Sign in to follow this  
Followers 0
Marenkipossu

Minkä ikäisenä lapsesi lopetti päiväunien nukkumisen?


26 posts in this topic

Uteliaana kyselen! Meillä 2v2kk tytön päiväunet on olleet katkolla jo yli puolen vuoden ajan, mutta aina jossain vaiheessa tilanne on tasaantunut ja päiväunet on alkaneet taas maistua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä esikoinen lopetti päiväunet pari kuukautta sitten eli noin 2v1kk ikäisenä. Pojan nukuttaminen päiväunille oli jo pitkään ollut hankalaa, sillä pikkuveli (tuolloin vähän yli puoli vuotta) nukkui vielä kahdet päiväunet ja ne osuivat sitten eri aikoihin kuin esikoisen yhdet päiväunet. Esikoisen nukuttaminen vauvan valvoessa oli hankalaa, mutta tutti rauhoitti esikoista vielä sen verran, että se yleensä lopulta onnistui. Sitten, kun tutit vietiin oravavauvoille, loppuivat päiväunet kokonaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vastasin 1,5-2 v. Eihän sitä tiedä, jos ne tulisi joskus takaisin, mutta nyt ainakin näin (voihan tuota vastausta muuttaa sitten! biggrin.gif). Satunnaisia päikkäreitä en tähän laske, esim. autossa ja kipeänä tietysti nukkuu. Olisi varmaan pitänyt lopettaa jo alle 1,5 v., sellaista taistelua meillä on ollut sekä päiväuni- että iltanukutusten kanssa koko vuoden.

Edited by Chimelli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ei ole esikoisella (nyt 4,5 v.) jäänyt vielä kokonaan pois. Ehkä vajaan vuoden verran ollaan menty niin, että menee yhtäaikaa pikkuveljen kanssa unille ja nukahtaa, jos nukahtaa. Semmoisen tunnin jaksaa kuitenkin pötkötellä sängyssä, vaikkei uni tulisikaan. Aina en ole ihan varma, onko tyttö nukahtanut, kun huoneesta ei kuulu mitään.

 

Kuopus taas (nyt 2,5 v.) tarvitsee ehdottomasti päikkärit. Nukahtaa niille pääsääntöisesti aina, mutta poikkeustapauksissa saattaa jaksaa valvoa päivän ilman niitäkin. Päikkärit on yleensä n. 1-1,5 h.

 

Molemmat lapset menevät nukkumaan puoli kahdeksan tienoilla ja heräävät vaihtelevasti kuuden ja kahdeksan välillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en vielä vastaa tuohon kyselyyn koska päiväunet ei varsinaisesti ole vielä loppuneet siis 3 & 4 vuotiaat nukkuvat päiväkodissa päiväunet, mutta ei kotona ollessaan. Nukahtavat kyllä autoon jos ollaan sopivasti liikkeellä, olen viimeisen vuoden aikana saanut kerran tyypit nukkumaan kotona päikkärit omaan sänkyyn... Ongelma on se että ovat sen verran eläväistä sorttia ettei kertakaikkiaan pysy mitenkään sängyssä. Meillä päikkäreiden nukkuminen päiväkodissa on johtanut siihen etten saa tyyppejä nukahtamaan illalla ennen kymmentä mitenkään, mutta päiväunia ei oikein voi jättää poiskaan koska tietty lyhyiden yöunien takia sippaavat päiväkodissa oikein mielellään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neiti on pian 2v. 2kk. ja päiväunet taitavat jäädä hyvin pian pois. Nukuttaminen on yhtä tuskaa ja kiukkua. Lisäksi iltaunille meno tuntuu pitenevän kokoajan.

 

Jätetään päikyt pois reissun jälkeen, parin viikon päästä. Ennen reissua en viitsi muutoksia alkaa tekemään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiva lukea kokemuksia, kirjoitan vielä meidänkin kokemuksista tarkemmin.

Eli ensimmäisen kerran vaikeuksia päiväunien kanssa tuli 1,5-vuotiaana kun neiti vieroitettiin tutista. Typy oli noin kolme viikkoa lähes täysin nukkumatta päiväunia. Silloin tuntui että pärjäsikin ilman niitä ihan kohtuullisen hyvin, ei ollut mahdottoman kiukkuinen tms. Kevään mittaan on satunnaisesti jättänyt päikkäreitä nukkumatta. Nyt pikkuveljen syntymän jälkeen kesällä sekä päiväunille että yöunille rauhoittuminen on muuttunut hankalaksi. Jonkin verran nukahtamista on auttanut se kun siirrettiin neiti nukkumaan matkasänkyyn isojen lasten sängystä. Omasta sängystään kun usein nousi heti pois ennen kuin ehti edes alkaa rauhoittua. Nyt uhmaikään yhdistettynä päikkärittömät päivät on olleet ihan tuskaa, neiti on kuin persauksiin ammuttu karhu koko illan jos päikkärit jää pois. Vielä ei siis haluttaisi millään luovuttaa ja lakata nukuttamasta päiväunille, neiti kun niitä kovasti tuntuisi tarvitsevan. Hieman nyt viime päivinä on ehkä nukuttaminen muuttunut helpommaksi... ei pitäis vaan "sanoa ääneen", kohta taas muuttuu tietysti entistä hankalammaks. :girl_wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vinkkejä otetaan vastaan näiden päiväunien kanssa.

 

Meillä esikoinen on nyt 2v ja 2kk ja siirrytty joku aika sitten isojen poikien sänkyyn. Mä en saa millään sitä päiväunille, iltaunille menee jo suht nätisti tuonne sänkyyn, muutamia kertoja (joskus enemmän) joutuu kantamaan takaisin, mutta kuitenkin. Mun kanssa päivällä menee ihan hulinaksi. Tänään kantelin takaisin kaks - kolme tuntia. Selkeästi niitä päiväunia kuitenkin tarvitsisi, on tosi kiukkuinen ja sekopäinen muuten loppupäivän. Yöunet tosin on melkein kymmenen tuntia... Vaunuihin saisin varmaan vieläkin nukkumaan, mutta kun meidän vauva on nyt 5kk ja nukkuu just tasan eri aikaan unet ja menee sitten jo tosi hankalaksi saada toista nukkumaan vaunuihin ja toista pysymään hiljaa sen aikaa. Sama ongelma toki on täällä sisälläkin, vauvalle kun ehtii tulla väsykin tässä kahden tunnin nukuttamisen aikana.

Olen neuvoton, help! Kaikki meni niin hyvin pinnasängyssä, osas ite sinne nukahtaa, eikä enää pitkään aikaan tapeltu päiväunista, mutta sitten nappula oppi kiipeämään pinnasängystä pois - toisinsanoen, tippumalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on esikoinen on nyt saatu nukkumaan päiväunet säännöllisesti silittelemällä se uneen. Muuten ei nukahda. Alkuun tyttöä sai silitellä lähemmäs tunninkin ennen kuin rauhoittui, mutta nykyisin sammuu hetkessä. Kaikkiaan nukutushommaan menee alle 10min. Tälle edellytyksenä on se että on muokattu pikkuveljen päiväunirytmi niin että on jo nukkumassa kun tyttöä aletaan nukuttaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä 4.5 vuotias nukkuu vielä satunnaisesti. Aika vaikeaksi on nukahtaminen päiväunille mennyt, että varmaan tässä lähiaikoina luovutaan niistä kokonaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

3-vuotias poika nukkuu päiväunet joka päivä, nukahtaa itsekseen pienen pyörimisen jälkeen. Selkeästi tarvitsee vielä päikkärit, nukahtaa vaikka väkisin esim. autoon jos ei ole "normaaliaikaan" saanut nukuttua. 5-vuotias tyttö nukkuu päikkärit päiväkodissa, mutta ei kotona. Hoidossa silitellään/pidetään kättä kevyesti jalan tai selän päällä ja siihen nukahtaa. Päiväunien nukkuminen hoidossa ei ainakaan toistaiseksi ole vaikuttanut esim. iltanukahtamiseen, ihan hyvä vaan että levähtää aktiivisina hoitopäivinä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poika lopetti päiväunet noin kolme ja puoli vuotiaana. Sitä ennen nukkuminen oli ollut satunnaista, ei jokapäiväistä. Ongelmana oli lähinnä se, että uni tuli päivällä myöhään (joskus kolmen maissa) ja unet kestivät pitkään. Näin ollen yöunille meneminen myöhästyi. Kaiken kaikkiaan päikkäreiden lopettaminen sujui hyvin lapsentahtisesti ja ilman suurempaa draamaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tytöt 4v ja 2,5 nukkuvat edelleen päikkärit, päiväkodissa varsinkin erittäin hyvin. Kotosalla 2,5v. ei meinaa enää millään nukahtaa päikkäreille, muttei ole erityisen äkäinenkään vaikkei olisi nukkunut. 4v. sen sijaan on erittäin väsynyt ja pahantuulinen jollei ole nukkunut päikkäreitä. Tarvitsee selkeästi usean tunnin unet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vastasin 3-3,5 vuotta, koska meillä esikoinen lopetti päiväunien nukkumisen kotona täytettyään 3 vuotta, mutta satunnaisesti nukkui päivähoidossa, jos oli herännyt aikaisin aamulla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poika 5v nukkuu tarhassa edelleen päikyt, mutta ei kotona yleensä. Esikoisen päikyt loppu kotona tuossa 4v iässä. Kuopus 3v3kk nukkuu kotona sekä tarhassa päikyt yleensä aina. Kuopus on tosiaan vielä iha päiväunien tarpeessa. Viikonloppunakin jos nukkuu yöllä 10-12h niin silti siihen päällä ne 30-60min unet on tarpeen päivällä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ollaan nyt oltu vajaan kuukauden ilman päikkäreitä, lapsi on reilu 2v. Poika kyllä nukkuisi päiväunet, mutta meillä venyi illat koko ajan myöhemmäksi ja nukkumaan mentiin itkun ja tappelun kanssa. Nukutukset kesti aina 1-2h. Lopulta päätettiin kokeilla, että miten poika jaksaa koko päivän ilman päiväunia ja hyvinhän se jaksaa. Vielä ollaan selkeästi siirtymävaiheessa ja poika meinaa nukahtaa autoon jos ollaan iltapäivästä/illasta pitempään liikkeellä. Toisinaan on illat vähän itkuista, jos on kovin aikaisin herätty, mutta yleisesti ottaen kaikki on mennyt tosi hyvin.

 

Nykyään meillä nimittäin mennään nukkumaan illalla klo 20-21 välissä, yleensä lähempänä kahdeksaa (ennen poika nukahti siellä 22-23 tienoilla). Nukkumaanmeno ei ole enää tahtojen taistelu, vaan poika nukahtaa nopeasti ja rauhassa omaan sänkyynsä. Yön nukkuu hyvin ja aamulla herää virkeänä. Meillä on käynyt jopa niin, että unen määrä vuorokaudessa on lisääntynyt, koska nukkumaan mennään aikaisin ja aamulla nukutaan pitkään. Päikkäreitä nukuttiin aikaisemmin n. 1,5h.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neiti oli 3v ja 4kk kun lopetti päiväunet kuin seinään. Sitä ennen nukkui joka päivä kahden tunnin päikkärit ja olisi nukkunut pidempäänkin jos en olisi herättänyt. Nyt kun päikkäreitä ei enää nukuta, nukahtaa tyttö alkuillasta tosi helposti esim. autoon ja sitten lykkääntyy iltaunille meno (vaikka nukkuisi autossa vain esim. 10 minuuttia, vaikuttaa iltaan tosi paljon..) Myöskin päikkärien poisjätön jälkeen yöt tulivat muutamaksi kuukaudeksi tosi levottomiksi (en tiedä mihin liittyy) vaikka iltaisin nukahtaminen helpottuikin (siis jos ei ole nukahtanut aikaisemmin illalla autoon tms..)

Share this post


Link to post
Share on other sites

4v nukkuu silloin tällöin päiväkodissa, kotona ei olla saatu enää reiluun puoleen vuoteen.

Nukahtaa autoon helposti ja joskus ihan sohvallekin, mutta suurempaa vaikutusta iltanukahtamiseen ei ole, joten olen antanut hetken levähtää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

4v nukkuu edelleen päiväunet melko usein. Nyt lomalla ei ole joka päivä nukkunut, mutta useampana päivänä viikossa nukkuu unet kuitenkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoinen oli 4,5v kun luovuttiin päiväunista. Unille nukahtaminen alkoi olla työn ja tuskan takana. Lisäksi päiväunet verottivat yönia. Keskimmäinen oli vajaa 4v, kun päiväunista luovuttiin. Keskimmäinen kyllä asettui unille ja nukkui hyvin, mutta yöunille meno alkoi olla yhtä sirkusta. Koettiin parhaaksi siis luopus päiväunista ja nukkua kunnon yöunet.

 

Kuopus on 2v ja nukkuu edelleen 1,5-2h unet. Hän todellakin tarvitsee päiväunia, koska muuten menee ilta itkuksi. Uskon tytön päiväunien pysyvän kuviossa vielä pitkään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoinen lopetti säännölliset päiväunet 1v10kk iässä. Oli taistellut vastaan jo kuukausia ja kun tuolloin vaihtoi pinnasängystä karkaamisen mahdollistaneeseen sänkyyn, ei enää kertaakaan sinne nukahtanut. Sen jälkeen varmaan yli vuoden vielä nukahti silloin tällöin rattaisiin, varsinkin pikkusiskon synnyttyä ja aloitettuaan kerhon. Nyt neljävuotiaana nukkuu välillä päiväkodissa, kotioloissa ei kuin kipeänä.

 

Pienempi lopetti unet aivan yllättäen kaksivuotissynttäreidensä aikaan. Taisi olla osansa lämmenneillä säillä, oli tottunut toppapussiin joka kävi mahdottomaksi. Pari viikkoa nukahteli aivan liian myöhään iltapäivällä kunnes kyllästyin tuosta tavasta seuranneeseen iltakiukkuun ja mahdottomaan iltanukutukseen ja jätin nuo unet pois. Nyt nukahtaa jos iltapäivällä liikaa ehtii rattaissa/autossa istumaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poika lopetti päiväunet 2.5 -vuotiaana, mutta päiväkotiin mentyään aloitti uudelleen ja siellä nukkui unet ekan vuoden ajan ollessaan 3v-3v9kk. 4-vuotiaasta eteenpäin ei enää nukkunut pk:ssa kuin satunnaisesti.

Tyttö 1v 7 kk näyttää tarvitsevan unet vielä pitkään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0