sarvis

Aktiivijäsen
 • Content count

  480
 • Joined

 • Last visited

About sarvis

 • Rank
  Aktiivi

Recent Profile Visitors

639 profile views
 1. Oikeaan kylkeen/kylkiluihin: meidän isopäisen ison pojan ulosautossa oli gynekologi saanut tehdä töitä ihan hartiavoimin! 11 pvää sektiosta ja kylki on edelleen kipeä, muuten olen toipunut tosi hyvin.
 2. Toivon todella, että neuvolan ja synnärin ohjeistus on tässä viidessä vuodessa muuttunut kovasti. Mä koin lähinnä tekeväni jotain pahaa, kun anoin huutavalle sokereita laskettavalle vauvalle lisämaitoja synnärillä, ja neuvolan ohjeet olivat kyllä ihan yhtä tyhjän kanssa ("anna ennen tai jälkeen rinnan lisämaitoa pullosta").
 3. @Ewwwie Aika heittelehtivä tuo TSH, mikä sulla oli muuten T4-v tuolla matalalla TSH:lla 0.05? Mulla itselläni TSH käyttäytyi epäloogisesti ja mulla olikin heterofiilisiä vasta-aineita, jotka nostivat virheellisesti TSH:ta. Nyt TSH-määritykset pitää tehdä erilaisella labramenetelmällä (Nordlabissa TSH-AbR "Tyreotropiini, elinvasta-aineristireaktio, seerumista"), jotta saa luotettavia tuloksia. Mutta en mä jotenkin osaisi olla hirveän huolissani raskauden jatkumisen suhteen, koska nostit annosta eikä tässä kovin pitkään ole mennyt mahdollisesti pienellä annoksella. Uskon, että kaikki sujuu hyvin! Tsemppiä. Ymmärrän, että taustasi huomioiden huolettaa silti.
 4. @Anastacia Jos et ole anemiassa, niin sinuna kokeilisin tuota joka toinen päivä -annostelua vaikka sillä 100 mg:lla, koska teoriassa se hyödynnetään paremmin. Raudan imeytymistä säätelee hepsidiini-niminen proteiini, joka sulkee raudan imeytymiskanavat. Rautalisän käyttö saa aikaan hepsidiinin määrän nousun veressä. Mitä isompi annos, sitä isompi hepsidiininnousu, ja samoin mitä useampi annostelukerta päivässä, sitä isompi nousu - eli tehokkainta on annostella joka toinen päivä aamuisin kerta-annoksena.
 5. @Ewwwie Kuulostaa ihan järkevältä annosnosto, paljonko nostit? Normaalistihan suositellaan ainakin 25 mikrog/vrk ja jatkossa tarvittaessa enemmänkin jos TSH on liian korkea. Mitä neuvolalääkäri sanoi?
 6. @Doremifa, @Anastacia ja muut: Raskaus ja imetys, puhumattakaan synnytyksen verenhukasta, kuluttaa rautavarastoja. Siksi lisäraudasta ei pitäisi olla mitään haittaa raskausaikana, vaikka hemoglobiini olisikin normaalilukemissa. Nykyään ajatellaan, että rauta imeytyy paremmin, jos sitä ottaa vain joka toinen päivä - se saattaa myös olla mahalle paremmin siedetty niin. Jättimäisistä päiväannoksista ei ole myöskään hyötyä, koska raudan imeytymistä säädellään tarkasti suolessa. Esim. 50 mg joka toinen päivä voi imeytyä paremmin kuin 100 mg joka päivä. Ja olla paremmin siedetty! http://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/raudanpuute-ilman-anemiaa-ndash-miten-ferritiiniarvoa-tulkitaan/ Tankkasin rautaa jo ennen raskautta lapsettomuusgynen ohjeesta (ferritiini oli 35, Hb aina yli 130). Nyt olen pyrkinyt ottamaan joko äitiysvitamiinin 18 mg/vrk tai rauta-foolihappo-C-vitamiinitabletteja, joissa on 25 mg rautaa. Hb ainakin on pysynyt koko raskauden hyvänä. T. sarvis 37+4
 7. @Anastacia En ainakaan pikapläräyksellä löytänyt T4-v:lle varsinaisia viitearvoja raskausaikana. Nuo linkkaamani TSH-viitearvot löytyvät monesta paikkaa, mm. https://kilpirauhasliitto.fi/kilpirauhanen-ja-raskaus/ Eräässä jenkkilähteessä mainittiin pienemmät T4-v-viitearvot raskausaikana, mutta en sitten tiedä koskeeko se terveita vai myös vajaatoiminnan hoidossa olevia. http://perinatology.com/Reference/Reference Ranges/Thyroxine, free.htm T4-v laskee normaalistikin jonkin verran raskausaikana, yleensä sellaiset 10-15 %. Minusta tuo sinun arvosi kuulostaa siihen nähden ihan hyvältä.
 8. Ennen ekaa raskautta BMI oli 35, nyt 36 eli 95-97 kg. Raskausaikana tuntuu, että aineenvaihdunta toimii kuin unelma. Esikoisesta sain raskauskiloja yhteensä 7, joista kaksi viimeistä kahden viimeisen viikon aikana lähinnä turvotuksesta. Tässä raskaudessa kiloja on tullut tähän mennessä (rv 35) vajaa kymmenen, joista kolme joulusta. Esikoisen imetysaikana painoin parhaimmillani (pahimmillani, en muistanut syödä...) 7 kg alle raskautumispainon, mutta vauvavuonna paisuin reilut 10 kg. Raskauksien välissä laihduin toistakymmentä kiloa, mutta IVF-hoidot saivat taas kropan jumiin ja paino jumitti/nousi. Radi on molemmissa raskauksissa diagnosoitu paastoarvosta (5.4 ja 5.3, kun raja alle 5.3), muuten sokeriseurannassa ei moitittavaa. Esikoinen oli vajaa 4.5 kg ja tämäkin jytky taitaa hipoa samoja lukemia lasketussa ajassa. Geneettinen tekijä vaikuttanee, koska mies on pitkä ja iso.
 9. @Ewwwie Paljon onnea!!!
 10. @Hatchling Siis vasemmalla uusin? Taas tummempi kuin edellinen. Ei tässä mun mielestä ole vielä mitään huonoja merkkejä.
 11. Toistaiseksi (30+0) vauva on myllännyt niin vauhdikkaasti, ettei ole ollut tarvetta liikelaskennalle. Välillä on hiljaisempaa, mutta kohta taas mennään. En ole huolehtinut yöllä herätessä tunnenko liikkeitä vai en, aika usein kuitenkin jotain vääntöä tuntuu. Olen huomannut, että ihan kaikkia liikkeitä en välttämättä tunne laittamatta kättä vatsan päälle, eli osa päiväaikaisista pienemmistä liikkeistä jää varmasti tuntematta. Levossa ollessa kyllä tuntuu herkästi. Liikelaskentaohjeissa minusta todetaan, että kaikki selvästi erilliset liikkeet lasketaan poislukien hikka. Eli liikesarjan laskisin yhdeksi liikkeeksi.
 12. @Hatchling Minusta viiva vahvistuu päivä päivältä! Sain tässä raskaudessa digiin 3+ vasta 5+6 ja olin ihan varma että huonosti on käynyt, kun oireitakaan ei juuri ollut (ei edes tissikipua, jota oli esikoisen alkuraskaudessa). Sitä ennen sain liuskoihin juuri tuollaisia hiljoksiin vahvistuvia viivoja. Tasavahvat viivat tulisivat varmaan vasta joskus6-7-viikoilla, jolloin harva enää testaa. Kyllä tää minusta hyvältä näyttää! Tsemppiä.
 13. @Vesililja Meillä liuskoja saa melkoisen liberaalisti. "Tuossa 200, hae tarvittaessa lisää!" sanottiin mulle, kun eilen hain liuskoja ja arvelin tarvitsevani vielä 150 kpl. Toisaalta vanhusikäisten diabeetikoiden liuskoissa pihtaillaan, joten vähän kummallinen tyyli! Taitaa olla melkoista taiteilua, jos arvot meinaavat nousta, että millä ne saa pysymään kurissa. Proteiini ja rasva aterialla tasoittavat sokerin nousua, ja täysjyväkin saattaa nostaa vauhdilla, vaikka pitäisi olla vaaleaa viljaa parempi vaihtoehto.
 14. @Vesililja Radi on ja pysyy, sehän on selvä se! Onpa harmi, että olet saanut noin huonot ohjeet. Äitipolin seuranta ei pelkässä ruokavaliohoitoisessa radissa ole tarpeen, mutta jos tarvitaan insuliinin aloitusta, kontrolleja otetaan herkästi sinne. Ns. helpot radit mennä porskuttaa pelkällä sokeriseurannalla. Meillä diabeteskätilö otti käynnille, jossa kävi läpi ruokavalion ja erityiset vinkit (lyhyempi paasto jos aamuarvo koholla ym.) ja antoi lippulappusia ison pinkan mukaan. Radilaiselle suositeltu ruokavalio on aika samanlainen kuin muillekin odottajille, kaloreita rajoitetaan jos paino nousee jne. Onko sulle tuttuja nämä Terveyskylän ohjeet? https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/raskausajan-ongelmat/raskausdiabetes/ruokavalio Mulla viikkoja 28+6 ja diagnoosi tosiaan tuli jo varhaisessa rasituksessa paastoarvolla 5.3. Ylityksiä ei ole tullut, mutta aamun paasto on helposti rajoilla, jos olen nukkunut huonosti. Stressihormoni nostaa verensokeria! Aterian jälkeiset arvot on korkeimmillaan, jos ruokana on ollut riisipuuroa lisukkeineen... alle seiskan aterian jälkeisillä arvoilla kuitenkin menty koko ajan. Liikunta on ollut melko vähissä, koska liitoskivut - tarvitseeko sanoa enempää?
 15. @Eleeo Viivalta näyttäisi mun silmään! Väriäkin näkyy? @Maisamou Iiik miten ihanaa! Onnea onnea onnea! @lurutin Jotain näkyy tännekin. Peukut pystyyn!