Elkku

Aktiivijäsen
  • Content count

    2028
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Elkku

  1. Vastauksista päätellen muillakin on siis ihan järjettömiä kasoja noi yövaipat... Kyllä mekin taidetaan nyt pikkuhiljaa löytää sopiva kombo sisävaippaa, luonnonkuktutaittoa, mikrokuitua ja villahousuja...
  2. Millaisia yövaippoja käytätte? Mulla meinaa olla vaikeuksia saada kasaan sellaista pakettia joka riittäisi vauvan yöpissoihin. Kakkaa ei yöllä tule, joten siinä mielessä ei tarvisi käydä kesken yötä vaipanvaihdolla... Toisaalta yökertseily houkuttaisi, toisaalta sielu ei millään antaisi periksi sille...
  3. Tupakoinnin vaaroista niin tupakoijalle itselleen kuin syntymättömille ja jo syntyneille lapsille on maailma tietoa pullollaan. Kuitenkaan osa äideistä ei pysty lopettamaan tupakointa raskausaikana tai aloittaa tupakoinnin uudelleen, kun lapsi on syntynyt. Miksi? Millaisia ajatuksia se tupakoivassa äidissä herättää? Millainen on ympäristön, lähimmäisten ja vieraiden, suhtautuminen tupakoivaan äitiin? Foorumilta löytyy jo tupakointiin liittyvä ketju (http://www.vauva.inf...729-tupakointi/). Pollina ketjussa ei ole virinnyt kovasti keskustelua vaikka se pitkä onkin, ja toisaalta ilmapiiri siellä ei ole kovinkaan avoin tupakoijille (joita kuitenkin pollin mukaan foorumilaisista on noin 15 %), jos kohta tupakoitsijoita ei ihan suoraan ole lynkattukaan. Tässä ketjussa toivoisin syntyvän keskustelua äitien tupakoinnista esimerkiksi yllä olevien kysymysten pohjalta. Toivon, että keskustelu pysyy asiallisena. Vaikka kuka tahansa tietysti saakin mielipiteensä ketjuun kirjoittaa, olisi suotavaa, ettei tähän ketjuun tulla yököttelemään tai syyllistämään. Kukaan raskaus- ja imetysaikana tupakoiva tuskin on riippuvuudestaan ylpeä tai onnellinen. Ketjun ei myöskään ole tarkoitus olla tupakoinnin ihannointia, vaan rehellistä keskustelua, ajatusten vaihtoa, tukea ja ehkä motivoimistakin varten. Toivon, että ketjun henkeen sopimattomista viesteistä raportoidaan ylläpidolle. Disclaimerina kerrottakoon, että itse en ole koskaan edes maistanut tupakkaa eli en ole tästä ketjusta hakemassa oikeutusta omalle toiminnalleni. Muualla foorumilla kuitenkin tuli esiin, että tällainen ketju, jossa oikeasti keskusteltaisiin äitien tupakoinnista olisi hyvä. Kukaan tupakoivista äideistä ei kuitenkaan halunnut leimata itseään ketjun aloittajana. Koska tällainen ketju on kuitenkin mielestäni tärkeä, tarjouduin ulkopuolisena aloittajaksi. Itse en aio tätä aloitusviestiä enempää kuitenkaan osallistua keskusteluun.
  4. ^Mun käsittääkseni muutama viikko vielä. Mun siskolla vauva kääntyi itsekseen just "viime metreillä", jotain tyyliin rv 36. Sitä ennen ei kai tehdä ulkokäännösyrityksiäkään, ettei vauva kiepahda takaisin nurinpäin? Muoks. Joo, muistin oikein:
  5. Me ei kerrottu tarkkaa laskettua aikaakaan kuin harvoille ja valituille, ja vielä pyöristettiin tyyliin "joulukuun alkupuolella odotetaan syntyväksi". LA siis marraskuun vikana päivänä.
  6. Mulla ei taida enää tulla lisää ultria kun tiistaina käynnistetään synnytys, joten: 6+4 AR-ultra julkisella (piti aloittaa tutkimukset kun sitten tulinkin raskaaksi), syke ja viikkoja vastaava alkio löytyi 12+0 NT-ultra jossa kaikki OK 20+6 rakenneultra jossa myös kaikki OK 31+4 radi-kontrollin yhteydessä ultraus, kaikki OK, vauva keskikokoista isompi mutta ei muuta huomautettavaa 35+4 radi-kontrolli ja ultra, vauva hypännyt käyrillä ylöspäin, muuten kaikki OK 36+3 radi-kontrolli ja erikoislääkärin ultraus, vauvan kasvu tasoittunut yläkäyrälle, lapsivettä reilusti, muuten kaikki OK 37+6 kontrollikäynti äitiyspolilla, lääkäri ultrasi kaikki virtaukset yms. tosi huolella, kaikki OK, lapsiveden määrä taas normaalin puolella, vauvan kaikki mitat yläkäyrällä minkä takia sovittiin käynnistys 38+4 Että seitsemän ultrausta julkisella tuosta nyt sitten tuli vauvan koon ja radin takia.
  7. ^OT, mitäköhän hittoa tämä (lainaus linkitetystä artikkelista) tarkoittaa? Ei kai tuo eri-ikäisten sikiöiden case ole kromosomillisesti sen kummempi kuin erimunaisten, samaan aikaan hedelmöittyneiden kaksostenkaan? Ja eikös epäidenttiset kaksoset kuitenkin ole ihan tavallisia kaksosia?
  8. Mä unohdin toissapäivänä pistää insuliinit, sokerit eilen aamulla 4,4 ja kertaakaan päivän aikana ei ylittynyt 7,7 vaikka tankkasin ihan hulluna kaikkea ihmeellistä. Eilen sitten pistin sen kahdeksan yksikköä ja sokerit tänään aamulla 4,1 eli mä pääsen nyt sitten lääkärin ohjeen mukaan vähentämään insuliinin annosta. Vauva on kyllä aika huiman kokoinen, toissapäivänä ultrattiin 4,2-kiloiseksi, mutta lääkärikin epäili, että taustalla on myös geneettistä isokokoisuutta koska vauvan ihan kaikki mitat on siellä yläkäyrällä eli meille on edelleen tulossa sopusuhtaisesti iso vauva. Synnytys käynnistetään ensi viikolla.
  9. Oikeasti mausteena käytetty inkivääri ei kai ole haitallista (siis pieninä määrinä). Mun käsityksen mukaan toi inkiväärirajoitus koskee lähinnä sellaista runsasta inkiväärinkäyttöä ja esim. luontaistuoteinkivääriä. Mä kyllä kohtuulllisissa määrin joisin glögiä ja söisin pipareita, korvapuusteja ja muita inkivääriä ja kanelia sisältäviä tuotteita. Muoks. Hain pari lähdettäkin: http://olotila.yle.f...itaisia-neuvoja http://uutiset.ruoka...aspx?id=1120438
  10. Mä juuri kyselin tätä tuolla tyhmissä kysymyksissä ja näin mulle vastattiin: Eilen polilla lääkäri kyseli meidän syntymäpainoista ja lähisuvun syntymäpainoista. Ultrattuaan vauvan ensin 4,2-kiloiseksi, mutta se nyt oli odotettavissa näillä meidän spekseillä joka tapauksessa... Radihan (mulla siis on) kai kasvattaa lähinnä vauvan keskivartaloa (jos ei ole hoitotasapainossa), kun taas esim. meillä on sopusuhtaisesti iso vauva tulossa eli vatsanympärys ei suhteessa ole sen suurempi kuin pää tai reisiluukaan antaa ymmärtää.
  11. Vaipoista varmaan helpommin tuleekin (nimim. pesin kolme täydehköä koneellista vaippoja just kun pesin koko satsin). Sitä en ymmärrä, kuinka kukaan saa 60 asteessa pestävistä vaatteista koneellisen täyteen... Siksi ajattelinkin, että pesen vaippapyykkiä ja siinä sivussa sitten ne vauvan vaatteet myös.
  12. ^Ja mun mielestä se oli ihan tosi lohdullista kuulla, koska sekapyykkiä mäkin taidan sitten pestä kun tää meidän tyyppi alkaa jossain vaiheessa tehdä vaippapyykkiä...
  13. Joo, siis enemmän mä ajattelin, että niistä vaipoista saa lisätäytettä mitättömän tyhjiin vaatepyykkeihin. Liian täyteen ei tietenkään sovi laittaa, mutta tuollaisia 60-senttisiä bodyja mahtuu aika monta 7 kilon koneeseen...
  14. Mulle tehtiin radin ja isokokoisen vauvan (ultrattiin samana päivänä rv 35+3 3,6 kg) polilla sisätutkimus, jossa arvioitiin vauvan mahtumista. Silleen nyrkki toosaan -tyylillä, mutta ei se ihan järkyttävän kamalaa ollut jos ei ihan kamalan miellyttävääkään... Lääkäri siis kokeili emättimen kautta luiden sijoittumista jotenkin (häntäluu ja jotain muita joista mulla ei ole mitään käsitystä) ja totesi, että hyvin on tilaa ja häntäluu joustaa. Samalla tietty kokeili kohdunsuun ja -kaulan tilanteen. Loppupäivän jomotteli menkkamaisesti, ei muita seuraamuksia.
  15. Ilmeisesti koran ainakin pesee vaippapyykin seassa muutakin pyykkiä. Mä olen nyt käyttöönottopessyt imut ja sisävaipat (lähes kaikki käytettyjä eli jo imussa) 90 asteessa ja taskut ja kuoret 60 asteessa. Tulevaisuudessa voisi pestä kaikkia 60 asteessa ja siksi aloin ajattelemaan, että olisi varmaan fiksua pestä vauvan vaatteita, liinavaatteita yms. samassa koneessa kun eihän noista vaatteista millään saa koneellista kasaan. Olisi varmasti taloudellisempaa ja ekologisempaa laittaa vaikka esipesut ja lisähuuhtelut täydempään koneeseen kuin pestä tosi vajaita koneellisia 60 asteessa? Mutta siis, onko tuo ihan tuhoontuomittu ajatus?
  16. Mun käsittääkseni ei. Jos kaksi munasolua kypsyy, niiden täytyy irrota n. vuorokauden kuluessa, muuten ekana irroneen munasolun keltarauhasen erittämä progesteroni estää toisen munasolun irtoamisen. Todennäköisempää lienee epäonnistunut ovuloimisyritys ekalla kertaa tms..
  17. ^Varoituksen sana: Mä en tiedä, pystynkö enää ikinä syömään kananmunia. Onneksi mulla verensokerit on alkaneet kestää muutakin aamuisin. Mutta siis mä söin keitettyä/paistettua munaa, tomaattia, kurkkua, leikkelettä, juustoa... Mitä nyt sattui jääkaapissa olemaan. Paitsi sitten kun ummetti oikein kunnolla, niin toi juusto jäi pois. Mutta siis ei se mitään tuon ihmeempää ollut. Mä oon pitänyt (yrittänyt pitää) tiukasti ruoka-ajoista kiinni ja olla napostelematta välillä mitään. Eli aamiainen (ks. yllä), lounas (lihaa ja kasviksia, satunnaisesti hiukan leipää, riisiä, pastaa, perunaa tms.), välipala (esim. rasvaista jogurttia, manteleita ja marjoja tms.), päivällinen (kuten lounas, yleensä hieman reilummin hiilarilisäkettä kuin lounaalla). Jossain vaiheessa piti vielä syödä kunnolla iltapalaa, ettei aamusokerit pillastuneet, mutta nyt on mennyt paremmin kun on päivällistä venytetty n. iltakasiin ja oon jättänyt iltapalan pois. Jos on ollut tarvetta napostella tai korvata aterioita jollain tien päällä syötävällä, oon vedellyt pähkinöitä tms.. Mullahan ei painonnousun kanssa ole ollut ongelmaa ennen kuin nyt kun lapsivettä alkaa olla reilusti ja vauva olla tosi iso (pari-kolme kiloa noussut paino).
  18. ^Mä lähtisin kyllä miettimään, mitä syön ruualla, jotta se nälkä pysyisi poissa pidempään. Sinänsä verensokerilla ei sen kanssa mun luuloni mukaan ole kamalasti tekemistä, koska tukeva kananmuna-aamiainen ei juurikaan nosta verensokeria mulla, mutta nälkä kyllä pysyy pitkään poissa. Mulla on verensokerit alkaneet pysyä helpommin kurissa, kivaa!
  19. Joo, jos raskaus on toivottu, niin nt-ultraan asti sitten vaan pidetään peukkuja. Omalla kustannuksella voi tietty käydä ar-ultrassa, jossa joskus noin viikolla 7 aikaisintaan näkyy syke.
  20. ^Tai kolme. Mulla oli ekassa rasituksessa kaikki arvot just alle ja toisessa kaikki reilusti päälle. Toisaalta, jos jo seuraa mittaamalla verensokereitaan, niin onko sillä niin väliä? Mut ainakin lähetettiin äitiyspolille seurantaan vasta tuon omaseurannan jälkeen vaikka tosiaan arvot heitti ihan huolella. Mulla on taas kysymys... Toivottavasti joku osaa vastata. Kuinka pitkän ajan verensokereilla on merkitystä vauvan voinnin kannalta synnytyksen jälkeen? Mulla oli tuossa huonompi viikko, onko näillä seuraavilla 3 - 5 viikolla väliä vai onko peli jo menetetty?
  21. Mä tuun vastaamaan itselleni, että maha voi olla tosi kireä ihan ilman mitään syytä. Vauva on kyllä iso ja lapsivettä on reilunpuoleisesti, mutta kuitenkin normaali määrä. Toisilla kuulemma on vaan paksumpi se kohdun lihas ja siksi maha kiinteämpi.
  22. ^No näinhän se on, ja jos ei ekan tunnin aikana saa kymmentä kasaan, niin sitten pidetään tauko ja lasketaan tunnin päästä toinen tunti. Hikkaliikkeitä ei lasketa. Mä en ole liikkeitä joutunut laskemaan. Tai siis vauvalla on päivittäin sellaisia myllerrysvaiheita, vaikka välillä on tosi hiljaakin, niin en ole kokenut tarpeelliseksi.
  23. ^Mä kävin neuvolassa viimeksi tiistaina, ja täti ei ollut yhtään huolissaan kyllä mun mahan kireydestä (totesi vaan, että mahtaako sua supistaa vähän koko ajan). Ja kuukausi sitten äitiyspolin kätilö ja lääkäri ei saaneet koplattua vauvan asentoa selville ja ultrassa oli kaikki hyvin (kävin siis radi-kontrollissa). Että ehkä mun ei kannattaisi panikoida. Mutta mä oon oikeasti ihan itkuun pillahtamaisillani kun pelottaa. Jos se vauva vaikka kuoleekin vielä. Että lapsivettä on liikaa kun vauvalla on joku hätä. Tai jotain muuta kamalaa. Ja mun puolesta noi supistukset saisi vaikka saadakin jotain aikaan, mutta jos ne onkin vaikka oire jostain kamalasta? Mä en nyt tiedä, että miten mä yhtäkkiä näin paniikkiin jouduin. Senkö takia, että meidän molempien sisarukset viikolla synnytti terveet vauvat (=kaiken todennäköisyyden mukaan meidän raskaudessa tai synnytyksessä menee jotain väärin) ja käytiin tänään katsomassa siskon vauvaa ja se oli ihan älyttömän ihana. Mullla on tiistaina taas radi-kontrolli äitiyspolilla ja kai mä nyt sinne asti maltan odottaa, jos vauva vaan jatkaa liikkumistaan.
  24. Miltä raskausmahan kuuluu kuulua näillä viikoilla (35+)? Nimimerkillä aivan paniikissa kun keksin, että jotain on vialla. Muoks. Mun mielestäni siis maha on liian kireä ja kova ja vauvan osia ei tunne mahan päältä, vaan vasen ja oikea puoli (vauva on selkä oikealla) tuntuu jotakuinkin samanlaisilta. Mulla on myös melko pitkäkestoisia kivuttomia supistuksia ajoittain.
  25. Esim. pähkinät on hyvää, joskin kaloripitoista naposteltavaa. Itsellä kun paino on pyrkinyt enemmänkin laskemaan raskausaikana, niin en ole paljoa nyt kaloreista välittänyt vaan olen pistellyt pähkinöitä menemään hyvällä halulla. Mites kasvikset? Tomaatit, kurkut yms.? Hedelmistäkin voi vähän valita, mitä syö. Toisilla nousee sokerit enemmän ja nopeammin kuin toisilla. Lisäksi sitä hedelmän vaikutusta voisi yrittää taittaa vaikka rahkalla tai turkkilaisella jugulla tai jollain proteiini- ja rasvapitoisella. Kyllä sillä mun käsittääkseni on merkitystä, missä muodossa kalorinsa pistelee ja paljonko ne nostaa verensokereita, vaikka kuinka kuluttaisi kaiken pois. Mutta mulle nyt on osunut vissiin hiukan tiukempia tätejä tuolla neuvola- ja sairaalapuolella vastaan.