tepsu

Aktiivijäsen
  • Content count

    369
  • Joined

  • Last visited

About tepsu

  • Rank
    Aktiivi

Contact Methods

  • ICQ
    0
  1. Olenko mä ainoa joka täällä enää käy Meillä syötiin tänään kauramaitoon tehtyjä porkkanalättyjä niin sai taapero ja vauva samaa ruokaa, vaikka just kyllä tickeristä huomasin, että vauvahan on jo sen maagiset 10 kk eli voisi jo maitotuotteisiin alkaa totutteleen... Mihin se aika rientää?
  2. Meillä syötiin tänään tätä keittoa. Nam! Ja tyttö halusi toisen lautasellisen. Eilen oli lasagne piccolo -pastasta tehtyä uunivuokaa, jossa kasviksia, tomaattimurskaa ja härkäpapurouhetta ja kermaa tietty Mä tykkäsin, tyttö kaiveli ja söi ruuastaan vain pastanpalat… No tuli niissä pakostakin onneksi muutakin mukaan aina. Huomenna varmaan syödään toista lounaaksi ja toista päivälliseksi Syksyllä varmaan tiedossa paljon sosekeittoja, jotta voidaan koko porukka syödä samaa… Vinkkejä yhtäaikaa vauvalle ja meille muille sopivista ruuista otetaan vastaan Tytön ollessa vauva syötiin sen kanssa usein eri ruokaa, kun tein sille aina isoja annoksia pakkaseen, mutta nyt tuntuisi järkevämmältä tehdä kaikille sopivaa ruokaa samalla kertaa.
  3. Tänään meillä syötiin herkkutattirisottoa (paljon kermaa ja parmesania nam!) ja illalla tästä inspiraatiota saanutta feta-punajuurivuokaa (kaapissa ei ollut sipulia eikä kermaviiliä). Ensimmäistä tyttö halusi lisääkin, toista ei meinannut suostua maistamaan (oudon näköistä? tai sitten vaan nälkä-väsykiukku...)
  4. Viime aikoina taas paljon kesäkurpitsaa Tänään maistui yhteishyvän kesäkurpitsa-vuohenjuustolasagne (soijarouhelisällä) koko perheelle, viikolla syötiin kesäkurptsamunakasta ja tätä täällä aikaisemminkin mainnostamaani moussakaa (jauhelihan tilalla soijarouhetta) on tehty nyt loppukesästä jo 2 kertaa.
  5. Voi, meillä vasta opetellaan kanttarellien syömistä, kanttarellikastike ei uponnut (kuin mulle), mutta -risottoa tyttökin söi aika hyvin. Mä tein tänään tosi hyvää chili-sin-carnea (tai -con-papua): sipulia, valkosipulia, tomaattimurskaa, kuivattua habaneroa, kermaa, soijarouhetta (kourallinen) ja pari desiä papuja (olen liottanut ja pakastanut sekoituksia, mutta tölkissä ostaisin varmaan kidneypapuja tähän). Hauduttele pitkään (jos on aikaa, tulee parempaa) ja mausta perheen miedoimman suun mukaan, tulisuutta voi lisätä esim. jollain kastikkeella omalla lautasella. Me syötiin tätä tänään tortilla-lättyjen ja avokadomössön kanssa, mutta voisi keittää vaikka riisiä kaveriksi. Ja meilläkin, vaikka lähes kasvissyöjätaapero on, kasvikset menee lähinnä kypsennetyssä muodossa, salaatit ja raasteet ei uppoa. Hedelmät ja marjat on kyllä pop.
  6. PItää taas tulla kertomaan onnistuneista kokeiluista: Me syötiin eilen (ja tänään lounaaksi) tätä kesäkurpitsamoussakaa, tosin soijahärkäpapurouheesta tehtynä ja suolan sijaan laitoin puolikkaan kasvisliemikuution. Oli todella hyvää! Ja helppo tehdä. Inspiraatio tähän tuli, kun meille on kotiutunut kauhea määrä kaikkien puutarhoista putkahtelevia kesäkurpitsoita
  7. ^Mä olen viihtynyt molemmissa, mutta ilman lapsia silloin vielä Luulisin kyllä, että molemmat ovat kivoja. Skansenilla pääsi kyllä näkemään eläimiä tosi hyvin. Mä olin itse 1-v:n kanssa Tukholman risteilyllä keväällä ja me käytiin aamupäivästä leikkimässä tässä leikkipuistossa, ei ole pitkä kävely viikkarin terminaalista. Puisto oli iso ja kiva ja sopi musta vanhemmillekin lapsille ja siellä sai lämmitettyä sisällä ruuat (ja olis voinut syödä sisällä, mutta kauniilla säällä me syötiin ulkona olevilla penkeillä) ja vessa oli siisti ja pottakin löytyi (piilosta siivouskomerosta). Ja Södermalmilla on paljon kahviloita ja ravintoloita, jonne voi sitten itse mennä syömään, kun on saanut lapsen nukkumaan
  8. Meillä oli alkuviikosta nokkoslättyjä. Tällä perusreseptillä tein nyt, kun grahamjauhoista ei musta tule niin hyviä ja tavallinen vehnäjauho tuntuu liian pullajauholta. Samalla reseptillä tehdyt pinaatti- ja porkkanalätyt on herkkua myös. Ainoa huono puoli on, että paistamisessa kestää niin kauan Päälle mustaherukkahyytelöä ja rinnalle salaattia. Tänään syötiin vähän sovellettuna tätä parsapastaa. On kyllä voita ja kermaa niin, että ravintoterapeutti kauhistuisi, mutta hyvää oli ja tyttökin tykkäsi.
  9. Meillä oli tällänen pikaruoka tänään, kun kaupassa oli pian vanhenevaa vuohenjuustoa halvemmalla "parsakaali-vuohenjuustopasta" 1 parsakaali 1/2 pakettia vuohenjuustoa 1 prk ranskankermaa 2 valkosipulin kynttä mustapippuria Keitä parsakaali (varsineen päivineen) pehmeäksi, soseuta sauvasekoittimella, lisää hienoksi pilkottu valkosipuli, vuohenjuusto, ranskankerma ja pippuri, lämmitä hetki, tarjoa pastan kanssa (parmesania päälle). Kaveri, jolta reseptin/idean sain, tekee ilman vuohenjuustoa, mutta meidän 1-v tytsy rakastaa juustoja ja noin tuo on mustakin maukkaampaa. Toissapäivänä syötiin tätä mahtavaa keittoa.
  10. Mä laitan tänne pari meidän (kasvissyöjä)vauvan lempparia muillekin jakoon. Näitä syödään edelleenkin nyt 1 vuotiaana, vaikka vähän karkeampina versioina. Nuo linssit ym. otin mukaan joskus 7-8 kk iässä, ei tullut meillä masuvaivoja niistä, ehkä siksi, että keitin pitkään ja sitten vielä soseutin. Peruna-tomatti-linssipata pari perunaa pari porkkanaa sipuli (paprikaa) kourallinen punaisia linssejä 1/2 purkkia tomaattimurskaa mausteena paprikajauhetta, valkosipulia, pippuria, (yrttejä) (thai)Kasvissosekeitto kesäkurpitsaa/porkkanaa/sipulia/kukkakaalia/parsakaalia/paprikaa ym., mitä kaapissa sattuu olemaan kourallinen punaisia linssejä kookosmaitoa mausteena punaista currytahnaa "Ohratto" ohrahelmiä (kourallinen?) kukkakaalia parsakaalia sipulia vihreitä papuja kesäkurpitsaa mausteena pippuria ja yrttejä Osan keitinvedestä kaadoin yleensä ensin pois ja lisäilin sitten tarpeen mukaan soseutuksen jälkeen. Ja nämä siis sen verran isoja annoksia, että pakastin suurimman osan jääpaloina. Tuo "ohratto" jää soseutuksenkin jälkeen sellaiseksi vähän ryyniseksi (ainakin mulla) ja oli hyvä, kun ruvettiin syömään karkeampia ruokia. Sormiruokaillen herkkua ovat olleet uunissa tehty munakas (täytteenä niitä kasviksia, joita kaapissa sattuu olemaan, mausteena yrttejä ja pippuria, vähän maitoa sekaan) ja pinaatti-/porkkana-/jne.lätyt (peruslettutaikina (tai ohrajauhoista), ei tietty sokeria, jonne pakastepinaattia, porkkanaraastetta tm. mukaan. Ja joo, me aloitettiin pinaatin syöminen jo vähän ennen tuota suositeltua 1 v ikää.
  11. Mä laitoin statukseen muks ja töks (tjsp), kun tunsin ekat liikkeet. Muutama oli ilmeisesti arvannut, mutta kukaan ei uskaltanut mitään päivityksen perään kysellä (oisin kyllä varmaan vaan hymistelly vielä tuolloin). Seuraavan kerran ilmottelin asiasta, kun jäin äitiyslomalle, tyyliin "jee, vika työpäivä tänä vuonna" (helmikuussa). Siihen porukka jo uteli perään ja asia tuli lopullisesti julki myös kauempana asuville ja sellaisille, joiden kanssa ei niin kovin usein yhteillä. Kolmas ja vika odotusaiheinen statuspäivitys tais olla "40+6..." tai jotain sinne päin. Valokuva täggäys on kyllä aika hyvä idea. Kun musta ei tuntunut luontevalta vaan täräyttää naamakirjassa olevani raskaana... Ei ole helppoa nykyään ei, kun on tällaista kaikennäköistä ylimääräistä pohdittava
  12. Tällä hetkellä käytössä lähes yksinomaan taskut, suurin osa kaverin tekemiä. Imuina taskuissa käytän melkein pelkästään harsopötköjä. Alkuun käytössä oli harso/sisävaippa + kuori. Nyt tuolle viisikuiselle venkoilijalle on helpompi laittaa yksiosainen paketti erillisen sisävaipan ja kuoren sijaan. Öisin paras yhdistelmä on sisä(tasku)vaippa + kuori. Kuorena välillä villahousut (kun olen jaksanut lanoliinittaa), useammin PUL.
  13. ^Totta! Hyvä, että muilla järki juoksee paremmin kuin mulla!
  14. Me saatiin tänään 3 kk neuvolassa ennakkoon kiinteidenaloitusinfo. En ollut vielä itse ajatellut koko asiaa enkä siksi viitsinyt mainita, että lihaa en ole antamassa (kun terkka oli mut raskausaikana pistämässä ravintoterapeutille, kun ei tajunnut, että lakto-ovo-vege syö munaa ja maitoa...). No joka tapauksessa mua rupes raudan saanti huuolettamaan, kun se on terkan mukaan pääsyy siihen, että kiinteitä täytyy kuusikuiselle alkaa syöttämään. Mutta täysviljatuotteet siis riittää? Vai pitäisi jotain muutakin raudan lähteenä syödä? Pavut, pinaatti ja suurissa määrissä kaali ja herneet oli neuvolan vältettävien listalla... Sinänsä mua ei tämä ruokavaliojuttu huoleta, kun veljenpoika on lakto-ovovegenä kasvanut terveeksi viskarilaiseksi, mutta tästä ketjusta sai kyllä tosi hyviä vinkkejä! Ja meidän lapsesta(sista) ei varmaan ihan vegejä tulekaan, kun mies syö lihaa ja ajattelin, että on luontevaa, että isä voi sitä laittaessaan tarjota koko poppoolle (paitsi siis mulle) liharuokaa. Ja kalaa ja riistaa syödään miehen perheessä paljon ja niitä voisin itsekin syödä, jos liharuokia taas rupeaisin 15 vuoden tauon jälkeen syömään (itse kalastettua kalaa olen kyllä vähän maistellut, en siis ole enää vege...) eli nekin on musta meidän lapsen ruokavalioon ok. Mutta hyvin kasvispainotteisella ruualla tullaan elämään, kunnes lapsi ehkä itse joskus valitsee toisin. Sekin tuli nyt mieleen, että jos lapsella kuitenkin tälläinen sekaruokavalio on, että silloin tällöin saa kotonakin lihaa (vaikka todennäköisesti pääosin kasvisruualla kasvaa), voiko hoidossa vaatia mitään erikoisruokavalioita? Kun on se aikamoinen muutos, jos ensin saa lihaa kerran pari kuussa ja sitten yhtäkkiä joka päivä... (Kuuluu ehkä taaperopuolelle tuo kysymys, mutta tässä samalla sen tänne laitoin, kun taaperoelämä ei meillä ole vielä ollenkaan ajankohtaista, kunhan vaan tuli nyt mieleeni.)
  15. Pitää hehkuttaa, että meidän pieni ilmoittaa pissoista kitinällä! Vajaa viikko sitä ollaan epäilty ja nyt alan olla ihan varma asiasta. Aina ei tosin tajuta, että itku on pissaitkua, eilenkin kitinän päätteeksi tuli pissat hoitoalustalle. Mutta äskenkin vein kitinän takia tytön lavuaarille ja sinnehän ne pissat tuli ja sain laittaa kuivan vaipan takaisin. Kakkojaan tämä meidän tyttö ei vielä ilmoita. Ainakaan niin, että me tajuttais. Pari päivää ne tuli kellon tarkasti kaksi kertaa päivässä, ja silloin ne sai pönttöön/lavuaariin tähdättyä, mutta nyt ei edes joka päivä, eikä mistään osata arvata, että olis tulossa. Kakka voi tulla kesken imetyksen tai päiväunien tai ihan milloin vaan ja mitään ennakoivaa ei olla huomattu. Ehkä sekin aika vielä koittaa.