Muruset

Aktiivijäsen
  • Content count

    135
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Muruset

  1. Tää oli mun mielestä hyvin kirjoitettu! Kuvaa hyvin myös mun ajatuksia asiasta. Meidän esikoinen on nyt 2v8kk eikä edelleenkään mun mielestä kaipaa muuta "virikettä" kuin sen, mitä pystyn itse tarjoamaan. Ulkoilua, kerhoja, muskareita, kavereita, sukulaisia. Mun mielestä nykyään muutenkin mietitään liikaa sitä, että koko ajan pitäisi olla menossa ja harrastamassa kaikenlaista. Tärkeintä perheelle ja esikoiselle/vanhemmille lapsille uuden pikkusisaruksen synnyttyä on mun mielestä juuri se, että kaikki, myös lapset, saavat tutustua uuteen perheenjäseneen rauhassa. Mä itse kokisin syyllisyyttä siitä, että esikoinen olisi muiden hoidettavana samalla, kun istuisin pienemmän kanssa kotona. Lisäksi nyt, kun päivähoitopaikoista on useilla alueilla (ainakin pk-seudulla) huutava pula, en haluaisi viedä paikkaa sellaiselta, joka sitä oikeasti tarvitsee. Puistoilusta: Meillä tämä nuorempi alkoi jo kesällä, ollessaan 8-9kk pötkötellä ulkona nurmikoilla ja elokuussa oppi kiipeämään liukumäkeen ollessan 10kk. Sitä ennen jo istui myös hiekkalaatikossa lapion kanssa. Ja muutenkin on selkeästi nauttinut siitä, että on saanut olla isomman mukana touhuissa, joko katsellen tai mukana leikkien.
  2. Aivan ihania juttuja tässä ketjussa! Nyt vasta bongasin tämän. Me tehtiin isomman tytön kanssa joulukoristeita mummille ja isomummulle ja tällaisia niistä tuli, minä leikkasin ja tyttö liimasi. Joulukortit teen aina itse. Välillä tulee hienoja ja välillä kiireessä valituilla tarvikkeilla jotain sinne päin. Nämä ehkä enemmän tuota jälkimmäistä, mutta saivat kelvata. Ja lopuksi joulutunnelmaa kotoa...
  3. Meillä tytöt nukkuvat samassa huoneessa ja tuo esikoinen on sen verran hyvä nukkumaan, että ei herää vaikka kuopus välillä itkeekin. Tosin olin ajatellut, että jos joudun tekemään loppuvuodesta yövieroituksen niin silloin parin yön ajan saa esikoinen nukkua isänsä kanssa meidän makkarissa. Mutta nyt näyttää sen verran hyvältä, että en tiedä tarvitaanko tuota suunnitelmaa. Pikku-m nukahtaa nykyään itse. Tytöt viedään sänkyyn, sanotaan hyvät yöt ja jätetään keskenään. Sinne nukahtavat yleensä viimeistään 10min kuluttua. Jos Pikku-m huutelee kovasti, käydään tyttö laittamassa takaisin makuulleen ja poistutaan jälleen. Samalla meillä on imetys vähentynyt reippaasti ja ehkä sen ja itsenukahtamisen taidon vaikutuksesta yöt on tehneet selkeän parannuksen! Ensimmäinen herätys (ja yleensä ainoa) on kello 04.00. Aamut alkaa aikaisin (6.30), mutta se ei ole kovin paha, kun tykkään itsekin rauhallisista aamuista.
  4. Meidän 1v käyttää Reiman minitec rukkasia (ohuet) ja kylmällä siellä alla on ohuet tumput. Märällä meillä on sellaset Reiman pienet vuorelliset kurarukkaset, jotka ostin alesta. Ne on ihan pikkuisille ja neiti pystyy ne kädessä leikkimään ihan hyvin.
  5. Meillä on tuolla 2,5v:llä se 2-vetoketjuinen ja en näe siinä mitään hankalaa. Suosittelen 92cm kokoa. Meidän tyttö on nyt jotain 93cm ja tuo 92cm on tooosi reilu!
  6. Meillä on tytöillä sisävvaatteiden päällä vk-haalarit. Yks päivä, kun oli joku 8 astetta vaan aamulla niin oli fleeceä siellä vielä lisänä, mutta muuten ei ole tarvittu vielä. Viileämmällä on sukkikset housujen alla.
  7. Oih, ihana takki! Paljonko maksoi alennuksen jälkeen, jos saa udella! Meiltä puuttuu myös vielä takit talveksi...
  8. Meillä esikoinen siirtyi jo 2v 3kk ikäisenä yläsänkyyn. No problems!
  9. Tytöt keräävät lelut reippaasti niin sisällä kuin ulkonakin. Joskus jos meinaa isommalla iskeä laiskuus niin muistutus siitä, että lelut lähtee lelujen jäähyhyllylle, riittää palauttamaan siivousinnon. Pienempi on juuri alkanut innostua tavaroiden keräämisestä ja sitä tietysti käytetään nyt hyväksi ja opetellaan keräämistä.
  10. Tässä on uudet kuosit kyseistä haalaria: http://www.jesperjunior.fi/fi/mallisto/jonathansadeasut
  11. Jos päädyt Ticketin talvihaalariin, suosittelen kokoa 80cm ehdottomasti. Reiman koot on mulle vieraampia, mutta ymmärtääkseni nekin on reiluja. Meidän neiti, joka on nyt 1v käyttää siskonsa vanhaa T2H välikausihaalaria koossa 80cm ja vaikka onkin reilu niin ei haittaa yhtään liikkumista. Ja kuravaatteista vielä, suosittelen ehdottomasti kurahaalaria pienelle lapselle, joka ei kunnolla kävele! Mä ostin tälle meidän pienelle välikausihaalarin ja kurahaalarin. Kurahaalari on siis kokonaan vedenkestävä (samaa matskua kuin kuravaatteet) haalari, jossa on ohut vuori. Se on helppo huuhdella ulkoilun jälkeen. Pelkkien kurahousujen kanssa olisi hihat haalarista olleet myös aina kurassa ja hiekassa. Kurahaalari on ollut meillä ainakin todella hyvä investointi! Maksoi syksyllä alessa huikeat 20€ Jesper&Juniorissa.
  12. Mä olen ainakin toistaiseksi ollut ihan tyytyväinen kuparikierukkaan. Laitettiin huhtikuussa ja kuukautiset alkoivat vasta elokuussa, kun imetys alkoi vähentyä. Mulla ei siis asennettu kuukautisten aikaan, kun ei olleet edes alkaneet silloin. Laitto oli kamalaa ja ensimmäinen yritys epäonnistui joten jouduin kestämään sen laiton kaksi kertaa. Tämänkin jälkeen lääkäri oli epävarma, saiko kierukan paikoilleen ja jouduin vielä ultrattavaksi. Eli laitosta ei jäänyt kovinkaan ruusuiset muistot, mutta muuten olen ollut ihan tyytyväinen. Kuukautiset mulla oli ennen aika niukat ja nyt ne on vähän runsastuneet, mutta ihan siedettävät ne on. Kipuja on vähän, mutta ei nekään ole mitenkään sietämättömiä. Huonoja puolia on valkovuodon runsastuminen. Ja ne langat on mullakin kadonneet jonnekin. En löydä tunnustelemalla, en sitten milään. Pakko vaan toivoa, että kierukka on edelleen paikoillaan.
  13. Meillä on tytöille talveksi Kuomat ja Gore-tex kengät. Kuomat pakkasille ja Goret loskasäähän ja kauppareissuille.
  14. Meilläkin oli ulkoillessa villainen kypärämyssy. Kylä- ja kauppareissuilla oli tuollainen vastaava tupsupipo, kuin tuossa kuvassa. Kypärämyssy piti kaulan ja niskankin lämpimänä. Täksi talveksi on jo lämmin pipo, mutta kypärämyssy pitäisi myös vielä ostaa.
  15. Oletteko törmänneet vielä välikausihaalareihin alessa? Nettikaupoissa siis? Meidän isommalla tytöllä on kyllä niiiin nafti jo tuo haalari, että pitäisi saada vielä uus... Yritin etsiä vaikka mistä, mutta aika kiven alla tuntuu olevan...
  16. Ihanaa,että sun mies auttaa!! Toivotaan tosiaan, että yöt alkavat rauhoittua!
  17. Meillä on usein turkkilaista. Sokeroidut jugurtit ei tytölle uppoa lainkaan.
  18. Me ulkoillaan joka päivä 1-2 kertaa. Poikkeuksena päivät, kun ollaan kipeitä tai jos joudutaan juosta asioilla ja kylsääs niin, että ulos ei ehditä. Mutta normaalipäivinä ulkoillaan vaikka sataisikin vähän. Ihan kaatosateeseen ei lähdetä ja siihen syy on oikeastaan se, että mulla ei ole tarpeeksi hyviä varusteita itselläni! Lapsiahan se ei haittaisi vaikka vettä tulisi kuin saavista kaatamalla. Usein pienet sadekelit ja ulkoilu heti sateen jälkeen ovatkin mieluisimpia, kun pääsee lätäköihin pomppimaan. Pienempikin (kohta 11kk) nauttii suunnattomasti ulkoleikeistä ja mahdollisesti kylässä ollut känkkäränkkäkin jää aina sisälle.
  19. Lainie: Oletko kokeillut unipussia? Likumisen oppiminen vaikuttaa eri tavoin vauvoihin, toisia se häiritsee öisin enmmän ja toisia vähemmän. Tästä johtuviin heräilyihin ei unikoulu mun tietämyksen mukaan toimi. Päivän aikana on tapahtunut paljon ja vauva kenties oppinut konttaamaan, nousemaan seisomaan tai kävelemään. Aivot ja alitajunta käsittelevät tätä öisin, eli vähän niin kuin unetkin, se tapahtuu tahtomatta ja tiedostamatta. Vauva siis unissaan lähtee konttaamaan/nousemaan sängyssään ja havahtuu sitten itkemään kun onkin epämukavaa eikä osaa unenpöpperöissään itse laskeutua takaisin. Tämä liittyy ennemminkin lapsen kehitykseen, ei siihen, onko lapsi hyvä vai "huono" nukkuja. Tässä onkin sitten vaikutusta sillä, miten hyvin vauva osaa nukahtaa uudestaan. Lempeällä unikoululla voi nopeuttaa uudestaan nukahtamista näissä heräilyissä. Meillä tyttö kanssa on reagoinut öisin paljon liikkumisen oppimisiin. Meillä myös joka kerta kun joudun menemään tytön luo yöllä, seisoo hän sängyn laitaa vasten tai joskus istuu unenpöpperöisenä keskellä sänkyä. Mä olen käyttänyt "väsytystaktiikkaa". En siis ole huudattant vauvaa lainkaan. Aina kun kitinä/itku ei lopu tassuttelulla, nostan tytön syliin ja imetän hetken. Alkuyöstä riittää, kun tyttö saa tissin suuhunsa 2 sekunniksi... Sitten irrotan ja lasken sänkyyn. Myöhemmin yöllä onkin sitten nälkä ja imetän ihan kunnolla. Nyt on taas hampaita tehtailtu ja nukahtaminen on välillä hankalaa. Mutta siis normaalitilassa tyttö nukahtaa uudestaan helposti. Alkutilanne oli se, että tyttö nukkui mun vieressä koko yön ja nukahti ainoastaan tissille. Nyt nukutaan koko yö omassa sängyssä. Eli vaikka meillä heräilyjä onkin niin silti on menyt eteenpäin. Ehkäpä sitten, kun imetys loppuu, rauhoittuvat yöt lopullisesti (toivossa on hyvä elää...). Tsemppiä ja jaksamista!
  20. Hyvä ketju! Kokonaan en ehtinyt lukea vielä, mutta voisin meidän ruokatottumuksista laittaa kanssa vähän tänne. Molemmille lapsille on soseet tehty itse. Meillä kuten monilla muillakin vältetään valmisruokia. Myös natriumglutamaatti kierretään kaukaa. Onneksi lihaliemikuutioitakin (harvemmin käytetään) saa nykyään ilman tätä myrkkyä. Kaupasta ei myöskään osteta mitään kevyttuotteita, margariinia taikka valmiiksi marinoitua. Ruoka pyritään tekemään ja maustamaan itse. Sokeria ja makeutusaineita ei käytetä myöskään kuin aniharvoin. Rahkat ja kiisselit meillä makeutetaan stevialla. Tässä listassa joitain meillä vältettäviä ruoka-aineita. EI - lista: -natriumglutamaatti -muut E-koodit -valmismarinadit -margariinit -kevyttuotteet -sokeri Niin ja suolana meillä on tätä: https://www.hyvinvoi...Sea-Salt-karkea vielä muoks. Ruuanlaitossa käytetään usein myös valurautaista paistinpannua ja wokkipannua. Teflonpannu on laiskan olotilan ratkaisu.
  21. Sotkassa näitä ainakin on nimellä monitoimisänky ja sohvasänky. Meillä on tyttöjen huoneessa kerrossänky, jonne kuopus siirtyy sitten kun aika on kypsä. Esikoinen nukkuu yläsängyssä. Alasängyssä on lisäksi tuo turvalaita.
  22. Meillä on Brion tuplat, mutta esikoinen (2v4kk) istuu niissä niin harvoin, että ne on usein ihan turhat. Ostettiin Bumprider ja sen kanssa liikutaan nykyään melkein mihin vaan. Ainoastaan sadekeleillä ollaan otettu tuplat niin saa molemmat lapset sateensuojan alle.
  23. On pöyristyttävää, että neuvolan ohjeiden mukaan 6kk ikäinen vauva ei tarvitse enää yösyöttöjä. Milläköhän ihmeen perusteella siihen tulokseen on tultu?? Eiväthän vauvat syö päivisinkään saman verran? Miksi sitten söisivät yöllä? Toinen on aloittanut maistelut jo 4kk iässä ja vetelee 6-kuisena jo isoja määriä. Toinen taas on ollut täysimetyksellä 6kk saakka ja alkaa vasta silloin maistella soseita. Oman kokemukseni mukaan hyvin monet vauvat tarvitsevat vielä 6kk jälkeenkin 1-2 yösyöttöä. Oma tyttöni (kohta 11kk) syö päivisin todella hyvin, mutta silti vaatii yössä 1-2 kunnon imetystä. Tuohon rinnalle nukutukseen. Meillä nukutettiin myös ennen meidän sänkyyn tissille. Sitten päätin, että se saa loppua ja tyttö oppia nukkumaan omassa sängyssään. Samalla siirryttiin nukkumaan päiväunet sisälle, kun kesähelteet alkoivat ja parvekkeella ei voinut enää nukkua. Tein yksinkertaisesti niin, että imetin istualteen ja siirsin unisen vauvan omaan sänkyynsä. Tietenkään alussa tyttö ei sinne nukahtanut heti. Koitin tassutella, silitellä ja rauhoitella omaan sänkyyn. Jos se ei auttanut (yleensä ei), otin syliin ja imetin hetken lisää ja taas laskin tytön sänkyynsä. Jatkoin tätä niin kauan kuin oli tarvis. Pian tyttö oppi rauhoittumaan omaan sänkyynsä ja nykyään nukahtaa tassuttelulla ja siihen kelpaa isikin. Toisinaan nukahtaa itsekin, mutta useimmiten vaatii tassuttelun vielä. Yöheräilyjä meillä on vielä ja niistä pitäisi päästä eroon, mutta uskon niiden helpottuvan kunhan hampaat on tehty (nyt 8!) ja imetys loppuu (noin 1v).
  24. Miten olisi Reiman tai Ticketin töppöset? Ainakin Stocka myy ja Jesper&Junior.
  25. Meidän tyttö 10kk syö seuraavanlaisesti 8.00 aamupalaksi n.2dl puuroa tai jugurttia 11.30 lounaaksi purkillinen liha-kasvissosetta 14.00 välipalaksi tuoreita hedelmiä ja jugurttia tai hedelmäsosetta tai muuta sormiruokaa 17.00 purkillinen kasvissosetta 19.30 iltapalaksi reilu purkillinen liha-kasvissosetta ja päälle vielä hedelmäsosepurkki Muut soseet paitsi hedelmä- ja marjasoseet on itsetehtyjä. Imetyksiä on päivän aikana 4-5 kertaa ja lisäksi juodaan nokkamukista vettä.