pampam

Ylläpitäjä
 • Content count

  1165
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by pampam


 1. Meille tärkeä kriteeri aikoinaan kun tätä nykyistä kotia etsittiin oli lyhyt ja ennenkaikkea turvallinen koulumatka (esikoinen oli silloin eskarissa, joten tilanne oli mitä ajankohtaisin). Ja se me saatiinkin, kotoa kouluun on 300 metriä ja koko matkan pääsee pyörätietä. :) Uskaltaa ekaluokkalaisenkin päästää matkaan turvallisin mielin.

   

  Yläasteelle on kolmisen kilsaa, ja sehän nyt ei ole matka eikä mikään sen ikäiselle. Hyvä pyörätie sinnekin menee ja se on äkkiä polkaistu. Pahimmilla keleillä menee bussilla, siis jos esim. lumitilanne estää pyöräilyn tai sataa kaatamalla.


 2. Mulla on kaikki synnytykset olleet aika erilaisia.

   

  Ekassa kesti avautumisvaihe aika pitkään, mutta ponnistusvaihe vain vartin. Epiduraali käytössä, kalvot puhkaistiin, kun ei tuntunut oikein etenevän.

  Toka oli helpoin, alkoi vesien menolla. Avautumisvaihe kolmasosan ekasta, ponnistusvaihe samanlainen kuin ekalla kerralla. Epiduraali. Lapsi 900 g painavampi kuin eka.

  Kolmannen avautumisvaihe oli vähän lyhyempi kuin tokalla kerralla, ponnistusvaihe aika pitkä johtuen lapsen avotarjonnasta. Tuli kuitenkin alakautta ilman erityisempiä toimenpiteitä. Ei puudutusta.

   

  Ekan ja tokan synnytyksen välissä oli 3v4kk, tokan ja kolmannen välillä 7v3kk. Eka ja toka meni 9 ja 11 päivää yli lasketun ajan, kolmas syntyi päivää ennen laskettua (mikä oli mulle iso yllätys, kun odotin taas reilua ylitystä).


 3. 300 metriä tohon taitaa olla suorinta tietä - autolla joutuu kiertämään ja matka tuplaantuu. Matka kuljetaan autolla tai jalan, riippuen siitä millä kulkupelillä itse olen menossa töihin (eli jos menen autolla, heitän lapsenkin autolla, jos julkisilla, mennään kävellen). Pk on kyllä väärään suuntaan mun työmatkaa ajatellen, mut eipä se näin lyhyessä matkassa paljon haittaa. :D

   

  Täytyy vielä sanoa, että meidän lähellä on 3 päiväkotia 300 metrin säteellä eli varsin hyvä tilanne.


 4. Mun lapseni on päiväkodissa, ja siellä ei taida telkkaria edes ollakaan.

   

  Missään tapauksessa mun mielestä päivähoidossa ei kuulu katsoa telkkua etenkään ruokailun aikana (laadukkaaseen päivähoitoon kuuluu myös kauniiden pöytätapojen opettaminen, ja tv:n katselu syödessä ei kuulu niihin). Ylipäätään nykyisin monet lapset viettää kotonakin niin paljon aikaa ruudun ääressä (tv, DVD:t, tietokone), että päivähoidossa ei tarvitsisi katsoa ollenkaan. Poikkeuksena ehkä vuorohoito, jos siellä halutaan se illan Pikku Kakkonen katsoa, tai isommilla lapsilla ehkä joskus tyyliin kerran vuodessa leffapäivä.


 5. ^ Mulla tuli mieleen, että kätilö voisi ainakin kertoa mitä sairaalassa tehdään/tapahtuu, näyttää paikkoja, kertoa miten mies saa olla mukana, ehkä korostaa kodinomaisuutta, jos sairaalassa on semmoiseen panostettu. Keskittyen siihen asiaan mikä potilasta pelottaa, onko se sitten toimenpiteet vai itse sairaalamiljöö vai ehkä pelko siitä, että on yksin ja avuton. Ja eikö pelkopoleilla sitten ole muita kuin kätilöitä, ei mitään psykologia tms, joka osaisi keskittyä näihin ei itse synnytystapahtumaan kohdistuviin pelkoihin? Psykologin juttusille muuten varmaan voisi päästä neuvolankin kautta, jos siltä tuntuu, ettei pelkopolilta löydy apu.


 6. En tiedä onko mitään tarkkaa asterajaa, mut toki käyttävät harkintaa ja hirveän kylmällä tai muuten surkealla säällä jäävät sisään. Pelkkä lämpötilahan ei sinänsä kerro kaikkea, koska myös tuuli vaikuttaa siihen, miten kylmältä ilma tuntuu. Siksi mielestäni ei tarvitse olla tiukkaa pakkasrajaa vaan henkilökunta voi käyttää omaa harkintaansa.


 7. Naikkareiden puolella todettiin, että se nappula ei näy, jos ketju on yli jonkun tietyn sivumäärän (sitä en valitettavasti tiedä mikä se sivumäärä on). Tällä asetuksella ilmeisesti halutaan estää foorumin ylirasittuminen ja kaatuminen. Kimmo lupasi siellä selvitellä asiaa, että mistä tuon asetuksen voi muuttaa, eli nyt ei auta kuin odotella.

   

   

   

  Ongelmahan tässä on se, että me käytetään tätä foorumia "väärin". Tuolla jossain rapakon takana kun ovat tän pohjan suunnitelleet, niin tarkoitus ei ole ilmeisesti ollutkaan, että täällä pidettäisi päikkyjä tai että näitä ketjuja haluttaisi mitenkään isommassa määrin tallentaa. Sen takia tää tallennus on näin hankalaa ja kun kehittäjät eivät sitä pidä tärkeänä, niin siihen tuskin on kovin isoja parannuksiakaan tulossa. :( Valitettavasti meillä tän foorumin ylläpitäjillä on hyvin niukasti mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan, mutta toki tehdään mitä pystytään.


 8. Ja tuolla foorumin etusivun ihan alhaalla, missä on ne paikallaolevien jäsenten nimet, on pieni linkki "Ylläpitotiimi". Sieltäkin löytyy modeista luettelo. (ei tosin näytäkään erittelevän sitä, kuka on milläkin osastolla)

   

  Meillähän on kaikilla modeilla oikeus moderoida kaikkia osastoja, vaikka osastoilla omat nimikkomodet onkin. Niinpä on yleensä nopein tapa saada esim. roskaposti pois klikkaamalla sitä raportoi-nappulaa, niin se voi sitten poistaa joka sattuu paikalla olemaan. Ja kyllä sitä saa kaikissa muissakin mode-asioissa käyttää halutessaan.


 9. Eka käynnistyi supistuksilla, ja kesti melko pitkään. Vedet meni vasta sairaalassa, kun kalvot puhkaistiin homman jouduttamiseksi.

   

  Toka käynnistyi supistuksilla, mutta vedet meni hyvin pian sen jälkeen, ennenkuin olin ehtinyt edes päättää lähtisinkö sairaalaan heti vai vasta vähän myöhemmin. No lähdettiin sitten kyllä samantien.

   

  Kolmas käynnistyi supistuksilla myös ja homma eteni yhtä vauhdikkaasti kuin toka. Vedet kuitenkin meni sairaalassa vasta (onneks ei autoon).

   

  Toinen ja kolmas synnytys oli hyvin samantapaiset lukuunottamatta ponnistusvaihetta (kolmonen tuli huonossa asennossa, niin ponnistusvaihe pitkittyi). Eka oli huomattavasti hitaampi.


 10. Mäkin käytän noita pakastemuussiaineksia, helppoa ja nopeaa ja välttyy "perunateatterilta". Ja tosiaan löytyy semmoisia, joissa on pelkkää perunaa eli ei lisäaineita.

   

  Pakastettavaksi sopii hyvin myös laatikkoruuat, esim. makaronilaatikkoa on helppo tehdä isoimmassa uunivuoassa mitä kotoa löytyy ja loput sit kerta-annoksina pakkaseen. Ihan samalla vaivalla tulee tehtyä iso annos kuin pienempikin.


 11. Meillä oli ihan tavalliset Emmaljungat, mutta melkeinpä mikä tahansa olisi käynyt, koska mä jätin ne vaunut aina alakerran vaunuvarastoon ja kannoin pelkän lapsen ylös asuntoon, joko makuupussissa tai ilman. Kantokoppa olisi varmaan ollut myös kätevä, mut semmoista meidän käytettynä ostettuihin vaunuihin ei kuulunut enkä viitsinyt erikseen ostaa. Ilmankin pärjäsi mainiosti.

   

  Meillä tosiaan helpotti asiaa kovasti se, että talossa oli erikseen vaunuvarasto rappukäytävässä sisääntulon vieressä. Ei tarvinnut kantaa vaunuja ylös eikä alas eikä täpötäyteen pyörävarastoonkaan ahtaa.

   

  Olin valmistautunut hankkimaan erikseen parvekevaunut päiväunia varten, mutta ei niitä sitten tarvittukaan, kun taloyhtiö päätti julkisivuremontin just siihen syntymän jälkeen, eli nukutettiin suosiolla lapsi sisällä.

   

  Mutta lyhyesti siis vastaan, että talon hissittömyys ei vaikuttanut mitenkään mun vaunuvalintaan, vaan valitsin ihan muiden kriteerien mukaan mieleiset.


 12. Mä olen laittanut kuvia. FB:ssa on useita, mutta ne kansiot on rajattu näkymään vain mun FB-kavereille ja osa kansioista on vieläkin rajatummalle yleisölle (esim. sukujuhlat vain sukulaisille, kaveribilekuvat vain läsnäolleille). Tänne ja toisille foorumeille olen joskus laittanut julkisestikin näkyville, mutta nykyään vähemmän. Varsinkin tuosta esikoisesta en enää juuri laita kuvia minnekään, kun alkaa jo olemaan sen ikäinen, että saa itse päättää kuvistaan. (Tietenkin siis olen hänelle opettanut, mitä, mihin ja minkälaisia kuvia nettiin kannattaa/ei kannata laittaa.) Nuorimmaisesta lähinnä vielä kuvia laittelen, kun on vielä sen verran pieni, että piirteet muuttuvat eikä varmaan aikuisena enää ole näistä kuvista tunnistettavissa. Siis sillä ajatuksella, että jos tuosta tytöstä joskus tulee vaikka joku kuuluisuus, niin haluaako niitä kuvia johonkin seiskan kanteen. Muutenkin yritän laittaa vain "kivoja" kuvia, siis ei mitään noloja tai alastonkuvia tms.

   

  Mun äiti kysyi multa onko ok, jos hän laittaa mun lasten kuvia facebookiin sivullensa. Annoin luvan, sillä ehdolla, että laittaa vain niitä edellä mainittuja "kivoja kuvia". Ja ihan hyviä kuvia on laittanutkin. Kyllä mä ymmärrän, että mun äidillä on halu esitellä rakkaitten lapsenlapsiensa kuvia ystävilleenkin.

   

  Just niinkuin joku aiemmin sanoikin, että mun lapset on tietenkin maailman söpöimmät lapset mun mielestä, mutta muiden mielestä varmasti netti on pullollaan muita yhtä söpöjä. Mikä on todennäköisyys, että se joku pervo löytää just meidän kuvat? Ja jos löytääkin, niin samalla lailla mun lapset voi nähdä kaupassa, leikkipuistossa, uimarannalla jne, kun en tosiaan niitä alastonkuvia laita.


 13. Kuulun riskiryhmään sekä astman että raskauden puolesta, mutta meinasin kuitenkin luottaa ja jättää ottamatta - rokotetta on yhä aivan liian vähän testattu...

   

  Ei kai sikainfluenssarokotetta enää ole jakelussakaan? Normaalia kausi-influenssarokotetta vaan, ja se on kyllä tosi laajalti testattu (ollut käytössä vuosia ja miljoonia ihmisiä rokotettu ilman suurempia haittavaikutuksia) ja sitäpaitsi täysin eri rokote kuin se sikainfluenssarokote, jota pari vuotta sitten jaettiin. Eli älkää nyt hyvät ihmiset sen rokotteen takia kausi-influenssarokotetta pelätkö! En sano, etteikö jokaisen kannata käyttää omaa harkintaa rokotteiden suhteen yleensäkin, enkä halua olla mikään "rokotetuputtaja", mutta tarkistakaa ne faktat kuitenkin ensin luotettavasta lähteestä.


 14. Meidän perheessä on ollut lapsia niin kauan, että melkein kaikkea on tullut kokeiltua. :) On ollut onnistunut imetys, "epäonnistunut" imetys, kestovaippoja, kertavaippoja, vauvauintia, muskaria, korvatulehduksia, vatsatautia, ties vaikka mitä. Yksi lapsi nukkui sisällä, kaksi ulkona, yhdelle ei maito riittänyt, yksi ei ole koskaan syönyt tuttia, yksi oli perhepäivähoidossa heti 1-vuotiaana, yksi pitkään kotona jne. Mutta näistä ei ole omakohtaista kokemusta:

   

  - koliikki

  - allergiat

  - vauvakino