sarvis

Aktiivijäsen
 • Content count

  365
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by sarvis

 1. ^Mä ostin netistä digejä 2 kpl / 19 e. Tein tässä raskaudessa niitä ehkä neljä.
 2. Digitesti. Mutta viekö se sitten kaiken jännityksen...
 3. @Ewwwie Minäkin näen vihreässä kyllä selvän viivan, ei mitään haamuja! Herkän testin viiva on siis vahvistunut? Jännään sormet ristissä ja odotan tämän päivän kuvia (tottahan sää tänäänkin testaat? ).
 4. Meillä osittaisimetykseen johti se, että maito nousi hitaasti (istukanpala kohdussa, liekö vaikutti?) enkä koskaan ollut mikään suihkutissi. Vauva tarvitsi lisämaitoa ja siitä ei päästy lopulta koskaan irti. Ja muksu veti hirveitä raivareita huonosti heruvalla rinnalla! Stressasin hullun lailla, imetin ja pumppaaminen ja tarjosin korviketta. Sitten hankin imetysapulaitteen, eli vauva sai maidot letkusta rinnalla ollessaan. Ehkä se pelasti tilanteen niin, että lopulta imetys loppui 6 kk iässä kokonaan. Ilman laitetta oltaisiin varmaan lopetettu paaaaljon aiemmin. Osittaisimetyksestä traumatisoiduin ehkä siksi, etten saanut apua neuvolasta käytännössä yhtään. Lisäksi koin kovaa painetta päästä täysimetykseen ("KAIKKI naiset voivat imettää, jos vaan jaksat pumpata yöt ja imettää päivät niin onnistut!") ja huonommuutta, kun se ei onnistunut. Itse asiassa lapsen ekat elinkuukaudet olivat jälkikäteen ajateltuna yhtä imetys- ja lisämaitoshowta. En suosittele! Nautinto oli kaukana. Paras apu oli Pullonpyörittäjien oppaasta (Väestöliitto). Vähäinenkin äidinmaito on vauvalle plussaa, ja loppujen lopuksi korvikkeella kasvaa oikein hyviä vauvoja. Riippuu äidin jaksamisesta, kannattaako vieteriä venyttää kuinka tiukalle osittaisimetyksen kanssa. Suomessa onneksi kenenkään vauvan henki ei riipu siitä, onnistuuko imetys, ja kaupasta saa tutkittua ja turvallista korviketta. Ja vauvan kanssa riittää asioita joista tuntea jatkossa syyllisyyttä ja huonoutta, tämä on vain yksi niistä!
 5. Viimeisessä kuvassa on kyllä jo selvä haamu, @Ewwwie. Voihan haamulainen, pysy mukana!!
 6. Olipas mielenkiintoista ja toisaalta järkyttävää, että moni piti "lievää" lapsen pahoinpitelemistä ihan ok hommana. Itse ajattelen niin, että jos se ei ole ok aikuiselle (vähän tukistaa työkaveria kun teki huonoa tulosta, nipistää kaupassa mummoa joka tukkii käytävän kärryillään) ja siitä saisi parhaimmassa tapauksessa pahoinpitelysyytteen, se ei todellakaan ole ok pienelle, vanhemmasta täysin riippuvaiselle ja tähän luottavalle lapselle. Moni ruumiilliseen kuritukseen ryhtyvä on varmasti saanut mallinsa kotoaan ja toisaalta voi olla hukassa tai väsynyt vanhemmuudessaan, ja tarvitsisi siihen tukea. Koko kuritukseen käsite on omituinen. En ole mikään vapaan kasvatuksen ystävä, vaan minusta lapsen pitää osata käyttäytyä. Sen ohjaaminen tapahtuu kuitenkin ensi sijassa sanallisesti asiat lapselle selittäen. Pienen lapsen kohdalla kiinni pito ja/tai tilanteesta pois siirtäminen toimii, mutta aina olen myös selittänyt, miksi jotakin ei saa tehdä. Kyllä se jossain vaiheessa alkaa mennä perille, lapset on tunnetusti älykkäitä. Kuri ja auktoriteetin käyttö "siksi koska minä määrään!" ei opeta lapselle, miksi jotain ei saa tehdä. Oma lapsi on kyllä toisaalta uskomattoman kiltti, fiksu ja tottelevainen tyttö. Katsotaan, muuttuuko tilanne nro kakkosen synnyttyä!
 7. Aika pitkään (viikkoja) synnytyksen jälkeen tuntui siltä pidemmän kävelyn (hypermarkettireissu esim.) jälkeen, että sisuskalut yrittävät tulla lantion kautta ulos. Painetta ja pakotusta siis.
 8. Selässä tuntui epiduraalin paikka kipeänä tovin aikaa. Mutta kyllä voiton vei alapää, vaikka varsinaisesti reikätyynyä en tarvinnutkaan synnytyksen jälkeen. 4. asteen repeämä ja korjaus pitkälle suolen sisälle asti, ja yksi ommel joka kiristi niin maan perjantaisti, kunnes 3 viikkoa synnytyksestä gynekologi nappaisi sen pois. Yllättävän kivuton olin kyllä, huomioiden repeämä.
 9. Mulla alkoi kohtalaisen varhain esikoista odottaessa tuntua kova greippi häpyluun yläpuolella ja se teki mahallaan nukkumisesta mahdotonta. Nyt tosikoisesta 20+0 ja ei kyllä oikein kärsi edes hetkellisesti mennä mahalleen, tekee niin häijyä.
 10. Vastasyntyneillä laskeutumatonta kivestä todetaan noin 7 %, yksivuotiaista enää 1 %. Eli valtaosa selviää ilman leikkausta.
 11. Influenssarokote otettu! Viikkoja 18+4. Lapsi ja mies rokotetaan myös.
 12. @stina Perustan ajatuksen keskusteluun obstetrikkojen kanssa ja toisaalta siihen tilastolliseen tosiasiaan, että mitä pienempi todennäköisyys asialle on, sitä epäherkemmäksi testi muuttuu. Tutkimuksissa, joihin törmäsin, ei ole yleensä eritelty, onko kyseessä korkean vai matalan riskin raskaus. Huomaan hätäpäissäni kirjoittaneeni aiempaan kommenttiini virheellisesti, että osuvuus olisi ainoastaan korkean riskin raskauksissa - osuvuus on paras korkean riskin raskauksissa. https://sljog.sljol.info/articles/abstract/10.4038/sljog.v37i1.7755/ PPV = positive predictive value, NPV = negative predictive value https://en.wikipedia.org/wiki/Positive_and_negative_predictive_values Olin itse aluksi siinä luulossa, että NIPT on erinomainen, mutta sillä on näemmä rajoitteensa. Suomessahan sitä tarjotaan riskiraskauksissa, maailmalla (Jenkit?) ymmärtääkseni ollaan suosittelemassa kaikkiin raskauksiin. Ongelmana varmaan laajassa käytössä on toistaiseksi hinta. EHdoton hyöty on kyllä tuo noninvasiivisuus ja turvallisuus, eli ei tarvita punktioita tai biopsioita. Paitsi sitten tuloksen varmistamiseksi.
 13. Alkuraskaudessa radiossa soitettiin _koko ajan_ liikuttavia kappaleita. Miehen mielestä eniten ihmetytti, kun itkin Puff Daddyn ja Faith Evansin I'll be missing you -biisille. Chisun Kolmas pyörä itketti myös ihan mielettömästi. Ja Niin kaunis on maa. Nyttemmin se on lopettaneet itkettävien kappaleiden soiton radiokanavilla. Viikkojakin jo 17+.
 14. @Murkeloa: komppaan @Anastacia: heti plussan jälkeen nosto 25 mikrogrammaa PÄIVÄSSÄ. Alkuraskaudessa kannattaa tarkistaa TSH, samoin keski- ja loppuraskaudessa. Tavoite olis TSH alle 2.5 ensimmäisen kolmanneksen aikana ja alle 2.5-3 keski- ja loppuraskaudessa.
 15. Esikoinen oli kavereiden kesken Ötö, äitini puheessa Lilli ja kotona vaan pelkkä vauva, jota käytettiin syntymän jälkeenkin sinne pariin vuoteen asti lempinimenä. Nyt mahassa potkii pikkuinen Mökö. Nimi juontaa siitä, että ultrasin neuroottisena töissä alkuraskaudessa, ja beibi näytti nyrkkiä ja pudisteli päätään kuin mielenosoituksena neuroosi-mammalleen. Ja onhan se melkoinen nököre alkuraskaudessa, pieni solumöykky. Mökö kuten Ötökin on sopivan sukupuolineutraali nimi.
 16. Vanha ketju, mutta tästähän oli vasta uutisointia: Ruotsissa vajaa 40 raskaudenkeskeytystä tehty tätä käyttäneille naisille neljän kuukauden aikana. Lisäksi varmaan liuta raskauksia, jotka eivät päätyneet keskeytykseen, joiden määrä tuskin on tiedossa. https://www.mtv.fi/lifestyle/digi/artikkeli/viralliseksi-ehkaisykeinoksi-hyvaksytty-puhelinsovellus-aiheutti-kohun-neljassa-kuukaudessa-37-naista-raskaana/6731020#gs.2cZthW8
 17. Mulla kaksi plussaa tuonut hoito oli DHEA. Sillä siis oli tarkoitus privaatissa pohjustaa 3 kk ajan ennen ICSI-kiertoa munasolutuotantoa. Ensin 2 kk käytön jälkeen tuli plussa ja varhainen (viikon 5+) keskenmeno. Toisella kerralla vajaan kk käytön jälkeen plussa, joka nyt raskausviikolla 18 potkii ja mönkii mahassa. Julkisen puolen IVF + 2 ICSI:ä (IVF:ssä pitkä kaava ja katastrofaalisen huono vaste, ICSI-kierroissa Elonva eli kaikki peliin -tyyppinen ratkaisu) täysin ilman alkioita.
 18. @Rosetta82, ei omakohtaista kokemusta mutta vierestä seuranneena: jos istukka jää lähelle kohdunsuuta, sitä seurataan ultraäänellä loppuraskauteen ja mikäli se ei siirry pois tieltä kohdun kasvaessa, suunnitellaan sektio koska alatiesynnytys ei ole turvallista. Verenvuoto yleensä kyllä rauhoittuu ajan kanssa, runsaassa vuodoissa joudutaan joskus varhaiseen sektioon (nämä on kyllä harvinaisia).
 19. En ole löytänyt etsinnöistä huolimatta tutkimuksia, jotka osoittaisivat että jokavuotisista influenssarokotuksista olisi haittaa. Olen menossa ensi viikolla ottamaan rokotuksen. Huomatkaa, että lapsille tarjottavien influenssarokotusten ikäraja laajeni alle 7-vuotiaisiin (aiemmin annettiin alle 3-vuotiaille). Alle kouluikäiset saavat siis ilmaisen rokotteen joko nenäsumutteena tai pistoksena.
 20. NIPT:issä kannattaa muistaa, että se on osuva silloin, kun se otetaan riskiryhmäläiseltä eli sellaiselta, jolla riski on kohonnut yhdistelmäseulassa (jolloin sitä tarjotaan julkisellakin). Jos kovin nuoria ja terveitä äitejä testataan NIPT:illä, väärien positiivisten osuus kasvaa, jolloin otetaan paljon turhia lapsivesipunktioita jatkotutkimuksena. Toki jos NIPT on normaali, on tulos varsin luotettava. Ikävä vaan, jos NIPT:on väärä positiivinen johtaisi turhaan lapsivesipunktioon ja siitä saisi komplikaationa keskenmenon. Nimim. Pessimistisrealistinen
 21. Mulla on vielä heinäkuiset pissiliuskat tallessa. Digitestistä otettu kuvat, siis niistä kaikista neljästä ( ). Ehkä ne voisi jo heittää roskiin, kun maha on jo sen verran pömppö ja liikkeitäkin tuntuu, ettei tarvi enää varmistella että onko tämä oikeasti totta.
 22. Vanha aihe, mutta. Olen kuorsannut jo ennen raskautta jonkin verran, mutta nyt miesraukka sanoo, että kuulostan polttomoottorikäyttöiseltä lehtipuhaltimelta. Äänitin appilla yöelämääni yksin nukkuessani ja joo, joku höyryveturi-/lehtipuhallin tulee kyllä mieleen. Ihan sama missä asennossa nukun, ei vaikuta kuorsaukseen, vaikka toki selällään enemmän. Onko kellään muita hyviä vinkkejä kuorsaukseen, paitsi synnytys? Siihen on vielä hieman aikaa, eikä raskausaikana viitsisi alkaa laihduttamaankaan, vaikka siihen on kyllä muuten tarvetta... t. viikkoja 17+
 23. Kätevä idea tuo neulottu masutuubi. Vallan söpökin vielä! Ostin kirpputorilta H&M:n äitiystoppatakin. Jospa sillä porskuteltais nämä pohjoisen pakkaskuukaudet. Välikausitakkeja on pari kpl ihan normaalimallisia, mutta kooltaan otin isompia ja väljempiä. Kuitenkin sellaisia, joita voi sitten myöhemmin kiristää vyötäröltä mukailemaan toivon mukaan tulevia hoikempia muotoja.
 24. TODELLAKIN aion ottaa influenssarokotteen. Työn puolesta mulla on velvollisuus ottaa rokote, ja olen ottanut sen vuosittain ainakin 10 vuoden ajan. Kertaalleen raskaana ollessa. Rokotutan entistä suuremmalla innolla tänä vuonna myös muun perheen, koska en todellakaan halua saada influenssaa raskaana ollessa. Vauva syntynee niin myöhään keväällä, että pahin kausi on ohi, mutta etenkin vuodenvaihteen vauvoja suojaa myös äidin saama rokote. Raskaus on immuunipuolustusta heikentävä tila (elimistö sietää vierasta tunkeutujaa eli sikiötä ja joutuu heikentämään puolustustaan) ja osa viime vuosina influenssaan kuolleista tai vaikean taudin sairastaneista on ollut raskaana olevia naisia. Ei puhettakaan, että haluaisin ottaa turhia riskejä. Kannattaa myös miettiä, milloin on saanut viimeksi hinkuyskärokotteen. Teho häviää muutamassa vuodessa, joten tehostetta suositellaan viiden vuoden välein. Pienille vauvoille hinkuyskä voi olla hengenvaarallinen, joten äiti voi suojata vauvaa ottamalla rokotteen loppuraskaudessa (ja toki rokotuttamalla myös isän). Vauva saa ensimmäisen hinkuyskärokotteensa vasta 3 kk iässä, joten sitä nuoremmat ovat riskiryhmää. https://thl.fi/fi/web/rokottaminen/eri-ryhmien-rokotukset/raskautta-suunnittelevien-rokotukset#Hinkuyskärokotus
 25. Esikoisella on vuoden 2013 pakkaus, syntyi niin alkuvuodesta, ettei ehtinyt saada vuoden 2014 pakkausta. Tulevalle mukelolle ajattelin myös ottaa pakkauksen, koska se on kiva muisto. Varsinaisesti tuskin tarvitaan mitään, kun esikoisen kamatkin on vielä tallessa ja tunnetusti sukulaiset kuskaa vauvanrompetta kassikaupalla. Mutta on se jotenkin kiva muisto. Terv. sentimentaalinen hölmö viikolla 17+2