Salma

Aktiivijäsen
  • Content count

    297
  • Joined

  • Last visited

About Salma

  • Rank
    Aktiivi
  1. Kokeilkaas apteekista saatavaa Ducray Kelual emulsiota - sitä päähän vaikuttamaan ja jonkun ajan kuluttua pestään shampoolla pois. Lähtee oikeasti hyvin eikä tartte sen kummemmin rapsutella!
  2. Minä hankin ne esikoisen aikaan, ja voin sanoa että eipä ole tullut käytettyä kuin ehkä kerran. Koin työlääksi niitä laitella, meillä onneksi on vaunut mahtuneet eteiseen, niiden alle olen hankkinut tarvittaessa jonkun kuramaton.
  3. Muista syödä riittävästi ja riittävän usein! Ja kuulostele omaa oloasi. Luulen ettei vauvalla ole hätää maidon laadun suhteen, jos maitoa vaan muuten riittää - tarkoitan siis ettei stressaava tilanne ja niukka ruokavalio vaikuta siihen. Tsemppiä, toivottavasti leikkausaika löytyis pian!
  4. Vaikutuksista rintamaidon rasvaisuuteen en osaa sanoa (varmaan on, kyllähän esim. rasvan laatu vaikuttaa ja toisaaltahan laihdutusta ei suositella imetysaikana). Luulisin kuitenkin, että vauva ottaa omansa, mutta kuinkahan sinä itse jaksat? Rasvan osuus energianlähteenä on kuitenkin niin merkittävä, että voi olla tuota energiavajetta vaikea täyttää muutoin, etenkin imetysaikana? Ettet ihan kuihdu ja kutistu, laihdu liikaakin (ja maidon tuotanto voi täten myös kärsiä.) Onko rasvattomuus tilanteessasi täysin ehdotonta? Pari kuukautta on aika pitkä aika mielestäni tässä.
  5. En todellakaan ole mikään ammattilainen asiassa, mutta jäin miettimään kysymystäsi. Mitkä tutkimukset sanovat että allergiariskin pieneneminen nimenomaan tässä 5 kk iässä aloitetuilla kiinteillä olisi jotenkin parempi kuin 6 kk? Itse olen ymmärtänyt, että kiinteiden aloitus "rintamaidon suojissa", siis silloin kun vielä imetät, olisi se juttu, eikä niinkään ikä? (Ja kyseessä kai lähinnä gluteeninsieto) Eli tapahtui se sitten 5 kk tai 6 kk iässä, niin tärkeintä on samanaikainen imetys (vs. korvikkeet). Ja käsittääkseni 6 kk täysimetystä suositellaan mm. täten (lainaus imetyksen tuki ry:n sivuilta, ja on nimenomaan tuon WHON suositus): "Vaikka neljän ja kuuden kuukauden täysimetyksen vertailuun soveltuvia tutkimuksia on melko vähän, pidemmän täysimetyksen ehkäisevä vaikutus vatsan ja suoliston ja hengitysteiden infektioihin myös teollisuusmaissa on todistettu aukottomasti. Lisäksi on viiteitä siitä, että pitkä täysimetys saattaa pienentää kätkytkuoleman riskiä, vähentää atooppista ihottumaa, vaikuttaa edullisesti hermoston kehitykseen, ehkäistä ylipainoa sekä suojata lasta eräitä myöhemmin ilmaantuvia kroonisia tauteja, kuten I-tyypin diabetesta ja crohnin tautia vastaan." En varmaan lainkaan vastannut kysymykseesi, ja toivottavasti joku viisaampi siihen vastaa, minä en osaa . Tai laita kysymyksesi esim. maitolaituri-sivustolle, josta löytyy kenties paremmin tietäviä. Tutkimustietoa on suuntaan ja toiseen, minä jotenkin henk.koht. luotan kyllä WHO:n suosituksiin, mutta en toisaalta myöskään usko että on ihan hurjan paljon merkitystä, aloitatko kiinteät 5.5 vai 6 kk iässä...
  6. Huutonetissä on tullut paljonkin vastaan, ja aika edullisia.
  7. Ihana kuulla Yosa, että nyt sujuu paremmin!
  8. ^Olet varmaan jo löytänyt ratkaisun? En usko että vauvan parin päivän vähempi syöminen häiritsee maidon tuotantoa, kun se on jo hyvin käynnistynyt. Tiedossa toki voi olla, että parin päivän ruokahaluttomuuden jälkeen maito maistuu tiheämmin pari päivää, vauva varmistelee että maitoa riittää. Tärkeää onkin ehkä se, ettet anna rinnan sijaan mitään korvikkeita, vaan imetät sen minkä vauva syödä haluaa. (Ja toki voit yrittää "huijata" vauvaa esim. syöttämällä puoliunisena, esim. juuri herättyä, ja yöimetyksethän lisäävät maidon tuotantoa).
  9. ^^Varmista että se rinta on suussa oikein, ettei ainakaan pääse pahenemaan! Ja maitoa + Lansinohia suosittelen minäkin, lisäksi ilmakylpyjä (siis ettei ainakaan haudu mitään kosteaa liivinsuojaa vasten). Jos rinnanpää on kovin matala, ja epäilet sen edistävän huonoa otetta, saatko nänniä "nousemaan" millään, siis pyörittelemällä, tai vaikka pumpulla lypsäen hetken aluksi jotta vauvan on helpompi tarttua siihen? Varmista myös, ettei ole sammasta tai muuta tulehdusta, joka ylläpitää haavaa. Tsemppiä kovasti!
  10. Minä kyllä suosittelisin jättämään greipin pois jos syöt sellaisia lääkkeitä: se todella voi muuttaa lääkeaineen pitoisuuksia roimastikin, ja olla täten kova rasite maksalle. Nuo varoitukset voi kuulostaa turhille, mutta kyllä niillä on ihan todelliset perusteet.
  11. Ihania menuita monella!
  12. Jos painoa kuitenkin tulee, niin ei mitään järkeä antaa korviketta! Ja muutenkin, kun teillä imetys tuntuu sujuvan, niin lisämaitoa antaisin ensisijaisesti rintamaitoa, jos kasvu taittuu kovasti ja neuvola on siitä huolissaan. Mutta siis kun lapsi kasvaa omilla käyrillään ja on tyytyväinen ja hyvinvoiva, niin unohda ne korvikepuheet!
  13. Mä en tiedä olisiko vastaukseni erilainen, jos meidän lapsia olisi tarvinnut odotella ihan hirvittävän pitkään, varmaankin. Mutta molempien kohdalla on kyllä ihan sovittu, milloin raskaaksi tulemista on alettu yrittämään, toisin sanoen jätetty ehkäisy pois - kai se on aktiivista yrittämistä silloin? Mutta koskaan en ole laskenut oviksia, saati tikutellut niitä, sen koen jotenkin tosi vieraaksi. Peittoja on heiluteltu meiningillä joka toinen päivä - jos huvittaa ja jaksetaan, aina ei - kyllä sen pitäisi riittää oli ovis milloin vain. Ja tottakai sitä kuukautisten lähestyessä miettii kaikenlaisia oireita ja merkkejä, mutta raskaustestien tekoa ennen menkkojen myöhässä oloa en myöskään oikein ymmärrä, me on tehty ne kun menkat on noin 3-4 päivää myöhässä (niin paljon tapahtuu varhaisen vaiheen keskenmenoja, että mielestäni aiheuttaa vain turhaa surua testata 3+ viikoilla, kun ne niin usein päättyvät jo ja kk:t alkavat ajallaan). Eli aktiivista yritystä, kyllä, mutta omalla kohdallani näkisin nuo kaikenlaiset tikuttelut ja ovisten kyttäykset kovin stressaavan oloisina ja tarpeettomina, jos seksiä suht säännöllisesti on eikä ole tiedossa mitään erityistä lääketieteellistä perustetta. Mutta kuten mainitsin, meillä on ollut onni että molemmat lapset ovat saaneet alkunsa suhteellisen helposti, jos yritystä olisi ollut lähemmäs vuosi varmasti ottaisin kaikenlaiset extreme-keinot käyttöön...
  14. Jämsässä suosittelen Cafe Elosen lounasta, todella maukasta kotiruokaa (useampi vaihtoehto, ja lapsista on mennyt vain nimellinen maksu, sisältää myös jälkkärin ja kahvin, hinta oli alle kympin). Ei leikkipaikkaa, eikä taida olla sen kummempaa lastenhoitohuonettakin, mutta kyllä siellä nyt hommat saa hoidettua. Ja ruoka on tosiaan aina ollut hyvää. Päätieltä joutuu poikkeamaan keskustaan pari kilsaa, mutta se kannattaa, niitä ysitien varressa olevia huoltsikoita en erityisemmin suosittele. Tosin tuo Elosen lounas taitaa olla vain arkisin tarjolla? http://www.elonen.fi/yritys/cafe-elonen-jamsa.html
  15. En kysele - ellei joku sitten itse ota asiaa puheeksi, ja silloinkin täytyy kyseessä olla hyvä ystävä. Itse en loukkaannu jos minulta asiaa kysellään - riippuen kysymyksen asettelusta: mitään tenttaamista en tietenkään suvaitse.