kiuru

Aktiivijäsen
  • Content count

    37
  • Joined

  • Last visited

About kiuru

  • Rank
    Tavis

Contact Methods

  • ICQ
    0
  1. Me annettiin viime vuonna esikoisen kerhotädeille "erilainen joululahja" eli Unicefin vai olikohan spr:n kautta "joulupuuroa" kehitysmaan lapsille. Lisäksi sitten lapsen tekemät kortit ja piparit. Lomien jälkeen saatiin erikseen kiitosta lahjasta, joten oli ainakin heidän mielestään hyvä ajatus.
  2. Mahtuu. Vaatii vähän jumppaamista, mutta ei mikään mahdoton tehtävä. Mielestäni kuljetuslaukku on hyvä jos lentää usein.
  3. Törmäsin samaan ongelmaan. Neuvolan terkka (Helsingissä) kertoi, että heidän lääkäreitään on kielletty kirjoittamasta todistuksia lentomatkoja varten. Kuulemma kaupungin tekemä periaatepäätös. Kun olin yhteydessä ykityisiin lääkäreihin niin yleinen kanta oli, että raskautta hoitavan lääkärin pitäisi todistus kirjoittaa eli neuvolalääkärin. Mielenkiintoinen tilanne siis. Kannattaa selvittää ajoissa mistä todistus on mahdollista saada eikä paria päivää ennen matkaa niin kuin minä tein. Gynekologilta todistuksen nyt ainakin saa sisätutkimuksen jälkeen, mutta todistukselle tulee helposti hintaa turhan paljon ja gyne-ajan saaminenkaan ei aina ole niin helppoa.
  4. Vakuutuksista vielä Olen nyt aika kattavasti tutustunut eri vakuutusyhtiöiden tarjontaan ja en ole löytänyt matkavakuutusta, joka korvaisi raskauteen liittyviä juttuja. Raskaus kun ei ole sairaus. Vakuutusten sopimusehdot eivät kyllä ole mitään kaikkein helpointa luettavaa, joten en ihmettele jos jotain on mennyt minulta ohi. Jos matkustaa EU-maissa niin julkisen terveydenhuollon pitäisi kuitenkin kattaa myös raskauden hoito. Kelasta saatava sairasvakuutuskortti on varmasti hyvä olla olemassa. Jos sattuisi kurjin mahdollinen vaihtoehto ja synnytys käynnistyisi ennenaikaisesti, Pohjantähden lapsivakuutus on voimassa myös ulkomailla ja kattaa esim. pienen keskosen hoidon. Olettaen tietysti, että lapsi on vakuutettu ennen syntymää. Itse elän nyt siinä luulossa, että saan reissussa hoitoa jos tarvetta on, mutta lentokoneessa ei kannata synnyttää, sillä en tiedä tulisiko mahdollinen välilasku omasta pussista maksettavaksi. (En halua ajatella moista vaihtoehtoa...)
  5. Millaisia vakuutuksia teillä on ollut reissatessa raskaana ollessa? Itse olen lähdössä muutaman viikon päästä reissuun ja matka ajoittuu rv 29-32. Tulipa tässä mieleeni, että entäpä jos reissussa sattuu jotakin tai synnytys käynnistyy enneaikaisesti. Tietääkö kukaan korvaako matkavakuutus moisia? Entäpä mahdollinen synnytys tai keskosen hoito?
  6. Vaunut kyllä kannattaa pakata hyvin. Meillä on rattaat hajonneet useaan otteeseen lentokoneessa. Kun saatte perillä matkatavarat niin kannattaa vaunujen kunto tarkastaa heti ja jos jotain vikaa ilmenee käy neuvottelemassa heti tavarahihnojen luona olevalla infotiskillä. He osaavat kertoa kuinka toimia korvausten saamiseksi. Joskus lentoyhtiö korvaa ja toisinaan korvaus haetaan omasta matkavakuutuksesta. Itse olen lentänyt useaan otteeseen usa-suomi väliä lapsen kanssa ja koskaan ei olla puututtu käsimatkatavaroiden määrään. Mulla on yleensä ollut oma käsimatkatavara, käsilaukku, lapsi liinassa ja muksun hoitolaukku tai joku muu käsimatkatavara. Vauvan ruuat ja nesteet on hyvä kerätä yhteen läpinäkyvään pussiin, jonka ottaa esiin laukusta turvatarkastuksessa. Kaikki ruuat saavat siis kyllä olla omissa paketeissa. Jos mukana on tuttipullo, jossa on nestettä voi sitä joutua maistamaan itse turvatarkastuksessa. Käytännöt eri lentokentillä vaihtelevat ja välillä tuntuu olevan vain virkailijasta kiinni miten tulee toimia. Mulle on jäänyt ihan positiivinen kuva lapsen kanssa matkustamisesta ja virkailijat ovat aina olleet ystävällisiä. Tsemppiä matkaan!
  7. Jos ajatellaan lapsen parasta tulee minulle mieleen ensin turvallisuuteen liittyvät tavarat ja toisena sellaiset tarvikkeet joilla voi pahimmillaan tehdä vahinkoa. Kunnollinen turvakaukalo ja -istuin ovat olleet varmasti tärkeimmät hankinnat vaikka meillä ei edes ole omaa autoa. Myös Stokken Tripp Trapp on osoittautunut kultaakin kalliimmaksi eläväisen muksun kanssa. Se ei nimittäin kaadu ja muksu ei pääse siitä pois omin avuin. Mummolassa oleva "tavallinen" syöttötuoli on meinannut kaatua useamman kerran. Ei taida olla tukevinta mallia. Tavaroista joiden käytöstä saattaa olla pitkäikäisiä vaikutuksia lapselle, pyrimme hankkimaan aina "paremman" vaihtoehdon. Esimerkkinä tulee mieleen kunnolliset kengät ja kantoliina/kantoreppu rintarepun sijaan. Absoluuttisia totuuksia eri tavaroiden paremmuudesta harvemmin on, mutta päätökset tehdään olemassaolevan tiedon pohjalta. Muiden tavaroiden kohdalla hankitaan perheelle sopivin vaihtoehto. Käytetyt tavarat kelpaavat siinä missä uudetkin.
  8. Miksi se on itsekästä? Ei kai imetyksen edut lapselle ole mihinkään kadonneet? Ja kysyn ihan vain mielenkiinnosta. Oma tyttöni vieroittui oikeastaan vahingossa juuri saman ikäisenä ja jälkeenpäin on vähän harmittanut etten tehnyt mitään imetyksen jatkamiseksi.
  9. Jos koneessa on tilaa ovat lentoemännät aina järjestäneet tyhjän paikan viereen kun olen lentänyt yksin. Se helpottaa kummasti, vaikka kaukaloa ei olekkaan. Täydessä koneessa lapsi sitten on sylissä koko ajan. Vessassa olen käynyt muksu sylissä jos kukaan ei ole tarjoutunut lasta sillä välin pitelemään. Yleensä joku avulias aina löytyy. Vessassa on pieni hoitopöytä. Suurin ongelma omasta mielestäni on syöminen lapsi sylissä. Kannattaa varata itselle helppoa evästä eikä luottaa siihen, että saa ateriansa suuhun asti. Alle vuosikkaan kanssa en toisesta paikasta maksaisi, mutta 1-2 vuotiaan kanssa yhdellä paikalla taiteilu on melkoista. Kyllä siitä kuitenkin hengissä selviää...
  10. Muhun Hesarin kirjoitus ei uppoa. Musta siinä haukutaan väärää puuta. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että äitiyttä ja vanhemmuutta ei tarvitsisi ottaa niin kuoleman vakavasti ja pilke silmäkulmassa kirjoitetuille jutuille on tarvetta. Jotenkin juttu vaan ampuu ohi. Ei ongelma ole "pehmeässä" kasvatuksessa vaan siinä, että toimitaan itselle luonnottomalla tavalla. Mielestäni Nau tuossa edellä kuvasi tilannetta hienosti. Vauvalehdet nyt ovat vain lehtiä eikä niiden juttuihin tarvitsisi suhtautua niin tunteenomaisesti. Ei kai kukaan pidä mitään muutakaan lehteä ohjenuorana elämälle? Lehdistä poimitaan ideoita jos niille on tarvetta. Mitä tulee vertaukseen 70-luvun vanhempiin niin voisin vannoa, että minulla on äitinä helpompaa kun omalla äidilläni on ollut. Syy ei ole erilaisissa kasvatusmetodeissa vaan puolison osallistumisessa. Tasapuolisesti jaetut kotityöt ja puolison tasavertainen osallistuminen lapsen hoitoon ja kasvatukseen keventävät äidin taakkaa huomattavasti.
  11. Jenkeissä vauvat kulkevat aina turvakaukaloissa. Tosi harvoin näkee vaunuja tai rattaita joissa selkänoja olisi laskettu alas asti. Usein näkee myös n. 4 kuukauden ikäisiä pienissä heiveröisissä sateenvarjorattaissa. Lapsia myös "istutetaan" todella nuoresta asti. Suomessa taidetaan ohjeistaa, että lapsen selän täytyy olla suoristunut ennen kun saa alkaa istumaan. Olisikin mielenkiintoista tietää näkyykö tämä aikuisten selkäsairauksien määrässä. Voihan olla, että Suomessa vouhotetaan turhasta, mutta kyllä mun tekee pahaa kun näkee vauvoja selkä lysyssä. Toinen havaitsemani eroavaisuus on ruokailujen määrässä. Täällä kehotetaan neljään ateriaan päivässä kun Suomessa puhutaan viidestä. Lisäksi jo selvästi alle vuosikkaat kulkevat kultakala tai muropussi kourassa. Tuttipullosta tarjoillaan mehua.
  12. Mä kannan 1,5 vuotiasta. Enimmäkseen tyttö keikkuu selässä, mutta välillä otan neidin vatsan puolelle höpöttelemään. Itse käytän lähinnä neliöliinaa ja lyhyttä kudottua. Mun mielestä kantaminen on muuttunut helpommaksi ja mukavammaksi kun lapsi on kasvanut. Paino toki lisäntyy, mutta ei enää samanlaista tahtia kun vauvana joten selkä kyllä tottuu mukana.
  13. Alkoi kiinnostamaan aihe, vaikkei oma muksu enää vauvanruokia syökään. Asutaan jenkeissä ja tein pienen tutkimusmatkan lähikaupan vauvanruoka hyllylle. Vauvanruokamerkeistä näkyvin ainakin täällä meidän kulmilla on Gerber ja pikaisella tutkimuksella en löytänyt yhdestäkään heidän tuotteestaan maitoa kun vasta taaperoille tarkoitetuista ruuista. Korvikkeet luonnollisesti sisältävät maitoa. Kahden muun valmistajan Beech Nut ja Earth`s best tuotteista löytyi esim. kermaa ja juustoa alkaen 6kk ylöspäin. Kuitenkin tuotteissa, joissa maitoa oli se luki erikseen kohtalaisen isolla fontilla niin että kuluttaja sen varmasti huomaa. Olin aika yllättynyt. Sinällään olen sitä mieltä, että on kuluttajan vastuulla tiedostaa mitä kaupasta kotiin kantaa, mutta ehkä myös valmistajat Suomessa voisivat kiinnittää asiaan huomiota. Tuollainen "sisältää maitoa" teksti voisi olla hyvä purkin kyljessä. Silloin ehkä vältyttäisiin vahingoilta ja ne jotka lehmänmaitoa eivät vauvalle halua antaa valitsisivat maidottomat tuotteet.
  14. Muksu 1,5 vuotta menee yleensä nukkumaan klo 9 ja herää klo 7 - 8. Päikkäreitä nukutaan yleensä 2-4 tuntia joskus kahdet unet ja toisinaan yhdet. Unille ei tarvitse nukuttaa vaan rittää, että lapsen laittaa unilelujensa kanssa makuupussiin ja sänkyyn.
  15. ^ Pellava on kyllä tosi imukykyinen materiaali. Meillä on muutama pellavapyyhe ja tykkään tosi paljon. Sellainen varoituksen sana, että pellavan sanotaan tukkivan pesukoneen helposti kun siitä irtoaa paljon nukkaa. Näin ainakin vanhempi sukupolvi varoittelee. En kyllä tiedä pitääkö oikeasti paikkansa.