onion

Aktiivijäsen
  • Content count

    607
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by onion

  1. Kattelin Nickyssa&Nellyssä ReimaTecin välikausihaalaria, tämän kevään värejä. (Lime tai oranssi) Sanoivat, ettei tuu ollenkaan alennukseen nuo uudet värit. Ostin sitten Remun haalarin (sovittamatta, kun oli saman kokoinen kuin RT, ja huomasin vasta kotona et hupussa ei oo mitään säätöö eli tippuu silmille, ja vetska ei mee lahkeeseen saakka). Sit aloin muisteleen, että kyllä tuolta liikkeestä aikasemmin sanottiin että juhannuksen jälkeen on RT:t halvemmalla, ja noita uusia värejä sillonkin katoin. Mut oisivatko sit sen jälkeen päättäny toisin. Eli tietääkö joku, tuleeko noi oikeesti aleen vai ei? Ihan ok toi Remukin ois (joka ei myöskään kuulemma halpene) mutta harmittaa toi huppu ja vetska. Ois tarvinnu juhannuksena haalaria mut taidan käydä vaihtaan jussin jälkeen jos rt:t tulee aleen. En tie raaskiiko muuten.. -tosi kiitollinen jos joku tietää! Muoks: muokkasin otsikon sellaiseksi, että tässä ketjussa voi mainostaa alelöytöjä. (Tai kysellä jonkun tietyn tuotteen perään..)
  2. Onko muilla tullut omituisia hormonaalisia muutoksia imetyksen loppuessa? Mä olen nyt jo jonkun aikaa imettänyt enää vain kerran päivässä. (Vauva 11kk) Menkat tulee aivan miten sattuu (alkoivatkin vasta kun vähensin imetystä) ja kestävät pit-käään.. Mulla ei oo ennen ollu mitään pms-oireita mutta nyt oon ollu välillä kiukkunen kun ampiainen, mut en ennen menkkoja vaan niiden aikana, niin no vaikee sanoo liittyykö ees niihin kun mokoma riesa on päällä melkein aina. angry.gif Syön cerazette-ehkäisypillereitä. Itkunenkin oon ja että risoo olla tällänen vollottava AKKA.. Prkl! Auttaiskohan se jos lopettais vaan imetyksen kokonaan? Sen ainakin huomasin aiemmin, että jos välillä olin esim. päivän pois eli imetin vähemmän, niin menkat alko samantien.. Tasaantuuko se kierto vasta kun lopettaa kokonaan?
  3. Voi olla että matkasyöttiksistä on keskustelua jo syöttötuolit-otsikon alla, mutta laitetaanko niille ihan oma ketjunsa? Mä voin lämpimästi suositella In the pocket baby -matkasyöttistä. Paketti on pieni kuin kertakäyttösadetakki. Sopii lähes kaikkiin selkänojallisiin tuoleihin, ihan helppo ja nopee kiinnittää, ohjeetkin on painettu kankaaseen niin kulkee aina mukana. Liukas kangas on helppo pyyhkiä ja saahan sen pestäkin. Parin kyläkokeilun perusteella meidän vauva ainakin viihtyy ihan hyvin ja vaikka hyörii ja pyörii niin ei ainakaan vielä oo päässy pois kiemurtelemaan..
  4. Vauvalla (7kk) on ollut nyt noin viikon verran yskänpuuskia, useimmiten öisin pari-kolme kertaa yössä, päivällä vähemmän. Muuten vaikuttaa täysin terveeltä ja pirteältä. Mulla oli itelläkin joku aika sitten flunssan jälkitautina tuollanen 'yö-yskä' joka meni kyllä itestään ohi. Missä vaiheessa menisitte lääkäriin pelkän yskän takia? Eipä sille mitään voi kuitenkaan tehdä? Vai voiko vauvalla olla joku vähäoireinen keuhkoputkentulehdus tai muu kamaluus vaikka on hyväntuulinen eikä mitenkään kipeen olonen?
  5. Eikö täällä tosiaankaan ole ohjetta kuvan liittämisestä vai oonko ihan puusilmä?! Katoin kaikki kolme sivua ja koitin vielä etsi-toiminnolla 'kuvan liittäminen' ja heitti vaan ips driver errorin. Osaan kyllä liittää kuvan joltain nettisivulta, mutta jos mulla on koneella kuva, niin saako myös sen liitettyä (ilman että se tarvii ladata jonnekin nettisivulle ensin)? Miten? Ja onko joitain osastoja mille ei kuvia voi liittää?
  6. On käyty tutustumassa parina päivänä (ja tarkoitus vielä mennä) päiväkotiin jossa ollut enterorokkotapauksia. Myös poitsun tulevassa ryhmässä ollut pari tapausta, yks lähti kotiin just sellasena päivänä kun siellä oltiin, että tartunnan riski lienee.. Netistä kun luin tuosta taudista niin sanotaan että lievää kuumetta ja näppyjä ja lähinnä lastentauti, mutta päiväkodilla sanoivat että on nostanut tosi korkeen kuumeen ja monessa perheessä aikuisetkin käyneet sen läpi. Onkohan nyt ihan väistämätöntä että saadaan tuo tauti ja nimenomaan rajuna? :/ Tiedän kyllä pari sellastakin tapausta (täältä samasta kaupungistakin) että on mennyt ohi parilla näpyllä ja lievällä kuumeella tai kuumeetta. Suorassa kontaktissa ei poitsu mielestäni muihin lapsiin ole ollut, leluja kylläkin nuoleskellut.. Tässä on vielä semmonen juttu, että oltais viikonloppuna menossa pitkästä aikaa mummuloihin, ja mun äidillä on tällä hetkellä eräiden hoitojen johdosta alhainen vastustuskyky.. Ei saisi tautisia tavata. :/ Ja itämisaika enterorokossahan on just sellanen että viikonloppuna tai sen jälkeen vasta sairastuttais, ja sehän tarttuu jo (tai varsinkin) ennen oireita, jos oon oikein ymmärtänyt. Voikohan tartuntaa testata millään neuvolan testillä, jos huomenna kävis kattoon ollaanko saatu tartuntaa et uskaltaako mennä kylään? Nyt se on sitten päällä ja lapsi vain huutaa kuumelääkkeestä huolimatta, mitä kotikonsteja on käytettävissä?!
  7. 1. 'Silloin tällöin, ihan muuten vaan': esim. lapset sen ikäisiä, että pärjäisivät kotonakin, mutta tahtovat mukaan aikaa viettämään. Tai hoito olisi mahdollista järjestää muutenkin, mutta lapset viedään silti töihin hengailemaan. 2. 'Joskus, käytännön syistä': esim. vanhemmat eronneet ja toinen pääsee hakemaan lapsen vasta toisen työpäivän alettua, jolloin lapsi olisi jonkin aikaa työpaikalla 3. 'Vain erityistilanteessa pakon sanelemana': en oikein keksi nyt tähän hyvää esimerkkiä.. Keksikää te? Muita kohtia ei varmaan tarvitse selventää. Kertokaa omin sanoin, oletteko vieneet lapsia työpaikalle ja miksi? Entä kollegat, harrastavatko kyseistä toimintaa ja mitä mieltä olette siitä? (Tai olisitte, jos niin tapahtuisi)
  8. Mielenkiinnosta, kuinka pitkään imetit? Osittaisimetys lasketaan tietenkin mukaan koska aikahaarukka on tuollainen (tuskinpa kukaan täysimetyksellä vetää kolmee vuotta..). Ja siis imetys lasketaan vaikka sitä tapahtuis kerran päivässä ja muuten vauva sais vastiketta. Itse oon nyt pikkuhiljaa alkanut vähentää imetyskertoja, vauva vähän yli 9kk. Vuoden ikään tai ehkä vähän alle voisin imettää kerran päivässä, tai siis se aamun 'jatketaan vielä vähän unia jooko' -syöttö klo 6 jää varmaan viimeseks, ja eihän sitä tie vaikka sitä sit jatkaisin vielä vähän yli vuoden ikään.
  9. Laitetaas tällainen polli turvaistuimista, kun monesti mietityttää, että mahtuukos se lapsi selkä menosuuntaan sinne suositeltuun kolmeen ikävuoteen asti. No mahtuiko teillä? Ja millaiseen istuimeen? Olen kuullut ettei haittaa vaikka jalat olisi koukussakin. Onko teidän lapsia haitannut, ovatko siis alkaneet potkia penkkiä ja änkeämään jalkalihaksilla vastaan? Meillä istuimena Two-way elite ja tarkoituksena on pitää sitä selkä menosuuntaan niin kauan kuin tila riittää. En usko että lapsi osaa alkaa vaatia suunnan käännöstä kun aina on selkä menosuuntaan ollut, ja vaikka vaatisikin niin sitten sanotaan että lapset matkustaa näin ja piste, muuten ei reissuun lähdetä ollenkaan.
  10. Kuinka vanhalle lapselle kuolaaminen on vielä 'normaalia'? Tiedän yhden kohta kolmevuotiaan, jolla edelleen kuola roikkuu leuasta touhuillessaan.. Meillä tuon alle 1-vuotiaan kuolan määrä on vaihdellut hampaiden teon mukaan, 'normaalioloissa' ei kuola valu laisinkaan mutta sitten taas uusia hampaita tehdessä voi olla pitkäänkin tippa leuassa. Onko tääkin asia vaan yksilöllistä?
  11. http://www.youtube.com/watch?v=db3Fifi8JiY Vaikuttaa mielenkiintoiselta!
  12. Mistä löydätte kivoja runoja (tai voihan se olla vaikka laulunpätkä) pienten lasten onnittelukortteihin? Mä en ikinä löydä mitään kivaa.
  13. Onko hoito yksityisessä päiväkodissa kalliimpaa kuin tavallisessa? Miten eroaa kaupungin päiväkodeista? Vaikuttaako joihinkin tukiin viekö lapsen yksityiseen vai normipäiväkotiin?
  14. Eikös Tampereella ole joku isohko kiva lastentarvikekirppis? Missä siellä? En nyt Googlella äkkiseltään löytänyt.. Aamulla oon menossa Trelle, yleisillä kulkuneuvoilla joten onko se lähelläkään keskustaa? Kiitos jo etukäteen!
  15. Katselin noita valmisruokapurkkeja jotka tarkoitettu 8kk ikäiselle. Yhdessä oli raejuustoa, toisessa sanottiin yhtenä ainesosana kevytmaito. Miten mä oon käsittäny, että maitoo ja maitotuotteita vois antaa vasta lähempänä vuoden ikää, siihen asti tarvittaessa korviketta? Vai onko se vaan joku sellanen juttu, että jos haluaa pitää vauvan ainoona maitona tissimaitoo niin sit ei anna noitakaan ennen vuoden ikää.. Mut miks siihen pitäis erityisesti pyrkiä? Meillä siis 8kk vauva, jota imetän 6-7 kertaa päivässä eli ruokailuiden yhteydessä + yösyöttö tai pari. Pari kertaa on saanut myös NANia, aika harvoin kuitenkin. Miten noihin maitotuotteisiin nyt sitten pitäis suhtautua? Jos purkkiruoassa on maitoo niin onko se vastaavaa kuin vastike? Voinko ite käyttää vauvan ruoan valmistuksessa tavallista maitoo, siis jos esim. teen makaronilaatikkoo koko porukalle niin käviskö se sit vauvallekin (kunhan ei suolaa laita)? Oon nyt ihan pihalla tässä maitojutussa, auttakaa viisaammat..
  16. Ollaan menossa puolivuotiaan kanssa ekaa kertaa kylpylään, ja tietty ois kiva ottaa pari kuvaa kökötyksestä lastenaltaassa ja vaikka kylpytakki päällä kahviosta.. Mutta onkos kylpylöissä kuvauskielto?
  17. HS - Sunnuntai - 11.5.2008 - 6475 merkkiä - 1. painos Pehmeä kasvatus panee äidin koville Muistatko ohjeen, ettei vauvaa saanut ruokkia kuin neljän tunnin välein? Muistatko, että lapsen piti antaa öisin huutaa, jotta tämä oppii nukkumaan omassa sängyssään? Muistatko, kuinka synnyttävän naiset jalat saatettiin sitoa kiinni sänkyyn ja isä lähetettiin sairaalasta kotiin odottamaan tietoa siitä, että lapsi oli tullut maailmaan? Jos muistat, olet ehkä saanut lapsia 1970-luvulla. Se aika on todellakin ohi. Muutoksen huomaa lukemalla vauvalehtiä, joita on Suomessa jo puolentusinaa: Vauva, Meidän perhe, Kaksplus, Perhe Kaksplus, Odotus ja vauvat sekä 9 kuukautta. Niissä nykyvanhempia - joista suuri osa on syntynyt 70-luvulla - opastetaan hoitamaan lapsiaan mahdollisimman yksilöllisesti ja ympäristöä säästävästi. Nykyoppien mukaan lapsi saa syödä milloin tahansa, öisin huudattamista pidetään julmana ja jokainen itseään kunnioittava isä osallistuu keskusteluun siitä, millainen kipulääkitys synnytykseen valitaan vai hoidetaanko homma ihan luomuna. Mutta kuten mikä tahansa aate äärimmäisyyksiin vietynä, myös luomufundamentalismi voi orjuuttaa oppilapsensa kuten kello 1970-luvulla. "Pehmeästi äidiksi: Luonnonmukainen synnyttäjä joogaa ja laulaa", mainostaa Vauva-lehti 2/2008. Ja kukapa ei haluaisi olla pehmeä äiti: molempia taitoja varten järjestetään Helsingissä kursseja. Luomukasvatuksen ympärille on kehittynyt kokonaan oma sanastonsa. Sitä, että vauva syö milloin haluaa mihin vuorokaudenaikaan tahansa, nimitetään lapsentahtiseksi imetykseksi. Seuraava askel on lapsentahtinen sormiruokinta: lapsen eteen asetetaan pieninä palasina erilaisia herkkuja, joista tämä saa valita mieleisensä. Kestovaippailu tarkoittaa sitä, että lapsi käyttää pestäviä kierrätysvaippoja eikä muovisia maailmanlopunvaippoja. Kun vauva käyttää muovivaippaa osan vuorokaudesta, puhutaan osakestoilusta. Nykyisin uhmaikää pidetään liian kielteisenä tapana kuvata lapsen kiukuttelua; sen uusi nimi on tahtoikä. Tuttiakaan ei alan lehdissä enää kutsuta tutiksi, vaan huvitutiksi: tällä korostetaan sitä, kuinka tarpeeton kapine se on. Vanhemmat, jotka haluavat kuunnella lapsen tarpeita ja kunnioittaa tämän omaa tahtoa, nimittävät itseään vaistovanhemmiksi. Vaistovanhemman tunnistaa esimerkiksi siitä, että tämä kantaa lapsiaan kehon ympärille sidotussa kantoliinassa. Ja vauva nukkuu vanhempien välissä perhepedissä. "Koko rajojen asettamisen käsite on mielestäni pylly edellä puuhun kiipeämistä", siteeraa Vauva (11/2007) vaistoäiti Karla Loppia. "Se lähtee oletuksesta, että lapset ovat luonnostaan villejä, joita täytyy valvoa ja kaitsea. Oikeasti he ovat ihmisiä, joilla on hyvä tahto toisiaan kohtaan." Ääriesimerkki uuden ajan kasvatusihanteesta on Vauva-lehden 12/2007 artikkeli, jossa pohditaan tapoja kiertää sana ei. Lehden haastatteleman tanskalaisen kasvatusgurun Jasper Juulin mukaan ympäristö, joka painottaa kieltoja ja rajoituksia, lisää lapsen ahdistusta ja pelkoa. Lehti kehottaakin vanhempaa kokeilemaan "hassuttelu-eitä": "Imitoi eläintä tai Pelle Hermannia tai tee tanssipyörähdys, jos se saa taaperosi huomaamaan sinut ja viestisi." Mitä seurauksia 2000-luvun kasvatusajattelulla sitten on? Luomuilu kuulostaa edulliselta, mutta Suomessa se on kallista. Lapset saadaan vanhempina, vauraampina ja valistuneempina kuin ennen, ja niinpä ekohenkisestä lastenkasvatuksesta on kehittynyt yksi erottautumisen muoto. Esimerkiksi vauvan kantoliina on kehitysmaissa mikä tahansa huivi, jolla lapsi sidotaan kylkeen tai selkään, jotta äidin kädet vapautuvat (tekemään työtä). Suomessa liinaa markkinoidaan sillä, että sen avulla lapsi pysyy luonnonmukaisesti äidin iholla. Helsingin Kampin Bebes-lastentarvikeliikkeessä kantoliinasta pyydetään 59-85 euroa ja kantorepusta 99 euroa - ellei sitten halua reppua "orgaanisesta materiaalista", jolloin hinta on 30 euroa enemmän. Luomuajattelu yltää ruokaan ja vaatteisiin. Vauva-lehdessä 4/2008 mainostetaan "ekohenkiselle vauvalle puhdasta luomupuuvillaa", kuten Natura Pura -ruokalappua, 10 euroa, tai vaippapussia, 34 euroa. Kaksplussan 3/2008 mainoksissa esitellään lastenvaatteita bambusta. On varmasti totta, että luomuajattelu ottaa lapset paremmin huomioon kuin 1970-luvun kollektiivinen kasvatusasenne. Sen sijaan omista tarpeistaan nykyvanhemman ei kuulu puhua. Kavalaa pehmoajattelussa on se, että se uhkaa tehdä etenkin äidin arjesta entistä kovemman. Naisen, joka on teini-iästä lähtien käyttänyt huoletta kuukautissiteitä, tulee lapsen myötä huolestua maapallon tulevaisuudesta ja siirtyä pyykkäämään kestovaippoja. Nykysuositusten mukaan lasta pitäisi myös imettää yksivuotiaaksi saakka. Samalla alan oppaissa varoitetaan, että maidon antamista pullosta tulee alkuvaiheessa välttää, jotta lasta ei valtaa nännihämmennys: jos vauva tottuu pulloon, voi olla, että hän ei suostu enää syömään rintaa. Tämä tarkoittaa takapakkia tasa-arvolle. Ilman pulloa isä ei voi ruokkia lasta, vaan siitä vastaa yksin äiti, jonka kunnon vaistovanhempana pitäisi ehtiä myös taitella vaippaharsoja ja soseuttaa luomubataatteja. Imetyksen takia äiti ei käytännössä voisi poistua lapsen luota ensimmäisen vuoden aikana lainkaan. Muuten lapsesta voi kehittyä - kuinka pahalta se kuulostaakin - pullolapsi. Vauvalehdissä äitejä ei syyllistetä. Kirjoitustavasta huomaa kuitenkin, kuinka vakavana äitien oletetaan pitävän esimerkiksi sitä, etteivät he jostain syystä onnistu imettämään, vaan antavat lapselleen äidinmaidonvastiketta. Sitä, ettei joku haluaisi imettää, ei enää esitellä vaihtoehtona. "Äiti on pettynyt ja turhautunut, jos hän ei pysty tarjoamaan lapselleen parasta mahdollista ravintoa. Imetyksestä voi tulla koko elämää varjostava seinä, joka yli on mahdoton kiivetä", kuvailee Vauva 4/2008. "Lopulta äidin valtaa voimakas syyllisyyden tunne. Olenko hyvä äiti, nainen kysyy itseltään." Jos "imetyshaave jää toteutumatta", äiti voi lehden mukaan päästä siitä purkautuvien tunteiden yli maalaamalla. Kaikkien 1970-luvulla syntyneiden onneksi lehti muistuttaa, että "myös pullovauvoista kasvaa onnellisia ihmisiä". LAURA PEKONEN Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen vanhempainvapaalla oleva esimies.
  18. Onko lapsellasi (ollut) mielikuvituskaveria? Missä iässä hän sen keksi, missä iässä se jäi pois? Onko kaveri mukana joka leikissä vai vain tietyissä tilanteissa? Miten esim. hoitopaikassa suhtaudutaan lapsen mielikuvituskaveriin? Kaikki kokemukset tervetulleita
  19. Mulla ois hakusessa kiva pottakirja, mutta tässä ketjussahan vois muutenkin suositella kivoja kirjoja vauvoille/lapsille. Joten paljasta suosikkisi! Eli meillä tuo 10kk harjottelee nyt pottailua, ja ois kiva saada selkee ja miksei vähän hassukin kirja aiheesta potta.
  20. Kuinka epäkäytännöllinen (vai päinvastoin, oisko paremminkin käyttöö) olis takki ja housut haalarin sijaan 8-12kk vauvalle? Jonkinlainen välikausipuku ois nyt tarpeen. Kaverilta on lainassa yksi aika hyvä Travallen haalari, mutta on niin tumma väriltään että aurinko kuumittaa helposti liikaa.. (ja turhamainen äiti tykkäisi värikkäämmästä ) Sitäpaitsi välikausipuku ois meillä varmaan aika paljon käytössä jo kesällä veneellä ja luonnossa liikkuessa. Jokin tec-asu se ehkä saisi olla että löytyis sitä tuulen- ja hieman vedenkin pitävyyttä. Mutta siis kokemuksia, oisko erillinen takki ja housut hyvä vai huono juttu? Housuthan ois tietty sellaiset että henkseleillä tulisivat aika korkealle kiinni, mutta nouseeko se takki kuitenkin ikävästi vauvaa nostellessa?
  21. Kenelläkään ollut Legon toppahaalaria? Millainen on muihin merkkeihin verrattuna? Kaikki käyttökokemukset tervetulleita. (Tylsää kun legowearin sivuilta ei löydy haalareista kuvia ollenkaan, tai ainakaan mä en löydä..)
  22. Vääntäkääs nyt rautalangasta miten tuo isäkuukauden haku menee. Koska se pitää pitää? Mun laskettu aika oli 16.9. (tosin lapsi syntyi 6.9. mutta muistelisin että tuo oli la:aan sidoksissa jotenkin?) Oon vakkarityössä ja säästin tälle kesälle melkein koko viime kesän loman. Mihin asti mulla nyt itseasiassa on vanhempainvapaata (en nyt jotenkin onnistu löytämään tuotakaan tietoa mistään) ja pitääkö miehen pitää isäkuukausi ennen vanhempainvapaan loppua vai kuinka se oli? Netistä löytyi jotain 'tietoa' mistä ei tajunnut kyllä hölkäsen pöläystä.. Aion jäädä kotihoidontuelle vanhempainvapaan päätyttyä. Eli mä oisin lomalla silloin kun mies on isäkuukaudella. Ilmoitan sit varmaan Kelaan sen samalla kun mies hakee isäkuukautta? Apua kyselee toivoton täystumpelo..
  23. Meillä on pojalle kevyet Kangaroo-lenkkarit, mutta jotkut ilmavammat vielä tarvittaisi kesäkeleille, ehkä sandaalit tai Crocksit. Suositelkaa hyviä sandaalimerkkejä ja mistä saa? Kyseessä 1v 9kk liikkuvainen poika. Onko feikki-crocksit paljon hiostavammat ja huonommat kuin aidot? Voisin investoida oikeisiinkin, mutta ainakin viimeksi kun kummilapselle etsin, niin ei ollut tässä kylässä paljoa väri-ja kokovalikoimaa lapsille.. Kun taas feikkejä on marketit väärällään.
  24. Tätä on sivuttu varmaan monessakin ketjussa, mutta oisko tarvetta kokonaan omalle? Tänne siis parhaat vinkit vaatetuksesta, vaunujen aurinkosuojista, auton ikkunoihin tulevista suojista, aurinkolaseista, -hatuista, -rasvoista jne. Jossain oli puhetta (Vichyn?) aurinkovoiteesta jota vois käyttää myös vauvoilla, kun perustuu jotenkin ihon omaan kemialliseen reaktioon tms.. Jonkinlainen voide ois tarpeellinen esim. veneellä kun arska paistaa millon mistäkin päin, eikä lierihattukaan kokonaan suojaa.. Mistä saisi suht pienen aurinkovarjon? Kaupoissa tuntuu olevan lähinnä alkaen 2,25 metrin halkasijalla ja on liian iso.. Eli lisäsuojaksi pihalle kun markiisi ei 'ylety' koko päivää arskan eteen, ja ehkä pienen varjon vois ottaa veneeseenkin ja kiinnittää vapatelineeseen.
  25. Onko muiden muksuilla tullut jotain ihan hassuja pelkoja, en nyt tarkoita mitään pimeän tai kovien äänien pelkoa jotka sinänsä on ihan järjellisiä, vaan pelkoa ennen ihan tuttuja asioita kohtaan? Missä iässä pelot on alkaneet ilmetä? Onkohan joku ikään liittyvä juttu.. Meillä reilu 2,5 vuotias on nyt yhtäkkiä keksinyt sellaisen, että lavuaarissa käsien ja pepun pesu on ihan kauhee juttu. Sanoo, että pelottaa, kun 'lätäkkö suurenee'. Taisi alkaa ensin siitä, kun pyllyä pestessä jalat tukki viemäriaukon ja vesi tietysti nousi hieman. Sitten kammo siirtyi käsien pesuunkin. Pestä saa niin, että vettä laskee johonkin kuppiin ja siinä lutraa kädet puhtaaksi. (Takapuoli pestään sitten iltasuihkun yhteydessä, päivisin on vain pyyhitty, kun kuitenkin sujuu nuo pottahommat jo ihan hyvin ja vahinkoja tulee harvoin.) Kylvyssä olo ei pelota, siellä saa kyllä laskea ammeen täyteen vettä ja tykkää suihkutella jne.. Mietittiin sitäkin, että oisko kammo tullut kun ulkona on varoiteltu syvistä vesilätäköistä, mutta lätäköitä ei pelkää kyllä yhtään ja tykkää niissä (sallituissa) lutrata, ei kyllä mene jos sanotaan että tuo taitaa olla liian syvä. Eli vesi sinänsä ei pelota isoinakaan määrinä, mutta jotenkin se, että vettä lasketaan hanasta ja se 'lätäkkö kasvaa' aiheuttaa suorastaan kauhua..