-Helmi-

Polikliininen synnytys?

42 posts in this topic

Tsekkaako ne äidin kuntoa/vointia mitenkään kotiutumisen jälkeen vai pelkästään vauvan? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä sain selkeät kirjalliset ohjeet siitä, miten pitää reagoida eri vaivoihin (missä vaiheessa pitää soittaa minnekin jne.). Siinä lapussa oli erikseen äidin ja vauvan mahdolliset vaivat (äidillä esim. rinta- tai kohtutulehdus, vauvalla esim. keltaisuus).

Kätilö myös sopi mun kanssa, mihin aikaan soittaa seuraavana päivänä ja siinä kyseli mun ja vauvan voinnista.

Vauvalle oli varattu lääkäriaika 2 vuorokauden päästä syntymästä ja siinä kätilö otti ekaks vastaan ja kyseli, miten on mennyt ja meidän voinnista ja kokeili, miten hyvin kohtu on supistunut.

Alapään tilannetta ei ole missään vaiheessa tarkistettu, mutta mulla ei ollut isoja repeämiä, eikä paljoa tikkejä, joten sekin voi vaikuttaa, kun ei ollut oikein mitään tarkistettavaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toisella kierroksella meille mainittiin salissa LYSY-mahdollisuus, mutta peruivat puheensa kun lapsivesi tuli vihreänä puurona. Ilmeisesti siinäkin tapauksessa kyse olisi ollut yhdestä yöstä, ei varsinaisesti polikliinisesta synnytyksestä kuitenkaan. Muuten olisi kaikki edellytykset ollut, paitsi se vesi. Näin jälkikäteen ajatellen olen ihan tyytyväinen että oltiin se kaksi yötä, ja jos vielä kolmas kerta suodaan, en aio "hoputtaa" kotiutumista. Meillä on tytöt kumpikin ihan isin tyttöjä, ja nuo ensimmäiset pari vuorokautta on ainutlaatuista aikaa olla vain kahden uuden ihmisen kanssa, tutustua toisiinsa, antaa imetyksen käynnistyä ja nukkua sen minkä voi, kun sitä syliä tarvitsee vain se yksi. Kotona on kuitenkin arki omine rutiineineen, ja ne isommat lapset jotka tarvitsevat ja kaipaavat ihan yhtälailla. En kuitenkaan usko heidän särkyvän siitä, että ovat 1-2 yötä isin kanssa kotona - onhan he olleet yökylässä mummoloissakin. Mutta aihe kiinnostaa kyllä muuten, mielenkiinnolla luen kokemuksianne! Tässä vain yksi näkemys.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mua vaan ahdisti sairaalassa olo sen verran, etten oikein saanut siellä nukuttua ja toisen kanssa itkin lähes koko kotiutumispäivän sitä, että oli esikoista ikävä ja tylsää siellä sairaalassa yksin ja sitä, ettei se lääkärintarkastus ollu jo, kun mulle oltiin sanottu, että yrittävät saada sen mulle mahdollisimman aikaisin ja se oli vasta 2 jälkeen iltapäivällä... Hormonit tietenkin vaikuttivat tohon itkuisuuteen, mutta tällä kertaa sitä ei tullut, kun sain olla kotona. Isommat olivat myös tarhassa päivän, niin sain kotona levättyä enemmän kuin sairaalassa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uppia.. Kokemuksia kaipaan!

 

Kolmas syntymässä piakkoin ja pari päivää enää tuohon Tyksin raskausviikkorajaan 39+0, jolloin kaiken mennessä hyvin voisi polikliinista synnytystä harkita. Muut kriteerit täyttyy niiltä osin, jotka määräytyy synnytystä ennen jo tiedettävistä kriteereistä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko kukaan saanut synnyttää polikliinisesti RaDi diagnoosin kanssa?

 

Mulla sekä viime raskaudessa että tässäkin "turha" dg, eli paasto-arvo rasituksessa tismalleen raja-arvo, kotona en oo sokereita saanut nousuun edes yrittämällä.

 

Esikoisella oli viimeksi alussa sokerit matalat, mutta ne korjaantuivat heti kun opin erottamaan unisen vauvan lussuttamisen oikeasta syömisestä. Tällä toisella kerralla varmasti pumppaan ja juotan pullosta alussa joka tapauksessa, etenkin jos on samaa vikaa kuin esikoisella että nukahtaa melkein samantein rinnalle päästyään.

 

Ei mulla taida kyllä olla mahiksia polikliiniseen?

Edited by duudeli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aion kysellä poliklinisen synnytyksen tai lyhytaikaisen osastolla olon mahdollisuutta jo heti ekassa neuvolassa ja nt-ultrassa synnytyssairaalasta. Esikoisen kanssa kaikki meni normaalisti, ainoo, että sairaalassa olo oli ihan karseeta. Jos toisen kanssa menee yhtä hienosti kaikki niin meidän puolelta ei kyllä pitäis olla mitään esteitä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko kukaan saanut synnyttää polikliinisesti RaDi diagnoosin kanssa?

 

Mulla sekä viime raskaudessa että tässäkin "turha" dg, eli paasto-arvo rasituksessa tismalleen raja-arvo, kotona en oo sokereita saanut nousuun edes yrittämällä.

 

Mulla vähän sama tilanne ainakin vielä, sokerit tosi hyvät, söi mitä tahansa, mut neuvolassa sanoivat et radin takia ei noin nopea kotiutus onnistu. Toki jos vauvalla kaikki ok, voi kotiutusta nopeuttaa yleisestä käytännöstä, mut varsinainen polik.synnytys ei onnistu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä haluaisin polikliinisen synnytyksen toisen kohdalla. Minusta synnyttäneiden osasto oli kuin karjakkonavetta, 6 naista ja kiljuvaa vauvaa samassa huoneessa. Siihen oli hyvin vaikea sopeutua. Onkohan sairaaloiden välillä suuria eroja suhtautumisessa polik.synnytykseen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minuakin tämä vaihtehto kiinnostasi, toinen lapsi tulossa ja mikäli synnytys sujuu hyvin, lapsen vointi on hyvä, samoin kuin minun, mielelläni kotiutuisin mahdollisimman pikaisesti.

 

Jos synnytyksen jälkeen pääsee kotiin vaikka 15 tunnin kuluttua, missä tuo aika sairaalassa vietetään? Ihan synnyttäneiden osastolla vai muualla? Varmaan tietysti sairaalakohtasia erojakin tässä asiassa. Joku mainitsi, ettei sinä aikana saanut sairaalan puoleasta mitään syötävää, onko näin, siinähän kuolee nälkään jos on pitkä synnytys takana ja sitten odottelee kotiin pääsyä vaikka puoli vuorokauttakin. Omat eväät mukaan siis?

 

Mikähän on HUSin sairaaloissa raskauden keston raja, milloin poliklininen synnytys olisi mahdollista? HUSin sivulla tieto oli aika suurpiirteistä, mitään kovin tarkkaa ei kerrottu, sanottiin vain että tällainenkin mahdollisuus on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä kerroin, etten saanut lounasta, vaan sillä aamupalalla, joka tuodaan synnytyshuoneeseen, piti pärjätä. Me oltiin siellä synnytyshuoneessa siihen saakka kunnes päästiin kotiin. Jos olisi ollut enemmän ruuhkaa, meidät olisi siirretty jollekin osastolle, jotta synnytyssali olisi saatu toisen synnyttäjän käyttöön. Mulle mies toi kahviosta berliininmunkin, niin pärjäsin ihan hyvin siihen asti kunnes pääsin kotiin syömään. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä synnytin kolmannen lapsen polikliinisesti. En ottanut sairaalassa etukäteen puheeksi, koska en uskaltanut ajatella, että menisi niin hyvin. Neuvolassa ja ultrakäynneillä olin asiasta kysynyt.

Tulin sairaalaan klo 5 aamulla, vauva syntyi klo 8.22 ja kotiin lähdimme klo 14.30. Kuusi tuntia siis synnytyksestä piti olla. Kysyin itse synnytyksen jälkeen mahdollisuutta tähän, ja kätilö lähti hakemaan tarkastuslistaa. Kaikki oli kunnossa, joten meidät kotiutettiin sovitusti.

Mä sain aamupalan lisäksi lounaan.

Olin synnytyssalissa koko ajan, ei ollut ruuhkaa tuolloin.

Kävimme sairaalassa vauvan lääkärintarkastuksessa vauvan ollessa kolme päivää. Vauva syntyi lauantaina.

Saimme ohjeet kotiin asioista, joista piti ottaa yhteys sairaalaan.

Sairaalana oli Lohjan sairaala.

 

Olin aivan älyttömän tyytyväinen tuohon. Pääsin päiväunille kotiin! :grin: Suosittelen. Mun raskaudet ovat kaikki olleet normaaleja ja synnytykset käynnistyneet itsestään, ja tämä viimeisin oli ehdottomasti helpoin synnytykseni. Pitkä lista kätilöllä oli, jossa oli mm. asioita kuten ei saa olla radia, vauva ei tarvitse seurantaa, ei ole ensimmäinen raskaus jne..

 

Muoks. Ja vauvan paino, raskausviikot ja muu sellainen vaikuttivat myös.

Edited by MrsDificil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Synnytin kolmannen polikliinisesti K-HKS:ssä. Kerroin toiveestani moiseen jo neuvolassa ja sairaalaan menevässä esitietolomakkeessa kerroin asiasta myös, sekä synnytykseen mentäessä. Tiedonkulku kun on välillä tahmeaa. Siihen suhtauduttiin alusta asti hyvin vaikka olenkin runsaasti ylipainoinen, se ei ole kyllä vaikuttanut raskauksiini tai synnytyksiini mitenkään. Olimme sairaalassa aamulaa noin kymmenen aikaa, yhden aikaan syntyi vauva ja seitsemän aikaan, vauvan ollessa 6tunnin ikäinen, pääsimme kotiin. Ja se oli niin mahtavaa, että suosittelen kaikille. Salissa oltiin koko tuo aika ja sain kaikki ruuat sinne. Kätilö tarkisti kohtuni ja katsoi, että jaksan käydä suihkussa. Vauvalta piti tulla pissa ja kakka, lääkärikin tarkisti vauvan n.5tunnin iässä. Neljän päivän iässä käytiin näyttämässävauvaa vielä lääkärille ja neuvolassa viikon iässä. Kun kaikki menee hyvin niin suosittelen tätä todella. Itse en saa levättyä sairaalassa, päinvastoin. Oli ihanaa päästä kotiin lepäämään ja isä ja mummi huolehtivat lapsista ja minustakin :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä kysyin RaDi diagnoosin vaikutuksesta polikliiniseen synnytykseen, koska olin varma että diagnoosi tulee tälläkin erää. Neuvolassa sanoi, että vähintään 12h seurataan vauvan sokereita, jos kaikki ok, voidaan kotiuttaa. Näin siis SeKSissä.

 

Eli eli, itse haluan nyt tokalla kierroksella polikliinisen synnytyksen. Neuvolassa siitä on puhuttu ja se on kirjattu mun tietoihin hermovaurion lisäksi.

Kun kerran RaDi diagnoosia ei tullut (ja vauvasta tulee pullovauva), niin en nää mitään syytä, miksi me ei polikliinista saataisi. Molemmat vanhemmat kammoaa sairaaloita (ukolla ollut syöpä) ja lisäksi mä en saa nukuttua kuin omassa sängyssä + kotona odottaa jo 4v isoveli, niin ehei, en jää märehtimään sairaalaan.

Vielähän ei tiedä, syntyykö täysiaikaisena kun viikkoja on nyt 30+4, mutta jos vanhat merkit paikkansa pitää niin lasketun ajan kieppeillä syntyy (esikoinen 40+0).

 

Esikoisen aikaan oltiin sairaalassa siis 3vrk koska sokerit heitteli. Kas kummaa kun heitteli, eihän tuo osannut imeä tissiä ja mun maito ei noussut, jännä juttu että heittelee kun ei sas ruokaa.. :D Mutta nyt on tosiaan erona se, että pullovauvaa odotetaan, eli ruokaakin saa ihan silloin kun on nälkä (eivät siis esikon aikaan suostuneet korvikkeeseen, koska eihän se maito nouse sitten, lopulta 3vk ikäsenä lääkäri sanoi että lopeta moinen pelleily, eihän sulta yksinkertaisesti tule maitoa jos paino vaan tippuu ilman lisämaitoa).

 

Nähtäväksi jää, mutta mulla on tapana saada mitä haluan, koska teen kaikkeni sen eteen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä haluan kans polikliinisen synnytyksen, mutta mua on neuvolassa peloteltu että jos vauva syntyy viikonloppua vasten, niin ei onnistu kun seuraavana päivänä pitäis joku tarkastuskäynti tehä. Mutta siis monellahan lapsi on ollut 2-3vrk ennen tarkastusta, ja eikö lääkäri ole viikonloppuisinkin sairalassa.. Onko sillä siis mitään merkitystä minä viikonpäivänä synnyttää?

 

Tänään rv 33+1 ja jostain syystä asia pyörii aika paljon mielessä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En saanu kännykällä muokattua tuota omaa tekstiä, mutta löysin oman sairaanhoitopiirin ohjeista tällaisen kohdan: "Polikliinisesta synnytyksestä on sovittu neuvolan terveydenhoitajan kanssa. Ensimmäisen kotikäynnin tulee tapahtua vuorokauden kuluessa synnytyksestä".

 

Eli siis ihanko oikeasti ei onnistu jos oman tk:n terkka ei ehdi kotikäynnille tai on viikonloppu? Musta tuo kuulostaa ihan hullulta kun sittenhän polikliininen ei onnistu käytännössä koskan kun mahdoton on terkkaa saaha vuorokauden varoajalla kotiin käymään. En mä ainakaan osaa ennustaa minä päivänä tää lapsi syntyy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mä kysyin kanssa kolmannen kohdalla polikliinista, ja th sanoi myös että synnytyksen pitäisi osua arkipäivälle, eli ei vkloppuna. Taisi sanoa vielä jonkun kellon ajankin :grin:

Kyllä se aika mahdottomalta kuulosti, eikä ois muutenkaan ollut mitään mahdollisuutta saada polikliinista. Syntyi vielä vääränä päivänä :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now