dasta

Jäsen
 • Content count

  81
 • Joined

 • Last visited

About dasta

 • Rank
  Tavis

Contact Methods

 • ICQ
  0
 1. Pitkästä aikaa tulin tännekin käymään. Meillä Iiris aloitti syksyllä ekaluokan ja Satu eskarin. Molemmat ovat samassa, n 40 lapsen kyläkoulussa jossa siis on sekä eskari että ala-aste. Molempien taival on käynnistynyt hyvin joskin olemme ns kehityskeskustelussa miettineet Iiriksen luokanvaihtoa. Tyttö täytti keväällä seitsemän ja osaa nyt lukemisen ja kirjoittamisen lisäksi yhteen- ja vähennyslaskun, opetelee kertotauluja (osaa laskea esim 13 x 8) ja hinkuaa jatkuvasti että opettaisin jakolaskun ja desimaaliluvut. Niinpä olemme miettineet tytön luokanvaihtoa toiselle luokalle joko joululta tai mahdollisesti kolmannelle luokalle ensi syksynä. Vielä ei päätöstä olla tehty koska olemme vanhempina kahden vaiheilla (ja niin on kyllä opettajakin). Toisaalta olisi parempi mikäli koulu esittäisi jonkinlaista ajatushaastetta ettei tytär oppisi että kaikesta selviää kuin vettä vaan, toisaalta minua arveluttaa heittää tytärtä liian vaativiin haasteisiin joita kolmosella jo tulee (englannin kieli jne). Katsotaan nyt. Neiti nuorempi onkin sitten ihan oma tarinansa Lisään vielä että pienestä kyläkoulusta on se etu, että opettajan näkee joka aamu kun lapset vie kouluun ja puhelimella tai sähköpostilla voi kysyä asioita päivittäin. Niin ja reissuvihko on ahkerassa käytössä kans. Meidän tytöt jäävät koulun tiloissa olevaan ip-kerhoon josta heidät sitten haetaan joko mun tai miehen toimesta.
 2. Meillä tytöt ovat olleet oikeastaan koko ajan selkeästi "yksikätisiä". Iiris on aina ollut oikeakätine, Satu taas pienestä pitäen puhdas vasuri. Meidän perheessä minä, mies ja Satu ollaan vasenkätisiä, vain Iiris on oikeakätinen. Perinnöllistä tuo on koska isäni ja äidinisäni olivat molemmat vasenkätisiä (minä sisaruksista ainoa vasuri), mies puolestaan on tiettävästi sukunsa ainoa vasuri vaikkei noista vanhuksista aina voi tietää. Onhan ihan tunnettua että ennen pakotettiin lapset oikeakätisiksi. Minutkin aikoinaan (70-luvun lopussa) pakotettiin neulomaan oikeakätisesti koska opettaja ei osannut neuvoa vasuria. Meillä Iiriksen kohdalla pitänee kotiopetuksen onglema ratkaista sillä että mummi oikeakätisenä saa neuvoa lapsenlapselleen käsityöjutut, minä sit opastan vasenkätistä Satua. Vauvana, ja vielä taaperonakin, laitoin tytöille aina lusikat ym käteen otettavat asiat keskelle pöytää ja annoin itse valita kummalla kädellä siihen tartutaan. Tarttuva käsi saattoi vaihdella mutta aina kynä, lusikka tms vaihdettiin äkkiä "oikeaan" käteen.
 3. En kaunistautunut tasan mitenkään. Kulmat ja ripset ovat mustat muutenkin. En muista enää kävinkö hiusten leikkuussa vai en mutta jos kävin niin ei se synnytyksestä johtunut. Jälkikäteen ajateltuna jalkahoito olisi ollut hyvä juttu koska vatsan vuoksi ei saanut enää omia kantapäitään itse hoidettua. Mitään meikkaamista tms en edes kuvitellut tekeväni. Minä en raskausaikana värjännyt hiuksia ollenkaan kun sanottiin ettei se väri välttämättä tartu (hormoneista johtuen).
 4. Esikoisella muistaakseni 1,6 litraa. Lisäverta en saanut ja hutera olo asettui muutamassa päivässä rautalääkityksen turvin vaikka hb putosikin reilusti alle sadan. Kuopuksesta en muista, olisiko mennyt puolisen litraa sektion vuoksi.
 5. olen aina ollut sitä mieltä että terve lapsi pitää huolen ruuastaan. Meillä ei ruokaa tyrkytetä eikä houkutella tai pakoteta syömään. Ruoka tarjotaan viidesti päivässä ja sitä syödään mitä on pöydässä tarjolla, vaihtoehtoja ei ole. Jos ruoka ei maistu on 2 lusikallista maistettava mutta sen jälkeen saa pöydästä poistua. Ruualla ei leikitä ja pöydässä käyttäydytään kauniisti, pyydetään mm poistumislupa. Ruoka-aikojen välillä ei anneta mitään muuta kuin vettä juotavaksi. Jos olen laittanut lautaselle ison (tai vaikka normaalinkin) ruoka-annoksen ja vain puolet menee niin sitten menee enkä tuputa enempää. Tosin, jos ei lautanen tyhjene ei sit saa jälkiruokaakaan. Näillä ohjeilla meillä on pelattu alusta pitäen (no tuo poistumisjuttu on tullut vasta vuosi sitten) ja ihan hyvin on mennyt eivätkä lapset ole nähneet nälkää Minusta on ihan luonnollista että ajoittain on huonomman syömisen kausia. Tällöin tarjoan kyllä ruuan kuten ennenkin mutta laitan lautasella ainakin puolet pienemmän annoksen kuin normisti. Pyytää sitten lisää jos haluaa.
 6. Meidän talossa eletään meidän säännöillä, myös lapsivieraat. Muualla on voimassa oman perheen säännöt, ovat yleensä riittäneet kun säännöt ovat aika tiukat.
 7. Meillä taas oli "kaikki", rivari pihoineen, auto(t), tiskarit, pyykkärit, mikrot ym. Olen niin patalaiska äiti että teetän koneilla kaiken mahdollisen minkä voin. Myös kertakäyttövaippoja käytin kun en halunnut enkä jaksanut pyykätä kestoja (ei kyllä tullu mieleenkään). Keskustassa asuessa olisi pärjännyt ilman autoa, mutta kun lähti ostamaan viikon ruuat marketista niin en niitä kolmea-neljää ruokakassia olisi saanut kotiin ilman autoa. Nyt kun asutaan maalla ovat autot pakolliset, samaten kaikki muutkin mukavuudet mitä pystyy hankkimaan Ilman pyykkitornia ja tiskaria en olisi päivääkään. Mitä tulee pihalla nukuttamiseen, sitä meillä on tehty aina. Alusta pitäen opetin vauvan nukkumaan ulkona ja paikallaan olevissa vaunuissa ja tytöt nukkuivat joka päivä päikkärinsä ulkona reilun vuoden ikään asti. Pihoilta kuului meteliä muttei se haitannut kun siihenkin opetettiin että talossa ei ole hiljaista kun vauva nukkuu vaan puhua voi normiäänellä ja imuroida ihan rauhassa. Jos isovanhempia tai muita sukulaisia ei ole antamassa tilapäishoitoapua suosittelen soittamaan lähimpään MLL:n toimipistteeseen. Sieltä saa tiedot heidän koulutetuista hoitajistaan. Kun tutustuu yhteen/kahteen hoitajaan alusta pitäen voi huoletta lähteä vaikka kerran kuussa syömään tms. Hoitaja on tuttu sekä lapselle että vanhemmille joten ei huolta. Kustannuskin on minusta ihan kohtuullinen siitä saatavaan hyötyyn nähden.
 8. Minä en ole käynyt Thaimaassa mutta me oltiin Madeiralla kun tyttö oli 6 kk ikäinen. Minulla oli mukana kertispullopussit, yksi pussipullo ja kaksi tavan tuttipulloa sekä 6-8 pullotuttia. Pulloja ei tarvinnut ikinä desinfioida kun kaikki maito (ja velli) laitettiin noihin pullopusseihin. Sit vaan kerran päivässä hipsin keittiöön (oli pieni hotelli) ja keitin kaikki tutit. Suosittelen ehdottomasti, tässä maito tai velli lämpiää uskomattoman äkkiä - myös lentokoneessa jossa noi lämmitetään vesihauteessa (tai näin tehtiin silloin kun me matkustettiin). Noi pussit voi laittaa myös tavan tuttipulloon. Lisäksi meillä oli mukana matkarattaat ja rintareppu, molempia käytin ja molemmat olivat tarpeen.
 9. Kun en koko ketjua lukenut kysyn viisaammilta: mikä olisi paras paikka lomailla 4- ja 5-vuotiaiden tyttöjen kans? Matka on suunnitteilla aikaisintaan ensi keväälle/kesälle ja tällöin tytöt ovat 5 ja 6-vuotiaita. Haluamme hyvätasoisen hotellin jossa on lapsille leikkipaikka ja uima-allas sekä mahdollisuus tilapäislastenhoitoon (jotta ees kerran vois syödä rauhassa). Ranta lähellä ja semmoinen että sinne voi mennä lasten kans. Joku puuhapaikka (huvipuisto, eläintarha tms) vois myös olla ihan kiva jos niitä vaan löytyy. Olen itse ollut Kreetalla vain kerran, joskus 90-luvulla joten muistikuvat ovat varsin hataria.. Lisäys. Ja koska matkalle todnäk lähtee myös miehen tyttö pitäisi majoitustiloissa olla väh 2 makuuhuonetta jotta 5 ihmistä sopii yöpymään.
 10. Jos en saa nukuttua olen tajuttoman äkäinen.
 11. Minulla on ollut hormonikierukka yli neljä vuotta ja olen ollut tosi tyytyväinen. Se laitettiin kuopuksen syntymän jälkeen. Laitto sattui vähän muttei mitenkään kohtuuttomasti, ihan tk-lääkäri laittoi. Kerran lyhennettiin lankoja kun mies valitti että pistää Tiputteluvuotoja esiintyi muistaakseni n 4 kk (koko ajan vähentyen tosin) ja sen jälkeen olen selvinnyt ilman särkylääkkeitä ja supersiteitä - pikkarisuoja on riittänyt. Mitään muitakaan oireita ei ole ollut, turvotusta tms. Kun ensi keväänä on tää otettava pois aion laitattaa samantien toisen tilalle.
 12. Me kumpikin voimme jäädä hoitamaan sairasta lasta kotiin max 3 päiväksi vain ilmoittamalla siitä töihin. Todistusta ei siis tarvitse toimittaa. Tämän jälkeen pitää sit olla lääkärintodistus mutta yleensä noi pikkutaudit paranevatkin viikossa. Tytöt viemme hoitoon jos on vain nuha tai vähän yskää. Kuumeisena ollaan tietysti kotona, vielä se yksi kuumeeton päivä mukaan luettuna. Jos yskä on kova ja vointi väsynyt jäädään kotiin. Yleensä vuorottelemme miehen kanssa noita hoitopäiviä, siten voi olla kotona eikä töissä jää kauheeta työruuhkaa. Lähinnä minulle kun mulla ei ole sijaista, mies sensijaan voi tehdä töitä myös kotona tarvittaessa. Jos vain toinen tytöistä on sairas ovat molemmat kotona, tervettä lasta en vie hoitoon vaikka voisinkin - paitsi jos lapsi välttämättä haluaa.
 13. Maitoa ei lämmitetty enää 8 kk jälkeen kun siirryttiin kokonaan pois pullosta nokkamukeihin. Vuoden iässä lopetettiin korvikkeen anto ja siirryttiin tavalliseen maitoon jota en ole koskaan lämmittänyt.
 14. Meillä ei oikeastaan napostella koskaan, paitsi juhlissa. Jos kuitenkin on tilanne missä naposteltavaa tarvitaan (just nää juhlat) niin yleensä teen kurkkutikkuja, tomaattilohkoja, porkkanatikkuja ja kukkakaalikukintoja. Niille sitten kermaviilistä dippauskastike (mausteeksi hiven sinappia, sokeria, suolaa ja ruohosipulia). Useinmiten toi dippikastike jää vähälle käytölle ja vihannekset syödään suoraan. Lisänä voi olla halkaistuja viinirypäleitä, omenalohkoja (jotka tosin tummuvat äkkiä) ja luumupuolikkaita. Jos naposteltava on samalla myös ruoka niin mukaan tulee sitten minilihapullia ja -pizzoja (tomaattikastike, jauheliha, juusto). Myös prinssinakkeja menee joskus. Cocktailtikut joissa on juustopala, lihapullapala ja puolikas viinirypäle ovat erittäin suosittuja. Erikoistilanteessa kuten synttäreillä ostan naposteltavaksi ns suolakaloja (tosin niissä on vähemmän suolaa kuin sipseissä) ja maissinaksuja.
 15. Meillä puuronsyönti loppui joskus vuosi sitten (nyt tytöt 5 ja 4). Hoidossa aamulla syödään puuroa, leipää ja maitoa. Lisänä porkkanaa, hedelmää tms. Kotona aamulla syödään uutta suosikkia jogurttimuroja (muroja sekoitetaan jogurtin sekaan), viiliä, pelkkää jogurttia, paahdettua sämpylää, hapankorppua, leikkeleitä, maitoa. Näitä sopivasti sekoitellen. Väli- ja iltapalana on yleensä leipää, juustoa, maitoa, viili/jogurtti/hedelmäsose, kiisseli, hedelmä ja/tai täysmehu. Erilaisilla variaatioilla.