Musta Helmi

Aktiivijäsen
 • Content count

  576
 • Joined

 • Last visited

About Musta Helmi

 • Rank
  Aktiivi

Contact Methods

 • ICQ
  0
 1. Paljon onnea tytöstä maam! Ja hienoa kuulla, että paino ja sokerit olivat kunnossa. Tervetuloa joukkoon Untu, vaikkei tänne mukavaa ole tullakaan. Ruokavalio kyllä asettuu nopeasti uomiinsa, kun huomaa, mikä itselle sopii. Kannattaa tosiaan kiinnittää huomiota lisättyyn sokeriin ja kovaan rasvaan. Jos ne ovat kunnossa, tuskin tarvitsee mitään ruveta muuttamaan. Mä olen aika lailla noudattanut niitä ruokavaliosuosituksia hiilihydraattien kokonaismäärän suhteen (n. 40 E%), mutta leivän sijasta saan kyllä hiilihydraatteja myös maitotuotteista, marjoista ja hedelmistä. Mullakin sokerit ovat pysyneet erinomaisina ja painoarviot ovat olleet keskikäyrällä, niin olen uskaltanut syödä enemmän hedelmiä. Herkkuja olen arjessa vähentänyt todella paljon aikaisempaan verrattuna, vaikkakin lipsumista on nyt lomaillessa tapahtunut aiempaa enemmän. Toki urheilun jälkeen voi niitäkin aika rohkeasti syödä. Olen myös yrittänyt ne vuorokausimittaukset sijoittaa sellaisille päiville, kun tulee enemmän herkuteltua. Mä olen kyllä syönyt vähän liian vähän, kun olen pitänyt kalorit noin 2300:ssa ja paino ei ole noussut ollenkaan toukokuun jälkeen. Käypähoito-suosituksen mukaan hyvä energiamäärä ylipainoiselle olisi 1600-1800 kcal ja normaalipainoiselle 1800-2000 kcal päivässä, mitkä ainakin mulle olivat liian vähän, kun painon ei kumminkaan laskeakaan pitäisi ( http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50068). Mäkin siis kuuluisin tuohon 1600-1800 kcal ryhmään, vaikkei kovin monta kiloa ylipainoa raskauden alussa ollutkaan.
 2. Onnea Polaris ja mukavaa, kun kokoarvio meni noin päin pieleen ja sokeritkin olivat kunnossa. Jellona, mulla oli esikoisen raskaudessa tosi iso sf-mitta sinne noin 35-viikolle asti (34 cm, 35+3). Sitten mitta ei enää noussutkaan vaan alkoi laskea, kun lapsi laskeutui alemmas. Mä luulen, että kun en viimeksi RaDi-diagnoosia saanut, mulla oli lapsivettä ihan liikaa (kun söin liikaa sokeria). Siksi maha oli iso ja pinkeä, vaikka lapsi oli keskimääräisen kokoinen (3660 g, 41+2). Olisivat varmasti Heltsu maininneet, jos vartalon mitta olisi ollut selvästi muita isompi. Muutaman päivän heitoilla ei ole merkitystä. Musta myös tuntuu, että RaDi itsessään lisää vähän grammoja kokoarvioon, kun millinkin erolla mittauksissa on merkitystä. Mä kävin tänään synnytystapa-arviossa edellisen kiirellisen sektion takia. Painoarvio 36+2 oli 2800 grammaa, kuukaudessa oli tullut siis vauvalle kilo lisää. Lasketun ajan painoksi lääkäri veikkasi 3,5 kg eli aika lähelle esikoisen painoa menisi. Hyvä niin, kun olen ollut vähän huolissani vauvan kasvusta, kun mulle ei itselleni ole tullut yhtään painoa diagnoosin jälkeen (aluksi paino laski pari kiloa, sitten olen saanut pidettyä samoissa).
 3. Pahoittelut diagnoosista andra. Käypä hoito -suosituksen mukaan noin kolmasosalle niistä, joilla kaikki kolme arvoa ovat koholla, pitää myöhemmin aloittaa insuliinihoito. Joten sulla on kumminkin suuremmat mahdollisuudet selvitä ilman insuliinia noista kolmesta arvosta huolimatta. Sokerinsietokyky heikkenee raskauden jälkimmäisellä puoliskolla, joten insuliinin voi joutua aloittamaan myöhemmässä vaiheessa, vaikka aluksi saisi ruokavaliolla pidettyä lukemat hyvinä.
 4. En mäkään pilkulleen sitä dieettiä noudata, koska esim. se leivän määrä on valtava suhteessa kaikkeen muuhun. Syön myös hedelmiä ja marjoja ainakin tuplamäärän. Lähinnä kai tarkoitin suosituksien noudattamisella hiilihydraattien kokonaismäärää, rasvan laatua ja sokerin välttämistä. Toisaalta paino ei ole noussut vieläkään ollenkaan diagnoosin jälkeen, muttei ole onneksi enää laskenutkaan (nyt +8 kg raskauden alkuun ja -2 kg diagnoosista). Herkkuja olen kyllä syönyt, mutta paljon pienempinä annoksina kuin ennen. Esimerkiksi irtokarkkeja olen syönyt harvoin ja enimmillään 50 grammaa kerralla. Näiden jälkeen ei sokeriarvo ole lähelläkään rajaa, mutta tavallisiin ruuanjälkeisiin mittauksiin nähden kumminkin korkeammalla (yleensä ruuan jälkeen n. 5,5 mmol/l, herkkujen jälkeen voi olla yli 6 mmol/l). Mä joudun nyt pitämään ruokapäiväkirjaa, koska muuten söisin ihan liian vähän, kun maha on tottunut vähän vähempään syömiseen ja vauva painaa vatsalaukkua niin, ettei tee mieli syödä paljon kerralla senkään takia. Jos merkitsen vasta illalla päivän syömiset ylös, joudun syömään älyttömästi iltapalaa, ettei tule kauheasti miinuskaloreita. Mullakin vauva näyttäisi olevan keskikäyrällä tai vähän alle sen 31+6 ultran perusteella. Koska edellinen synnytys meni kiireelliseen sektioon, kävin nyt lantion mittauksessakin eilen 34+2. Saa nähdä, mitkä mitat ovat, ja mihin synnytystapaan päädytään sitten arviokäynnillä 36+2. Juuri tuon edellisen synnytyksen pysähtymisen takia toivon, ettei tämä kasvaisi grammaakaan isommaksi, kun haluaisin alatiesynnytystä kumminkin yrittää. Viimeksi lapsi oli kyllä virhetarjonnassa (+ muitakin hankaloittavia tekijöitä).
 5. Mitenkäs olisi Ekaterina, että siellä tytön nimessä olisi se sama kirjain, muttei kuitenkaan alussa? Silloin tulisi myös äänteellistä samankaltaisuutta. Tyyliin Ella, Elli, Ellen, Hilla, Helle, Alli, Salli jne. (näitähän riittää).
 6. En ketjuun kuulu, mutta tuli noista mimosa32:n lääkepohdinnoista mieleen, että oletko jutellut lääkärin kanssa? Salazopyrinin kanssa pitäisi käyttää foolihappoa tavallista isommalla annoksella yritys- ja raskausaikana. Oxiklorinilla taas ei pitäisi olla sikiöhaittoja, joten en tiedä, onko sen lopettamisesta hyötyä.
 7. Onnea Iridessa! Hyvä, kun vauva olikin ihan tavallisen kokoinen poika ja sokeritkin vielä kunnossa. Varmasti huojentaa mieltä Polaris, kun kasvu meneekin keskikäyrällä. Mä olen vähän kateellinen teille, joiden neuvolasta mittausliuskoja saa enemmän kuin pakolliset. Olisi kiva mittailla välillä useammin, jos tulee syötyä ohjeista poikkeavasti. Mä söin puolet juhannuksesta mitä sattuu, mutta lauantaina ja maanantaina mitatut paastoarvot olivat ihan mallikkaat. Muuten en sitten mittaillut, kun festariolosuhteissa käsien pesu kunnolla jo voi olla vähän haastavaa, ja vielä pitäisi saada joku pisara puristettua viileistä käsistä.
 8. Helsingissä noita liuskoja saa sen verran, mitä lähetteessä lukee, eli ruokavaliohoitoinen raskausdiabeetikko saa tasan 24 liuskaa / 4 viikkoa (4 paastoarvoa joka toinen viikko, 8 mittauksen vuorokausikäyrä joka toinen viikko). Jos hoitaja määrää enemmän mittauksia, saa tietysti isomman määrän liuskoja. Ihan mittausseurantapaperissa lukee, mistä saa ostaa itse lisää liuskoja.
 9. Mä lähtisin, mutta matkustan muutenkin paljon. Insuliini pitää ottaa käsimatkatavaroihin ja resepti kannattaa olla mukana. Meillä on kyllä yleensä huoneistohotelli eli oma keittiö, joka tekee syömisten suunnittelesta helpompaa (ja halvempaa).
 10. Kyllä se riski Jellona juurikin yltää isovanhempiin asti, kun kakkostyypin diabetes muutenkin tulee usein esiin vasta vanhemmalla iällä. Toki sun äidilläsikin on iso diabetesriski, jos se kerran molemmilla vanhemmilla on. Äitiyspolilla käyty ja painoarvio meni keskikäyrällä (31+5 ja noin1800 g). Lääkäri oli myös sitä mieltä, että painon ei ole hyvä enää laskea, joten nyt sitten on taas paikallaan pieni korjausliike dieettiin. Raskausdiabetes ei kuulemma vaikuta millään tavalla käynnistystarpeeseen, jos arvot ovat olleet ruokavaliolla hyviä. Eli ihan normaalisti yliajalle (42+) saa mennä synnytys, jos niikseen tulee.
 11. Mulla on merkinkantaja huomenna pelkopolin kautta lääkäri, joten saan kokoarvion siellä. Muuten en olisi varmaan ultraan päässyt, kun nyt tuo sf-mitta on ns. normaali. Mä en ole tuosta sf-mitasta huolissani itse siksi, että esikoisen odotusaikanakin mitta lähti laskuun silloin, kun kääntyi pää alaspäin. Epäilen, että nyt on juurikin asento vaihtunut näiden neuvoloiden välissä. Hyvään saumaan tuo lääkäriaika tulee, kun toisaalta pelkää, että vauva on liian iso ja toisaalta, että kasvaakohan tarpeeksi. Synnytystapa-arvioon pääsen taas siksi, että edellinen synnytys päättyi kiireelliseen sektioon virhetarjonnan takia. Mä olen ymmärtänyt, että Helsingissä pelkän RaDin takia ei äitiyspolille pääse, jos ei ole arvoissa ylityksiä/iso sf-mitta tms. syytä.
 12. Toivottavasti Iridessan synnytys lähtee itsekseen käyntiin. Aina parempi niin kuin käynnistettynä. Kurjia nuo raja-arvot Jellona. Onneksi raskausdiabetes ei kuitenkaan tarkoita aina loppuelämän ongelmaa. Jos monta arvoa on rasituksessa yli, sukurasitetta löytyy ja ylipainoa, silloin kannattaa toki kiinnittää jatkossa elintapoihin huomiota, jolloin todennäköisemmin säästyy kakkostyypin diabetekseltä. Itse ainakin aion ottaa itseäni niskasta kiinni ja olla normaalipainoinen viimeistään siellä vuoden kohdalla tehtävässä sokerirasituksessa. Tämä ei siis todennäköisesti vaadi minulta kuin 3-5 kilon painonpudotuksen, kun nyt raskauden aikainen painonnousu jää dieetin takia pienemmäksi. Toivon tosi paljon, etten taas joudu sektioon, että pääsisin sitten nopeammin liikkumaan synnytyksen jälkeen. Imetyksen onnistumisen takia aion pitää kyllä pari kuukautta taukoa kaikista dieeteistä raskauden jälkeen. Kävin eilen neuvolassa. Sf-mitta ei ollut noussut kahdessa viikossa ollenkaan, joten enää se ei ole yläkäyrän päällä. Paino oli taas pudonnut samaisessa kahdessa viikossa 400 g, joten vieläkin pitäisi lisätä syömisiä (eli 2000 -> 2200-2300 kcal), ettei enää paino laskisi. Hirveän vaikeaa mun mielestäni lisätä syömisiä niin, että kuitenkin pysyy dieetin puitteissa. Hiilihydraattien maksimäärä on suosituksessa 230 grammaa päivässä ja toisaalta minimimäärä 40 % kokonaisenergiamäärästä (tämä meinaa mulla helposti painua alle suosituksen). Tämä siis tarkoittaa, että 2300 kcal dieetillä niitä pitäisi tulla tismalleen 230 grammaa päivässä, ei enempää eikä vähempää. Onneksi mun sokerini tuntuvat pysyvän aisoissa hiilihydraattimääristä huolimatta, joten ihan noin tarkkaan ei tarvitse laskea ja isommilla kaloreilla kuitenkin kokonaishiilarimäärä pysyy helposti riittävänä. Huominen äitiyspolin kokoarvio (31+6) vaikuttaa toki myös tähän dieettiasiaan.
 13. Mä en valitettavasti myöskään näe muuta kuin viivanpaikkoja, Snapper, Lotta_ ja pikkukakkonenhaave.
 14. Ensimmäisellä kolmanneksella tulisi välttää kaikkia ei-pakollisia lääkkeitä. Toisella ja kolmannella kolmanneksella avaavia nenäsumutteita voi käyttää lyhytaikaisesti lääkärin ohjeen mukaan. Paikallisesti annosteltuina niiden lääkeaineiden ei juurikaan pitäisi imeytyä verenkiertoon. Virallisen ohjeen mukaan näitä saa käyttää vain lääkärin ohjeen mukaan, koska avaavien nenäsumutteiden lääkeaineilla on verisuonia supistava vaikutus, joka teoreettisesti voisi vaikuttaa myös esim. istukan verisuoniin. Noita paikallisia nenäkortisonisuihkeita voi käyttää (Nasonex) myös lääkärin ohjeen mukaan. Näissäkin usein suositaan sellaisia valmisteita, joista on pidempi käyttökokemus.
 15. Tsemppiä dieetin alkuun Saanuska ja emmyzka. Toivottavasti selviätte mahdollisimman pitkään ilman insuliineja, vaikka menisikin vanhalla rutiinilla. Hui, kun teillä on suurimmalla osalla noussut paino hirveän vähän raskauden alkupuolella. Itse en tosiaan edes yrittänyt suuremmin pitää painoa kurissa ennen diagnoosia, kun esikoisesta tiedän, että paino kyllä putoaa imetysaikana. Mä en vain osaa tätä dieettiä: pari viikkoa sitten tuli tosiaan kehotus neuvolasta, että painon ei tässä vaiheessa raskautta pitäisi laskea, kun suurta ylipainoa ei ennen raskautta ollut. Lisäsin sitten päivittäistä energiamäärää reilu 200 kcal päivässä. Nyt huomaan, että paino on tainnut edelleen laskea, mutta onneksi enää pikkuisen (n. 200 g/viikossa). Saa nähdä, mitä neuvolan täti ylihuomenna kommentoi. Painon seuraamisesta tekee kyllä hankalaa se, että välillä on turvotusta/ummetusta. Mun on kyllä pakko nyt laskea noita energiamääriä, koska muuten syön dieetin puitteissa liian vähän. Onneksi sokeriarvot ovat olleet hyviä, niin ei tarvitse ateriakohtaisista (hyvistä) hiilareista hirveästi huolehtia.