Hibi

Aktiivijäsen
 • Content count

  405
 • Joined

 • Last visited

About Hibi

 • Rank
  Aktiivi
 1. En mä nyt kokisi, että muiden pitäisi yhteisvastuullisuudesta kypärää käyttää. Kyllähän ne lapset nyt miljoonassa muussakin asiassa näkee, että asioihin ei ole yhtä ainoaa vastausta ja vaikka ns. olisikin niin kaikki ei toimi oikein. Ennemminkin olisi pumpulissa kasvattamista opettaa lapsille että kaikki toimii samallalailla. Kyllähän juhlissakin on humalaisia vaikka lapsen haluaisi kohtuujuomiseen opettaa, samoin lasketellessa tai luistellessa kaikki ei käytä kypärää. Kuinkahan moni itse täällä käyttää kypärää eism. luistinradalla vaikka lähes kaikilla lapsilla näyttää olevan pakko käyttää sitä? Ja itseasiassa pyöräkypärän käytöstäkään en nyt ole ajatellut tehdä lapsille sellaista asiaa, että ilman sitä ajavat olis ääliöitä. Sinänsä joo, kun on laittomaksi nyt laitettu, mutta itse pidän edelleen kypäräpakkoa yliholhoamisena vaikka meillä sitä käytetäänkin. En tuu koskaan vaan ymmärtämään sitä pointtia, että miten kypärätön ihminen voi vahingoittaa muita kuin itseään? (pl. toki kuollut vahingoittaa läheisiään) mutta esim. rattijuoppoa ei laiteta pakkohoitoon koska se olisi yliholhousta, samoin automaattisesti tuleva rattilukko olisi yliholhousta vaikka rattijuoppo ennenkaikkea asettaa muut ihmiset hengenvaaraan, onhan nyt esim. kävelijät ja pyöräilijät paljon suuremmassa vaarassa kuin rattijuoppo itse auton sisällä.
 2. Khao lak laguna beach testattu 4vuotiaan ja 11kk ikäisen kanssa ja khao lak seaview (bluevillage) testattu 8kk ikäisen kanssa. Molemmat oikein oivia, sijaitsevat itseasiassa lähes vierekkäin ja alle 2km kilsan päässä keskustan ravintotloista ja ranta hotelleja ovat molemmat. Suosittelen molempia, mutta itse en välitä siitä bluevillagen bamse-touhusta ym riennoista joten sen takia liputan vielä enemmän laguna beachin puolesta. Molemmissa tosi hyvät ruuat ja isot aamisiet ja tilavat huoneet. Itse Thaimaassa pienten kanssa valitsisin aina hotellin josta ei tarvitse mennä autokyydillä syömään. Koska vaikka takseilla, busseilla ja tuktukeilla on lastenkin kanssa paljonkin ajeltu niin ehdoin tahdoin en enempää haluaisi siirtymiä koska liikenne on niin todella vaarallinen. Tuttavapiirissä on jo ihan tarpeeksi thaimaasta ambulanssilentokoneella palanneita ja ruumisautollakin Krabi on aivan mahtava ilman lapsia kun voi mielin määrin pomppia saarelta toiselle ja Phuket meni lastenkin kanssa mutta Khao lakiin menisin ennemmin.
 3. Kiisseli on itseasiassa jälkkäri, joka on mun silmissä pahimmasta päästä. Ei sisällä mitään muuta kuin vettä, sokeria ja tärkkelystä. Kiisselit on sellaisia muka marjojen hyviä ominaisuuksia sisältäviä ruokia vaikkei niissä todellisuudessa ole marjoja juur ollenkaan. Mehukiisseli on vielä parempi irvikuva. Kuka oikeatsi pitää mehua jotenkin terveellisenä tai haluaa juottaa ruokajuomaksi ja sitten siihen lisätään vielä lisää sokeria ja maissi tmv tärkkelystä.
 4. Meillä ollut monena vuonna maitopurkeista tehty kalenteri eli katkaistut maitopurkit paketoitu paketeiksi ja asetettu riviin/rykelmään numeroituna. Aika nätti tuli kun valkoisella kopiopaperilla päällystin ja tulostetut suuret numerot liimasin niihin ja sitten riviin mustan pianon päälle
 5. Se kuvaa hyvin naisten asennetta tähän palkka-asiaan, että naiset hyväksyvät että mm. sairaanhoitajat saavat paljon huonompaa palkkaa kuin insinöörit vaikka koulutus on täysin samantasoinen ja työssäkään ei varmasti ole vastuuta tai raskautta insinööreillä mitenkään enempää. Puhumattakaan kaikista muista ns. naisten ammateista. Nää palkkaerothan on luotu sillon 1900-luvun alussa kun naiset oli vielä miesten holhouksen alaisuudessa ja niin ne on pysyneet. Ei naisten alojen palkkakuoppa mihinkään äitiyslomiin liity eikä niitä eroja mun mielestä saa kavennettua muulla kuin sillä että naiset aidosti uskoo että heidän työnsä on vähintään yhtä arvokasta, tärkeää ja vaativaa kuin miestenkin.
 6. OT:nä jatkan Tylsä vetää omia johtopäätöksiä toisen kirjoituksista! Se, etten laita lastani alle 2v:nä toiste päiväkotiin tai itseasiassa alle 4v:nä toivottavasti ei tarkoita sitä että päiväkodit olisi kidutuskammioita tai ne traumatisois tai että lapseni olisi siellä kärsinyt. Eikä liity yhtään siihen, että päiväkodit olis jotenkin huonoja paikkoja. Vaan se tarkoittaa nimenomaan sitä että sittemmin olen huomannut kuinka paljon sopivampaa on kotihoito omille (toisistaan täysin päinvastaisluonteisille) lapsilleni jos ikinä meillä vaan on siihen mahdollisuus. Henkisenpuolen juttuja kuten kiusaamis, itseluottamus, pelkojuttuja en viitsi edes vatvoa. Tohon taitojen oppimisasiaankaan en päiväkodin usko liittyvän oikeastaan millään lailla. Esikoinen oppi puhumaan kokonaisilla lauseilla yli 2,5 vuotiaana (oisko se oppinut jo aiemmin jos olis mennyt 9kk iässä päiväkotiin ja jos olis niin olisko se ollut sille jotenkin erityisesti eduksi?) ja nuorempi taas 1,5 vuotiaana ja alle 2 vuotiaana jo puhuu kaikenmaailman abstraktit jututkin. Mutta jo sellaiset kaks yksinkertasta jokapäiväistä asiaa kuin monipuolinen terveellinen ruoka ja monipuolinen liikunta erilaisissa paikoissa erottaa omat tavat ja päiväkodintavat kirkkaasti toisistaan. Itsenäistymisessä en näe eroa enkä ryhmätyötaidoissa koska onhan lapsilla paljon kavereita myös tässä naapurustossa, kerhoissa ja harrasteissa eli siihen ei päiväkotia ns. tarvita. Jos olisi pakko niin laittaisin varmaan ihan suht tyytyväisenä lapseni päiväkotiin, mutta onneksi ei ole vielä vaikkakin varmaan 10 vuoden sisään kotihoito tehdään mahdottomaksi uskoisin.
 7. Ei mullekaan oo tullut mieleenkään, että kodinhoidontuella voi saada noin hirveesti tuloja! Itselle se on ollut se reippaat 366 vai mitä se on.
 8. Itse ainakin myönnän, että lapset päiväkotiin laittaessani 1v ja 2v2kk iässä en ajatellut lasten sosiaalisia kontakteja en niiden tarpeellisuutta tai tarpeettomuutta. Itse palasin töihin, joten lapset piti laittaa hoitoon. Sama tilannehan se on silloin, kun lapsi on sen 3v. Ei sitä lasta silloinkaan yleensä laiteta päiväkotiin saamaan sosiaalisia kontakteja, vaan se laitetaan sinne siksi, että vanhemmat menevät töihin ja lapsi tarvitsee hoitoa. Paitsi kyllä aika monet nimenomaan hoitaa lapsiaan kotona sen takia, että se on niille parempi vaikka pitäs tulojen vuoksi hampaita kiristellä. Itsekin näin teen, mutta kyllä haluan että 4vuotiaana pääsevät vähintään osapäivähoitoon eli laittaisin hoitoon nimenomaan sen takia että heille siitä alkaisi olla jo (minun mielestäni) hyötyä. Enkä tosiaankaan ole ainakaan omissa elinympyröissäni ainoa joka näitä päätöksiä tekee nimenomaan lasten näkökulmasta. ITseasiassa en ymmärrä sitä että joku ei halua tehdä näitä päätöksiä ensisijaisesti lasten näkökulmasta JOS muut elämän puitteet siihen suinkin mahdollisuuden suovat.
 9. ITse kannattaisin sellaista mallia, että jokaisella perheellä on vaikka 9kk oikeutta ansiosidonnaiseen osaan ja loput sitten vaikka sitä kodinhoidontukea. Mutta että perheet vois suunnitella etukäteen miten käyttää ton ansiosidonnaisen osan. Esim. äiti voisi viettää 9kk äitiyslomansa nostaen vain sitä 300 euron kodinhoidontukea ja sitten mies vois jäädä ansiosidonnaisella 9kk ajaksi kotiin. Tämä palvelisi myös niitä perheitä, joilla tuloerot on suuret tai joilla jo valmiiksi on äidillä työttömyystaustaa tms. joka laskee ansiosidonnaista osaa. Mutta tämän tyyppinen ei koskaan tule toteutumaan, koska oikeasti ei ole kyse miehen jäämisestä kotiin vaan ainoastaan budjetin leikkaamisesta lapsiperheiltä. Päättäjistä valtaosa vaan on niin tyhmiä että niiltä menee läpi kaikenlainen lobbaus joka tehdään jonkun varjolla. Olisi hauska tietää kuinka pieni määrä perheistä on sellaisia, joissa mies ei tienaa 300 euroa puolisoaan enempää, veikkaisin että näitä perheitä on alle 1/4. Tällaisissa perheissähän tuo uusi päätös ei mitenkään kannusta miehiä jäämään kotiin, koska ne jo muutenkin töissä ollessaan tienaa perheelleen sen äideiltä pois leikatun kodinhoidontuen.
 10. Minusta taas olisi kauheaa jos oikeus hoitovapaaseen loppuis kun lapsi täyttää 2. Jo tuet vois vaikka loppuakin mutta kyllä mun mielestä hoito-oikeus pitäisi olla vanhemmaksi. 2v on minusta tosi pieni ja moni ei osaa edes kunnolla puhua. Esikoinen oli sen ikäisenä tarhassa, eikä koskaan enää en laita niin pientä tarhaan. Lopputilin ottaisin ennemmin, joten olisiko se sitten valtion mielestä parempi juttu että niistäkin vanhemmista osa ottais loparit, joilla olis työpaikka muutoin odottamassa? Jo nyt yhä korkeammalle nouseva ensisynnyttäjien keski-ikä alkaa olla huolestuttavaa. Jos tuet ja vapaamahdollisuudet heikentyvät niin kyllä yhä useampi hankkii lapsensa vasta sitten kun on kunnon palkka, vakityö ja lainat pitkälle maksettu.
 11. Itse en myöskään näe tuon subjektiivisen päivähoidon rajoituksen vaikutusta suurena. Itse en tiedä yhtään lasta joka olisi kokopäivähoidossa kun äiti/isä on kotona. Se mua vähän myös surettaa, että esikoulu laitettiin pakolliseksi, koska se on vain askel siihen että muutaman vuoden päästä tulee ns. uusi vapaahetoinen esikoulu 5-vuotiaille. Tokihan laittaisin lapseni eskariin vaikka olis edelleen vapaaehtoinen, mutta tuo pakollisuus johtaa siihen, että sinne on tehtävä tarkemmat opetussuunnitelmat ja oppimistavoitteet eli siitä tulee koulumaisempi. Koska kuitenkin niillä lapsilla jotka syystä tai toisesta eivät käytännössä sinne pääse (esim. ulkomaankomennusten tmv. vuoksi) on oltava jonkinlainen "tenttimis"mahdollisuus niinkuin kouluvuosissakin on. Säästötalkoisiin niistä sekoista jotka liittyy omaan elämään vielä nyt tai tulevaisuudessa voisin ryhtyä ainakin mm. opintotuen pienentämisen, vuorotteluvapaan poistaminen kokonaan, äitiyspäivärahankin rajaus yläpäästä olis ihan ok, koska omasta mielestäni sain naurettavan paljon rahaa äitiysloma-ajalla vaikken ole edes mikään keskiarvoa hirveästi parempituloinen Mun mielipide ei sinällään ees koske niin paljon noita rahajuttuja kuin lähinnä sitä viestiä että koko ajan halutaan lyhentää lapsuutta. Sitä en ymmärrä miks 1-2v:n pitäis jaksaa olla 9h päivässä päiväkodissa, mutta kuitenkin katsotaan että 6-8v:lle 4h eskari/koulupäivä on enemmän kuin tarpeeksi. Ei mene minusta ihan loogisesti.
 12. Toivottavasti hoitovapaaoikeus ei tule olemaan sama asia kuin hoitoraha. Kyllähän nytkin saa olla osittaisella hoitovapaalla vaikkei siitä mitään yli 3:stä maksetakaan.
 13. Jäi esikoiselta ja jäisi mielellään toiseltakin, muttei taloudellisesti ole mahdollista. Kannattavaa se taloudellisesti ei ollut esikoisenkaan kohdalla koska miehellä paljon parempi palkka, mutta arvovalinta. Nyt kakkosen kohdalla taas pelkästään minun tuloilla ei pystytä pärjäämään, joten muutamaa kuukautta pidemmäksi ajaksi ei voi jäädä, mutta toivottavasti saa vuorotteluvapaata eli jää kuitenkin, tosin eri tavalla.