Sipuliina

Aktiivijäsen
  • Content count

    575
  • Joined

  • Last visited

About Sipuliina

  • Rank
    Aktiivi
  1. Luin raskausdiabetesta käsitteleviltä sivuilta (en enää muista tarkemmin mistä), että insuliiniresistenssi lisääntyy rv 20-32. Voisi siis ajatella, että noilla viikoilla radi pahenee. Omalla kohdalla oli välillä parempia ja välillä huonompia viikkoja sokereiden suhteen, mutta kokonaisuutena voisi sanoa, että radi meni koko ajan vain pahemmaksi. Tyttö tosin päätti syntyä jo rv 37+, joten sen pidemmälle ei ole tietoa, miten sokerit olisi asettuneet.
  2. Ensimmäisen lapsen syntyessä olin 25v ja nyt viimeisen lapsen syntyessä 33v.
  3. Mulla oli insuliinihoitoinen radi viimeisimmässä raskaudessa. Verensokeriarvot heittelivät rajusti säännöllisestä ja ohjeidenmukaisesta ruokavaliosta huolimatta, mikä hankaloitti oikean insuliiniannoksen arviointia. Sokeriarvojen ylityksiä tuli sen vuoksi melko paljon erityisesti raskauden lopussa. Vauva oli syntyessään 48 cm ja 3045 g, eli koon puolesta mikään ei viitannut sokerivauvaan, mutta syntymän jälkeen vauvan verensokereiden kanssa oli ongelmia. Ensimmäinen arvo oli tosi matala ja lisämaitoa tarvittiin, mutta sen avulla arvo tuli hetkeksi kuntoon. Vielä yhden vuorokauden iässäkin vauvan verensokerit laskivat pikkuisen liian alas, kun oma maito ei ollut vielä kunnolla noussut. Mulla maito nousi kunnolla vauvan ollessa hieman alle 2 vrk vanha ja sen jälkeen vauvan sokerit pysyivät hyvinä.
  4. Olen varmaan joskus tähän ketjuun kirjoittanutkin, mutta päivitetään nyt tilannetta. Olen ollut seitsemän kertaa raskaana ja joka kerralla on ollut vuotoa alkuraskaudesta. Silti vain yksi raskauksista on päätynyt keskenmenoon. Kahdessa raskaudessa vuoto on ollut vähäistä, lähinnä veriseksi värjäytynyttä valkovuotoa. Kahdessa taas olen vuotanut hyvinkin runsaasti verta. Hematooma on löydetty kohdusta ainakin kolmessa raskaudessa. Keskenmenneessä raskaudessa vuoto ei ollut kovin runsasta, eikä se muutenkaan eronnut mitenkään normaaliraskauksien vuodoista. Ultrassa todettiin silloin kuitenkin keskeytynyt keskenmeno ja jouduttiin tekemään lääkkeellinen tyhjennys. Viimeisin raskaus jäi ensin kokonaan huomaamatta runsaan alkuraskauden vuodon takia. Luulin vuotoa kuukautisiksi, mutta lopulta viikkoja jatkunut etova olo sai tekemään raskaustestin. Silloin raskaus oli edennyt jo viikolle 10+.
  5. Ei nuo kokoarviot tosiaan kovin luotettavia ole, mutta kyllähän se aina ylimääräistä huolta aiheuttaa, jos vauva on niiden mukaan kasvanut ylimääräistä. Omalla kohdalla kokoarviot ovat menneet aina vähän alakanttiin. Muistaakseni kolme lapsista on arvioitu laskettuna aikana noin 3,2 kg painoisiksi, mutta he ovat olleet noin viikkoa ennen laskettua aikaa syntyessään 3,5-3,6 kg. Eli ei mitenkään kovin isoja keskimäärin, mutta toisaalta olen itse pienikokoinen, eikä mieskään ole mikään jättiläinen, niin pelkästään vanhempien kokojen perusteella lasten pitäisi olla selvästi keskimääräistä pienempiä. Sokeriarvot heittelevät taas miten sattuu, vaikka ruokailussa tai muissa asioissa ei ole tapahtunut juurikaan muutosta. Välillä on hyviä päiviä ja sitten taas huonoja. Oikeastaan noita hyviä (ja huonoja) päiviä tuntuu tulevan aina useampi peräkkäin eli voisi melkein puhua hyvistä viikoista ja huonoista viikoista. Juuri kun pääsee kehumasta, että sokeriarvot on nyt hyviä, arvot nouseekin ja alkaa tulla taas ylityksiä. Ärsyttävää Kullannuppu, voihan tuo rauta hyvinkin vaikuttaa, varsinkin jos se sekoittaa vatsan toimintaa. Kannattaa varmaan kokeilla ottaa se muuhun aikaan päivästä. Itse pystyn ottamaan lisärautaa vain hyvin pieniä määriä päivässä, mutta onneksi hemoglobiini on tässä raskaudessa laskenut vain vähän.
  6. Voi ei, Tossavainen. Muistanko oikein, että teidän muutkin lapset ovat olleet isoja syntyessään? Onko nuo synnytykset kuitenkin mennyt hyvin? Itse olen kokenut sekä luonnollisesti edenneen synnytyksen että käynnistyksen ja en kyllä itsekään tuota käynnistystä haluaisi. Todennäköisesti mun kohdalla synnytys joudutaan muista syistä joka tapauksessa käynnistämään ja vauvan koko vaikuttaa lähinnä vain käynnistyksen ajankohtaan. Aamupaastot ovat palanneet taas alle viiden lukemiin, jee! En kyllä ymmärrä, mistä se hetkellinen nousu johtui.
  7. Kiitos leipävinkeistä Tossavainen. Tuota ruislimppua voisi testata, jos löytyy kaupasta täällä. Noissa vähähiilihydraattisissa leivissä on mun kohdalla vähän se ongelma, ettei ne vie nälkää pois ja niitä pitää ottaa useampi pala kerralla ja sen jälkeen hiilihydraattien määrä onkin jo samalla tasolla kun normaalileipää syömällä Nyt olen testannut kolme leipämerkkiä, kaikki 100% täysjyvää, mutta eivät toimi mulla, rajat paukkuu kaikkien kanssa. Yleensä olen hyvin varovainen kaikkien "ylimääräisten" vitamiinien ja hivenaineiden kanssa raskausaikana, mutta ehkä tuota kromia voisi testata, jos siitä on ollut apua muille. Hiilihydraattien määrää vuorokaudessa ei saisi kuulemma vähentää ja painokaan ei saisi tippua yhtään, niin jokin keino pitäisi löytyä, jolla saisi kropan kestämään nuo hiilihydraatit. Insuliinin lisääminen muillekin aterioille kun aamupalalle on tietenkin yksi mahdollisuus, mutta se olisi kaikista epämieluisin vaihtoehto mulle.
  8. Kullannuppu, mullahan on jo insuliinit käytössä aamupalalla ja lääkäri neuvoi, että insuliini myös iltapalalla voi auttaa aamupaastoihin, jos ne meinaa kohota. Mitään ennaltaehkäisevää vinkkiä en valitettavasti osaa antaa. Mulla on nyt leipäongelma, kun mun suosikkileipä näyttäisi poistuneen kaikkien paikallisten kauppojen valikoimista (vai olisko valmistus lopetettu, en ainakaan löytänyt tietoa sellaisesta). Kyseessä on siis Sinuhen ruisryhti, jota olen syönyt jo vuosia ennen tätä radiakin, mutta nyt radin aikana se on osoittautunut loistavaksi leiväksi, joka pitää verensokerit rajojen sisällä, vaikka sitä söisi nälkäisenä vähän enemmänkin. Olen nyt yrittänyt löytää tilalle jotakin muuta leipää, mutta toistaiseksi huonolla menestyksellä. Muut täysjyväleivätkin tuntuu aiheuttavan välillä rajojen ylityksiä ja niitä saa syödä niin vähän, ettei nälkä meinaa lähteä. Pakkasesta löytyi vielä muutama ryhti, niin piti testata, onko vaikutus verensokereihin tosiaan leipämerkistä kiinni, vai jostakin muusta ja kyllä se näyttäisi ihan leivästä johtuvan. Ärsyttävää, juuri kun verensokerit alkoi olla parempia, piti tulla tällainen harmittava takaisku. En millään haluaisi alkaa pistämään insuliinia useammin, mutta jos toista verensokereiden kannalta yhtä hyvää leipää ei löydy, niin varmaan se on pakko. Olen kyllä vähän kade teille, joilla radi on helppohoitoinen, kun itse saan olla ihan hurjan tarkkana siitä, mitä suuhuni laitan
  9. Onnea vauvasta Lunna! Mukava kuulla, miten radi on vaikuttanut sairaala-aikaan. Mun pitääkin yrittää muistaa seuraavalla äippäpolikäynnillä kysellä oman sairaalan käytännöistä. Tervetuloa Mtbe! Meillä on ohje, että normaali paastoaika on 10-12 tuntia ja siitä poikkeavasta ajasta pitää ilmoittaa labrassa. Omalla kohdalla verensokeriarvot ovat menneet ihan viime aikoina vähän parempaan suuntaan. Toivottavasti sama meno jatkuu eikä uusia pahenemisvaiheita enää tule. Vauvan kokoa seurataan nyt äippäpolilla muutaman viikon välein.
  10. Kiva kuulla, ettei paheneminen välttämättä jatku raskauden loppuun asti. Varmaan on vähän yksilöllistä, mitkä on pahimmat viikot, mutta ainakin mulla viikot 28 -> 31 radi on mennyt koko ajan pahemmaksi. Eilen söin päivällisen yhteydessä puolikkaan laskiaispullan. Vähän aikaa ehdin jo iloita, kun sokerit oli tunnin päästä vain 5,6. Seuraavan aterian eli iltapalan jälkeen pärähtikin sitten mittariin lukema 9,1, vaikka iltapalalla en syönyt mitään tavallisuudesta poikkeavaa ja normaalisti samanlainen iltapala nostaa sokerit kuutosella alkaviin lukemiin. Eli ilmeisesti se pullapala kostautui sitten myöhemmn jollakin mekanismilla. Vielä tänä aamunakin paastot oli 5,5 ja aamupalan jälkeiset arvot pysyi juuri ja juuri rajoissa, kun nostin vähän insuliinin annostusta. Hohhoijaa, kyllä on tarkkaa näiden syömisten kanssa ja nähtävästi ei passaa lipsua yhtään ruokavaliosta
  11. Mulla venähti paasto aamulla noin tunnin tavallista pidemmäksi ja ekaa kertaa ylittyi paastoarvon raja. En sitten tiedä, johtuiko ylitys tuosta tavallista pidemmästä paastosta vai ei, kun tuo paastoarvo on mulla muutenkin ollut noususuunnassa ja rajan ylitys jossakin vaiheessa oli ihan odotettavissa. Paheneeko tämä radi yleensäkin raskauden edetessä, kun ainakin omalla kohdalla tuntuu, että ruokailut menee koko ajan vain vaikeammiksi? Sellaisetkin ruuat, jotka vielä mittailujen alkuvaiheessa ei nostaneet sokereita liian ylös, saattaa aiheuttaa ylityksiä.
  12. Täällä olisi yksi isomman perheen äiti. Meidän lapsiluvun piti olla jo täynnä viidennen lapsen jälkeen, mutta näin sitä kuitenkin jälleen ollaan täällä foorumilla odotuspuolella. Tämä kuudes lapsi on meille sitten oikeasti se viimeinen Nykyinen raskaus on ollut selvästi aiempia raskauksia hankalampi, joten toivottavasti tämän raskausajan muistelu ehkäisee sitten jatkossa uutta vauvakuumetta puhkeamasta Vanhin lapsista on 7-vuotias ekaluokkalainen. Neljä vanhinta lasta on poikia ja viides tyttö. Tässä raskaudessa ollaan saatu tyttöveikkaus, mutta parin kuukauden päästä sitten nähdään, pitikö veikkaus paikkansa.
  13. Meilläkään ei ole diabeteshoitajan tapaamista, mutta radiin liittyen multa on otettu pitkäaikaissokeri-arvo sormenpään verinäytteestä ja lisäksi labrassa otetusta verinäytteestä on katsottu jotakin vasta-aineita. Kilppariarvotkin olisi ilmeisesti muuten katsottu, mutta ne oli muusta syystä katsottu jo alkuraskaudesta, niin ei tarvinut. Olen katsellut vähän huolestuneena tuota mun aamun paastoarvoa, kun se näyttää koko ajan vain nousevan. Kun aloitin mittailut reilu kolme viikkoa sitten, se oli aika matala, mutta on sen jälkeen noussut tasaisesti. Vielä ollaan onneksi rajojen alapuolella, mutta jos nousu jatkuu samaan tahtiin, niin 1-2 viikon päästä paukkuu paastoarvojen raja. Toivottavasti tämä olisi nyt vain jokin vaihe, eikä nousu enää jatku. Nyt on mulla kuitenkin vasta rv 31+.
  14. Nämä verensokeriarvot vaan jatkaa kummallista käyttäytymistä. Kolmantena päivänä samanlaisen aamupalan jälkeen pärähti lukema 8,2. Yritin miettiä kaikkia mahdollisia pieniä eroja näiden päivien välillä ja todennäköisin syy taitaa löytyä yöunen määrästä. Ennen ensimmäisen päivän mittausta yöunet jäivät aivan onnettoman surkeiksi (aamupalan jälkeen arvo 6,4), toista mittausta edeltävänä yönä nukuin vain hieman huonosti (arvo 7,4) ja kolmantena päivänä nukuin pitkät ja hyvät yöunet (arvo 8,2). Aika isoja eroja näyttäisi tulevan tuollaisistakin jutuista, joihin ei voi ruokavaliolla vaikuttaa. Mulla on alkanut välillä tulla myös ruokailun jälkeen matalia sokeriarvoja (alle 5,0). Muuten epäilisin mittausvirhettä, mutta noihin mataliin sokeriarvoihin liittyy sellainen huono, heikko ja voimaton olo ruokailun jälkeen, joten varmaan nuo lukemat on ihan todellisia. Sokeriarvot on kuitenkin aina vähintään 4,5, joten ei ne niin matalia ole, että niiden pitäisi itsessään aiheuttaa heikkoa oloa. Insuliinia en ole tuolloin käyttänyt, mutta jotenkin tämä kroppa nyt sekoilee. Ärsyttävää!
  15. Mulla aamupalan jälkeiset korkeat sokeriarvot päätettiin nyt hoitaa ottamalla insuliini käyttöön aamupalalla. Jos iltapalan jälkeisten arvojen kanssa ongelmat jatkuu, pitää alkaa pistämään silloinkin. Yritän nyt kuitenkin tehdä kaikkeni, että iltapala-arvot saisi ruokavaliolla kuntoon. On tuo insuliinin pistäminen sen verran inhottavaa, että kerta päivässä on enemmän kuin riittävästi Tossavainen, on nuo sokeriarvot vaan niin kummallisia, että täsmälleen sama ruoka voi aiheuttaa erilaiset lukemat eri päivinä. Mulla oli esim. eilen aamupalan jälkeinen arvo 6,4 ja tänään tismalleen samanlaisen aamupalan jälkeen 7,4. Paastoarvo ennen aamupalaa oli sama ja molemmilla kerroilla pistin saman määrän insuliinia. Näin siis menee ainakin mun kohdalla, mutta varmaan tässäkin tapauksessa on hyvin yksilöllistä, miten säännöllisesti verensokerit käyttäytyy.