Antsa

Aktiivijäsen
  • Content count

    926
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Antsa

  1. Milloin otitte työnantajan kanssa puheeksi raskauden? Mun työni pitää sisällään jonkun verran matkustelua ja ryhmien isännöintiä Suomessa ja tässä parhaillaan suunnitellaan jo syksylle messuja ja muita tapahtumia, joissa mun oletetaan olevan mukana. En kuitenkaan ihan vielä viitsisi työkavereille paljastaa, mutta olisiko esimiehen hyvä kuitenkin tietää? Neuvolassa voin käydä ihan huomaamatta ja muutenkin työaikani on aika joustavaa kaikenmailman menoja ja mahdollisia pahoinvointeja ajatellen. Milloin olette työnantajalle / esimiehelle kertoneet raskaudesta? Missä vaiheessa se viimeistään pitää ottaa puheeksi?
  2. Olen törmännyt jatkuvasti ilmiöön, että lapsen nimet salataan ennen ristäisiä/nimiäisiä. Ennen syntymää nimen salaamisen ymmärrän hyvin, kun eihän ole varmuutta mitä sorttia lopulta tulee. Mutta mihin perustuu nimen salaaminen syntymän jälkeen?
  3. Mun mielestä imettämiseen ei kyllä ole mitään kovin mukavaa hands-free Sidontaa. Etenkään siinä tilanteessa kun olet mukavasti istunut sohvan nurkkaan imettämään ja esikoinen alkaa kaatamaan kakkapottaa omatoimisesti vessanpyttyyn tms niin siinä kyllä lähtee kuin hauki kaislikosta ja liinaimetykset uhohtuu... Suosittelen satsaamaan innovatiivisiin ideoihin esikoisen viihdyttämiseksi valvovan silmän alla siksi aikaa kun imetät pienempää...
  4. Ehkä lienee paikallaan TSI-kestovaipoille oma ketjunsa, kaikki tieto kun tuntuu katoavan tuonne yleiseen kestovaippa-ketjuun. Tänne siis voi laittaa hyväksi havaitut kaavat, vinkit materiaaleista ja uusista kuoseista sekä kaikki mahdollinen tieto muille ompelijoille.
  5. Tulan neliöliinat on tosiaan lopetettu. Minustakin se oli harmi, koska ne oli kuitenkin hinta/laatu/saatavuus-suhteeltaan Suomessa ihan suosittuja!
  6. Onko täällä Berliinissä reissanneita? Me ollaan menossa joulun ja uudenvuoden välillä sinne noin viikoksi. Itselläni vielä vähän negatiivinen kuva Berliinistä, joten nyt voisi kaikki Saksaan rakastuneet mulle koittaa kaupata tuota kohdetta. Pakko on mennä sinne, siitä ei nyt päästä yli eikä ympäri, matka on viittä vaille varattu. Onko joulutorit auki joulun jälkeisinä päivinä? Onko Saksassa hyvät välipäivä-alennusmyynnit? Onko kaupat auki ihan joulun pyhinä? Onko mitään auki joulunpyhinä, eläintarha, museot tms? Matkalle mukaan lähtee luonnollisesti meidän 1 v 3 kk lapsonen, joten tarkoitus ei ole bilettää ja rymytä eikä sen kummemmin kokea mitään muutakaan korkeakulttuuria. Onko Berliinin lähistöllä mukavaa kohdetta esim. kohtuullisen junamatkan päässä? Ettei meillä vaan käy aika pitkäksi jos viikko ollaan Berliinissä ja mikään ei ole auki paitsi ravintolat, joissa saa syödä makkaraa (jee, kasvissyöjän paratiisi) ja juoda kaljaa (lapsen kanssa). Mulla on siis huomattavia ennakkoluuloja, pliis, auttakaa mut nauttimaan tästä matkan valmistelusta ja myykää mulle Berliini!!!
  7. No entä jos käyttää aluspaitana imetystoppia, esim tällaista Tusenblån toppia ja tuon päällä voi sitten käyttää mitä tahansa omaa villapaitaa tai hupparia ilman varsinaista imetysmekanismiä. Tusenblån topissa idea on just se, että tissit saa helposti esille ilman vielä yhden luukun avaamista ja voi helposti imettää helman kautta ilman, että selkä tai jenkkakahvat jäätyy. Toki noita muitakin imetystoppeja voi käyttää aluspaitana, mutta silloin on taas avattava niitä luukkuja rintsikoista ja topista, mutta aika paljon helpompaa silti kuin jonkun ei-imetys-paidan kaula-aukon viruttamiset...
  8. ^ Me ollaan käytetty imsevimsen sisävaippoja taskuissa imuina. Ihan sellaisenaan vaan tai välillä jotain lisäimuja (mirkofroteeläpysköjä tms) siihen päälle. Mutta sitten jossain vaiheessa ne alkoi tuntumaan siltä, että ovat vähän kökköjä ja tein parempia tilalle, joten niiden käyttö imuina jossain vaiheessa vain loppui. Mutta periaatteessa voi käyttää imuina taskuvaipoissa.
  9. Minä taas olen vastarannankiiski ja tykkään enempi tarroista. Ne on asiaan vihkiytymättömällekin simppelit, kun kertis-tarravaipan osaa pukea, niin tarrakestokin onnistuu. Meillä ainakin tarrat toimivat ihan hyvin mummojen ja päivähoitopaikan kanssa. Tykättiin myös itse niistä enempi, jotenkin saatiin ne paremmin istumaan kuin nepilliset. Nepillisiäkin kyllä oli, mutta koska lapsi tykkäsi (ja tykkää edelleen) pukemisesta niin, että makaa kaikessa rauhassa selällään, niin tarravaipat oli helppoja pukea eikä tarvinnut pähkäillä neppien ja istuvuusongelmien kanssa.
  10. Mä muuten laittaisi niin päin, että ensin se fuzzin insertti (mikrokuitua) ja sen alle ne bambukerrokset. Ihan loputonta määrää imua ei vaippaan kuitenkaan mahdu, joten ihan mitä tahansa ei sinne sitten kannata tunkea. Mun mielestä froteiset pyyheimut ei todellakaan ole parhaasta päästä imuja, mutta kerroksia kun on useita, niin tuli niitäkin joskus sujautettua pötköinä väliin. Eli esim. mikrokuitua 2 krs (vai mitä ne valmiit insertit nyt on, voipi olla enempikin), froteinen pötkö 2 krs, bambutaitto 6 krs vielä mahtuu ihan näppärästi eikä tule liian paksu paketti...
  11. Meillä on ollut imuina 35 x 35 cm bambutaitto ihan sellaisenaan (taiteltu kolmeen osaan = 6 krs bambua), joskus lätkästy päälle TSI-mikrokuituimu (2 krs). Tällä on pärjätty, mutta en muista kyllä vaihtoväliä. Tosin meidän "herkkähipiäinen" esikoisemme kyllä halusi vaipan vaihdettavan aina HETI pisun jälkeen, eli taisi olla vaihtoväli "pissasta pissaan", mutta ei lorotellut kyllä mitään pikkuliruja vähän kerrassaan, vaan kaikki heti pois... Eli meillä vaihdettiin vaippa heti pois kun oli tullut pisu, mutta pisuja ei tullut minusta niin usein, että olisi 1 h välein vaippaa vaihdettu. Ehkä vaipat ei istu teille hyvin ja siksi falskaavat? Ootko kokeillut pienempää kokoa tai eri mallista vaippaa?
  12. Mä taisin mennä sellaiset rappuset, missä on kaksi luiskaa, peruuttamalla. Siinä on sekin hyöty, että saa oven avattua, jos ylhäällä on naftisti tilaa. Joskus luiskat on ihan asiallisesti, mutta monesti esteettömyys päättyy siihen ja ovi aukeaakin "väärään suuntaan" ja rappusten yläpäässä ei ole kunnolla tilaa... Aina ei auta edes peruuttaminen, yhdessä ravintolassa muistan, että mun piti mennä ensin sisälle pyytämään henkilökuntaa avaamaan mulle oven, koska muuten ei kertakaikkiaan olisi päässyt sisälle ovien oudon aukeamisen ja luiskien suunnan takia... (kummasti vähensi käyntiä tässä ravintolassa rattaiden kanssa, vaikka ruoka oli hyvää ja henkilökuntakin ihan mielellään auttoi ovien kanssa)
  13. Meillä oli tosiaan se tilanne, että ensimmäiset tämmöiset mun yksinäiset työkeikat tuli sen jälkeen kun lapsi oli jo reilun 1 v. Siinä samassa yhteydessä kun minä aloitin työt, oli mies hoitovapaalla jonkun aikaa, joten mies oli lapsen hoidon suhteen täysin tasavertainen (ellei jopa nohevampi) ja oli tottunut olemaan päivät lapsen kanssa kahdestaan. Eli mullakin oli sellainen olo, että kyllä ne pojat pärjää kun pärjäävät kerta mun työpäivänkin, niin siihen nyt kaksi yötä päälle ei oo enää paha nakki. Näistä mun kokemuksista nyt ei liene paljon apua, kun en enää mitään muistakkaan... Sellainen olo kuitenkin jäi, että ei nämä matkat olleet lapselle kovinkaan vaikeita kestää. Tietty lapsi oli jo kaikkien matkojen aikaan reilun 1 v, en tiedä miten pienemmät olisi suhtautuneet...
  14. Mä olin ekalla pidemmällä matkalla, töihin liittyvällä kurssilla, silloin kun lapsi oli 1 v 4 kk. Imetin vielä ihan täysillä ja olin kaksi yötä poissa. Ihan hyvin se aika oli mennyt ilman tissejäkin. Minä pumppailin muutaman kerran kyläpaikassa lavuaariin ja mies oli tarjonnut ihan tavallista ruokaa lapselle, kun oli kutenkin jo ihan oikeaakin ruokaa syönyt... Ei meillä mitään maitoja ollut pakkasessa jemmassa, mutta noin isolle nyt pystyi jo tavallista ruokaa antamaan. Imetys jatkui sen jälkeen ihan normaalisti, enkä muista, että siinä yhteydessä olisi ollut mitään riippuvaisuutta yhtään enempää kuin normaalisti. Mies oli tuohon aikaan vielä hoitovapaalla lapsen kanssa, joten ei ollut miehellekään mikään tosi vaikea nakki olla kotona ilman minua kun oli oppinut jo pärjäämään lapsen kanssa päivät. Toinen pidempi reissu oli silloin kun lapsi alkoi olla liki 2 v. Mies lähti silloin pidemmälle matkalle ja minä olin lapsen kanssa kaksin. Tietty silloin oli hankalampaa kun piti hoitoaikojen puitteissa yrittää lapsi hakea hoitopaikasta ja yksin hoitaa koko talous reilun viikon ajan, mutta ei se minusta mitenkään ongelmallinen ollut. Lapsen kanssa puhuttiin isistä ja alkoi huomaamaan, että kaipasi isiä etenkin iltaisin. Kun mies sitten palasi kotiin, lapsi vähän aikaa vierasti, mutta nopeasti kyllä sitten taas palattiin normaaliin arkeen. Aika kivuttomasti meni siis nämä meidän matkat. Hiukan tätä ennen minä olin reilun viikon työmatkalla ulkomailla ja kussilla yhteen pötköön ja mies hoiti talouden ja hoidosta haut. Ei sekään ollut ongelma, taidettiin selvitä siitäkin matkasta ihan ilman mitään ongelmia. Nukutushommat sujui meiltä molemmilta ja suurin ongelma oli tosiaan pitkien työmatkojen ja työpäivien yhdistäminen sovittuihin hoitoaikoihin... Onneksi molempien työajoissa oli jouston mahdollisuutta ja pystyttiin sumplimaan haut ja viennit... Eli meillä matkat on tehty silloin kun lapsi on ollut aika iso, että imetys on jatkunut itseasiassa kaikkien matkojen jälkeen ihan normaalisti. Tällä vikalla minun reissulla en edes pumpannut mitään, taisivat rinnat olla jo tottuneet pidempiin väleihin. Silti imetys jatkui ihan siitä mihin se oli jäänytkin kun palasin kotiin. Jos siis olet imetyksestä huolissasi, niin muutaman päivän ero nyt ei vielä hallaa tee, jos sitten itse on motivoitunut palaamaan tavalliseen arkeen ja rytmiin. Se ehkä vaatii vähän enempi kysyntää ja tarjontaa matkan jälkeen, mutta minä en ainakaan muista, että olisin jotenkin ollut enempi kiinni vauvassa matkojen jälkeen tms...
  15. Meillä oli alusta alkean kolmipyöräiset ja ehdottomasti samoja käytetään tulevallakin vauvalla. Oli niin paljon näppärämmät kuin kavereiden nelipyöräiset vankkurit, että en myynyt heti pois vauva-ajan jälkeen vaan säilytin seuraavaa lasta varten. Hyvät lenkkeillessä ja shoppaillessa, ei minusta ollenkaan kiikkerät kun niiden kanssa oppi operoimaan. Meillä on siis Bebe Confortin High Trekit, niitä ei nykyisin enää näköjään Suomesta saa. Silloin kun me ne hankittiin, niin jälleenmyyjä taisi olla Tampereella.
  16. Millaisia sisäpintoja teidän vaipoissa on? Coolmax on meillä toiminut sisäpintana mainiosti, saa aina imuista tarkistaa, että onko vaippa märkä...
  17. Liikapituutta voit piilottaa esim. niin, että kun teet kietaisux2 sidontaa, niin lopuksi vaan kieputat hännät takaisin eteen ja vielä vaikka taakse jos tarvii. Siihen se häviää sopivasti. Ainakin saat tuolla liinalla tehtyä tosi paljon eri sidontojakin. Selkäpuolella etenkin kangasta riittää monenmoisiin vahvistettuihin sidontoihin.
  18. Hoppedizin ja Girasolin liinatkaan ei yleensä ole mitenkään kovin arvokkaita, etenkään käytettynä. Jotain raita-Didymoksiakin varmaan saa edullisesti... Huuto.netistä varmasti löytää, mutta siellä kyllä saatetaan myydä vauva-lehden liinaakin merkkiliinana... Ei sekään huono kantoliina ole missään tapauksessa, ainakin niitä löytyy tosi halvalla! Kantoliinoja on ihan joka lähtöön pituuksien ja materiaalien, kuosien ja värien suhteen, joten hintaa enempi katsoisin kyllä sitä, että se väri on sitten itselle mieluinen ja pituus käyttökelpoinen. Jos väri ei lopulta itteä miellytä, ei sitä liinaa tule käytettyä. Valinnan varaa on reilusti, joten kannattaa vähän surffailla. Jos haluat vähän googletella, millaisia liinoja on markkinoilla, niin hyviä liinamerkkejä on mm: Nati Baby Didymos Girasol Hoppediz Oscha slings Lenny Lamb Haikarankehto
  19. Meillä ainakin meni öisinkin vähintään kaksi kestovaippaa, koska herkkähipiäinen vauva vaan kitisi jos oli märkä vaippa. Eli vähintään kerran yössä vaihdettiin pissavaippa ihan yleisen nukkumarauhan vuoksi. Jossain vaiheessa siirryttiin yöksi kertseihin, koska se oli vain niin paljon helpompaa. Sitten kun alkoi yöpissat vähenemään, niin otettiin taas kertsit käyttöön kun ei samaa kertsiä viittinyt monena yönä peräikkäin pukea...
  20. ^^ Jos trikoinen liina tulisi kysymykseen, niin suosittlen sitä vastasyntyneelle. Siinä tosin on hivenen hankala mielestäni imettää (niin, että vauva on liinassa), mutta jos liina on päällä, niin ainahan lapsen voi ottaa liinasta ulos ja peitellä strategisia osia kantoliinalla jos julkisella paikalla imettää. Rengasliina on myös tosi hyvä. Nopsa ja lyhytaikaiseen sisäkäyttöön erinomainen. Liinassa on helppo imettää ja kun sen käytön oppii, niin se on ihan sujuvasti puettava ja ergonominen (eli liina ei ole rutussa tai puneillaan, renkaat liian alhaalla, liina liian löysällä, lapsi jalat suorina tikkuina jne). Rengasliinoja löytyy kyllä edullisestikin käytettynä ja itse ompelukin onnistuu tosi helposti netistä ohjeita seuraamalla.
  21. Kyllä mä hankkisin vaunutkin. Meillä ainakin myös liinailtiin paljon ja kannetaan edelleenkin. Jos läksin vaikka kaupungille shoppailemaan, niin saatoin ottaa vaunutkin jos tiesin, että alkaa olemaan päiväuniaika. Vaunuissa lapsi saa nukkua "rauhassa" ja minä saan seurustella kavereiden kanssa, syödä ja shoppailla ilman extra painolastia. Liinaan taas laitoin jos oltiin jossain tapahtumissa tai tilaisuuksissa, missä moni halusi lähmiä lasta tai oisivat halunneet syliin. Jos lapsi oli liinassa, niin oli hyvä syy olla antamatta lasta riepoteltavaksi. Kauppaan (siis isoille ruokaostoksille) otin vain liinan, koska vaunujen ja ostoskärrien kanssa operointi olisi ollut tosi vaikeaa. Välillä lapsi viihtyi siinä ostoskärryn kipossa, mutta olipa aika monet kerrat kun se kyyti ei kelvannut. Päiväunet nukutin yleensä vaunuihin (niin sain touhuta kaikessa rauhassa omia juttuja sillä aikaa kun ei vauva ollut iholla kiinni). Vaunut otin myös silloin kun oli tarkoitus kuljettaa mukana paljon tavaraa. Esim. ostoksia, päivän vaipat, vaihtovaatteet, kirjaston kirjat, omat käsilaukut ja muut kamat, mitä päivän aikana saattoi tarvita. Jos taas tiesin, että piipahdan jossain tosi nopsaan, en useinkaan jaksanut kasata vaunuja auton peräkontista vaan silloin liina oli näppärämpi. Silloin ei myöskään tarvinnut kantaa hirmuista arsenaalia mukana, pieni käsilaukku, johon mahtui varavaippa ja pilttipurkki kulki näppärästi myös kantoliinaillen mukana. Ei minusta sekakäyttö tässä(kään) asiassa ole mikään huono juttu. Varmasti löydätte teidän arkeen sopivat ratkaisut. Matkarattaita meidän ei ole tarvinnut hankkia, kun on ollut sen verran hyviä kantovälineitä, että ilman matkiksia olemme pärjänneet. Vaunut jäi käyttämättä n. 1 v aikoihin, koska sen jälkeen ei enää vaunuissa juuri päiväunia nukuttu. Lenkkeillessä pieni extrapunnus selässä on tehnyt vaan hyvää, nyt 17 kg alkaa tuntua jo hivenen raskaalta, mutta onneksi tuo pyöräilee jo niin hurjaa vauhtia, ettei enää paljon tule lenkkien aikana kannettua.
  22. Ehkä mieleenpainuvinta aikaa oli se, kun imetin meidän 8 kk esikoista sairaalassa. Poika oli vedossa, eli selällään remmeillä kiinni sängyssä, jalat kattoa kohti pystyssä. Ei saa ottaa syliin, ei saa vaihtaa asentoa, selällään sairaalan pinnasängyssä liivillä kiinni keskellä sänkyä. Lääkäri jo sanoi, että tähän loppui sitten teidän imetys, mutta minusta 8 kk oli vielä liian pieni lopettamaan imetyksen seinään ja sinnikkäästi jatkoin imetystä niin, että kumarruin pinnasängyn päälle ja tissit roikkui alaspäin suoraan lapsen suuhun. Tämähän ei tietty ollut mulle ergonomista, mutta jotenkin sain aina ihan hyvänkin asennon siihen sängyn päälle retkottamiseen. Meillä ei edes ollut yksityistä huonetta, vaan huoneessa ravasi muitakin pikkupotilaita ja niiden vanhempia, näkivät sitten vähän performanssitaidetta kun minä pyllötän tissi paljaana ja imetän omaa potilasta... Ei se aina aikaa ja hetkeä kysynyt kun piti sairasta lasta vähän lohdutella... Mutta ihaninta oli, että pystyin aika haasteellisena aikana antamaan lapselleni edes imetyksen verran läheisyyttä eikä imetys loppunut tuohon 2 vko sairaalajaksoon.
  23. Tulan reppua saa Jyväskylän seudulta esim. Kimperiltä ja Vauvauvasta. Nykyisin siihen saa sellaiset "ylävarakiristijät", joilla olkaimia saa vielä vähän pienemmiksi. Tulalta löytyy muuten myös taaperokokoinen reppu, mutta jos teidän tirriäinen on hyvin pieni, niin se voi vielä olla liian pieni siihen.
  24. Samaan aikaan taitaa olla Oulussa messut, jos en nyt ihan väärin ole ymmärtänyt. Pari vuotta sitten olin messuilla Turussa, mutta niitä ei nyt järjestetty viime vuonna. Niin kuin ei messuja Tampereella tai Jyväskylässäkään. Mihin ne lapsimessukonseptit oikein katoaa? Tosi pienimuotoisia "messuja" järjestää myös jotkut paikalliset äiti-järjestöt, esim. Jyväskylässä Kiedolla on oma "pienten päivä" tapahtuma ja Joensuussa Liekku järjestää Kiekkujaisia syksyisin.
  25. Kestosuojien on hyvä olla reilusti isompia kuin kaupan läpysköjen. Mä ainakin tykkäsin, että kestot sai olla n. 10 cm halkaisijaltaan. Uloimpana PUL ja kaksi kerrosta imumatskua, esim. Tencel tai bambu.