meg_white

Kuinka paljon kyselet toisten lapsisuunnitelmista?

478 posts in this topic

Jännä muuten, miten perhesuunnittelusta näyttää tulevan kaikille yleinen kyselyjenaihe sitten kun on jo yksi lapsi. "Koskas seuraava?", "Millos teillä yritetään pikkusisarusta?", "Joko on pikkusisarus tilattu?", "Nyt sitten vaan uutta pullaa uuniin!",... Näitä riittää, ja jotenkin kynnys tuollaisen kysymiseen vaikuttaa olevan tosi, tosi matala niilläkin, jotka lapsettomalta pariskunnalta arastelisivat tiedustella vauvahaaveista. Ihan kuin vauvasuunnitelmista muka tulisi jotenkin vähemmän yksityisiä tuon ensimmäisen jälkeen, vaikka ihan yhtä lailla siinä voi olla huolia ja ongelmia jne. :huh: Eikä se muutenkaan ihmisille kuulu yhtään sen enempää. En minä siitä osaaloukkaantua, etenkään jos kysymystä esittävät tosi läheiset ihmiset, mutta pisti vaan hämmentämään.

 

Tää on NIIN totta ja NIIN ärsyttävää :skilletgirl:

Share this post


Link to post
Share on other sites

En kysele, ellei itse tuo asiaa ilmi. :)

 

 

Sama täällä. Ellei siis asiasta ole ollut jotain puhetta, en kysele lainkaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sivukommenttina, itseäni on ärsyttänyt avioitumisesta alkanut vinkuminen pikkujalkojen tepsutuksesta ja biologisesta kellosta. Ehkä kuningasperheillä on tärkeää saada se aviovuodelapsi pihalle, mutta itse en kokenut asiaa aivan samalla tavalla.

 

Mulla on ollut aivan sama ärsytyksen aihe. Lisäksi vastaus, että emme halua lasta elämäämme, ei koskaan miellyttänyt kysyjää. No nyt meillä on jo mielipide muuttunut tuon asian suhteen, mutta edelleenkin ärsyynnyn kysymyksestä

Share this post


Link to post
Share on other sites

eipä oikeastaan tule kyseltyä, joltain hyvältä ystävältä olen joskus saattanut kysyä,että onko teillä toinen/kolmas. jne haaveissa?

kun on oikein läheltä seurannut pitkää lapsettomuushoito taivalta, on joutunut avaamaan silmät monessa kohtaa ja alkanut tajuta, miten monet asiat satuttaa ja loukkaa tuossa tilanteessa olevia, ja itse en halua kenenkään tuskaa lisätä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

En kysele oikeastaan ollenkaan. Muistan kuinka ikävältä se tuntui silloin kun esikoista toivottiin ja tutkimuksissa oltiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muutamalta tosi hyvältä ystävältä (joiden kanssa muutenkin puhutaan kaikesta) oon kysynyt. Muilta en kyllä todellakaan kehtaisi udella. Jos joku jotenkin vihjailisi asiasta/vaikuttaisi siltä, että haluaa aiheesta puhua, sillon saattasin kysyä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En kysy toisilta lapsisuunnitelmista. Ystäväpiirissä on käyty paljon keskustelua aiheesta ja osa on kertonut suunnitelmistaan ja toiveistaan myös henkilökohtaisella tasolla. Itse olen kertonut toiveistani muutamalle läheisimmälle ystävällä ja tälle foorumille, mutta en esimerkiksi omille vanhemmille.

 

Toistaiseksi olen yhtä työhaastattelua lukuunottamatta välttynyt tuntemattomien tai etäisten kysymyksiltä lapsisuunnitelmista. Toivon, että tilanne myös pysyy samanlaisena, koska en halua puhua aiheesta puolituttujen kanssa. Tämä foorumi on eri asia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^No sen verran pyörrän puheitani että ihan läheisimmiltä ihmisiltä saatan jotain kysyä, mutta vain koska olen varma ettei aihe ole heille arka.:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amandine maininta tuosta työpaikkahaastatteluista oli hyvä - tuota olen pohtinut jonkin verran tässä muutamina päivinä, koska irtisanominen tuli kuuden työvuoden jälkeen ja näin ollen töiden hakeminen on tullut taas ajankohtaiseksi.

 

Ennen nykyistä työpaikkaa minulla ei ollut edes poikaystävää, niin asiasta ei pahemmin kysytty - kerran kysyttiin jatkokysmys, kun vastasin kysymykseen, että seurustelenko, että olenko koskaan seurustellut. Silloin menin aivan sanattomaksi. Äkistelin vain, että en... Paikan olisin saanut, mutta jostain syystä en sitten loppu peleissä ollut hirveän kiinnostunut...

 

Eli kun ikää on yli kolmekymmentä ja naimsiin menty hiljattain, niin asiasta "perheenperustaminen" tullaan melko varmasti kysymään... Mitä siihen vastata? Tiedän, ettei aiheesta kysyminen ole työantajan puolelta soveliasta , mutta kysyvät kuitenkin, joten miten siihen vastata kauniisti, ettei vaikuta tökeröltä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^mä vastasin kysyttäessä perheenperustamissuunnitelmista, että "ei ole ajankohtaista" (vaikka olikin). Onneksi en ko. työpaikkaa saanut ja aika urpon kuvan tuo firma antoi itsestään kyselemällä lastenteosta. Fiksuissa työpaikoissa tuota ei onneksi edes kysytä ja en mä haluaisikaan töihin sellaiseen paikkaan, jossa lastensaanti ois jotenkin ongelma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä vastasin myös, että ei ole ajankohtaista, tosin vielä silloin ei aivan ollutkaan. Muissa haastatteluissa asiaa ei tosiaan ole kysytty, vaikka kaikkea muuta, myös todella outoja asioita, on haluttu tietää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onneksi ei minulta ole vielä työhaastattelussa kysytty. Nyt kun yhden lapsen saaneena töitä haen niin toivottavasti ei tullakaan kysymään, en kyllä tiedä mitä vastaisin.

 

Mutta, minä olen kyllä kysellyt läheisiltä ihmisiltä, lähinnä sellaisilta joiden kanssa aiheesta on jotain puhetta aikaisemminkin ollut. Yritän olla hienotunteinen ja kysellä vauvasuunnitelmista/yrityksen edistymisestä oikeilla sanamuodoilla, mutta tiedän kyllä että vaikeassa tilanteessa joku silti voi pahoittaa mielensä. Omasta mielestäni kuitenkin ystävälle kuuluu kysellä kaikenlaisia kuulumisia, ja jos tiedän vauvan olevan toiveissa kyselen välillä siitäkin aihepiiristä. En tietenkään jatkuvasti enkä heti ensimmäisenä ja jos olen vastaukseksi saanut "kerron sitten jos on jotain kerrottavaa" tms. niin kunnioitan sitä. Ja tämä siis vain lähimpien ystävien ja perheen kesken, muilta ei ole tullut kyseltyä elleivät itse ole aihetta esiin ottaneen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En kysele, koska asia ei minulle kuulu. Ja koska mistään en voi tietää jos henkilöllä onkin lapsettomuutta niin kyselyt saattavat ahdistaa. Nimimerkillä kokemusta löytyy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joskus on joltain parin vuoden ikäisten vanhemmilta tullut kyseltyä, että ootteko aatelleet toista hommata. En näe siinä mitään pahaa, lapsista voi mielestäni keskustella ihan niin kuin muistakin asioista siitä huolimatta, ettei niitä kaikilla ole eikä tule. Mitään syitä tms. en oo udellut, tai keneltäkään lapsettomalta kysellyt, että ootteko aatelleet hankkia. Lähinnä kiinnostaa noi ihmisten sisarussuunnitelmat, kun asia on itsellekin ajankohtainen, ja siinä tulee samalla pohdittua niitä ikäero- ja muita plus- ja miinushommia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ole kysellyt lapsisuunnitelmista, paitsi niiltä lapsellisilta ystäviltäni, joiden kanssa tuntuu korrektilta puhua lapsimäärästä. Ennen olisin itse pahastunut hieman, jos joku olisi alkanut utelemaan, mutta nykyään asialla ei tunnu olevan niin suurta väliä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joskus on joltain parin vuoden ikäisten vanhemmilta tullut kyseltyä, että ootteko aatelleet toista hommata.

Mitään syitä tms. en oo udellut, tai keneltäkään lapsettomalta kysellyt, että ootteko aatelleet hankkia.

 

 

Eiks noi nyt ole vähän ristiriidassa? Ainakin itse mietin, että jos ensimmäisen lapsen saaminen on ollut vaikeaa, niin tuskin sen seuraavan hommaaminen on sen helpompaa. Musta toi kysymys on mauton. Ootko aatellu, että kaikki ei enempää lapsia halua hommata tai ei saa, vaikka haluaisi, kyllä toi kysymys musta pikkasen kirvelee.

 

Työhaastatteluista: Nykyistä työpaikkaa hakiessa en ollut laittanut hakemukseen perhesuhteista mitään ja multa kysyttiin näin "Et ole laittanut näihin perhesuhteisiin mitää...?" Vastasin: " Noistahan ei tarvitse mitään kertoa." Sain paikan. Että jos jotain kysytään, niin minusta voi vaan sanoa, että ei kuulu tähän hakemiseen tms.

Edited by meg_white

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ole udellut, vaikka utelias olenkin :) Toisaalta itse en ole pitänyt pahana ystävien kyselyitä, vaan aika luonnollisena asiana.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Musta toi kysymys on mauton. Ootko aatellu, että kaikki ei enempää lapsia halua hommata tai ei saa, vaikka haluaisi, kyllä toi kysymys musta pikkasen kirvelee.

No en oo aatellu! Ihanko tosi, olipa hyvä että tuli puheeks! Oh noes! :girl_impossible:

 

Joidenkin mielestä lapsista ei saa puhua tai kysyä ollenkaan, kun kaikki ei niitä saa. Noi sisarussuunnitelmat on kuitenkin ihan yleinen puheenaihe pienten lasten vanhempien keskuudessa, ja ehkä kärsin sitten tunneälyn puutteesta, mutta en oo kokenut mitään ongelmaa siinä, että kysyn joltain tutulta, että ootteko aatelleet vielä hankkia yhden, vai oliko teidän lapset tässä. Tai, että haluatteko lisää skidejä, vai meinaatteko jättää tähän yhteen. Ja tiedätkö mitä, ihmiset usein avautuu näistä asioista ihan kysymättäkin! Ja multakin on kyselty, vaikka mitään takuita ei oo siitä, että lapsia on enempää tulossa!

 

Kaikki ei halua enempää lapsia hommata, en tiedä haluanko itsekään, ja jos haluankin, niin en tiedä onnistunko. Siksi kai sitä kyselläänkin, ja asiasta keskustellaan, että kuulee muiden ajatuksia samasta aiheesta, ja saa näkökulmaa omiinkin pohdintoihin.

 

Mua suoraan sanottuna riepoo se, miten suurin piirtein mistään lapsiasioista ei sais puhua, kun joku on aina huomauttamassa, että lapsettomiin voi sattua, tai että esim. työpaikalla ei saa käydä lasten kans näytillä, kun jollain työkaverilla voi olla just lapsettomuuskriisi jne. Lapset kuuluu elämään, siitäkin huolimatta, että kaikilla ei niitä ole. Saahan isästä, äidistä, isovanhemmista ja sisaruksistakin puhua, vaikka jollain ei ole niitäkään, ja asia voi olla todella kipeä. Kriisejä on monenlaisia, lapsettomuus on yksi niistä. Elämä ympärillä kuitenkin jatkuu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multa kysyttiin työhaastattelussa perheen perustamisesta. Vastasin silloin täysin totuudenmukaisesti (sellaisella hienoisen tympääntyneellä äänellä), että "Tämä asiahan ei teille kuulu, mutta ei ole vielä ajankohtaista." Meni kysyjä vaikeeksi. Niin, ja sain paikan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now