Tuu-tikki

Äidin raskausdiabetes ja vauvan koko

78 posts in this topic

kaksi ensimmäistä 52cm/3400g ja 49cm/3200g pelkkä ruokavalio,vernsokerimittaukset,kolmannella kaksi eri insuliinia,lyhyt-ja pitkäkestoinen 44cm/2400g,kaikki ovat syntyneet eri viikoilla esikoinen41+0 käynnistyksellä ja sektiolla,toinen käynnistyksellä 38+1 alateitse ja kolmas käynnistyksellä 37+1 alateitse.Kaikilla joutunut olemaan viikon sairaalassa.Keskimäisellä oli sokerit syntyessään vaan 0,8,oli teholla viikon,onneksi ei mennyt koomaan,luultavasti ei olis enää herännyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli insuliinihoitoinen radi. Pienillä insuliinimäärillä (illalla 8 yksikköä pitkävaikutteista, aamulla 2 yksikköä lyhyttä) ja ruokavaliolla pysyivät sokeriarvot kunnossa. Vauva oli syntyessään 40+2 noin 4300 grammaa ja 51 cm, mutta ei myöskään ollut makrosominen. Sokerit vauvalla olivat yhtä arvoa lukuunottamatta hyvät (radivauvoilta mitataan sokerit tyksissä muistaakseni 2, 4, 6, 12, 24 ja 48 tunnin ikäisenä). Kerran poika sai lisämaitoa, sen jälkeen pärjättiin rintamaidolla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli ruokavaliohoitoinen radi, tunnin arvo koholla rasituksessa. Vauva syntyi 39+1 ja painoi 3515 ja oli 50 cm pitkä. Eli ihan normi kokoinen, minusta jopa pieni, koska miehen kanssa ollaan molemmat oltu > 4kg. Olin aika tarkka sen viimeiset 10 viikkoa ruoan suhteen, mutta soin itselleni myös herkutteluhetkiä. Painoarvioksi annettiin LA:na 3,5 kg eli ei paljon mennyt pieleen. Vauvan sokereita seurattiin synnytysosastolla eivätkä olleet missään vaiheessa erityisen matalat, lisämaitoa kuitenkin annettiin, koska maito ei mulla heti noussut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tässä kolmannessa raskaudessa vauva oli syntyessään rv 36+2 3065 g ja 48 cm. Ihan hyvänkokoinen siis, mutten sanoisi isoksi pienistä viikoista huolimatta. Luulen kuitenkin, että mun radilla oli jotain vaikutusta vauvan kokoon, sillä en aivan orjallisesti noudattanut dieettiä. Lisäksi vauvan verensokeri laski huomattavan alas synnytyksen jälkeen, mutta lisämaidolla saatiin kuitenkin asia nopeasti kuntoon eikä sokeritippaan tarvinnut mennä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
eikä vauvalla ollut synnärillä kertaakaan sokerit koholla (yli 3,0).

 

Radin seurauksena vauvan sokerit ovat yleensä matalat, eivät niinkään korkeat.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Syntyi rv 37+0 49-senttisenä ja 2,8-kiloisena, eli aivan hirmuisena sokerivauvana. laugh.gif Ruokavaliohoitoinen radi siis oli, tunnin arvo oli sokerirasituksessa hieman yli viitearvon.

 

Kuopus syntyi rv 40+3 50-senttisenä ja 3,7-kiloisena eli aivan keskikokoinen vauva hänkin oli. Sokerirasituksessa oli tunnin arvo hieman yli viitearvon ja paastoarvo rajalla, ruokavaliolla pysyivät verensokerit kunnossa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paastoarvo oli koholla raskauden puolivälistä (=siitä, kun rasitus tehtiin ja mittailu aloitettiin). Söin raskauden loppua kohti vähän lipsuen. Päiväarvot kuitenkin koko ajan kunnossa. Iltainsuliini käytössä paastoarvon takia. Tenava syntyi 40+1 mitoilla 49 cm / 2940 g ja sokeriseuranta-arvot normaalit.

Edited by Jenny-Maria

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla todettiin radi oiskohan ollut viikolla 25, aluksi ruokavaliohoitoinen mutta viikolla 33 arvot alkoivat heitella ja sain metformin pillerit joita piti ottaa aina iltaisin, vauva syntyi 34+6 eli keskosena ja oli aika pieni viikkoihin nahden 2,1kg.

 

Vauvan verensokerit olivat ok (vaikka alhainen verensokeri on keskosille todella tavallinen ongelma) eika sokeritippaa tarvittu .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tääläkin radi, pelkkä paasto usein koholla, lopussa annettiin metforemit, joita pari viikkoa ehdin syömään. Normaalikokoinen poika 3480g 51cm syntyi rv 39+1.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kävin sokerirasituksessa joskus viikolla 12+, ihan omasta alotteesta. Ekalla neuvolakerralla siis sanoin terkalle, että voisinko jo siinä vaiheessa mennä. Mulla siis tositosi paljon ylipainoa. No kävihän se. Paastoarvo oli 0,1 koholla ja siitähän se radi sitten todettiin. Muutaman viikon ruokavaliolla ja arvot pysyi muuten hyvinä, mutta tunti aamupalan jälkeen kävi muutaman kerran yli sen raja-arvon. Muut päivän mittaukset siis oli erinomaisia, jopa se paastoarvo. Eikä auttanut vaikka aamulla söi vaan pari ruisleipäsiivua ja lasi vettä, silti nousi tunti aamupalan jälkeen. Sain sitten metformiini-lääkityksen loppuraskauteen. 

 

Synnytystä alettiin käynnistää makrosomiaepäilyn vuoksi rv38+5 ja poitsu syntyi 39+1. Menin siis kokokontrolliin sillon rv38+5 ja kokoarvioksi tuli n.4000g. Olihan pojalla painoa 4220g kun syntyi, mutta se pituus eniten yllätti..54cm. :D Eli makrosomiaa ei ollut, kovin hoikka poika oli kun kerran noin pitkä. Lähinnä mulla on semmonen olo, että LA oli laskettu suht koht päin mäntyjä.. Sokereja seurattin puolisen päivää eikä niissä ollut mitään häikkää.

 

Ihmekkös jos tuon kokonen poika tuli, mulla pituutta 174cm ja mies on 182cm.

 

Nyt kävin kolmisen viikkoa sitten uudestaan sokerirasituksessa ja arvot oli kaikki hyviä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Radi todettiin rv 14, tuli täytenä yllätyksenä itselle. Ruokavaliota noudattelin alussa tarkkaan, lopussa tuli herkuteltua enemmän. Arvot heitteli silloin tällöin, mut en edes kokoarviouoltraan päässyt. Itse aloin epäillä, että vauva on turhan pieni, en osaa sanoa miksi. Syntyi rv 41+2 mittoinaan 3020g ja 49 cm. Eli pikkanen olikin. Syntyi sinisenä ja hengittämättömänä, joten joutui lastenosastolle seurantaan ja sai lisämaitoja. Joku yksittäinen sokru oli alle kolmen, muut huonot arvot oli pikamittarilla mitattuja jostain vanhoista kantapään ruvista (en siis niihin luottanut). Paino lähti suoraan nousuun laskematta lainkaan, joten jälkikäteen ajatellen ilman lisämaitojakin olisi varmaankin pärjätty. Ja siis alle vuorokauden iässä pääsi perhehuoneeseen meidän kanssa ja täysin normaalisti on kehittynyt sen jälkeen, nyt ikää 5kk :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla todettiin RaDi joskus viikon 25 paikkeilla, ja se oli kyllä ihan täydellinen yllätys mulle itselleni. Ruokavaliolla hoidettiin, ja arvot pysyivät tosi hyvinä paria poikkeusta lukuunottamatta (aterian jälkeiset arvot). Mulla oli raskauden aikana ongelmana oma paino, joka nousi tosi vähän, kaiken kaikkiaan max 5 kg. Neuvolan terkan mukaan noudatin dieettiä liian ankarasti ja se välillä määräsikin mut herkuttelemaan :rolleyes: En vastustellut! Kävin myös muutamaan otteeseen äitiyspolilla seurannassa, koska vauvakin oli pieni. Kasvoi kuitenkin tasaisesti omalla käyrällään, joten lääkärien mukaan kaikki oli ok. Vauva syntyi viikolla 40+6, painoa oli 2810 g ja pituutta n. 47 cm. Vauvan sokerit oli alusta asti moitteettomat, vaikka pieni olikin ja ekan vuorokauden aikana paino vielä putosi aika reilusti. Mun tapauksessani RaDi ei siis ainakaan aiheuttanut isoa vauvaa, mutta en sitten tiedä olisiko voinut vaikuttaa siihen, että vauva olikin niin pikkuinen. Ollaan miehen kanssa molemmat 177 cm pitkiä ja syntyessämme oltu ihan keskiverron kokoisia, eli vähän yllätyksenä tuli vauvan koko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli rv-hoitoinen radi, jossa arvot pysyivät tasaisina lepsulla ruokavaliolla. Sokereita mittasin joka toinen päivä paasto + aterian jälkeiset. Raskauskiloja taisi tulla noin 10 kg josta iso osa turvotusta. Tyttö syntyi 39+4, 3,8kg ja 49cm. Ihan hyvän kokoinen vaikka isolla peloteltiin ja sen takia synnytystä käynnisteltiin pitkänkaavan kautta. Syntymänjälkeiset sokeriarvot oli vauvalla kaikki normaalit, eli tippaan ei joutunut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla todettiin radi rv 28 ja ruokavaliolla kitkuttelemalla sain arvot pidettyä kunnossa raskauden loppuun saakka. Synnytyksen jälkeen tuli vähän yllärinä, että raskauskiloja ei jäänyt yhtään vaan kevenin muutaman kilon verrattuna tilanteeseen ennen raskautta. Näköjään toimii sitten laihduttamiseenkin tuo radi-ruokavalio... Poika syntyi rv 38+2, mitat olivat 2875g ja 48 cm. Eli ei ollut makrosominen, ei. Tosin sokeriarvot toisella käväisivät matalalla siitäkin huolimatta, että omat sokerini oli ruokavaliolla saatu raskauden aikana kuntoon. Poika ei kuitenkaan tippaan joutunut vaan syöttämällä saatiin sokerit nousuun. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla todettiin molemmissa raskauksissa radi raskausviikon 28 korvilla. Molemmilla kerroilla pysyi kurissa ruokavaliolla. Esikoisesta kävin synnytystapa-arviossa, jossa pojan arvioitiin olevan laskettuun aikaan likemmäs nelikiloinen - ei siis mitenkään mahdoton mörssäri. Jätkä syntyi rv 37+6 ja painoi 2915 g. Tuskin olisi parissa viikossa kiloa kasvanut. ;) Tyttö syntyi rv 39+2 ja painoi 3750 g, vaikka kokoarviossa lupailtiin samanlaista tai pienempää kuin ensimmäinen lapsi. Sokerit pysyivät molemmilla sopivina. Lisämaitoa annettiin molemmille, kunnes mulla nousi maito.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla todettiin ihan loppuvaiheessa raskautta raskausdiabetes ja vauvan syntymäkoko (40+0) oli 3455g ja 51cm, selvä sokerivauva siis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sapphire siis lähinnä tarkoitin sitä että neuvolassa peloteltiin isolla sokerivauvalla kun tuon raskausdiabeteksen nappasivat eikä todellakaan sellaista tullut, olisi kai pitänyt laittaa hymiö perään niin olisi ollut selkeämmin muotoiltu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitenkäs muuten yleisesti ottaen toisen raskauden radi ja tenavat, täällä taisi joku mainitakin toisesta lapsesta? Lähinnä tavoittelen tällä sitä, että Jonkun Selvityksen mukaan esikoiset ovat aina kevyempiä kuin toiset painokset, miten radi ja toisten lasten paino syntyessä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jonkun Selvityksen mukaan esikoiset ovat aina kevyempiä kuin toiset painokset, miten radi ja toisten lasten paino syntyessä?

 

Neuvolassa viittasivat juuri tuohon Johonkin Selvitykseen , ja käskivät suhtautua pienellä varauksella verrattain varhaisessa vaiheessa (rv 31) tehtyyn painoarvioon. Likka syntyi raskausviikoissa katsottuna reilun viikon esikoista myöhemmin, ja painoi vajaan kilon enemmän. Tosin sokeritkin heittelivät toisessa raskaudessa enemmän, kun laskettu aika alkoi lähestyä. Kuten pari viestiä sitten totesinkin, tytön mitat olivat 3750 g ja 52 cm, joten mikään mahdoton jättiläinen ei hänkään ollut. :)

Edited by tiinanni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Radi todettiin puolenvälin paikkeilla, hoidettiin ruokavaliolla. Kokoarvio tehtiin 38. viikolla ja arvio oli sillä hetkellä 3600g. Kumminkin 40+1 syntyi 3400g tyttö eli hiukan arvio meni yläkanttiin  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla ekassa raskaudessa radi (ekalla sivulla vastattu tähän jo) ja esikoinen syntyi 40+6 3290/50 koossa. Toisessa raskaudessa ei radia, syntyi 40+2 ja täsmälleen samoissa mitoissa,3290/50. Ei siis vaikuttanut mun kohdalla mikään mihinkään. Tokassa päästiin kotiinkin 24h päästä, kun vauvaa ei tarvinnut tarkkailla enempää koska sokerit olivat alusta asti hyvät (ja itse haluttiin kotiin).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Radi todettiin viikolla 26, hoidettiin ruokavaliolla. Joitakin ylityksiä tuli aterioiden jälkeisissä arvoissa. Kokoarvio käsin tunnustelemalla "ei vaikuta erityisen isolta". Tyttö syntyi rv38+1 ja mitat 47 cm 2770 g,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now