Mutkikas

Aktiivijäsen
  • Content count

    278
  • Joined

  • Last visited

About Mutkikas

  • Rank
    Aktiivi
  1. Tänään oli papu-kvinoakroketteja ja kukkakaalimuussia mukaillen chocochilin ohjetta. http://chocochili.net/2013/02/kukkakaalimuusi-ja-papukroketit/ Olgan kotona ohjelmassa oli muuten kätevä pata, jossa kaikki voi mättää raakana valmiiksi pataan ja sitten heittää sopivan ajan tullen pariksi tunniksi uuniin. Oisko ollut joku kikherne-peruna vai soija-perunapata nimeltään. Hyvää oli sekin. Nam nam, nyt rupesi tekemään mieli paistettua kuhaa teidän juttujen perusteella. Koskahan appi toisi kuhaa... Lohivokki 2 yhteishyvän sivuilta oli muuten herkkua. Siihen tuli currytahnalla (ja olikohan jollain muulla) marinoituja lohifileen paloja, wokkivihanneksia ja nuudeleita, joiksi laitettiin ohjeen tavallisista poiketen Spice up:n chilinuudelit (tosi mietoja, mutta menivät siten 2-vuotiaallekin, mutta saatiin vähän lisää makua ruokaan).
  2. Kiva, että maistui, Mumpsi Eilen syötiin ohra-broilerivuokaa (taas Yhteishyvää ) tätä http://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/reseptit/ohra-broilerivuoka/013950. Tää oli hyvää ja sarjassamme helppo uuniruoka. Korvattiin metallitölkkipersikat sellaisella muovipurkissa olevalla ja tällä kertaa ei ollut rikottuja ohrasuurimoita, niin laitoin kokonaisia esikypsytettyjä ja paistoin 225-asteessa 175 sijaan, että varmasti kypsyvät tunnissa. Seuraksi oli perussalaattia ruohosipulilla ja saksanpähkinöillä elävöitettynä. Noita salaattireseptejä muuten tarttis lisää. Aika perussettiä tulee aina. Nyt syömään miehen tekemää sienirisottoa.
  3. Mumpsi, toi maustehomma kuulostaa tutulta. Itse kävin ennen lapsia toisilla paikkakunnilla töissä väliaikaisasumuksissa. Arvata saattaa muistiko sinne ottaa mitään maustepläjäystä mukaan. Sitten aina osti jotain mustapippuria ja suolaa ja niitä olikin sitten tovin monta pukettia kotonakin. Tehtiin yks päivä sitä täällä mainostettua linssilasagnea ja tykättiin kaikki Kiitos siitä! Tykkäsin myös, kun ei tarttenut keittää valkokastiketta erikseen, vaikka toki se erillinen valkokastike on tosi hyvää, mutta kyllästyn aina sen keittelyyn. Mitähän tässä on syöty lähipäivinä, ööö... No, listalla seuraavaksi: - lammaspyörykät ja cajunkasvikset ja jogurttikastike (mm. maissia, bataattia, perunaa, porkkanaa, uunissa. lapselle laitetaan omaan kuppiin tai sivuun, jotta hänelle vähän vähemmän tulinen versio) - broilerikepakot ja currykastike, kaveriksi varmaan ohraa tai spelttihelmiä - unelmalohi (tää oli jossain vauvalehdessä jokin aika sitten, kaveriksi tulee pannulla pyöräytettyä hunajalla mm. maustettua porkkanaraastetta ja isoja valkoisia papuja) - omena-paprikakeitto - pinaattipasta
  4. Kiva ketju! Tänään oli päivällisellä herkkusienikastiketta ja spagettia sekä porkkanatikkuja http://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/reseptit/hienostunut-herkkusienikastike/01126. Oli nopsa setti Linsseistä muuten näkyi olevan puhetta. Tähän keittoon ihastuimme kaikki http://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/reseptit/aurinkoinen-tomaatti-linssikeitto/011405 Jotenkin maistuu vähän samanlaiselle kuin Valion tomaattivuohenjuustokeitto, vaikkei vuohenjuustoa (tai mitään juustoa, mikä tuppaa olemaan mulla kasvisruokien ongelma, että aina on juustoa laitettava) ole nähnytkään.
  5. Eka käynnistyi käynnistyksellä supistuksin. Toinen spontaanisti supistuksilla (tosin oli epäily korkeasta vesienmenosta, mutta tätä ei saatu vahvistettua).
  6. Esikoisesta laitoin np-ultran jälkeen statuspäivityksen "+". Muutama siellä ihmetteli, mutta hyvin joku kollega tajus Ultrakuvia en oo laittanut enkä aio laittaa.
  7. Hamppu on hitaampi kuin bambu ja tencel. Bambuhamppuna on myös hitaampi kuin tenceljf, joten tosiaan tenceljf päin peppua marissa78 onkin löytänyt edullisen vaipan!
  8. Onko bambu minä kangastyyppinä ja miten päin? Jotenkin kokisin, että jos on tenceljoustofrotee ja bambufleeceä erityisesti nukkapuoli imuun sisäänpäin, niin käyttäisin tjf päällä. Minusta tjf levittää paremmin kosteutta ja joustiksena olisi nopeampi imaisemaan kuin bambufleecen sileä pinta. Bambujoustiksen ja tenceljoustiksen imunopeudessa/kosteuden leviämisen nopeudessa en osaa sanoa eroa. Tai sit helpompi ratkaisu, se peppua vasten, mikä on nätimpi puoli, niin on kivempi täyttää taskua mirden ongelmassa kokeilisin minäkin hennan tavoin vähentää imua. Meillä ainakin liian paksuilla imuilla jää vaippa löysäksi vyötäröltä ja toisaalta reisikumpparit voi tosiaan joutua liian suuren haasteen eteen. Samalla imut pullottavat sisäänpäin, jolloin pissallekin tulee suorempi rata reidelle, mikä lienee ongelma, jos lapsi pissaa kovalla paineella (enemmän kerralla kuin pienempänä, jos imujen määrä on pidetty samana?).
  9. Meillä vauvauinnissa ei saa käyttää uimavaippaa, ei kerta- eikä kestovaippamallista. Uimapuku saa olla millainen vaan, mutta suositeltiin kyllä erittäin vahvasti lahkeellista kokouikkaria. Meillä on Finnwearin 70 cm uikkari. Poika 8 kg/68,5 cm se on hieman leveä kyljistä, lahkeet ompelin muutamalla pistolla hieman kireämmiksi, olkaimet suht sopivat eli saisivat olla napakammatkin, mutta pysyvät kyllä uidessa päällä. 60 cm ei olla kokeiltu.
  10. Meillä on ImseVimse-, Ruskovilla-, bambu-, name it-, äp- ja pikkupiiaharsoja. Kolme ensiksi mainittua menee vaippoina, imukyvyssä on huomattava ero noihin kolmeen viimeksi mainittuun, jotka menee peppurätteinä ja ilmakylpyalustoina. Bambut on tietty kaikista pehmeimpiä, ihania ja imevät parhaiten (meillä on nyt reilu 7 kg vauva ja vielä tarvii kääntää hieman 70x70 cm harson reunoja pienemmäksi neliöksi ennen taittelua, joten mennee vielä sisävaipaksi taiteltunakin jonnin aikaa ja sitten voi käyttää pötkönä tai taskun täytteenä). Harson kanssa käytän tarvittaessa pientä lisäimua esim. bamboo doubler on ihan yliveto tähän hommaan. Tai sitten joku tiima tai muu läpyskä, missä on pari kerrosta vaan bambua ja osassa myös coolmax. Harsojen päällä parhaat on villahousut, mutta joskus käytetään myös PUL-kuoria ja kotona kuumalla ei välttämättä mitään, jos on juuri pissannut tai menossa päiväunille (ei pissaa nukkuessaan ja pissatan sitten herätessä, niin usein harsokin säilyy kuivana tämänkin ajan). Meidän vauva on harvakakkainen, joten kakkavahinkojen pelossa ei tartte kuorta. Meillä käytettiin muuten jo ihan NB-taskujakin ja vähän kaikenlaista vaippaa, mutta nyt olen vähän palannut kaikkeen yksinkertaisempaan kuten näpsysisävaippoihin, harsoihin ja nauhiksetkin on käytössä. Jotenkin tuntuu mukavalta pukea vauva mahdollisimman pehmeään pakettiin, kun reittä on tullut ja moni aiemmin hansikas tasku onkin nyt kireän tuntuinen reisistä. Odottelen, että reidet kuitenkin sulavat, kun lähtee liikkeelle, joten voinemme ehkä vielä palata näihin M-koon taskuihin enemmän myöhemmin.
  11. Minä laitoin sisävaipan kanssa tarvittavat lisäimut vaipan sisä- tai ulkopuolelle vähän sen mukaan, mitä lisäimua käytin (nykyään suosin sisätäyttöjä tai pienellä kiinteällä imulla olevia sisätäyttöjä, niin se helpottaa lisäimujen käyttöä sekä nopeuttaa kuivumista). Mutta hahtuvaimuja käytin sisävaipan päällä kuoren ja sisävaipan välissä ja myös jotain kovempia lisäimuja jos oli. Pehmeät, kuivaliinapintaiset ja bambuiset ihoa hoitavat laitoin sisävaipan sisäpuolelle. Samoin sisävaipan koon jäädessä lähelle naftia, saatoin tyrkätä lisäimun kuoren ja sisävaipan väliin. Tai sitten imunopeuden mukaan eli jos sisävaippa olisi nopeaa, ja lisäimu hidasta, niin hitain sitten kauimmaksi pyllystä. Useinhan sisävaipoissa on kyllä useampaakin eri materiaalia. Oho, tulipa sekavaa. No, summa summarum fiiliksen mukaan
  12. Kysymys tai useampi. Syöttötuolia pitäisi alkaa metsästää (käytettynä varmaan ostetaan, jos vaan löytyy). Tarkoitus olisi ainakin kokeilla, jos ei enemmänkin nojautua sormiruokailuun. Itseäni taas miellyttää eniten puinen perinteinen syöttötuolimalli. Onko tämä tuhoontuomittu kombinaatio? Se perinteinen malli, joka ei taitu olisi varmaan helpompi putsata (?). Vai pitäisikö ehdottomasti olla oma pöytälevy tuolissa? Eipä ole tullut myöskään mitattua pöytäämme, kaipa syöttiksen tulisi olla oikealla tasolla siihen. Onko sopiva korkeus lattiasta "käsinnojatasoon" = pöydän korkeus vai onko tämä niin tarkkaa?
  13. Meillä on Duo Edget Sport-rungolla. Minuakin ärsytti etukäteen jo tuo kankainen tavarakori, jonne tosiaan kerääntyy kaikkea. Varsinkin kun asutaan maalla eli ovat oikeasti kinttupoluilla käytössä. Toisaalta on tullut huomattua myös se, että metallinen tavarakori ei toimisi meillä, koska tuo kankainen pääsee joustamaan ylös, jos tulee joku isompi muhku vastaan. Tyytyväisiä ollaan Edgeihin oltu näin huimalla 3 kk kokemuksella, mutta käytössä ovat tosiaan olleet vaativassa maastossa ja koirien kanssa tukevat. Miinusta tulee hyttysverkosta, joka on kivasti integroitu, mutta sitä saa asetella paikoilleen, koska alkuperäiset kiinnityskohdat ovat liian edessä ja verkon sivuille jää kunnon reiät, jos sen niihin laittaa. Teleskooppi- ja heittoaisa on kiva, mutta joskus teleskooppi ei meinaa lyhentyä, jos ei satu työntämään sitä juuri oikeassa kulmassa (eli suoraan...). Olisimme alunperinkin halunneet taittuvan aisan, mutta kompromissi täytyi tässä kohtaa tehdä, koska tukevampi runko (ja hyvät ulottuvuudet pidemmänkin henkilön työnnellä) oli suurin syy ylipäänsä valita Duo Edge. Muistaakseni maksoimme kärryistä n. 910 e (tai 810 e), johon sisältyi hoitolaukku, joka on runsaine lokeroineen hyvä ja aktiivisessa käytössä. Käytetytkin olisi kelvanneet, mutta ennen uusien varaamista vastaan tuli vain ylihintaisia, todella tyttömäisiä tai vaaleita arkoja värejä tai vaunut olivat kovin kaukana. Tietysti oston jälkeen taisi eteen tupsahtaa paritkin käytetyt, jotka ois kiinnostaneet todella... Murphyn laki!
  14. Täällä on myös melkoisen tyytyväinen ns. helppo vauva. Yöunille nukahtaa helposti, ei paljon itkeskele ja jos itkee, niin tyyntyy nopeasti esim. syliin otettaessa tai jos nälkä tm. vika korjataan. Kertaakaan ei ole vielä tarvinnut yöaikaan nukuttaa, vaan nukahtaa tissille yöllä eikä tartte kuin hivuttautua puoliunessa vierelle yöllä ja jatkaa vaikka itse unia. Yöaikaan heräsi alussa parin kolmen tunnin välein, nykyisellään kerran yössä. Iloinen ja jutteleva kaveri. Massuvaivoja oli alussa, mutta nekin aiheuttivat lähinnä pientä levottomuutta ja vääntelehtimistä. Eli kaikkinaan paljon helpompaa kuin ajattelin ja hyvien unenlahjojen takia itsellekään ei ole päässyt kertymään univelkaa ja vauva-arki on ollut ihanaa aikaa Tökeröjä suoria kommentteja ei ole toistaiseksi tullut. Muiden vauvaonnitteluketjuissa ehkä pistää silmään monien tapa ensin onnitella ja sitten toivottaa jaksamista valvottaviin öihin jne. Voihan se toki olla puhdasta huolta toisen hyvinvoinnista, mutta on se minusta hieman tökeröä ikään kuin onnitella ja sitten todeta, että "kamalaa ja raskasta se on kuitenkin". Ymmärrän, että monilla on, mutta eikö ne onnittelut nyt voisi onnitella ihan puhtaasta ilosta ja onnesta toisen puolesta ja olla sitten tukena ja olkapäänä, jos (ei kun) väsymistä yms. rankkaa tulee eteen. Itsellä synnytys pitkinä käynnistyksineen ja raskausaika huimaus- ym. vaivoineen kait sitten oikeuttavat hieman tähän helppoon vauvaan Juuri kuuntelin ylen ohjelmaa "vaadimme vauvalta yksin pärjäämistä", jossa puhuttiin ns. helpoista vauvoista, että nykyään ihannoidaan yksinään viihtyvää "kaikki käy" -vauvaa. Että evolutiivisessa mielessä ns. vaativa vauva selviäisi paremmin, koska se vaatii itselleen mm. äidin läheisyyttä, mikä on turvallista vauvalle. Toisaalta ohjelmassa myös puhuttiin, että vauva voi myös olla "helppo", jos sen tarpeet muutoinkin tyydytetään, ettei sen tarvitsekaan vaatia esim. läheisyyttä. No jaa, toisaalta tuo ajatustapa on myös hieman syyllistävä mielestäni, että vaativien vauvojen äidit muka sitten tekisivät vauvoistaan vaativia huolehtimalla niistä väärällä tavalla. Mene ja tiedä, miksi kukin vauva on "helppo" tai "vaativa". Ja vertailukohdat on tosiaan nekin jokaisella omat. Tuo memmminkäisen kommentti, että helppojen vauvojen ajatellaan olevan automaattisesti jotenkin tylsiä tai vajaita on myös tuttu. Ei nyt olla suoraan tultu sanomaan, mutta nettikeskusteluissa se tulee usein esiin, että vaativan luonne olisi jotenkin parempi aikuisena kuin helpon. Ymmärrän hyvin myös vaativien vauvojen äitejä, jotka eivät jaksa kuunnella toisten hehkutusta, mutta näistäkin tilanteista tulisi mielestäni kyetä selviytymään aikuismaisesti vaikkapa pyrkimällä pois tilanteesta, kuin lyttäämällä helpon vauvan äiti. Ja myös täällä ymmärretään, ettei helppo pikkuvauva ole välttämättä helppo ainiaan, mutta turha kait sitäkään etukäteen vatvoa. Otetaan elämä sellaisena kuin se vastaan tulee.
  15. Meidän poikaa on luultu tytöksi, koska minulla on kantoliina, jossa on vaaleanpunaista, ruohonvihreää ja violettia. Vauvalla on ollut tällöin päällä vihreää (siis jaloissa). Itse kyllä miellän kantoliinan enemmän minun asusteeksi kuin vauvan. Pojalla käytän enimmäkseen sinisiä ja vihreitä vaatteita, mutta tämä lähinnä siksi että pidän itse näistä väreistä ja meillä suurin osa vaatteista on lainassa tai saatuja, joten se sanelee. Oma ostamani vaatteet on suurin osa uusretroja ja näistä kuoseistahan monet käy molemmille sukupuolille valtavirrankin mukaan. Joitain auto tms. poikakuosisia on, mutta näitä aion kyllä käyttää tulevaisuudessakin, jos tyttö joskus tulee taloon. Olenpahan ostanut pojallekin kirkkaanpunaista, minkä katson sopivan myös pojalle. Vaaleanpunaista ei ole eikä tule suuremmassa määrässä, kuvioissa on ok, Tosin varmaan mahdollisen tulevaisuuden tytönkin kanssa ei varmaan vaaleanpunainen tule olemaan suosiossa (tosin laina- tai saaduissa vaatteissa ei olla niin tarkkoja).