Bamselina

Aktiivijäsen
 • Content count

  1771
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Bamselina

 1. Meidän 6,5v esikoinen sai ADHD-diagnoosin muutama kuukausi sitten ja asiaa on epäilty jo pidemmän aikaa. Vauvana en muista että olisi ollut mitään erityistä johon olisin kiinnittänyt huomion, mutta päiväkodista 1v 8kk iässä tuli ensimmäisen kerran kommenttia siitä miten poika ei malta keskittyä omaan leikkiin lainkaan, vaan vain haahuilee ympäriinsä koko päivän seuraten mitä kaikki muut tekevät. Silloin tuota ei osannut ajatella minään outona, mutta nyt tiedän että tuo johtui tasan tarkkaan keskittymishäiriöstä. Nukkumisongelmat ovat olleet mukana kuvioissa noin 9kk iästä lähtien. Lapsi ei herää öisin, mutta aamuherätys on talviaikaan 3:30/04 maissa, ollut aina. Poika on tosi impulsiivinen, räjähtää nollasta sataa pienimmistäkin asioista, ei osaa kontrolloida tunteitaan lainkaan ja pieninkin mitätön asia aiheuttaa samanlaisen raivon kuin joku oikeasti iso asia, levoton ja kokoajan liikkeessä (telkkaria katsoessa hyörii ja pyörii lattialla, ruokapöydässä kiemurtelee ja jalat vispaa koko ajan, kaikkia tavaroita pitää kokoajan kosketella/siirrellä), ei osaa keskittyä mihinkään leikkiin yksin vaan vaatii jatkuvasti jonkun (aikuisen) huomion ja leikissä pitää kokoajan kommentoida hänelle tapahtumia yms, aloittaa miljoonia juttuja muttei tee mitään loppuun vaan siirtyy heti seuraavaan (esim piirtää minuutin, jättää kaikki kynät levälleen, menee leikkimään autoilla, minuutin jälkeen keksiikin että haluaa katsoa ipadia, kunnes hetken kuluttua sisko aloittaa leikin autolla jolloin poika saa armottoman hepulin koska "hänellä oli autoleikki kesken".. ), sosiaaliset suhteet vaikeita, todella voimakastahtoinen ja ehdoton ja joustaminen on lähes mahdotonta, suuttuessaan on agressiivinen ja lyö ja potkii todella paljon. Agressiivisuuteen toki vaikuttaa paljon myös se, että poika ei puhu kuin muutaman sanan, joten luonnollisesti turhautuminenkin on aivan huipussaan ja se ilmenee juurikin fyysisesti. Perusluonteelta hän on kuitenkin maailman iloisin ja onnellisin tyyppi, joka on kiinnostunut uusista asioista, sosiaalinen ja nauttii ihmisten seurasta. Eli aikalailla kaksi ääripäätä, mutta kaikki se siinä välissä uupuu häneltä täysin. Meillä poika on nyt vuoden ollut erityisluokalla, jossa jatkaa (luultavasti) koko kouluajan, ja meidän mielestä se on aivan lottovoitto ja olen ikionnellinen ettei hän ole tavallisella luokalla. Tuolla asenteet on kohdallaan ja ketään ei pidetä "hankalana häirikkönä" vaan kaikille lapsille tarjotaan se apu ja tuki mitä he tarvitsevat. Parempaa ei voisi toivoa. Toki pakko tähän lisätä että adhd ei ole ainoa diagnoosi, vaan häikkää kehityksessä on vähän enemmänkin, joten ehkä siksi erityisesti juuri tuo luokka tuntuu sopivimmalta.
 2. ingenjoor, meillä kävi ihan samoin. Pojalla (5v 7kk) huomattiin noin kuukausi sitten puhjennut rautahammas paikalla olevan maitohampaan takana. Edessä oleva maitohammas oli kuitenkin vähän löysä ja saatiin tuo sama ohje että jos ei muutaman viikonsisällä lähde irti, niin sitten näytille. Lähti lopulta kuitenkin itsekseen muutaman päivän kuluttua. Kuten myös viereinen etualahammas, ja siihenkin tilalle tuli samantien uusi rautahammas näkyviin. Maitohampaat poika nielaisi.
 3. Me ei olla haluttu lapsille samanlaisia nimiä. Sointuvat kyllä yhteen hyvin, mutta alkavat kuitenkin eri kirjaimilla ja ovat aika erikuuloisia. Lasten nimissä on yhtenevää on samalla kirjaimella alkavat (suvussa esiintyvät) toiset nimet. Nyt kolmannelle lapselle kaavailtu nimi on jo lähes päätetty, ja yllätyksekseni huomasin että nämä meidän lasten nimet ovat kaikki todella vanhoja ruotsinkielisiä, muinais-skandinaavisia nimiä. Eli kyllähän niissä sitten vähän enemmänkin yhteistä oli. Mutta ihan sattumalta ja suunnittelematta kävi näin.
 4. 6. raskaus meneillään, joista 2 syntynyttä, elävää lasta, 2 keskeytynyttä keskenmenoa (rv11-12), yksi raskauden keskeytys (rv20) ja tästä kuudennesta kerrasta ei vielä osaa sanoa miten päättyy, mutta toivottavasti hyvin.
 5. Meidän 5v on käynyt toimintaterapiassa nyt 2 vuotta, syynä haasteet oman toiminnan ohjaamisessa, viive sekä karkea- että hienomotoriikassa, aistialiherkkyyttä ja aistihakuisuutta, impulsiivisuutta, keskittymisvaikeuksia yms. Käytännössä tekee siellä ihan kaikkea. Leikkii, piirtää, harjoittelee mallin mukaan tekemistä (duploilla rakentamista, muotojen piirtämistä yms), harjoittelee omia leikkitaitojaan ja leikin kehittämistä monipuolisemmaksi, kaikkea mikä liittyy oman kehon hallintaan ja aistituntemuksiin, hyppii, pomppii, pyörii, rullaa, jumppaa yms. Rakastaa mennä sinne joka ikinen kerta, mutta en kyllä ihmettelekään. Toimintaterapeutin vastaanotto on kyllä ihan jokaisen lapsen unelma. Pikkusisko vetää yleensä aina kilarit kun hän ei saa mennä.
 6. ^ Tosi hyvä kysymys, ihan samaa olen minäkin miettinyt! Suosituksia otetaan mieluusti täälläkin vastaan.
 7. ^ Noin mäkin oon ajatellut. Musta tuntuisi hullulta pitää vain sitä aluskerrastoa sellaisenaan haalarin alla, en usko että itsekään pärjäisin niin kovilla pakkasilla. Vähän ex tempore menin ostamaan pojalle tuollaisen aluskerraston, mutta oikeasti en tiedä yhtään milloin olisi hyvä ajankohta/tilanne käyttää sitä. Ei niitä viitsi oikein normi sisävaatteiksikaan laittaa (esim. päiväkotiin). Varmasti ois helppo uloslähtiessä kun ois villavaatteet jo valmiina päällä, mutta varmaan tulisi tosi kuuma sisälläoloaikana. Ja jos sitten uloslähtiessä pitäisi riisua päällä olevat normivaatteet, ja laittaa tilalle tuo villainen aluskerrasto, ja sitten vielä pukea lisää vaatetta, niin eihän siinäkään ole mitään järkeä! Enemmän hommaa vaan, kun ylimääräisen villahaalarin voisi mielummin vain pukea suoraan normivaatteiden päälle. Eli ehkä aika yhtä tyhjän kanssa tuo villakerrasto? Olipas hyvä että tuli ostettua! :D
 8. Merinovillainen aluskerrasto aiheuttaa nyt mulle päänvaivaa.. Miten te "käytätte" sellaisia? Ilmeisesti se tulee alimmaksi kerrokseksi, vai..? Miten paljon puette siihen päälle? Esim vaikka jos nyt ajattelee tällaisia nollakelejä..
 9. ^ Metsolalta ainakin löytyy, koosta 60 alkaen. Mistä löytäisin sellaisia kengännauhoja, joissa on "lukko"? Eli nauhoja ei tarvitse sitoa, vaan ne vain kiristetään, ja sitten sillä lukolla (vai miksikä ikinä sitä sanotaankaa..?) kiristetään ne nauhat pysymään halutulla kireydellä.. Tietääköhän kukaan mitä mä tarkoitan..?
 10. Tänään syötiin lohilaatikkoa. Lohi kuuluu meidän pojan ehdottomiin suosikkeihin, joten vähän vaihtelua normi paistetulle lohelle perunamuusin kanssa.
 11. Peukalopoteista kysymys. Mä tilasin alesta pojalle sekä talvirukkaset että vk-hanskat, ja kun tuo paketti tuli postissa ne molemmat hanskat oli mun mielestä ihan samanlaiset, paksulla teddyvuorella ja mun mielestä todellakin talvihanskat. Tilausvahvistuksessa lukee kyllä että yhdet kumpaakin, mutta niissä joiden piti olla vk-hanskat, lukee siinä hanskassa kiinni olevassa tuotelapussa että samalla sekä pakkasajan sekä kurasään hanska. Eli onko peukalopotin vk-hanskat todellakin tuollaiset paksut teddyvuorilliset tosi lämpöiset hanskat..? Vai oonkohan mä nyt sit vain kuitenkin saanut vahingossa kahdet talvihanskat..?
 12. Mitä näpsyt on..?
 13. Meidän 3,5-vuotias ei juurikaan syö karkkia, vaikka se ei meidän vanhempien puolesta ole mitenkään kielletty tai mitään. Jos joku tarjoaa hänelle, niin ei sitä häneltä kielletä, ja onkin siis pari kertaa maistanut esim kylässä mikä on meidän puolesta ihan täysin ok, mutta karkki on vain jotenkin sellainen juttu joka on jotenkin jäänyt. Se on meillä ehkä enemmän sellainen mitä sitä turhaan lapselle tuputtamaan, kun ei hän itse sitä vaadi-asia. Kyllä me miehen kanssa itsellemme ostetaan, mutta yleensä ne sitten syödään pojan nukkumaanmenon jälkeen tms eikä poika esim tiedä mikä kaupan karkkihylly edes on, joten ei niitä väkisinkään osteta.
 14. ^ Veikkaan että tuossa on aika suuria päiväkotikohtaisia eroja, joten varmasti kysymällä selviää parhaiten. Meidän päiväkodissa on ainakin toivomus että hoitoajat 5h päivässä olisivat joko klo 9-14 tai 10-15, juurikin siitä syystä ettei päiväuniaika (12-14) keskeytyisi. Ja etenkin jos lapsi vielä nukkuu niitä päiväunia, niin uskon tuon olevan lapsellekin se paras mahdollinen, jolloin unet saa nukkua rauhassa loppuun. Mutta eri toimintatapoja on varmasti päiväkodista riippuen.
 15. Kiitos PMLats! Komppaan täysin! Ties kuinka monta kertaa on tehnyt mieli vaan alkaa raivomaan että perkele soikoon, PUHU! kun kuitenkin ymmärrät kaiken! mutta onneksi sitä saa itsensä hillittyä.. Poika 3v 4kk on nyt käynyt puheterapiassa reilu pari kuukautta (kerran viikossa) ja vaikka mitään puhetta tai edes äänteitä ei vieläkään tule yhtään sen enempää kuin aikaisemminkaan, niin poika on kuitenkin ymmärtänyt tukiviittomien idean. Parissa kuukaudessa poika on oppinut spontaanisti käyttämään n 20 viittomaa (ilman että meidän tarvitsee ensin näyttää mallia), ja on se kumma juttu miten paljon jo sekin pieni helpottaa elämää kun poika osaa esim kertoa itse jos on jano tai nälkä tai haluaa nukkumaan. Pojan valtavan turhautumisen suhteen on nähtävissä hieman valoa tunnelin päässä, turhautuminen on ehkä ihan vähän vähentynyt kun hänellä on keino kertoa edes joitain asioita ja hän huomaa että häntä ymmärretään. Vielä on toooodella pitkä matka kuljettavana, mutta iloitaan kovasti näistä pienistä edistysaskeleista. Kehitys on kuitenkin edelleen todella hidasta eikä etene sillä tahdilla kuin toivovat, joten kesän jälkeen puheterapiaa lisätään niin että jatkossa sitä tulee olemaan 2-3 kertaa viikossa ja poika saa toivon mukaan yksityisen puheterapeutin (Kelan kustantamana) joka tulee aina päiväkotiin hoitamaan terapiasessiot.
 16. En ainakaan löytänyt tällaista ketjua mistään, mutta joku viisaampi neuvokoon jos sellainen kuitenkin jo löytyy.. Kaipailen kokemuksia ns lapsiparkeista, joita monet paikat kuten esim kauppakeskukset, yliopistot, kuntokeskukset, Ikea yms nykyään tarjoavat. Käytättekö tällaisia hoitopalveluita? Kuinka usein ja millaisissa tilanteissa? Minkä ikäisenä olette vieneet lapsen ensimmäistä kertaa? Miten lapsi on suhtautunut/viihtynyt? Mitä mieltä olette olleet kyseisestä hoitopaikasta/hoitajista?
 17. Poika noin 3v 4kk (100cm, 18kg) käyttää vaatteissa pääosin kokoa 104 (jotain 110:ä on myös jo käytössä), kengät ovat kokoa 27/28 merkistä riippuen.
 18. Bambi, meillä on myös pojalla aika sama juttu tuon suun motoriikan kanssa, eli ruoan pureskelu on aika hidasta ja kaikki tuollainen "motorinen liike" on tosi vähäistä. Kuitenkin foniatri tutki pojan suun ja oli sitä mieltä että kaikki on ihan kunnossa. Mekin saatiin jumppaohjeita suun motoriikan harjoittamiseksi, mm tuon saman kuin LeeLoo. Lisäksi me ollaan harjoiteltu pillillä kaikenlaista, esim kylpyyn otetaan usein pilli jolla puhalletaan kuplia vedessä, ja kaikki puhallusesineet ovat kuulemma hyviä (nokkahuilu, huuliharppu, mä kävin jopa tiimarista ostamassa sellaisia vappupillejä, josta lähtee ääni kun oikein kovaa puhaltaa ). Näiden lisäksi myös kaikki päristelyäänten harjoittelu olisi hyväksi, jos poika vaikka innostuisi jossain vaiheessa matkimalla niitä harjoittelemaan. Meillä tukiviittomia on nyt harjoiteltu reilun kuukauden, ja tällä hetkellä poika osaa jo viittoa hienosti ehkä noin 10 sanaa. Mulla meinasi kyllä epätoivo isekä jossain vaiheessa kun tuntui että edistys on niin hidasta, mutta mua ainakin puheterapeutti rauhoitteli ja sanoi että edistystahti on kuulemma ollut tosi hieno, ja että kuulemma on täysin normaalia että joillain lapsilla voi kestää jopa muutama kuukausikin ennen kuin viittovat yhtäään mitään. Toivotaan siis Bambi että teilläkin niitä alkaisi ajan kanssa tulemaan.
 19. Saako jostain ostettua joko metrikamana tai valmiina pätkinä haalarien ja kurahousujen jalkalenksukuminauhaa? Siis sellaista jossa olisi napinreiät valmiina? Mistäs tällaista kannataisi lähteä metsästämään?
 20. Viime viikolla on poika viimeksi mitattu ja punnittu, ja mittaa oli nyt tasan 100cm. Eli ikää 3v 3kk. Vielä muutama kuukausi takaperin 3-vuotis neuvolassa pituutta oli 98cm. Eli joko kasvuspurtti tai mittausvirhe jommassakummassa mittauksessa. Mutta mennään nyt joka tapauksessa tuolla metrin mitalla.
 21. Tähän mennessä takana on 6 ultraa, edessä on vielä ainakin 2. 1. Rv 8 ar-ultra yksityisellä 2. Rv 12 Nt-ultra 3. Rv 15 Nkl sikiötutkimusyksikkö, (lapsivesinäyte) 4. Rv 16 Lastenklinikka, vauvan sydänultra 5. Rv 20 Rakenneultra 6. Rv 21 Lastenklinikka, vauvan sydänultra vol.2 Tulossa olevat: 7. Rv 30 Lastenklinikka, vauvan sydänultra vol.3 8. Rv 36/37 synnytystapa-arvio
 22. ^ Ok, kiitti vastauksesta Chimelli. Tuntuu kyllä vähän hullulta etteivät kestä tuon paremmin, ei paljoa huvita maksaa 13€ per pari siitä hyvästä että niitä käytetään pari kertaa.. Nyt ostin kokeiluun Prismasta ihan Ciraf-merkkiset kurahanskat (hintakin oli huomattavasti mukavampi 5,90€), joten katsotaan miten nuo kestää.
 23. Pakko kysyä että miten teillä on käytössä kestäneet Rukan kurahanskat? Mä ostin nimittäin pojalle sellaiset kun edelliset (ne oli Reiman) kului puhki. Nyt nuo Rukan hanskat on olleet käytössä ehkä 3 kertaa ja tänään kun hain pojan päiväkodista olivat kurahanskat aivan litimärät sisäpuolta myöten, kuten myös tietysti alla olevan toiset hanskat! Okei tänään oli myös todella kunnollinen loskakeli, ja poika kyllä hyppi isoissa lätäköissä kun hänet hain, mutta hanskat kuitenkin yltävät kyynärvarteen saakka, niin mun on vaikea kuvitella että sieltä saakka pääsisi kuraleikeissä noin paljon vettä sisään.. Ovatko oikeasti ihan tällaista kertakäyttökamaa?!
 24. Huomenna (rv 22+6 ) ajattelin soittaa ja kertoa. Mä oon opintovapaalla enkä ole siis ollut töissä sitten syyskuun. Nyt on kuitenkin pakko ilmoitella sinnekin, jos haluaa saada palkat muutamalta kuukaudelta äippäloman alkaessa. Tulevat varmaan rakastamaan mua, kun ensin ilmoitan olevani 2v opintovapaalla, ja sen jälkeen ilmoitan keskeyttäväni opintovapaan ja jääväni äitiyslomalle, ja että ottaisin vielä kiitos palkankin 3 kk:lta. Niin ja siis jatkanhan mä tottakai sitten äitiysvapaan+hoitovapaan jälkeen vielä opintovapaajaksoni loppuun saakka.