Puhkulainen

Aktiivijäsen
 • Content count

  265
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Puhkulainen


 1. 2v2kk nukahtaa yöunille klo 23, herää itsekseen ja pirteänä klo 7. Päivähoidossa nukkuu 30min-1h, kotona ei nuku päiväunia lainkaan. Päiväunet (oli niitä tai ei) ei vaikuta illalla nukkumaanmenoaikaan, paitsi jos nukkuu pidemmät päikkärit. Silloin nukahtaminen saattaa venyä lähemmäs puoltayötä..... Ihan parhaimpina iltoina lapsi on nukahtanut klo 22, ja silloin olen ollut ihmeissäni siitä runsaasta vapaa-ajasta, mitä illalla olen saanut :girl_pinkglassesf:


 2. Tämä asia on paljonkin ollut mielessä. Meillä esikoinen (2v2kk) on perhepäivähoidossa, ja siellä on mahdollista olla vain kokopäiväisenä. Hyväksyn hallituksen suunnitelmat ja ehkä just ja just pärjättäis siten että esikoinenkin (ylisosiaalinen, aktiivinen, ei nuku päiväunia, ei leiki yksin, nukahtaa yöunille klo 23...) on kotona puolipäiväisesti tai muutaman päivän viikossa, mutta mua harmittaa jos lapsi joutuu siirtymään tutusta ja rakkaasta perhepäivähoitopaikasta päiväkotiin. Ja miksi lapsi on hoidossa, vaikka itse olen kotona (juuri jäin äitiyslomalle)? Edellä mainitut syyt lapsen luonteesta, ja pelko siitä että kuopus on ihan yhtä vaativa tapaus (=moniallergikko ja tissillä 24/7). Sekä perhepäivähoitaja että neuvolan terkka ovat sitä mieltä, että esikoinen tarvitsee hoitopaikan luonteensa vuoksi, ja koska meillä ei ole lähipiirissä eikä naapuristossa muita lapsia, niin leikkiseura on tärkeää. Miten ihmeessä mä saisin viihdytettyä lasta koko päivän ajan, kun se normipäivänäkin temmeltää päivähoidossa 8h, minkä jälkeen sama vauhti jatkuu kotona vielä 6-7h? Ja vaikka raha-asiat ei meillä päätökseen sinänsä ole mitenkään vaikuttaneetkaan, niin meillähän lapsen pitäminen kotona (=ruokkiminen) maksaisi enemmän kuin mitä hoitomaksu on. Nurinkurista, tiedän.

   

  Mä olen saanut hyvinkin paljon kieroja katseita osakseni tämän vuoksi, etenkin vähän vanhemmalta väestöltä. Mutta niin vaan on muuttunut ääni kellossa, jos ollaan vietetty koko päivä (ja yö) kyseisten ihmisten kanssa. Viimeistään siinä vaiheessa, kun muut on menossa nukkumaan klo 22 ja meidän taapero vielä temmeltää ihan pirteänä ympäriinsä leikkiseuraa vaatien, alkaa kyselyt että onko lapsi aina yhtä energinen, ja missä vaiheessa meillä vanhemmilla on "omaa aikaa", kun tuo ei nuku edes päiväunia. Nii-in, hyvä kysymys.


 3. Tämän päivän (10.11.) Turun sanomissa oli juttua tuosta Tuomas-kätilöstä josta täällä oli aiemmin puhetta. Se oli ihan oikein täällä päätelty, että hän tekee lähinnä yövuoroja, jutusta selvisi kuitenkin myös se, että Tuomas aikoo vaihtaa alaa :(


 4. Käytiin tänään ottamassa neidille vakuutus Tapiolasta, raskausaikana sitä ei saatu kun mun bmi oli liian iso. Mutta, neidillä oli juuri korvatulehdus ja se tietenkin piti merkitä paperiin, ja vakuutusäijä sanoi että todennäköisesti tulee jonkin pituinen karenssi, minä aikana vakuutus ei korvaa korvatulehduksista aiheutuneita kuluja. Onko jollain tietoa, että minkä pituinen karenssi tuosta mahtaa tulla? Varmaan aika pian ne vakuutuspaperit kotiinkin tulee, mutta mua tällä hetkellä ketuttaa aika lahjakkaasti tuo asia, kun miehen piti hoitaa tuo vakuutusasia heti kun neiti täytti 2kk (jolloin ei olisi ollut mitään ongelmia), mutta mies sai aikaiseksi hoitaa vakuutusasian vasta sitten kun olin asiasta muistuttanut noin sata kertaa ja lopulta neiti tuli kipeäksikin ennen kun vakuutus saatiin :girl_mad:


 5. ^ Samaa mieltä :) Ja oli kiva kun huone oli just huonemainen eikä salimainen.

   

  Oli kyllä hauska kun kätilö oli mies! Toinen siis niistä kahdesta. Oli kyllä huumorintajuinen heppu :D

  Oliko kätilö Tuomas? Mulla oli se yövuorossa ja aivan mahtava tyyppi :D

   

  Mä tykkäsin väistötiloista, mun huoneessa oli oma suihku ja vessa :lipsrsealed:


 6. Radi todettiin jo ennen raskauden puoltaväliä, aluksi ruokavaliohoitoinen mutta lopussa se ei enää auttanut, vaan paastoarvot oli koko ajan koholla, joten loppuaikana oli metformiinilääkitys. Vauvan kokoa kontrolloitiin äippäpolilla lääkityksen aloittamisen jälkeen ja viimeiset painoarviot tehtiin rv 37+2 ja rv 37+3, arviot oli 3,8 kg ja 4,2 kg (peräkkäisinä päivinä siis). Synnytys käynnistettiin rv 38+2 (nimenomaan koon takia) ja vauva syntyi rv 38+4, vauva painoi 3840 g ja oli 51 cm pitkä. Kokoa siis kyllä oli ihan riittämiin, mutta edelliset painoarviot oli onneksi yläkanttiin, mutta jos laskettuun aikaan asti oltaisiin menty (tai yli!), niin vauva olisi ollut melko suuri. Sokereiden kanssa vauvalla ei kylläkään ollut ongelmia, ainoastaan 48h arvo oli hivenen matala mutta se johtui maidon vähäisestä määrästä ja korjaantui helposti kun neiti sai lisää maitoa. En siis sanoisi vauvaa sokerivauvaksi, koska ei mitenkään oireillut syntymän jälkeen, neiti vaan kasvoi ihan reilusti ja sama meno näyttää jatkuvan mahan ulkopuolellakin :D


 7. Mulla tuli ensimmäinen ylitys kotimittauksissa vasta 2 kk:n mittailuiden jälkeen :girl_sigh: Mutta mittailuja kannatti jatkaa koko aika, koska jossain vaiheessa arvot sitten riistäytyi käsistä, eli mun kohdalla rasitustulos kuitenkin antoi viitteen siihen, että ongelmia voi tulla.


 8. Millainenkohan ilmastointi mahtaa TYKSissä olla? Eli kestääkö siellä olla näillä helteillä... Itselläni tosin on (onneksi) vielä kolmisen viikkoa laskettuun aikaan, mutta eihän sitä koskaan tiedä :ph34r:


 9. Mulla oli paastoarvo rajalla ja mittailin arvoja kotona pari viikkoa, mitään ylityksiä ei tullut. Sain kuitenkin ohjeeksi jatkaa mittailua koko loppuraskauden ajan silloin tällöin, ja sitten kun itse huomasin paastoarvojen nousevan niin mittailin niitä tiheämmin. Neuvolasta meni sitten lähete äitiyspolille kun arvot ei enää laskeneet ja nyt loppuajan otan iltaisin kaksi metformiini-tablettia ja arvot on sen jälkeen olleet ok, mittauksia joka toinen päivä 6 mittausta/vrk (ennen ja jälkeen aamupalan, lounaan jälkeen, ennen ja jälkeen päivällisen ja iltapalan jälkeen).


 10. Mä kävin muutama viikko sitten diabeteshoitajalla ja siellä oli aika paljonkin puhetta aamupalasta. Oikeastan ainoa mitä mulle suositteli, oli mahdollisimman kuitupitoinen ruisleipä ja leivän päälle kaikkea mahdollista. Esim. puuroa en saa syödä aamupalalla, ja sen totesin itsekin aiemmin että se nosti 1h sokerit melko korkealle. Muulloin päivällä puuro on ihan sallittua. Hiilareista oli lisäksi sellaista puhetta, että joka aterialla niitä on saatava, mutta kohtuullisesti. Mulla on taas pysyneet arvot hyvinä vaikka välillä olen joutunut lipsumaan ruokavaliosta kun ollaan oltu kylässä tms, lääkitys kyllä toimii kuin unelma :)


 11. ^Kokeile taivuttaa ja/tai ojentaa sormia muutaman kerran, tai sitten ihan vaan laitat käden suoraan alaspäin jolloin verta pitäisi tulla paremmin (jos reikä on kunnollinen). Näitä keinoja käytän itse jos ei meinaa verta tulla riittävästi, kannattaa ainakin kokeilla :)


 12. Hmm, hieman ihmetyttää tulokset tänä aamuna. Otin siis paastoarvoa, ja ensimmäisellä yritttämällä en saanut mittariin tarpeeksi verta, joten lisäksin samaan liuskaan sitä. Tulos 6,1... vähän tästä häkeltyneenä vaihdoin liuskan ja tällä kertaa tulos (samasta "reiästä" tosin, en siis pistänyt uutta reikää) oli 5,2 :o  Eli mitähän tästä nyt sitten pitäisi ajatella... Ajattelin, että se ensimmäinen liuska meni jotenkin "sekaisin", kun jouduin verta lisäämään ja tuo toisen liuskan tulos olisi oikea. Mutta mistäs tätä taas tietää...

  Hälyttikö laite ekalla kerralla että verta oli liian vähän? Itse olen aina vaihtanut liuskan jos verta ei ole tullut kerralla tarpeeksi koska laite on hälyttänyt erroria. Ja tuliko sulla siitä samasta pistokohdasta ihan hyvin sitten verta siihen toiseen liuskaan ilman että jouduit puristamaan sormea? Jos verta tuli itsestään hyvin toiseen liuskaan eikä veri ollut mitenkään ehtinyt hyytyä tms, niin luottaisin ennemmin siihen jälkimmäiseen mittaukseen :)

   

  Nyt kun tänne kerta kirjoitan, niin höpöttelenpä taas hetken omaa napaa... Eilen olin seurantaultrassa ja vauvan kasvu on palannut takaisin keskikäyrälle :) Painoarvio nyt 2,4 kg, eli jos tulos on luotettava niin ehkä tästä ei tulekaan mitään jättiläistä... Vielä viime ultrassa oltiin reilusti yläkäyrällä (tai ylikin), mutta sokerilääkitys on ilmeisesti tasannut kasvua kun arvot on pysyneet loistavina tablettilääkityksen aloittamisen jälkeen. Kyselin lääkäriltä samalla Tyksin käytäntöä vauvan tarkkailusta syntymän jälkeen, ja vastaus oli että sokeriarvoja tarkkaillaan mutta vauvaa ei viedä tablettilääkityksellä olevilta (eikä varmaan niiltäkään joilla lääkitystä ei ole ollenkaan) äideiltä pois toiselle osastolle. Ellei vauvalle tule jotain ongelmia.


 13. Mun aamusokerit on sitä korkeammat, mitä lyhempi mun paasto on! Yhtenä aamuna tein testin, ja kun illalla olin syönyt klo. 22 maissa iltapalan, oli arvo klo. 7 aamulla 5. Tästä kahden tunnin päästä arvo oli 4,5 ja ennen lounasta (jatkoin siis paastoa sinne saakka) arvo oli  n. 4. Kannattaisikohan mun siis aikaistaa tuota iltapalaa vai miten? Korkein aamupaastoarvo kotiseurannassa on mulla ollut koko tänä seurantajaksona 5,3 joka tuli Italian matkalla kun edellisenä päivänä olin syönyt oikeastaan vaan pizzaa, pastaa ja jätskiä :P. Nyt siis menossa rv. 32. 

   

   

  Edit. löysinkin karppi-foorumilta tietoa, että aamupaaston pitäisi olla se aika tasantarkkaan 12h. Pitääkin siis oikeasti aikaistaa iltapalaa ja katsoa miten vaikuttaa arvoihin :)

   

  Riippuu siitä tuottaako sun maksa yön aikana glukoosia elimistöön vai ei. Mä sain ohjeeksi myöhäistää iltapalaa mahdollisimman myöhään että "paastoaika" olisi mahdollisimman lyhyt, koska pitkän paaston aikana arvot nousi maksan toiminnan ansiosta. Kannattaa kokeilla miten eripituiset paastot vaikuttaa noihin aamuarvoihin :) Ja tuo 5 on vielä ihan hyvä arvo eikä yhtään liian korkea sekään :)

   

   

   Muutamia matalia sokeriarvoja oli, mutta ne korjaantuivat ruualla ja sain pitää vauvan luonani :)

   

  Kuinka herkästi vauva otetaan osastolle tarkkailuun sokeriarvojen takia? Itse haluaisin pitää vauvan vieressä mahdollisimman paljon, joten onko mahdollista että vauvan arvoja mittaillaan (ja annetaan glukoosia tms tarvittaessa), mutta että vauva silti olisi ainakin melkein koko ajan äidin luona?

   


 14. Nyt näyttää tulleen Lidliin äitiysvaatteita, lähinnä parit housut (joustavat ja farkut) ja joku paita. Hinta ihan naurettavan vähän. Aattelin käydä katsastamassa kun just olis trikoisille joustaville pöksyille tarvetta ihan kotikäytössä.

  Suosittelen! Kävin tänään Lidlissä ja mukaan tarttui pari paitaa, mammalegginssit ja mammahousut (joustavat). Nää housut on just täydelliset kotikäytössä ja paitakin todella mukava, vähän olin epäileväinen kun hinta oli todellakin halpa, mutta yllätyin iloisesti. Täällä Turussa on tainnut muutama muukin käydä äitiysvaatteita hakemassa, ensimmäisestä Lidlistä oli kaikki paidat jo loppu ja toisessakin oli vaan muutama jäljellä :girl_impossible:


 15. Milläköhän perusteella joillekin määrätään insuliini ja joillekin tablettilääkitys (metformin)? Mulle ei ole kukaan sanallakaan edes vihjaissut insuliineista...

   

  Liikunnan lisäämistä voisi tietenkin yrittää, mutta itku tulee pelkästä ajatuksestakin :( Tänään hain just apuvälinelainaamosta tukivyön fysioterapeutin määräyksestä, että selviäisin edes kauppareissuista ilman tuskaa... Mulla kun on mm. hermovaurio lonkassa/alaselässä, niin aika kivuliasta on liikkuminen... Uinti on ainoa mikä ehkä mahdollisesti voisi olla melkein kivutonta, mutta en ole vielä uskaltanut kokeilla :blush:

   

  Kohta viikon verran olen syönyt lääkkeitä ja muutamana päivänä on paastoarvot olleet viitearvojen sisällä, ekaa kertaa melkein kuukauteen :tender:


 16. ^Mä olin sokerirasituksessa vkolla 16+, paastoarvo oli 5,3 ja muut oli ok. Tarkensin vähän ruokavaliotani, mutta alunperinkin oli ruokavalio jo suht ok (paljon ruisleipää ja kasviksia ym), mutta söin kyllä jotain "herkkuakin". Sokerit pysyi hyvänä söin mitä tahansa, mutta vkolla 25+ ensimmäistä kertaa paastoarvo oli yli raja-arvon. Tarkensin vähän lisää ruokavaliotani, myöhäistin iltapalaani ja muuta pientä, ja paastoarvot pysyi taas ruodussa. Mutta, tein lopulta sitten mitä tahansa, söin mitä tahansa ym, paastoarvot pysyi koholla viikosta 29 eteenpäin. Ei vaan voinut mitään, vaikka kuinka terveellisesti söi. Ja nyt tosiaan 31+ sain tablettilääkityksen.

   

  Eli siis joo, sokerit voi pitkään pysyä hyvänä, kunnes yhtäkkiä jonain päivänä arvot nousee. Sen jälkeen voi vielä yrittää muokata ruokavaliota ja/tai lisätä liikuntaa, jolloin arvot voi vielä palautua, eli ei ole liian myöhäistä silloinkaan tehdä muutoksia.


 17. ^ja ^^en suoraan osaa vastata kysymyksiinne, mutta voisin listata vinkkejä, joilla itse olen saanut paastoarvot (ja muutkin arvot) pysymään kurissa:

   

  - Tässä ketjussa aikaisemmin mainittu karppileipä ja myöskin ruisleipä. Näitä runsaasti (suositus ainakin 6 palaa/pv) ja aina kun nälättää, illalla viimeiseksi ennen nukkumaan menoa myös

  - Syöminen mahdollisimman myöhään illalla ennen nukkumaan menoa ja jopa yöllä herätessä

  - Makeanhimoon light limuja

  - Ainakin itsellä tietyt hedelmät (appelsiini) nostivat sokereita, omenoita taas sain syödä montakin päivässä ilman ongelmia

  - Huonosti nukuttu yö nostaa paastoarvoja

  - Itselle turvalllisia ruokia: keitot ja salaatit.

   

  Tsemppiä kaikille radin kanssa kärvisteleville! Sen huomasin myös, että arvot alkoivat tasaantua kun vaikein kohta eli toisen kolmanneksen loppu ja kolmannen kolmanneksen alku oli ohitettu.

   

  Kiitos vinkeistä :) Suuri osa noista on jo käytössä (ruisleipä, myöhäinen iltapala, makeanhimoa ei ole, ei makeita hedelmiä, paljon salaattia... yöunet kyllä menee ihan päin honkia), ja lisäksi (suht) säännölliset ruokailut ym. Olen siis toivoton tapaus :girl_sigh:  Tänään sitten olin äitiyspolilla, ultran mukaan vauva painaa nyt 2,1 kg eli enemmän kuin mitä pitäisi, ja sain sokerilääkityksen (metformiinii-tabletit). Viikon päästä on aika diabeteshoitajalle ja katsotaan onko lääkitys tehonnut siihen mennessä, toivottavasti on. Lisäksi multa otettiin verikoe, ensimmäistä kertaa koskaan mitattiin pitkä verensokeri, olen sitä vähän odotellutkin. Mutta kyllä tää tästä, lisäksi kuulin että jos vauva vaikuttaa kasvavan yli 4,5-kiloiseksi, niin sitten on käynnistys viikolla 38. Joo sopii mulle!

   


 18. Laitetaan nyt vielä sitten kysymys.

  Esitietolomake on kuulemma nykyään netissä, mutta en saanut neuvolasta mitään tarkempia tietoja siitä. Täytyykö mun saada neuvolasta jotkut tunnukset tms vai voinko täyttää sen netissä jo nyt? Seuraava neuvola on parin viikon päästä ja viikkoja jo 29 niin ihan mielellään täyttäisin sen ihan varmuuden vuoksi jo mahdollisimman pian.

   

  Neuvolasta pitäisi saada salasana, käyttäjätunnuksena toimii oma henkilötunnus. Me saatiin tiedot neuvolasta sillä kerralla kun oli puhetta Kela-asioista ym, eli viikolla 23 suunnilleen, salasana tuli sähköpostiin ja terkka kirjoitti sen myös lapulle kun oli aktivoinut tunnukst tms. Aika outoa ettet ole vielä saanut tarkempia tietoja, kannattaisi ehkä soitella neuvolaan ja kysyä asiasta, kun viikkojakin on jo noin paljon ja seuraavaan kertaan on vielä aika "pitkä" aika.

   

  muoks. Cloe ehtikin ensin :)


 19. Tätä ketjua olen seurannut jo parisen kuukautta (itse asiassa ylikin), kun sokerirasituksessa paastoarvo oli täsmälleen raja-arvo, sain radi-diagnoosin, ja kotimittailuja olen tehnyt siitä lähtien. Pari kuukautta kaikki sujui hyvin, ruokailun jälkeiset arvot on olleet ihan hyvät edelleen, mutta nyt on paastoarvot säännöllisesti koholla :( Soitin viime viikolla neuvolaan ja lähete TYKSiin lähti, ehkä ensi viikolla pääsen siellä käymään. Nyt tein huvikseni pienen testin: Illalla söin melko myöhään (10 jälkeen) salaattia ja leipää, 1h arvo oli 6,6 eli ihan ok. Aamulla kävin vessassa puol 9 ja mittasin sokerit, arvo oli 6,8 :girl_sigh: Ja koska tykkään nukkua paljon, menin takaisin nukkumaan ja heräsin 11 jälkeen ja mittasin sokerit uudestaan, arvo oli 5,8. Elimistö siis nostaa yön aikana mun sokereita, on ihan arpapeliä mihin aikaan sokerit on koholla ja kun yöunien pituudet vaihtelee miten sattuu, niin ei kiva. Jos olisin nukkunut vielä puol tuntia-tunnin pidempään, niin oliskohan arvo sitten ollut taas jo alle 5,5...? Mitäköhän äitiyspolilla tästä sanotaan, tai pikemminkin: mikä tähän auttaa? Neuvolatäti puhui tablettilääkityksestä kun sanoin että paastot on koholla mutta 1h arvot kunnossa, eli insuliinin tuotossa ei ole mitään vikaa (kai).


 20. Mistä löytyisi raskausajalle housuja isokokoiselle? Sinnittelin edellisessä raskaudessa tirkoohousuilla ja yksillä villasekoitehousuilla, mutta nykyisessä työssä pitäisi olla vähän enemmän valikoimaa (ja siistimpää vaatetta kun trikoohousut).. Farkutkin käy. Mutta tosiaan koko pitäis olla 46 tai ehkä 48 (normifarkuista useimmiten ollut 46).

   

  Mä olen nyt kahdesti tilannut funmumilta mammafarkut (ekat kului puhki kun oli niin kovassa käytössä), kokona XXL joka vastannee juurikin 46-48. Aivan ihanat farkut :girl_in_love:  Ja vielä kun ekalla kerralla varastossa oli tappien mallistossa jäljellä oikeaa kokoa, niin ei tarvinnut edes lahkeita lyhentää (uudessa tilauksessa oli vaan normipituisia, eli vähän täytyy nyt lyhentää mutta ei paha). Sieltä tilasin nyt toisella kertaa myös kahdet mustat suorat housut, todella siistit ja hyvät jalassa. Suosittelen!

   

  Tänään taas tuli Nextiltä lähetys, yhdet äitiysliivit ja maxi-mekko. Ja uimapuku :girl_pinkglassesf: Mies haluaa että mennään käymään uimassa ja sitä fysioterapeuttikin suositteli, mutta olin vähän epäeileväinen että löytääkö tämmöinen valas mistään tarpeeks isoja uikkareita mammakoossa, mutta tuolla Nextillä oli kyllä aika hyvä valikoima niin mallien kuin kokojenkin puolesta. Tämmöset tilasin ja on muuten kivat!