meg_white

Kuinka paljon kyselet toisten lapsisuunnitelmista?

478 posts in this topic

Varovasti ja mielellään niin että liittyy keskusteluun. Eli kesken säästä kysymisen en ala vauvoista utelemaan mutta jos esimerkiksi kaveri kertoo kummilapsistaan niin siinä kohtaa saatan kysäistä että onko itse miettinyt asiaa yhtään. Hyvänä esimerkkinä myös pari päivää sitten kun käly toi pieneksi jääneitä vaatteita meidän vauvalle niin kysyin että annako sitten myöhemmin eteenpäin vai onko mahdollista että tulee vielä heille itselleen tarvetta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ole kysellyt, ellei toinen osa puoli ole itse tuonut asiaa esille.

Ja ei onneksi minultakaan ole mitenkään utelevaan sävyyn kyselty.

Hah. Eikös tämän tekstin jälkeen ole sitten niitä utelijoita alkanut ilmestyä. :D Kyseessä puolitutut tai vanhemmat ihmiset. Onneksi niihin voi hyväntahtoisesti jotain hymähtää. :D Mutta on se erikoista miten lapsisuunnitelmat tuntuvat joistakin olevan hyväkin smalltalkin aihe.

Edit. Tarkoitan siis, että jos keskustelu ei joten luontevasti sivua lapsia, kuten tuo yllämainittu lastenvaatteista puhumisen kautta.

Edited by Lady Geranium

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihan lähimpien ystävien kanssa ollaan asiasta keskusteltu, mutta suoraan en kysele keneltäkään. Varsinkin lapsettomuuden myötä tuntuu, että kun ei halua muiden ihmisten kyselevän itseltä, niin ei sitten ole asiaa kysellä muiltakaan. Eikä se tosiaan minulle kuulukaan. Vaikka välillä saattaisi kiinnostaakin..:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

En oikeastaan kysele tai en ainakaan esitä mitään "Oletteko lapsia harkinneet"-kysymyksiä. Sellainen tuntuisi tökeröltä. Lastenhankinta ei ole mikään kielletty puheenaihe, tietenkään. Kyselyn sijaan annan toisten kertoa itse, mitä he ajattelevat.

 

Uskon, että ystävät ja tutut kertovat minulle ajatuksistaan, jos haluavat. Jos eivät halua, eivät ne asiat sitten minulle kuulukaan. Perheenlisäykseen liittyy niin vahvoja tunteita, toiveita ja pelkoja, että siitä pitäisi mielestäni puhua erittäin varovasti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En kysele keneltäkään, koska aihe voi olla arka. Juuri sain kuulla yhdeltä ystävältä, jolta en ollut viitsinyt kysyä, että he kärsivät pitkään lapsettomuudesta ja ovat nyt sopeutuneet asiaan. Hyvä että itse kertoi, koska olin miettinyt itsekseni milloin heille perheenlisäystä mutta onneksi en kysynyt. Olen myös salaa toivonut ettei minulta kysyttäisi, koska voihan olla ettei lapsia tule. Nyt näyttäisi olevan tulossa, mutta voi tulla vielä monta mutkaa matkaan, ja siksi en kovin aikaisin halua kertoa ja toivon edelleen ettei kysyttäisi, kerron vasta kun on kerrottavaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ole koskaan kysellyt keneltäkään. Ne ei ole oikeastaan mua ihan kauheasti kiinnostanut ja ystävät ovat sitten itse asian ottaneet esiin. Ennen omaa lapsettomuutta koin kyselyt aika ikävinä ja erityisesti nyt lapsettomuutta kokeneena ne satuttavat tahattomasti. Lisäksi mennään sellaiselle alueelle, mistä kovin moni ihminen ei välttämättä halua kaikkien kanssa keskustella. Alapään toimintojen jakaminen ei ainakaan itsellä kuulu top3 aiheisiin.

 

Erottaisin myös utelut ja keskustelun toisistaan. Utelut ovat juuri niitä, kun yhtäkkiä vaihdetaan aihe siihen, että koskas te ajattelitte lisääntyä. Jos asia tulee luontevasti keskustelussa esiin, niin suhtaudun siihen suopeammin. Kaikista ikävin tilanne sattui itselleni noin vuosi sitten, kun olimme juuri suunnittelemassa lapsettomuushoitoihin lähtemistä. Olin ystäväni lapsen syntymäpäivillä ja siellä oli myös ystäväni vanhemmat sekä omat vanhempani. Ystäväni äiti sanoi täysin yhtäkkiä (vieressä oli ystäväni, mieheni, oma äitini ja muutama ystäväni sukulainen), että "koska te Pihlis ja hra X meinaatte hankkia lapsia? Sitä ei kohta enää jaksa kaikkea synnytystä ja pikkulapsiaikaa, kun teilläkin alkaa ikää jo tulemaan" Musta toi oli äärimmäisen paskamaisesti tehty. Jos oma äitini olisi silloin jo tiennyt meidän lapsettomuudesta, olisin varmasti sanonut suoraan, että olemme yrittäneet lasta jo pidempään, mutta mun sairauden takia olemme lapsettomia ja joudumme rankkoihin hoitoihin. En kuitenkaan halunnut asiaa tuoda esiin, kun äitinikään ei siitä silloin tiennyt. Vitutti ihan sairaasti jälkeenpäin ja en ole pystynyt enää ystäväni äitiä tuon jälkeen näkemään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En kysele ikinä, ensinnäkään asia ei niin hirveästi kiinnosta ja toisekseen lapsen hankkimiseen liittyvät asiat ovat jokaisen henk. koht. asioita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En suoranaisesti kysele, ellei toinen ole aloittanut keskustelua jotenkin todella huomiota herättävästi - viimeksi siis eilen tuli mieheltä udeltua yhden tutun tilannetta, kun mies kertoi tämän tutun aloittaneen itse keskustelun siitä, kuinka heillä on jätetty e-pillerit pois (oli siis ollut kyse ehkäisyn vaihtamisesta sit lopulta). Muuten olen enemmän sellainen heittelijä "Ai aiottekos nyt hankkia lapsia, kun farmarin hommasitte?" yms. Mielestäni asia on jokaisen oma ja ei siitä aleta juttelemaan tai tivaamaan, ellei toinen aloita keskustelua ja osoita haluavansa asiasta kertoa. En minä itsekään kerro muille meidän haaveista.

 

Se on sitten asia erikseen, jos keskustellaan hyvin yleisellä tasolla, esim. "Kyllä me toivottaisiin, että meillä joskus olisi kaksi lasta" tai vaikka siitä, mikä omasta mielestä olisi paras ikäero lapsille. Mutta tämä menee mielestäni samaan kategoriaan kuin vaikka tulevaisuuden työ- tai asumissuunnitelmat, eli puhutaan haaveista ja toiveista, ei suoranaisesta toiminnasta. :)

 

(Sen verran pitää puolustella, että esim. tuossa farmaritapauksessa kaveri itse oli myös kysynyt mieheltään, että oliko tässä nyt vihje, että voitais hankkia lapsia. Kyllä mä muuten yritän olla tuputtamatta. :D )

Share this post


Link to post
Share on other sites

En kysele.

 

Lasten yrittäminen on jokaisen henkilökohtainen asia eikä se kuulu muille.

Ja musta se oli aikoinaan erittäin ärsyttävää kun muutamat sukulaiset kyseli asiasta ja " kun ne lapset kannattaa hankkia nuorena niin jaksaa.."

Voi luoja.

:dash2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aika varovainen olen kyselyide suhteen, kun koskaan ei tiedä onko taustalla lapsettomuutta tai vastaavaa. En haluaisi pahoittaa kenenkään mieltä kyselyilläni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen kysynyt ainoastaan parhaalta ystävältäni, ja hänen kanssaan olemmekin sitten pohtineet syntyjä syviä asiaan liittyen; äitiyden, uran ja iän problematiikkaa yms. On kyllä mukavaa, kun voi avoimesti puhua tämmöisistä asioista jonkun kanssa  :) Luulen, että tulemme hankkimaan lapsia ennen ystävääni, mikä on vähän haikeaa, koska olemme olleet aina samassa elämäntilanteessa ja kasvaneetkin ihan lähekkäin samalla paikkakunnalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm. Ihan suoraan en varmaan kehtaisi kysyä keneltäkään, vaikka uskoisinkin tietäväni taustat. Jos osuu sopiva tilanne ja aiheen vierestä mennään, voin muutaman parhaimman kaverin kanssa jutella aika avoimesti perheenperustamissuunnitelmista. Tällä hetkellä kuumeillaan yhdessä kaverin kanssa, ja todella paljon höpötellään asiasta :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en kysy koskaan suoraan keneltäkään. En halua udella, koska en voi tietää, että kuinka kipeä aihe se on keskustelutoverille. En myöskään itse halua vastata ko. kysymykseen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en kysele. Oman raskauden myötä jotkut ovat udelleet kaikesta maan ja taivaan välillä jo olen saattanut heittää kysymyksen takaisin esim toisen tekemisestä tai toiveista raskautua, jos lasta ei ole. Minä en kuitenkaan koskaan ole se, joka avaa keskustelun lapsista tai raskautumisesta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pitää olla melko läheinen ystävä että alan kyselemään. Jokaisen oma asia ja kyllä odottavat kertovat jos haluavat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juu, vain siinä tapauksessa, että on läheinen ystävä tai asia tulee muuten luontevasti esille. Enpä ole kyllä tullut keneltäkään toistaiseksi kyselleeksikään. Vain läheisen ystävän kanssa ollaan aiheesta puhuttu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En kysele toisten lapsisuunnitelmista, koska tiedän sen olevan joillekin vaikea asia. Itseltäni on asiaa udeltu ja en halua aiheuttaa samaa ahdistusta kenellekään. Itselläni on takana kolme keskenmenoa. Kukaan kyselijä ei ole niistä tiennyt, mutta mietin välillä miksi pitää udella? Minun mielestäni on jokaisen oma asia haluaako lapsia, montako haluaa ja milloin haluaa. Kaikki eivät vain tunnu ymmärtävän, että aihe voi olla arka. Kaikki eivät kerro julkisesti lapsettomuudestaan tai muista lapsen saantiin vaikuttavista tekijöistä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se riippuu niin tilanteesta ja henkilöstä. Lähimmiltä ystäviltä voin kysyä, mutta esimerkiksi en tutuilta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En kysele kuin korkeintaan ihan lähimmiltä. Meillä oli melko pitkä tie raskautumiseen ja puolituttujen utelut tuntuivat useasti pahalta. Vastauksen keksiminen tuotti myös päänvaivaa..

Share this post


Link to post
Share on other sites

En kysele lainkaan. Meillä jo pitkä yritystaival takana ja itseäni ärsyttää suunnattomasti kun tutut/puolitutut kyselee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En kysele. En halua kertoa kaikille kyselijöille meidän pitkästä yrityksestä ja edessä olevista lapsettomuushoidoista, joten kysymykseen vastaaminen on toisinaan vähän kiertelemistä. Ja samasta syystä en myöskään aloita keskustelua lapsisuunnitelmista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en kysele, mutta olen kyllä asiasta keskustellut useamman vähemmänkin tutun kanssa kun se on tullut jotain muuta kautta esille ja selkeästi ollut kaikkien mielestä ok puheenaihe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now