libra

Aktiivijäsen
  • Content count

    131
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by libra

  1. Tarkoituksenani olisi olla osittaisella hoitovapaalla (eli työaika 30 h / vko) ainakin ensimmäinen puoli vuotta sen jälkeen kun lapset menevät hoitoon päiväkotiin. Nyt pitäisi päättää, että haluanko tehdä 4-päiväistä työviikkoa vai 6-tuntista työpäivää. Kaipaisin kokemuksia lyhennettyä työaikaa tehneiltä. Kumpaan vaihtoehtoon päädyit? Miksi? Kumpi mielestäsi on parempi vaihtoehto lasten kannalta? Tarkennetaan vielä, että lapseni ovat 1v 8kk mennessään hoitoon, ja he ovat menossa samaan hoitoryhmään.
  2. Pikku_kolikko, mulla oli ihan sama ongelma muksujen vauva-aikaan, ja ajoittain vieläkin. Mulla on muutenkin jänne- ja sidekudostulehdusten taipumusta, ja vauva-ajan rasitus oli ranteille välillä liikaa. Mä ostin apteekista tosi hyvän rannetuen, sellaisen jossa kämmenpuolella on metallilasta. Lääkäriltä sain reseptin tulehduskipulääkevoiteeseen (Felden), josta oli tosi paljon apua jo alkaneen tulehduksen hoitoon. Sitä uskalsin käyttää imetysaikanakin. Mulla oli usein niin, että kun yhtenä päivänä kipu oli ihan sietämätön, niin kahden päivän kuluttua oli jo ihan ok olla, eli mun tulehdukset meni tosi nopeasti ohi. Edelleen ranteet saattavat tulehtua esim kun lapset ovat olleet kipeinä ja heitä on pitänyt sylissä ja kantanut enemmän kuin normaalisti. Mä oon tänne jonnekin linkannut ohjeet, joilla pystyy kantamaan kahta lasta samassa pitkässä trikooliinassa. Meillä poika siirtyi kaukalosta pois 10kk ikäisenä, jolloin kannoin hänet sylissä ja tytön kaukalossa autolle. En tiedä kumpi oli lopulta hankalampaa. Kannattaa ehdottomasti mennä lääkäriin, jotta saat hyvän lääkkeen. Samoin suosittelen kunnollisen rannetuen ostamista. Mun tuki on käännettävä, eli se käy kumpaan käteen tahansa, ja se maksoi ehkä 25e. Tsemppiä! Mä niin muistan sen kamalan kivun ja avuttomuuden.
  3. Mä olen samoilla linjoilla monen aiemmin vastanneen kanssa. Herkuttelusta ei tehdä isoa numeroa, ja herkut pyritään pitämään mahdollisimman terveellisinä. Meidän lapset (1v 7kk) ovat saaneet ensimmäiset herkkumaistiaiset 1-v synttäreillään ja nyt saavat jo maistaa esim kahvipöydästä lähes kaikkea. Karkkeja, suklaata ja limua eivät saa vielä. Mehua ovat saaneet vain erikoistilanteissa (ehkä yhteensä 3 kertaa). Jos syön itse suklaata, lapsille onneksi kelpaa selitykseksi ihan vaan, että "tämä on äidin suklaata, x ei voi vielä syödä tätä". Vastaukseksi tulee yleensä ponteva nyökkäys . Meillä syödään jälkiruokaa päivällisellä joka päivä, mutta yleensä se on jokin hedelmä. Kesällä ollaan syöty tavallista useammin jäätelöä, ja silloin lapset saavat omat pienet vaniljajäätelöannoksensa. Ylipäätäänkin yritän korostaa, että kaikki syövät samaa ruokaa, joten pyrin samaan myös herkuissa. Välipalana tarjottavat kiisselit teen aina ilman sokeria (kun laittaa mukaan esim mansikkaa, tulee luonnostaankin makeampaa), ja jugurttina syödään maustamatonta jugurttia + hedelmäsosetta tai muussattuja marjoja. Hyvin kelpaa, kun eivät ole kovin makeaan vielä tottuneet. Matkaherkkuina meillä on usein rusinoita ja kuivattuja karpaloita.
  4. Olikohan Tampereen alueella toimiva Luomulaatikko jo mainittu täällä. Ajattelin itse aloittaa syksyllä säännölliset viikoittaiset vihannes- ja kuiva-ainetilaukset tuolta. Noutopisteitäkin näyttää olevan paljon, joten toimituskulut on helppo välttää.
  5. En tiedä onko muita huvitanut telkkarissa tuleva Garnier silmänympärysvoidemainos, jossa nääntyneen näköinen nainen työntää kitiseviä kaksosia rattaissa? Siis mistä voi tulla sellainen mielleyhtymä, että kaksosvauvojen äidillä on SEKÄ silmäpussit ETTÄ tummat silmänaluset? Siis häh? Nim. Näin tummiin silmänalusiin ei auta enää mitkään voiteet
  6. ^^Mulla B-vauva kääntyi aika myöhään perätilasta raivotarjontaan. Olisikohan ollut vasta viikon 30 jälkeen, kun muistaakseni ei ollut kääntynyt vielä ennen kuin siirryin äitiyspolin seurantaan. Yritin kysyä keskusäitiysneuvolassa ultranneelta lääkäriltä, että mihin saakka mahtuisi kääntymään, enkä saanut mitään vastausta. Itse en huomannut kääntymistä. A-vauva oli tosi aikaisesta jo raivotarjonnassa, joten alatiesynnytystä oltiin suunnittelemassa vaikkei B olisi kääntynyt. Onneksi kääntyi, ja huoli alatiesynnytyksen onnistumisesta lieveni.
  7. Tsemppiä sojalle, ja toivotaan että viikkoja tulisi vielä!
  8. Aika yleistä näyttää olevan, että samaa sukupuolta olevilla on yhteiset vaatteet ja eri sukupuolta olevilla omat. Meillä oli alkuun noin puolet yhteisiä (kaikki unisex-väriset) ja puolet omia. Tällä hetkellä käytetään unisex-vaatteetkin peräkkäin (tyttö on melkein kaksi kokoa pienempi), eli samassa vaatekaapissa on omat hyllyt kummallekin. Olen nyt tarkoituksella ostanut pojalle sellaisia vaatteita, jotka voin kierrättää tytölle. Meidän kesävaatteissa on siis paljon ihanaa vihreää
  9. ^^ ja ^ Mä kävin Tampereen keskusäitiysneuvolassa ultrissa viikolle 30 asti, ja vasta sitten siirryin TAYSin seurantaan. Eli sekä nt-ultra että rakenneultra tehtiin keskusäitiysneuvolassa. Mulla ei ollut raskaudessa mitään erityistä seurattavaa, ja käsitin että viikot 30-32 olisi suunnilleen takaraja TAYSin seurantaan siirtymiseen. Nt-ultran teki hoitaja, mutta tuplaraskaudet ilmeisesti yleensä tutkii lääkäri. Ilmeisesti siellä ei siis tiedetty aikaa varattaessa, että olisi pitänyt olla lääkäri. Nt-ultran jälkeiset ultrat hoitikin sitten lääkäri.
  10. Hienoja ultrauutisia, Trinity79! No niinpä! Täytyis oikeesti nähdä, nyt kun ollaan vielä kotosalla. Soja: Kyllä se itse syöminen vaan jotenkin auttaa ruokahaluun ja vähentää kikkailua. Meidän neiti on muutenkin "minä ite" -tyyppi (tullut äitiinsä), oli ehkä maailman onnellisin kun sai ekaa kertaa itse puettua housut jalkaan .
  11. Ihania masuja täällä! Mulla oli ihan sama! Ja jälkikäteen valokuvista katsottuna se vasta isolta näyttääkin . Lisäksi kuvittelin välttyneeni raskausarvilta, kunnes synnytyksen jälkeen vatsan alapuolikin paljastui. Ei ihan ollut siloista ihoa enää .
  12. soja, meillä syömään opettelu on tapahtunut lapsilla aika eri tahtiin. Mä annoin lusikat "ruokailuleluiksi" jo joskus 9kk ikäisinä, ja niitä alkuun lähinnä pureskeltiin ja heiteltiin lattialle. Neiti on temppuillut ruokailun kanssa paljon poikasta enemmän, mutta hänpä rauhoittui syömään paljon paremmin siinä 10kk iässä, kun sai syödä osan ruuasta itse omalta lautaselta. Selvästi hienomotoriikka on tytöllä parempi, ja hän syökin nyt pääasiassa ruokansa itse. Poika maistelee omalla lusikalla (tai sormin), mutta suurimman osan ruuasta velä syötän. Molemmille lusikan käyttö alkoi olla tosi luontevaa siinä vuoden iässä, 1v 4kk alkoivat käyttää jo haarukkaakin. Nyt pitäisi tsempata syömisharjoittelun kanssa, että osaavat päiväkotiin mennessään syksyllä syödä itse. Samaan syssyyn pitäisi opetella mukista juominen (nyt käytämme lähinnä aventin venttiilillisiä nokkiksia, kun sotkua tulee vähemmän), päiväunien nukkuminen sisällä, aamu- ja iltaimetyksenkin lopettaminen jne... Noinkohan ehditään parissa kuukaudessa... Pian meillä onkin 1,5v neuvola. Mihin tämä aika oikein menee? Lapset ovat kasvaneet ja kehittyneen tosi hyvin, puhekin on kehittynyt mielestäni hyvin. Poika osaa jo yhdistellä sanoja tyyliin "missä auto?", "ei oo" ja "tää auto". Tytön puhe on kehittynyt vähän hitaammin, mutta viime aikoina hänkin on ottanut spurttia uusien sanojen opettelussa. Molemmat myös yrittävät matkia kaikkea mitä itse sanoo Yöunet ovat parantuneet parin kuukauden takaisesta todella paljon. Terveinä ollessaan nukkuvat molemmat täyden yön klo 20-6.30. Valitettavasti tähän talveen ja kevääseen ei ole montaa täysin tervettä viikkoa mahtunut, varsinkin kun molempien kulma- ja poskihampaat alkoivat puhkeamaan oikein urakalla. Onneksi on kuitenkin kevät, ulkoilukin on niin paljon mukavampaa nyt kuin pakkasilla!
  13. Täällä on ollut keskustelua monikkojen nukkumajärjestelyistä. Meillä lapset ovat nukkuneet suhteellisen hyvin alusta asti (yöllä ei ole valvottu), mutta heräämisiä on ollut silti tosi pitkään. Vuoden ikäisenä pidettiin pieni unikoulu, että saatiin yösyöminen pois kokonaan (siihen asti söivät yöllä 1-2 kertaa kumpikin). Nyt 1v 4kk ikäisinä nukkuvat suurimman osan öistä heräämättä. Pidempään meni kuin itse etukäteen kuvittelin, mutta nyt kun heräilyt on jo takanapäin, niin tuntuu että menihän se suht helposti... Muutamana aamuna puoli vuotta taaksepäin oli kyllä ihan erilaiset ajatukset .
  14. ^ Niitä naarmuja tulee tosi nopeasti uusiinkin rattaisiin, kun osa oviaukoista on niin ahtaita kulkea. Eli uudet olisi pian ihan saman näköiset... Meillä ainakin renkaat oli ihan täynnä kivenpainaumia heti ekan talven jälkeen, mutta hyvin vähän kuluneillakin renkailla pärjää. Työntöominaisuudet Teutonioissa on hyvät, vieläkin (lapset 8 kg ja 11 kg) kulkee kevyesti. Toissaltalven loskassa oli raskasta työntää, mutta silloin ei varmaan mitkään muutkaan rattaat kulkeneet. Noihin varmaan käy mitkä tahansa kantokassit, kun ovat niin tilavat. Mä oon tykännyt Teutonian omista kantokasseista, kun ne saa niin näppärästi muutettua jalkapusseiksi kantokassiajan jälkeen. Varmaan muunkin merkkiset saa, mutta kannattaa katsoa että niissä on reiät valjaita varten oikeissa kohdissa. Ainoa miinus Teutonian kassissa on se, että siitä ei saa "kantta" kokonaan irti. Kesäkuumalla olisi ollut kiva pitää kantokassit rattaissa rajaamassa omia puolia lapsille, mutta kun kantta ei saanut kokonaan irti, niin sen rullaaminen jalkopäähän oli musta hankalaa. Tällä hetkellä tosiaan kaipaisin Teutoniaan jotain väliseinää, jotta lapset saisivat nukkua päiväunensa rauhassa. Muuten oon tyytyväinen vieläkin.
  15. Aivan ihanat kuvat, catap ! Vaikka ei kai noin ihanista tytöistä nyt huonoja kuvia saisikaan
  16. Mä ymmärsin valmistajan sivuilta, että ratasistuimetkin saa makuuasentoon (tosin yhdessäkään kuvassa ei sitä näytetty). Noihinhan saa erikseen kantokopat ja adapterit kaukaloille. Kannattaa käydä liikkeessä kokeilemassa. Kaikki peräkkäin istuttavat on mun mielestä tuntunut siltä kuin laivaa olisi yrittänyt ohjata, mutta noita en ole kokeillut.
  17. Kiitos kommenteista kaikille! Näiden vastausten perusteella lienee aika selvää kumpi on parempi vaihtoehto, jos omat työt mahdollistaa 4-päiväisen viikon...
  18. Ei vitsit... Pitäisköhän myydä Teutoniat ja hommata nää...
  19. Ei muuten, mutta haluan että on mahdollista kuljettaa pieniä (alle 1v) rattaissakin kasvot työntäjään päin. Muuten saisi koko ajan käydä kurkkimassa mitä rattaissa tapahtuu. Lisäksi jos lapset vierastaisivat kovasti, ehkä he eivät haluaisi kulkea kasvot menosuuntaan päin. Noi EW:n kopat vaikutti kyllä ihan hyviltä ja suht kevyiltäkin kantaa. Teutonian pehmeät kantokassit oli muistaakseni vaan vähän kevyemmät. Meille noi EW:t olisivat tällä hetkellä paljon paremmat kuin Teutoniat, sillä EW:ssä lapset pysyvät paremmin erillään. Nyt talvella lapset nukkuvat kantokasseista tehdyissä pusseissa rukkaset kädessä, mutta kesää kohti meillä alkanee taas riitely ennen päiväunille nukahtamista. Ilman hanskoja kun saa tosi kivasti napattua kaverilta tutin suusta...
  20. ^sama . Mä oon niin rakastunut meidän uusiin Scootereihin. Nyt käytetään niitä silloin, kun ollaan koko porukka liikkeellä ja molemmat lapset on omissa rattaissaan. Toivottavasti pian voidaan ainakin lyhyemmillä ostosreissuilla ottaa käyttöön seisomalauta, ja pärjätään pelkästään noilla. Harmittaa, kun Scootereita ei saa sellaisina tuplaversioina, missä olisi molemmille lapsille erikseen laskettavat selkänojat. Mä en sit muita rattaita tarvitsisikaan.
  21. Meillä riittää turvavyöt juuri ja juuri (sen verran jää vielä varaa, että pystyy kiristämään kunnolla) fixilliseen pallakseen Citroen C4 Picassossa takasivupenkeillä. Tuossa autossa on kolme tavallisen kokoista penkkiä takana, ja alkuun oli tarkoitus laittaa lapset kuskin taakse ja keskipaikalle (kuten pidettiin kaukaloitakin), jolloin itse pystyisin istumaan repsikan takana. Turvavyön pituus ei rittänytkään keskipaikalla, joten nyt kiipeän itse keskipaikalle istumaan. En tiedä kyllä kuinka lapsen nostaminen keskipaikalla olevaan istuimeen ja turvavyön kiinnittäminen olisi onnistunut... Mulla on sellainen käsitys, että Cybex tulisi jalustan vuoksi korkeammalle kuin Kiddy, jolloin myös turvavyöllä pitäisi olla enemmän pituutta. En ole kyllä tästä ihan varma. Meillä lapset tykkäävät lukea kirjoja istuimissaan, kun pystyvät lepuuttamaan käsiään palkin päällä ja ainakin pienikokoiset kirjat tulevat juuri hyvälle korkeudelle. En ole huomannut, että uusi istuin olisi hiostanut yhtään turvakaukaloa enempää, mutta me ei ollakaan käytetty istuimia vielä kesäkuumalla.
  22. ^Hyvälaatuiset yhdistelmät on valitettavasti aika kalliita . Silloin kun itse olin vaunukaupoilla, niin oli huvittavaa kun itse rattaiden hinta oli aika edullinen, mutta sitten lisätarvikkeista (kantokassit, jalkapeitteet, hyttyssuojat, paremmat sadesuojat, aurinkolipat...) tuli hintaa lisää melkein rattaiden hinnan verran. Teutonian koko setti edellisen kauden värillä maksoi just ja just päälle tonnin. Jos olisin nyt ostamassa vaunuja uudelleen, niin päätyisin luultavasti seuraavanlaiseen yhdistelmään: - vaunuikään (0-9kk) Oran tuplavaunut (kapeat ja suht edulliset) - ratasikään (6kk->) EasyWalkerit (kapeat, hyvät työntää missä vaan) - molemmille omat yhden lapsen rattaat, joihin saa kaukalon Meidän nykyiset kahdet tuplarattaat ja kahdet yhden lapsen rattaat vie myös aika paljon säilytystilaa, jota meillä on muutenkin tosi vähän . Harmittaa, kun Emmaljungan Twin Scootereita ei enää valmisteta, ja vanhoissa on yhteinen selkänoja. Yhden lapsen kanssa mä pärjäisin helposti pelkästään Scootereilla.
  23. Mä olen nyt ihan pulassa meidän crescentin matkarattaiden kanssa. Meidän taaperot nukkuvat vielä päiväunet aina ulkona, mutta matkarattaissa on niin lyhyet jalkatuet, että pojalla roikkuu makuuasennossa jalat melkein polvista asti ulkopuolella . Noissa on siis alempana kiinteä muovinen tuki, jossa isompi lapsi voi pitää jalkoja ja ylösnostettava "tuki", joka istuma-asennossa jää jalkojen taakse. En ole muutenkaan enää isompien lasten kanssa kovin tyytyväinen kyseisiin rattaisiin, kun ne ovat melko raskaat työntää jopa ostoskeskusten lattioilla. Me reissataan tosi paljon niin, että lapsilla täytyy olla nukkumarattaat mukana. Meidän Teutonian yhdistelmät on niin raskaat, etten saa niitä nostettua autoon itse, joten pelkästään niillä ei pärjätä. Lisäksi meillä on kahdet yksittäiset rattaat (yhdet sattarit lainassa ja omat emmaljungan scooterit), mutta kun mun täytyy välillä kulkea lasten kanssa yksinkin. Voi kun scootereista olisi tuplaversio, jossa olisi erilliset alaslaskettavat selkänojat... Kellään ideoita? Mitään kovin hintavia rattaita ei viitsisi tähän väliin enää ostaa, kun en tiedä kuinka pitkään ulkona nukkuminen jatkuu. Toiveissa on myös, että syksyllä voitaisiin hommata scootereihin seisomalauta, ja pärjättäisiin niillä ostosreissut niin, että lapset vuorotellen istuisivat / seisoisivat.
  24. Mä oisin kaivannut juurikin sellaista imetystyynyä, jonka saa sidottua kunnolla selän takaa. Mun tyynyssä (joka oli ehkä 10v vanha) ei naruja ollut, eikä se pysynyt kunnolla kiinni mussa. Vauvat meinasivat koko ajan valahtaa tyynyn ja mun väliin .
  25. Kiitos vastauksistanne, ihanat! Juuri samoja plussia ja miinuksia pyörittelin omassa päässäni kuin ingenjoor ja violetti. Periaatteessa mun työn kannalta olisi varmaan parempi olla työpaikalla joka päivä, mutta tuskin pääsisin kuitenkaan lähtemään joka ikinen päivä klo 14 (kokouksista ei voi lähteä kesken, eikä asiakkaita voi pois käännyttää kesken keskustelun). Nyt kun esimies antaa mahdollisuuden valita kuinka haluan työaikani jakaa, niin haluan tehdä päätöksen lasten edun mukaisesti. Kiitos Citronella kommentistasi! Mietin juuri tuota samaa, että mahtaako lapset huomata eroa 6 ja 8 tunnin hoitopäivien välillä. Varsinkin kun kuitenkin mentäisiin ulkoilemaan kotiin tullessa. Hyvä kuulla, että teillä lapset jaksoivat paremmin 4-päiväisen hoitoviikon. Itsellekin se 4-päiväinen viikko olisi kyllä mukavampi, kun ylimääräisenä vapaapäivänä saisi tehtyäkin jotain.