Sign in to follow this  
Followers 0
Pulla82

Neuvoloiden erilaiset suositukset odotusajan ruokailussa

47 posts in this topic

Täällä voi keskustella siitä, miten erilaisia suosituksia eri neuvolantädit antavat ruokailusta odotusaikana. Olen vertaillut kavereitteni kanssa ja kyllä on eroa suosituksissa. Jotkut ovat hyvin ehdottomia ja jotkut käyttävät vähän enemmän maalaisjärkeä. Suomessahan on hyvin tiukat suositukset verrattuna moneen muuhun maahan. Ja saavathan ne muuallakin terveitä lapsia. Olisi kiva tietää, onko oikeasti olemassa tutkimuksia siitä, että Suomessa - verrattuna muihin maihin - on alhaisimmat luvut keskenmenoissa / sikiökuolemissa / listeriatapauksissa jne. Tarkoitan nyt nimenomaan näiden ruokailusuositusten näkökulmassa. Esim. Etelä-Euroopan maissa tuskin pastöroidaan maitotuotteita ja raskaana olevat naiset kyllä niitä syövät.

 

Esim. mun neuvolatätini neuvoi olemaan syömättä mitään kotimaisten suurtenkaan valmistajien feta-/mozzarellajuustoja, kun taas muissa paikoissa niiden syömisen on katsottu olevan ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä ainakin on siinä mielessä hyvinkin eri suositukset, kun sanotaan että voi huoletta syödä täältä pyydettyä, tuoretta kalaa missä muodossa tahansa. Myös siis suolattua/graavattua ja kylmäsavustettua, eli sitä muka raakaa kalaa (vaikka siis ei se ole raakaa, mutta niin). Samoin kuulemma jossain neuvotaan välttämään poron syömistä, mutta täällä ei todellakaan moisia suosituksia anneta.

 

Meiän neuvolatäti on muutenkin sellaisella "maalaisjärki käteen"-asenteella liikkeellä. Kehottaa painokkaammin välttelemään limpparia, joitain kaupan mehuja ja esim. niitä kirottuja kevytjogurtteja ja muita lisäaineella kyllästettyjä juttuja kuin keskittyy kertomaan montako grammaa maksapasteijaa voi kerralla syödä. :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ollaan myös kavereiden kanssa vertailtu noita neuvoloiden erilaisia suosituksia. Esimerkiksi

- Espoon neuvoloiden mukaan pehmeistä juustoista (myös home- ja tuorejuustot) saa syödä suurten, kotimaisten valmistajien pastöroituja tuotteita

- Vantaan neuvoloiden mukaan pehmeitä juustoja (sisältäen nuo home- ja tuorejuustot) ei saa syödä lainkaan

 

Helsingin suosituksista en tiedä, enkä löytänyt kaupungin nettisivuilta edes minkäänlaisia neuvoloiden yhteystietoja. rolleyes.gif (Muilla kaupungeilla nuo kielletyt ruoka-aineet löytyvät myös neuvoloiden nettisivuilta.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä Vantaalla terkka sanoi, että suurten meijereiden pehmeitä juustoja voi toki syödä, mutta tuoreeltaan, että vaihtelee kaupungin sisälläkin. :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chiamaka; vaihtelee sitten ilmeisesti terkkaristakin riippuen :). Mutta tuo kielto lukee myös siinä Vantaan neuvoloiden kirjallisessa ohjeessa, minkä mun kaveri sai ja mikä löytyy myös Vantaan nettisivuilta :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mäkin sen ohjeen olen saanut, mutta en ole lukenut kun neuvola-aikaa varatessa terkka briiffas mut hyvin. :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä näissä näyttää eroja olevan.

 

Mua terkka kehotti välttämään kalatiskistä ostettua kalaa. Jos itse Lapin vesistä saa, niin sitä voi huoletta syödä. Juustoista sanoi, että suurten kotimaisten valmistajien tuotteita voi huoletta syödä, paitsi tuorejuustoja voi vältellä raskauden puoliväliin saakka.

 

Jos täällä kiellettäisiin poron syönti, niin aika moni tuntemistani äideistä olisi lihatta koko raskausajan :girl_haha: Meillekään ei juuri kaupan tiskistä lihoja osteta, kun hirveä ja poroa on omasta takaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esim. Etelä-Euroopan maissa tuskin pastöroidaan maitotuotteita ja raskaana olevat naiset kyllä niitä syövät.

 

Ainakin Ranskassa on samanlaiset suositukset juustojen syönnin suhteen kuin Suomessakin. Siitä mulla ei ole tarkempaa tietoa, kuinka tarkasti odottavat naiset niitä yleisesti ottaen seuraavat, yhden tunnen joka noudatti hyvinkin tarkasti.

 

Joskus viime talvena Hesarissa oli juttu siitä, mitä eri maissa painotetaan/ suositukset eroaa raskaana olevien ruokavaliossa, se oli ihan mielenkiintoinen. Muistaakseni esim. Ruotsissa hauen syönti harvakseltaan oli ok, ja USA:ssa raskausvitamiineissa on A-vitamiiniakin mukana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kyllä täälläkin hauen syönti on ok, tosin ei sitä juuri kukaan syö kun on parempaakin kalaa saatavilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kyllä täälläkin hauen syönti on ok, tosin ei sitä juuri kukaan syö kun on parempaakin kalaa saatavilla.

Espoossa annettavissa ohjeissa ainakin todetaan: "Hauen käyttöä ei suositella raskauden aikana." Sisävesien isokokoista ahventa, kuhaa ja madetta sitten puolestaan saisi syödä vain rajoitetusti.

 

Nuo Espoon ohjeet löytyvät myös netistä.

Edited by Arby

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ahventa rajoitetusti? Mihin nuo oikeasti perustuu?

 

Joo ja siis täällä tosiaan neuvolassa sanotaan että hauki on ok, kun tietää että se on pyydetty puhtaasta vedestä, eli käytännössä järvestä eikä mistään random-jorpakosta. Ei sitä nyt jatkuvasti suositella syötäväksi, mutta eipä niitä nyt syksymmällä varsinkaan tulis mieleenkään muutenkaan syödä kun on niin paljon sopuleita ja ne hauet syö sitten niitä. Y ä k.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kai se perustuu siihen, että mitä isokokoisempi kala, niin sitä enemmän se kerää itseensä ympäristömyrkkyjä. Hauessa se taisi olla elohopea - en ole varma, onko muissa sisävesien petokaloissa sama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Joo siis nimenomaan niiden ympäristömyrkkyjen (kuten elohopea) takia ei noita sisävesien isokokoisia petokaloja suositella. Eli kaloihin, jotka lähellä ravintoketjun loppupäätä (esim. ahven, made, hauki), kerääntyy raskasmetalleja ym., vaikka niitä ei olisikaan vedessä suurena pitoisuutena kuitenkin rikastuvat ravintoketjussa.

 

Mutta kyllä mäkin raskausaikana söin haukea pienen määrän kerran, se oli ollut aika pienikokoinen hauki... Samaten muutamia kertoja söin pienikokoista ahventa. Aika mahdotonta olisi varmaan saada ainoastaan ravintoa, jossa ei olisi mitään ympäristömyrkkyjä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suositusten pitäisi perustua THL:n ohjeisiin, mutta kaupungit ovat tehneet omia versioitaan niistä. Käsittääkseni THL:n mukaan nuo pehmeät juustot ovat pannassa ja Espoon ohje perustuu kaupungin oman ravitsemusterapeutin näkemykseen asiasta. Se kumpi on asiassa enemmän oikeassa onkin sitten toinen kysymys.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hämmentävää kun tarjolla niin kovin ristiriitaista tietoa. Etenkin juustojen ystävänä tuntuu järkyttävältä ajatus olla ilman homejuustoja, tai mahtaako luotettavalta valmistajalta löytyä esim. halloumia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun kätilö sanoi olemaan kohkaamatta liikaa. Kaikkea pastoröutya saa syödä, ei sisävesien kaloja ja sushia saa syödä, jos söisin sitä normaalistikin siitä paikasta, eli on siisti ja hyvä. Eli aika leppoisat ohjeet sain, mutta en tiedä kuinka suuria eroja neuvolassa on kätilöiden välillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä taisin tietää enemmän kuin neuvolan täti, joten meidän keskustelu ruuasta jäi aika lyhyeksi. :) Yritti se kyllä sanoo, että raskaus on niin lyhyt aika olla ilman sushia, että onko sitä ihan pakko riskeerata, mutta en alkanut väitteleen. Olen kyllä (neuvolan tädille kertomatta) syönyt sushia, koska tuore kala ei oo erityinen listeriariski, sen sijaan tyhjiöpakattu on.

 

Mutta ihan tosi, neuvoloiden ohjeet on pakostakin yleistyksiä, koska kaikkia erityistapauksia on tosi vaikee lähtee erittelemään. Eikä terveyden- tai sairaanhoitajien koulutus erityisesti valmista arvioimaan elintarvikeriskejä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mua ärsyttää muuten noissa neuvoloiden ohjeissa se, että niissä on usein sulassa sovussa asiat jotka on oikeasti riski (esimerkiksi tyhjiöpakatun kalan listeriariski, joka on ihan selvästi olemassa, ja jolla voi kerta-annoksenakin olla todella vakavat seuraukset) ja semmoset "no teoriassa jos söisit tätä ihan kauheasti voisi tulla yliannostus jolla saattaisi olla jotain vaikutuksia, vaikka kukaan ei kyllä tiedä varmasti" (tyyliin sushin merilevän jodi, jota merilevää saisi syödä oikeasti levykaupalla joka viikko, että mitään yliannostusta syntyisi). Sitten ihmiset tajuaa, että hetkinen, tässä merileväjutussahan ei ole mitään järkeä, päättelevät, että ohjeet nyt on vaan jotain hypervarovaista läppää, ja syövät huoleti pöydällä seissutta vakuumipakattua kalaa.

 

Minusta neuvoloiden valistuksessa ylipäätäänkin pitäisi selkeämmin erotella asiat, jotka on vaarallisia välittömästi ja jotka on pitkään tai runsaasti käytettyinä terveydelle haitallisia. Eihän muissakaan asioissa varoiteta sellaisista samassa yhteydessä ("konetiskiaine on syötynä myrkyllistä" vs "hampurilaiset ovat epäterveellisiä").

Edited by J A W

Share this post


Link to post
Share on other sites
 (tyyliin sushin merilevän jodi, jota merilevää saisi syödä oikeasti levykaupalla joka viikko, että mitään yliannostusta syntyisi). 

 Aivan, tätä merilevää mä en ees mitenkään noteerannut, jos käyn muutaman kerran tän raskauden aikana sushille. Ja neuvolan tädin perustelut sushikiellolle oli raaka kala, merilevä ja suolainen soijakastike.  :rolleyes:  Siis oikeesti. Jos rupeis ottaan stressiä listeriariskin lisäksi vielä suolastakin, niin vois unohtaa ravintolassa käymisen kokonaan. Musta ton merileväkiellonkin taustalla on enemmän spiruliinojen ja muiden vastaavien "terveysvalmisteiden" päivittäisen käytön lopettaminen raskausaikana.

 

Itse noudatan enemmän sitä periaatetta, että kun rakentaa terveellisen ja ennen kaikkea monipuolisen pohjan ruokavaliolleen, niin satunnaiset epäterveelliset poikkeamat eivät haittaa ja yksittäisen elintarvikkeen haitat eivät nouse liian suuriksi. Ja tämähän ei siis koske mikrobiriskielintarvikkeita (listeria- tai toksoplasmoosiriskillisiä).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tutulle oli neuvolantäti varoitellut pellavansiemenistä että "kannattaa sitten olla tarkkana, niitä saattaa olla jossain leivissäkin" :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ollaan töissä naureskeltu niille odottaville naisille, jotka tosiaan ei voi syödä leipiä, joissa on pellavansiemeniä. Ilmeisesti naureskelun kohde on ollut väärä. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pellavansiemenet leivässä  :grin: . Tätä en ollut kuullutkaan.

 

Ilmeisesti olisi tilausta maassa jollekin neuvoloiden koulutusmateriaalile aiheesta "mihin nämä ruokasuositukset perustuvat". Kukahan laatis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0