustantamana) joka tulee aina päiväkotiin hoitamaan terapiasessiot.