Helga

Aktiivijäsen
 • Content count

  323
 • Joined

 • Last visited

About Helga

 • Rank
  Aktiivi

Contact Methods

 • ICQ
  0

Profile Information

 • Location
  Pori
 1. Meillä on esikoinen käynyt muskarissa 7kk ikäisestä saakka ja viihtynyt ihan hyvin. Nyt on toista vuotta sellaisessa ryhmässä, jossa ei ole vanhempia mukana ja sielläkin ilmeisesti sujuu hyvin. Ainakin tyttö viihtyy eikä muskaritädiltäkään ole tullut negatiivista palautetta. Pojan kanssa taas ollaa aloitettu muskari 4,5kk iässä ja sekin on sujunut hyvin. Kumpikin oli vielä vauva aloittaessaan, niin meno oli aika rauhallista, kun ryhmissä ei kukaan kävellyt ja pysyivät suurimmaksi osaksi sylissä/vieressä. Leikit olivat jo tuolloin osittain muutakin kuin vain äidin sylissä olemista, tosin lapsen taitojen mukaan. Sitten kun ikää on tullut lisää, niin meno on ryhmissä kiihtynyt ja musta tää 1-2 v väli on kaikkein pahoin. Ei millään maltettaisi istua äidin sylissä/vieressä, vaan haluttaisiin tutkia joka paikka ja uhmakohtauksia esiintyy vähän väliä jollain, kun ei haluttaisi mennä äidin määräämään suuntaan piirissä. Nyt meen pojalla on todella rento muskariope, joka ei juurikaan hätkähdä vaikka yksikään lapsista ei piirissä laulamassa istuisi. Jos niin käy, niin vaihdetaan hommaa ja monessa leikissä on mukana juoksemista, hyppimistä yms, kun ne tuon ikäisiä lapsia kiinnostavat. Tytön muskariope oli aikanaan hieman tiukempi, mutta ei mitenkään tiukkapipoinen kuitenkaan. Saattoi sanoa, että tulehan XX äidin viereen, jos jotain lasta ei kiinnostanut homma vaan pyöri muualla tai ottaa lapsen omaan syliinsä, jos lapsi vaan tuli. Mutta hän selkeästi olisi enemmän tykännyt siitä, että lapset olisivat olleet juoksematta ja kiljumatta, vaikka ei asiasta kuitenkaan juurikaan huomauttanut. Hauskaa on ollut se, että tää "tiukempi" muskariope on kaikkien tuttujen muksujen suosikki. Eli muksuja ei pieni komentaminen oo haitannut kuitenkaan.
 2. Meilläkin on se käytäntö ettei saa viedä mitään. Aiemmin sai viedä ja tytön 2v synttäreillä tarjottiin prinsessa-keksejä. Muuten tarjottavat oli aika usein keksejä tai karkkia. Kerran näin, et joku toi jäätelöä, mut sitä ei suositeltu, koska kylmäketju on voinut katketa. Jäätelöt ja itse tehdyt leivonnaiset on riskejä, koska kylmäketju on voinut katketa tai leipoja saattaa unohtaa mainita jonkun ainesosan ja joku voi saada pahan allergisen reaktion.
 3. Meillä on tyttö 3v ja pituutta metrin verran. Turvaistuimena on Britaxin Two-way Elite, johon mahtuu ihan kivasti. Vyöt siirrettiin hetki sitten ylimmästä reiästä tulemaan, mutta saa kasvaa vielä jonkun verran ennenkuin jää se säätö pieneksi. Mä en nyt ihan ymmärrä tuota Two-way Eliten ohjeissa olevaa istuma-asennon säätöä, koska mun mielestä sitä ei voi säätä lennosta. Vai ymmärsinkö väärin mitä Miinanen tarkoitti? Mun täytyy varmaan tutustua meen ohjeisiin, jos multa on tuollainen ominaisuus jäänyt vallan huomaamatta. Tytöllä on odottamassa Maxi-Cosin Rodi XR turvavyöistuin, johon siirtyy, kun turvakaukalo jää pojalle pieneksi. Ollaan tätä turvavyöistuinta käytetty jo jonkun aikaa, jos ollaan matkustettu muulla kuin omalla autolla, on hieman helpompi siirtää autosta toiseen kuin turvaistuin. Ja tytöllä on kuitenkin pituutta ja painoa ihan riittävästi ollut tuohon istuimeen jo jonkun aikaa.
 4. Meillä ostettiin tytölle viime kesänä (ikää 2,5v) 12" pyörä. Sillä se oppi aika nopeasti polkemaan ihan mukavasti. Tänä keväänä sitten todettiin, että satula on nyt nostettu maksimikorkeuteen ja se toivottavasti riittää vielä tämän kesän ja ens kesäksi ostetaan 16" pyörä. Tosin mummulaan hommattiin jo täksi kesäksi 16" pyörä, koska tyttö ylettyy silläkin sujuvasti polkemaan ja tuo 16" menee vielä jokusen vuoden. Meillä on myös potkupyörä (Nopsan mallia) ja silläkin tyttö menee ihan ok. Tosin tää potkupyörä ei oo ollut meillä kuin pienen hetken vasta, joten katsotaan miten sujuu kesällä sen kanssa liikkuminen. Tytöstä tuo potkupyörä on ilmeisesti kiva, koska mielellään sitä pihassa testailee. Nyt kun tuota 16" pyörää mummulaan haettiin, niin huomattiin se, että halvimmissa ja kalliimmissa pyörissä on tosiaan eroa. Siis tyttö ei meinannut muutamaa pyörää saada lainkaan liikkeelle, osa taas liikkui todella hyvin. Päädyttiin ostamaan Nopsan 16" pyörä, sellaisella värityksellä, että pikkuvelikin kehtaa sillä tulevaisuudessa ajella. Meen 12" pyörä on tuollainen halvempi pyörä ja se ei ainakaan talvella toiminut juuri lainkaan ja tuntuu muutenkin olevan ehkä hieman raskaampi polkea.
 5. Meillä on hyväksi todettu nuo Peukalopotti-hanskat, niin talvi kuin vk-mallit. Pitävät vettä ja kestävät käyttöä ihan hyvin. Oon tykännyt myös Lennen hanskoista, ovat myös helpot pukea, mutta vedenpitävyys ei oo yhtä hyvää tasoa. Peukalopottien hinta pyörii 20e pinnassa, noi Lennen hanskat on 10e pinnassa. Täällä noita Peukalopotteja myy Nicky&Nelly ja samasta paikasta oon ostanut noita Lennenkin hanskoja. Meillä on yhdet tähti-Jonathanit ja mä en niitä voi suositella. En oo saanut niitä hyvin käteen edes tuolle 3v:lle, joka osaa itsekin hanskat käteen laittaa. Eivät vaan ole meen tytön käteen hyvänmalliset hanskat eikä tyttökään tykkää niitä käyttää, kun peukku ei ole hyvin. Ei olla sen vertaa edes käytetty, että voisin sanoa jotain vedenpitävyydestä saati kulutuksen kestosta.
 6. Noihin sormiväreillä ja vesiväreillä maalamisiin liittyen yks vinkki. Kannattaa teipata (maalarinteippi on hyvää tähän hommaan) se paperi/korttipohja tms kiinni lattiaan/pöytään tai millä alustalla nyt tekeekin. Silloin ei maalattava paperi luista minnekään pienen maalarin käsien alta ja se säästää osaltaan sotkussa. Myös esim. pala vahakangasta suojaamassa pöytää on ihan hyvä keino välttää sotkua ja vahakankaan voi suihkuttaa puhtaaksi askartelun loputtua. Ja vahakankaan voi myös laittaa maalarinteipillä kevyesti pöytään kiinni, niin ei oo koko askarteluarsenaali lattialla vaikka muksu vähän liinaa vetelisikin.
 7. Minkä suuruinen summa on sopiva? Riippuu aika pitkälti antajasta sekä lapsen iästä. Meillä on tyttö saanut pari rahalahjaa ja ne on olleet 20€ lahjoja, lisäksi sai isomummulta nimiäislahjaksi 100€. Poitsu on niin pieni ettei oo saanut kuin samaiselta isomummulta nimiäislahjaksi 100€. Itse annan sukulaislapsille 20€ rahalahjan ja mun mielestä se on ihan ok synttäri/joululahja, jos rahaa on toivottu. Mielelläni kyllä ostan jotain "kunnon" lahjaa enkä anna rahaa. Saako lapsi itse ostaa rahalla, vaikkei sen arvoa ymmärräkkään? Ei ja kyllä. Eli en ymmärrä sitä että mennään lelukauppaan ja lapsi saa valita mitä haluaa koko summalla. Toki jos se on ollut lahjanantajan toive, niin sitten ehkä noin pitäisi tehdä. Mutta meillä rahat menee possuun ja sieltä sitten otetaan rahaa, kun halutaan jotain ostaa. Esim. jos tyttö on halunnut jonkun lelun tai pelin, eikä oo merkkipäiviä lähellä, niin ollaan saatettu ottaa rahaa possusta ja ostaa asia. Toisaalta samasta possusta ollaan otettu rahat myös ekaan pyörään ja luistimiin. Tytölle oli tosi tärkeää, että hän sai itse maksaa sen pyörän. Kaupassa mies antoi tytölle rahaa ja tyttö antoi rahat myyjälle ja kotona sitten otettiin sama summa possusta yhdessä tytön kanssa ja annettiin isukille. Laitetaanko rahat säästöön? Kyllä. Meillä rahat menee pääsääntöisesti possuun, jonka voi kotona tyhjentää pohjatulpan kautta. Meillä on myös kummallakin muksulla possut, jotka on pankissa tyhjennettävä (tai ehkä ne sais jollakin kotona auki, mutta niissä on "lukko" kuitenkin). Lisäksi kummallakin lapsella on tilit, joihin mun vanhemmat laittaa rahaa ja toiset tilit joihin me itse laitetaan rahaa. Näistä rahoista voidaan sitten ostaa isompia juttuja, esim. pyörä tulevaisuudessakin tai kalliimpia ulkovaatteita. Lisäksi maksan noilta meen kartuttamilta tileiltä lasten harrastukset. Onko mielestäsi vanhemmalla oikeus käyttää lahjarahat esimerkiksi siten, että ostetaan talveksi vähän parempi talvihaalari? On. Varsinkin siinä vaiheessa kun lapsi on sen verran pieni että ei rahan arvoa ymmärrä on vanhemmilla oikeus ostaa lahjarahoilla esim. haalari tai talvikengät. Sitten kun lapsi alkaa asiaa hieman ymmärtämään, niin sitten mun mielestä asiasta pitäisi puhua. Esim. että osa rahasta käytetään tarvittavaan haalariin/kenkiin ja osalla saisi esim. lelun tai mitä nyt sitten haluaisikin. Ja eikä jaon tarvitse olla 50-50, vaan jos lahjaraha on 100€ ja lelu maksaa 15-20, niin loppuraha menee sitten haalariin/kenkiin yms tarvittaviin.
 8. Mä oon nyt googletellut noita matkiksia ja alkanut miettiä muitakin vaihtoehtoja kuin Maclarenit. Onko jollain kokemusta Inglesinan Zippy-matkikisista? Lisäks jos jollain on kokemusta Maclarenin Techno XLR vrt Peg Peregon Pliko P3/Switch vrt Ingelisinan Zippy niin olisin ihan kiitollinen kaikista tiedoista. Mä oon noita XLR joskus testannut ostomielessä, mutta ei niihin silloin päädytty. Pliko P3:sia testasin yks kerta tosi nopeasti liikkeessä, mutta noi Zippyt on mulle täysin uus tuttavuus. Enkä oo löytänyt liikettä, jossa myytäisiin noita kaikkia, jotta pääsisi niitä vierekkäin testaamaankaan. OZBaby myy nettisivujen mukaan niin Plikoja kuin Inglesinojakin, joten niitä pääsisi siellä testaamaan. Myös Tampereen suunnalla näitä myyvät liikkeet kiinnostavat. Italiasta saisi nuo Peg Peregot ja Inglesinan aika kohtuuhinnalla, mutta Maclarenit on ainakin Saksassa kalliit. Englannissa hieman edullisemmat, mutta en oo vielä löytänyt sieltä nettikauppaa, joka toimittaisi Suomeen, tosin en oo kysynytkään erikseen.
 9. Ok. Hyvä tietää ettei turhaan ajele sinne niitä katsomaan. Nettisivuja just katselin, että heillä niitä olis, mutta eipä sitten olekaan. Mikähän on tullut, kun ovat kummatkin niiden myynnistä luopuneet? No, saahan niitä netistäkin tilattua niin Suomesta kuin ulkomailtakin, joten ei hätää.
 10. Osaako kukaan sanoa myykö joku liike Turussa tai Tampereella Maclarenin matkiksia? Muksutalli Tampereella on niitä aiemmin myynyt, mutta niitä ei enää heillä ole myynnissä.
 11. Meillä on esikoisella (3v) edelleen käytössä sama passi, jonka sai 7kk ikäisenä. Eikä ainakaan viime reissulla ollut mitään ongelmia passin kanssa, vaikka ikää oli yli 2v. Me oltiin viimeksi reissussa Kanariansaarilla ja mun muistaakseni passia taidettiin kysyä ainostaan Suomen päässä lähtiessä, Espanjassa ei taidettu passeja kysyä lainkaan. Jonnekin jenkkeihin tai vastaavaan tiukemman säännöstön maahan en ehkä tuolla passilla yrittäisi, mutta muuten kyllä.
 12. Meillä on hyvät kokemukset Rasavillin Peukalopotti-hanskoista. Ovat lämpimät ja pitävät vettä. Meillä on ollut heidän vk-hanskatkin ja nekin ovat olleet hyvät. Hanskat saa hyvin käteen, vaikka niissä ei oo mitään vetoketjuja ja kuitenkin pysyvät hyvin kädessä.
 13. Onnistuu imettäminen niin, että vyö on kiinni. Meillä tyttö oli ekalla lentomatkalla kuitenkin aika iso (8 kk), joten sekin saattoi auttaa siihen, että imettäminen onnistui vyö kiinni. Pienempää lasta joutuu ehkä laittamaan hieman makaavampaan asentoon, joten se ei ehkä onnistu, mutta noin iso söi sujuvasti puolistuvassa asennossa.
 14. Americasissa oli vaippoja hyvin tarjolla pikku kaupoissakin, toki kokoja ei ollut hirveästi (isot puuttuivat), mutta löytyi Pamperseja ainakin. Lisäks toki paikallisia merkkejä. Isommissa marketeissa toki on isompiakin vaippakokoja tarjolla, mutta en osaa sanoa hinnoista tai valikoimasta sen paremmin, kun meillä ei ollut niille tarvetta. Ja tarkoitan tuolla pikku kaupalla tälläistä hotellin tms yhteydessä olevaa"supermercadoa", jonka valikoima vastaa ehkä Siwaa/Salea Suomen oloissa. Korvikkeita oli myös jonkin verran, ainakin muistaakseni. Meille ei näilläkään ollut tarvetta, mutta muistelen nähneeni Nania noissa pikkukaupoissa. Me käytiin kerran sellaisessa isossa hypermercadossa ja siellä oli vauvatavaroille ihan oma hyllynsä, josta löytyi vaippoja, ruokaa, jugurtteja, korvikkeita, tutteja ja pulloja sekä joitakin leluja. Mun mielestä tuon kaupan piti olla halpa (ja olikin osassa asioissa) mutta esim. vaipat oli siellä kalliimpia kuin Suomessa, mutta en katsonut niin tarkkaan että olivatko sitten isompia pakkauksia kuin täällä.
 15. Toi istuinosan irtoaminen saattaa olla ratkaiseva asia myös auton takaluukkuun rattaita sulloessa. Toisiin porrasperäisiin autoihin kun rattaat eivät mahdu ilman, että ratasosa pitäisi ottaa irti, koska takaluukun suuaukko on niin matala. Tää ongelma on ollut parillakin tutulla ja toiset joutuivat vaihtamaan rattaat tuon takia.