Ovalie

Rekisteröitynyt
  • Content count

    4
  • Joined

  • Last visited

About Ovalie

  • Rank
    Aloittelija
  1. Blixen Siksihän täällä ollaan, että mieltä askaruttavissa asioissa voipi kommentteja kysellä. Mun pojan juttua on kirjuutettuna tossa yllä. Muut kolme vanhempaa on oppinu silleen normisti puhumaan, että vuoden iässä alkanu tulla sanoja ja hyvin sitten edennyt. En ole ammattilainen, mutta neljän lapsen äiti ja tän nuorimman kanssa foniatrin ja puheterapeutin puheilla käyny, ja tätä puheen ongelmaa kotona on väännetty ja treenattu, joten ihan siltä pohjalta vastailen. Sehän on hyvä, että sun tyttö haluaa kommunikoida ja tulla vuorovaikutukseen ! Pieni hän vielä on. Monessa neukussa tehdään lähetettä sitten 2v iässä putelle, jos ei niitä sanoja ole. Mä olen ollut aktiivinen ja vaatinut lähetteitä (jo 1,5v iässä), kun pojan puhe ei ole edennyt odotusten mukaisesti, vaan tuli taantumista opituista taidoista. Oon ajatellut, että parempi olla varhain liikkeellä. Puheterapeutilta saa hyviä vinkkejä miten tilannetta voi edistää, oikeesti ne on tosi taitavia!!! Ja mun mielipide on se, että tilannearvio on tosi hyvä juttu. Ja kannattaa ottaa sellainenkin huomioon, että kuinka pitkä joo puheterapiaan teidän paikkakunnallanne on... Meillä se esim. oli 8kk!!! siis tilannearvioon pääsyyn jono. Sen jälkeen varsinainen terapiajono on 6-8kk!!! Ja puheterapian keinoista meidän tilanteessa... Siis esim. meillä alkuun opeteltiin puhaltamista, nuolemista, inkkarihuutoa jne. ihan alkeellisia asioita. Kun poika edistyi, aloitettiin tavujen matkiminen. Alkaako sun tyttö matkimaan tavuja tai sanoja? Esim. kukkuu leikki? Inkkarihuuto on hyvä, siinä oppii omaa äänen käyttöä ja säätelyä. Satuja varmaankin luette ja lapselle tulee puhuttua, en epäilekään . Itsekin voit aloittaa noita harjoitteita tekemään. Ja jos googletat suujumppa, niin löytyy suujumppa ohjeita. Vaikka sinä mainitsit ettei tytölläsi olekaan suun motoriikan ongelmaa. Ja sitten on nuo tukiviittomat. Ne on helpottaneet meidän elämää todella paljon. Minä aloitin ne omatoimisesti netin kautta opiskellen, kun poika oli 2v. Viivi lasten viittomat ja suvi viittomat on hyviä linkkejä. Jos joku kiinnostuu niin voin laittaa osoitteita tarkemmin. Meidän pojalle ne oli todella luonteva keino kommunikoida. Ja nyt kun hän oppii sanoja, jää kyseinen viittoma aina heti pois. Uskomatonta.
  2. ajattelin kirjoitella vähän meidän kuulumisia... Meidän pojalla nyt ikää 2,5 vuotta. Parin kuukauden aikana on tullut muutamia sanoja. Niitä on nyt noin 15 yhteensä (mamma, kukka, kakku, kakka, pupu, puu, kiitti, tyttö, joo, ei, ii-ää=isä, uu-aa=juna). Nyt osaa sanoa hauhau, maumau, eikä enää ääntele eläinten ääniä kurkusta ja ”aidoilla” äänillä. Puheterapia jonossa ollaan edelleen. Jonon ajan saamme käydä kontrollikäynneillä kerran kuussa, ja se on ihan riittävää. Saadaan sieltä aina kotiin harjoitusohjeita ja vinkkejä. Kävimme kesällä foniatrilla, joka totesi puheen olevan viivästynyttä, mutta vielä ei osaa sanoa onko se hyvälaatuista viivästymistä vai kielellistä erityisvaikeutta. Kontrollikäynti sinne on joulukuussa. Maaliskuun lopussa yksityisen puten jälkeen aloitimme omatoimisesti opiskella tukiviittomia netin kautta. Viittomat lähti hyvin vauhtiin ja poika kommunikoi nyt hienosti viittomilla. Nyt puoli vuotta viitottuamme saimme viimein vammaispalvelujen kautta maksusitoumuksen tukiviittomien kotiopetukseen ja eka opettajan käynti on takana =). Jippii =)! Viittomasanasto pojalla on jo laaja. En osaa yhtään nyt sanoa viittomien lukumäärää, pitääkin koittaa laskea niitä jotenkin =) Meillä vammaistukipäätös tuli kielteisenä. Ilmeisesti kun puheterapia alkaa, olisi mahdollisuus saada vammaistukea. En voi sitäkään kyllä käsittää. Olen kyllä tehnyt hurjasti töitä viittomien omatoimisen opiskelun vuoksi ja kaikkien suujumppa harjoitteiden ja muiden merkeissä. Kai se puheterapian aloitus vaan helpottaisi tätä elämää… Unelma en osaa vastata sun kysymykseen, mutta se on ainakin hyvä asia, että lapsi ottaa kontaktia ja yrittää kommunikoida. Osaako puhaltaa pilliin, imeä pillillä, nuolla jäätelöä? Tuleeko äänet kurkusta vai käyttääkö suuta ja kieltä äänteiden tuottamiseen? Meillä ollut ongelmana tuo suun motoriikan hallinnan puute. Se on kyllä harjoituksilla kehittynyt huimasti. Käynti puheterapeutilla selventäisi varmasti monia asioita teidänkin lapsen kohdalla =).
  3. Heipsis. Mukava kuulla kulumisia =)! Tietenkin sitä aina toivoisi kuulevansa että puhe on ottanut aimo harppauksia, mutta pääasia että etenee. Duudeli onko teillä ollut aiemmin jo perusvammaistuki puhumisen vaikeuksien vuoksi? Koska sellaista voi hakea / saada? Onko muut saaneet vammaistukea puheen kehityksen häiriöiden vuoksi? Toivotaan että teillä päiväkodin integroitu ryhmä auttaa puheen kehityksessä. Meidän 2v pojan puheterapiaan on kolme viikkoa aikaa. Ollaan nyt kovasti tehty puhallusharjoituksia pillillä, savikukolla, saippuakuplilla, kynttilöillä, nokkahuilulla ja huuliharpulla. On siihen suuhun tullut hieman lisää liikettä. Yksityisen puheterapeutin kertakäynnillä hän sanoi suun motoriikan olevan kehittymätöntä. Mitään sanoja ei siis sano, eikä tavujokellustakaan ole. Ääää-ä-äää-ä, iiii-ii, ö-ööö-ö ääntelyä vain. U-uu tarkoittaa junaa. Otin viittomat viime viikolla käyttöön. Sellaisia perusviittomia, mitä arkipäivässä tarvitsee, ja sillä tahdilla mitä itse saan opittua. Poika on nyt itse käyttänyt erillisinä "anna" ja "mehu" viittomia =). Perheemme muut lapset ovat myös innostuneita viittomista ja selvästi sen huomaa miten 2v katsoo kun toiset viittovat ja se innostaa häntäkin. Jospa se tästä.
  4. Hei. Onpa ollut ihana lukea tätä ketjua, kun itsekin puhumattoman kaksivuotiaan kanssa asiaa murehdin. Pojalla ei ole yhtään oikeaa sanaa. Ei edes tapaile mitään. "Puhuu" paljon omaa öninää, ö-ööö-ö-öö-öö-ö, ä-äää-ä-ää-ää-ä. Matkii eläimiä, ei sanomalla niitä eläinten ääniä, vaan esim haukkumalla, ja kurkkuäänillä. Väkisin ja vänkäämällä sain ajan yksityiselle puheterapeutille, joka totesi että suun motoriikka on kehittymätön, ei käytä suutaan. Syöminen kuitenkin sujuu hyvin, kaikki karkeatkin menee; porkkana, näkkärin jne. Saimme suujumppa ohjeita ja niitä ollaan tehty kunnallisen puolen aikaa odotellessa. Se aika tuli eilen postissa ja on toukokuussa. Tällöin olemme olleet 7 kk jonossa. Tietenkin äitinä puheen puute huolettaa, vaikka poika onkin muutoin tosi välkky ja ymmärtää kaiken. On motorisesti taitava. Osaa roolileikkejä isompien sisarten kanssa jne. Poikamme on nelilapsisen perheen nuorin ja on kotihoidossa. Miten forgetmenot ja duudeli teillä nyt sujuu? Olisi ihana kuulla kuinka teillä on edistytty! Mä tässä suunnittelen tukiviittomien käyttöön ottoa... Se yksityinen pute niitä suositteli. Mietin vaan että montako niitä alkuun pitäis ottaa käyttöön? Poika siis ymmärtää kaiken puheen, mutta viittomilla saisi hänelle keinoja viestimiseen...