mirelda

Aktiivijäsen
  • Content count

    425
  • Joined

  • Last visited

About mirelda

  • Rank
    Aktiivi
  1. Olen paikkaillut mm. muksun haalareita sekä omia tuuli- ja gore tex -housuja ja takkeja itseliimautuvalla paikkakankaalla, eli tällaisella. Itse olen ostanut tuota useammassa värissä ompelutarvikeliikkeestä, mutta jotain värejä näytti löytyvän myös mm. Prismasta. Tuo on ainakin omassa käytössä pysynyt tosi hyvin useista pesuista huolimatta. Ja vaalea paikkakangas käy myös vaatteiden nimikoimiseen tekstiilitussin kanssa, jos ei halua merkitä nimeä suoraan vaatteeseen. Haalareissa testasin myös kangasliimaa ja haalarin omaa paikkakangasta, mutta se ei pysynyt.
  2. Meillä esikoinen ei suostunut koskaan oikein syömään soseita, joten mentiin alusta asti sormiruokailemalla. Ensimmäisenä sai maistaa 5kk vanhana uunibataattia ja -parsakaalia, kun vähän vanhempi sormiruokailija oli meillä kylässä. Oli silloin sylissä ja kokeeksi annettiin pari palaa eteen lautaselle. Tarttui niihin yksi kerrallaan, vei suuhunsa ja alkoi mutustamaan siihen malliin, että olisi sitä ennenkin harjoitellut (ei siis ollut, eikä lelujakaan oikein ikinä vienyt suuhunsa). Siitä eteenpäin sai sitten välillä jotain omaa mutusteltavaa. Ainoa kunnon kakominen tuli joskus kurkun palasta ehkä 7 kk vanhana. Näin kuitenkin kurkunpalan kielen päällä enkä siitä sen enempää huolestunut ja vähitellen poika sai palan yskittyä pois - vierailemassa ollutta kaveria kyllä epäilytti ja ehti pariin kertaan ihmetellä, ettei tehdä asialle mitään . Kuopus syö soseita jonkin verran ja syö selvästi enemmän kiinteitä kuin esikoinen aikoinaan, vaikka onkin pienikokoisempi. Tosin kuopuksellekaan ei kelvannut "pikkuvauvasoseet", vaan ainoastaan itse tehty vähän karkeampi tavara tai yli 8kk tarkoitetut purkkiruuat. Poikkeuksena pussissa olevat hedelmäsoseet, jotka ovat kelvanneet alusta asti. Kotona syö pääosin sormiruokaa ja nyt saa harjoitella välillä myös lusikan ja haarukan käyttämistä. Ja kuopus ei ole kakonut koskaan paloja, vaan työntää ne kielellä hanakasti ulos, jos suussa on liikaa ruokaa tai ei saa jotain palaa hienonnettua. Eli kannattaa mennä sillä tyylillä, mikä tuntuu itsestä (ja vauvasta) parhaimmalle. Meillä molemmat lapset ovat aika temperamenttisia tapauksia, joten soseiden lusikoiminen ilman lapsen omaa tahtoa ei ole ikinä onnistunut. Ja itsestäni on mieluisempaa, että kaikki voivat syödä samaan aikaan, vaikka siinä joskus sotkua syntyykin.
  3. Voisiko herääminen johtua jostain muusta kuin hampaista? Ainakin meillä unet ovat selvästi huonontuneen noin puolenvuoden iässä molemmilla, kun ovat oppineet vauhdikkaammin liikkumaan ja ympäristön "havainnointikyky" on selvästi lisääntynyt. Ovat esim. unisyklien välissä kääntyneet ja alkaneet puoliunisena mönkimään eteenpäin ja havahtuneet siinä vaiheessa, kun pää on kopsahtanut pinniksen laitaan tai seinään. Sen jälkeen onkin sitten alkanut huuto ja olen itse liian helposti tarjonnut maitoa nopeaa nukahtamista toivoen. Siitä vauva on sitten nopeasti oppinut odottamaan maidotusta ennen nukahtamista, mihin ei ole auttanut kuin uusi unikoulu. Ja ilmeisesti aika harvoin hampaiden puhkeaminen aiheuttaa niin kovaa kipua, että olisi syypää huonounisuuteen - täällä lisää tuosta.
  4. Meillä menty vähän samalla tavalla. Esikoisen kanssa pidettiin unikoulua 12 kk ikäisenä ja siinä saatiin lopetettua yösyötöt. Sitä ennen söi ehkä 10-12 kk iässä 3-4 krt yössä. Yli 7h unta putkeen nukkui ekan kerran 1,5v vanhana ja yöt pääosin kokonaan pari vuotiaana. Nyt 7 kk vanha syö kaksi kertaa yössä, tuokin pienimuotoisen unikoulun kautta enkä usko, että selviäisi vielä öitä kokonaan syömättä.
  5. Meillä on ollut Molon rainbow välikausihaalarina 1,5 vuotta (nyt jäi pieneksi) ja on toiminut hyvin ilman kurahousuja. Päätin ostaessa satsata oikeasti vedenpitävään haalariin, kun en halunnut tönkköjä kuriksia liikkuvan pojan päälle ja hyvin tuo on toiminut. Muuten olisin mennyt takaisin kauppaan palauttamaan tuon ja vaatimaan rahoja takaisin . Tosin poika ei istu eikä halua istua lätäköissä, mutta vesisateen, lätäköissä hyppimisen, kuraisessa ja märässä liukumäessä liukumisen tms. on kestänyt ihan hyvin. Ainoastaan toinen polvi piti paikata, kun konttaamalla lelurekan kanssa pitkin puistoa sai kankaan puhki (viilto varmaan jostain terävämmästä kivestä). Ja hämmästyttävän hyvin on puhdistunut pesussa. Napit ovat kyllä kuluneet, mutta kangas on pääosin ihan siisti edelleenkin.
  6. Täällä: http://ellit.fi/liikunta-ja-terveys/ravinto-ja-laihdutus/rautaa-raskaana-oleville-naisille simpukoita pidettiin hyvinä raudanlähteinä myös raskaanaoleville. Ei siis mikään virallinen suositus, mutta kypsennettyinä luulisi olevan ok. Myrkkyjä ja raskasmetalleja löytyy etenkin Itämeren petokaloista, minkä takia mm. hauki on kielletty. Muita rajoituksia en ole kuullut. Itse olen syönyt sushia raskausaikana, vaikka monet jättävät syömättä. Jodirajoitus on ymmärtääkseni alunperin tarkoitettu luontaistuotekauppojen merilevävalmisteiden varalle, kun niiden jodipitoisuutta ei ole tutkittu/mainittu. Japanissa sushia syödään kyllä huoletta myös raskausaikana. Jodia suurempi riski voi olla tuoreessa kalassa (mm. listeria), eli kannattaa harkita mitä kalaa ja missä syö. Itse olen syönyt kotona tehtyä sushia ja parissa japanilaisessa ravintolassa, jotka ovat vaikuttaneet asiallisilta.
  7. Meillä reilu 3-vuotias menee yleensä nukkumaan klo 20.30-21.00. Sängyssä luetaan vähän aikaa, laitetaan valot pois ja sitten saatetaan jäädä vielä vähäksi aikaa pötköttämään vierekkäin. Kuitenkin niin, että "nukuttaja" lähtee pois huoneesta lapsen ollessa vielä hereillä viimeistään ysin aikoihin. Useimmiten nukahtaa nopeasti, mutta joskus jää pyörimään sänkyyn ja pitää käydä uudelleen peittelemässä tai saattamassa potalle. Aamuisin saa yleensä herätä itsekseen, mikä tapahtuu noin klo 7.30-8.00. Päiväunia nukkuu hoidossa 45-60 min (ei tosin aina nukahda), kotona harvemmin. Sama aikataulu yritetään pitää vkonloppuisin, mutta välillä iltauinnin tai kyläilyn jälkeen saattaa nukkumaan meno (ja herääminen) venyä pidemmälle.
  8. ^Muistelin, että jossain olisi kielletty ja ainakin täällä http://fi.wikipedia.org/wiki/Id%C3%A4tys mainitaan salmonella- tai kolibakteeririski. Itse idätetyt ovat varmasti ok, jos mitään salmonellalähdettä tms. taudinaiheuttajaa ei ympäristöstä löydy.
  9. Lapsen päiväkodissa on kielletty karkkien, kakkujen tms. tuominen syntymäpäivinä tai matkojen jälkeen, mistä olen tosi tyytyväinen. Makean sijaan vanhemmat ovat tuoneet mm. tuoreita mansikoita, hedelmäsalaattia, muovailuvahaa (jokaiselle oma pieni purkki), synttärihatut tms. Ruokalistalla on välillä välipalaksi pannukakkua hillon kanssa tai kuivattuja hedelmiä esim. maustamattoman jogurtin kanssa ja sopivan tilaisuuden tullen vaikka jätskiä, mutta viimeistä tosi harvoin ja yleisesti kiinnitetään huomiota herkkujen määrään ja ruuan sokeripitoisuuteen. Aikaisemmin lapsi oli pph:lla ja siellä perjantaisin oli herkkupäivä. Kielsin karkkien antamisen ja pph kyllä noudatti pyyntöä, mutta silti herkkuja tuntui olevan aika paljon, kun perjantaisin jo aamupalan jälkeen sai keksin tai pari, lounaan jälkeen esim. vanukkaan ja silloin tällöin pullaa tai jotain muuta kotileivonnaista. Ja joskus aikaisemmin hakiessani poika söi välipalaksi muroja sokerin kanssa. Ihmettelin asiaa ja oli kuulemma tullut tavaksi, kun lapset eivät muuten söisi pelkkiä corn flakeseja . No, sen jälkeen ei muroihin enää sokeria laitettu eikä lapsi sitä kaivannut, mutta itseäni tuo kyllä ihmetytti. Kotona siis syödään välillä herkkuja ja leivotaan itse, mutta turhaa lisättyä sokeria yritän välttää ja poika syö herkkuna yhtälailla tuoreita marjoja kuin 70% tummaa suklaatakin.
  10. ^Teelehdistä tehdyt teet on ok, myös vihreä. Täällä enemmän tietoa tuosta kohdassa rohdosvalmisteet. Yrttijuomat esim. rooibos on vältettävien listalla, kun niiden haitta-aineita ei ole tutkittu.
  11. ^Me lennettiin reilu vuosi sitten Amerikasta yölennolla ja poika (silloin 1v 9kk) nukkui koko matkan mun sylissä ilman ongelmia. Tai no, ongelmana oli tietenkin se, etten itse päässyt liikkumaan tai käymään vessassa, mutta sain sitten torkuttua tai katseltua leffaa sen saman ajan, joten matka meni suht mukavasti. Kone oli täynnä, mutta pääsin kuitenkin penkkiä kallistamalla ja ylimääräisen viltin + parin tyynyn avulla vähän matalampaan asentoon, niin muksun painokaan ei niin pahasti tuntunut tai jalat puutuneet. Poika heräsi muutaman kerran, mutta rauhoittui nopeasti sylissä kun silittelin ja sanoin, että nukutaan vaan. Lapsi on siis ollut aina melko huono nukkuja ja heräilee paljon, joten yritettiin välttää siirtämistä, ettei turhaan havahtuisi.
  12. Meillä syödään silloin tällöin tummaa suklaata, pari kertaa on saanut lakua ja just 3-vuotispäivien korvilla poika sai lomamatkalla pari kertaa tikkarin ravintolasta, kun oltiin syöty ja maksettu lasku. Ei heti edes tiennyt mistä on kyse, mutta söi muovin poistamisen jälkeen tikkaria kyllä mielellään siihen saakka, kunnes tuli jotain mielenkiintoisempaa vastaan (=leikkikenttä). Jätskiä, keksejä ja muita leivottuja tuotteita saa välillä, kun niitä on muuten tarjolla, mutta on aika kranttu etenkin kakkujen ja piirakoiden osalta. Xylitol-pastilleja käytetään aina aterioiden jälkeen. Aikaisemmassa hoitopaikassa oli perjantaisin herkkupäivä, mutta sielläkään ei saanut karkkia (paitsi kerran hoitokaverin kanssa vei keittiöstä "salaa" ranskanpastilleja). Ollaan päätetty, että karkkipäivää ei pidetä kunnes poika itse sellaisen haluaa. Mieluummin niin, että saa vähän jotain hyvää halutessaan (voi olla myös marjoja tai pähkinöitä), kuin että oppii sokeriähkyyn kerran viikossa.
  13. Missä listassa katkaravut kielletään? Itse olen ainakin syönyt kypsennettyjä katkarapuja lukemattomia kertoja. Tyhjiöpakatuissa valmissalaateissa tms. voi varmaan olla joku listeriavaara ja onhan nuo ravut aika suolaisia, mutta muuta syytä en keksi kielloille tai rajoituksille.
  14. ^Mulle on kerran esitelty K-kaupan tiskillä tyhjiöpakattua tonnikalaa. Siis samanlainen paketti kuin brasilialaisissa fileissä tms. missä liha säilyy (muka järkyttävän) pitkiä aikoja. Luulin, että tonnikala tulee pakastettuna, mutta ei näin ollutkaan. Ja en kyllä ostanut, kun on mielestäni järjetöntä kuskata kalaa tai lihaa toiselta puolelta maapalloa.
  15. Me haettiin myös Espoosta paikkaa pari vuotta sitten. Hakeminen ei ollut hankalaa, mutta vastausten ja perustelujen saaminen oli tosi vaikeaa. Kilometrin säteellä oli mun laskujen mukaan viisi kunnallista päiväkotia, joissa oli pienten lasten (alle 3v.) ryhmiä. Kävin tutustumassa pariin jo 6kk ennen hoidon tarvetta (tarve siis syyskuusta alkaen) ja haettiin muistaakseni 5 kk aikaisemmin. Vastaus saatiin 7 viikkoa ennen hoidon aloitusta. Päiväkoti oli kyllä lähialueella, mutta ei kumpikaan toivotuista ja meille annettiin "päiväpaikka" vuoropäiväkodista. En edes tiennyt, että tuollainen on mahdollista. Ryhmässä olisi siis ollut pääosin vuorohoidettavia lapsia ja muutama "päivälapsi". Olemme molemmat miehen kanssa päivätöissä ja haettiin ihan klo 8-16 päivähoitoa. Hyvänä puolena ryhmässä olisi ollut usein pienempi lasten määrä/aikuinen, mutta toisaalta yhdestäkään ryhmässä aloittavasta aikuisesta ei vielä ollut tietoa (hoitajien vaihtuvuus muutenkin pk:ssa suurta) ja päiväkoti odotti remonttia, mikä sitten myöhemmin alkoi ja kaikki joutuivat muuttamaan väliaikaisiin tiloihin. Päädyttiin lopulta yksityiseen perhepäivähoitajaan, kun vapaa paikka löytyi ja olin tosi tyytyväinen ratkaisuun. Vanhemman lapsen kohdalla tuo olisi voinut mennäkin, mutta 1v 1kk vanhalle ympärillä vaihtuvat hoitajat, lapset ja ympäristö tuntui omasta mielestä liian suurelta rasitteelta, vaikka joku hoitajista olisikin tehnyt pääasiassa päivävuoroa.