ONNEkas

Ryhmäperhepäivähoito

7 posts in this topic

Näyttäisi siltä että meidän vajaa 1,5 vuotias suuntaa ryhmikseen kun äippä karkaa työmaalle. Ko ryhmis on (n. 60 lapsen) päiväkodin yhteydessä (mm. ruoka tulee samalta keittiöltä, yhteinen sali ym yhteistilat ja piha).

 

Kaikki kokemukset (hyvät ja huonot) ryhmiksestä ovat tervetulleita. Myös alalla työskentelevien näkökulmia olisi kiva kuulla. Itselle ryhmis on vieraampi juttu...

 

Mm. nämä muutama asia mietityttää kun en tätä hoitomuotoa oikein tunne:

- mitenkä käytännössä käy näille kaikkein pienimmille? ovatko isojen "tiellä" vai järjestetäänkö heille omia ikään sopivia puuhia pitkin päivää?

- ilmeisesti ryhmässä ei ole kuin yksi toinen taapero, muut vähän isompia (en tiedä tarkalleen) - mitäköhän mieltä tästä kannattaisi olla?

- ko. paikassa 3 hoitajaa, joista 1 lastenhoitaja ja 2 ryhmishoitajaa - eli verrattuna päiväkotiin "alempi" koulutus -> mihinköhän kaikkeen tämä vaikuttaa tai miten näkyy? Voihan ajatella että kokemus ajaa koulutuksen yli mutta äkkiseltään vaikutti kovin nuorilta nuo kaikki kolme hoitajaa...

- ryhmiksen porukka ulkoilee päiväkodin ns. isojen puolella - eli meidän taapero on sitten siellä isompien jaloissa ja jäänee ilman vauvakeinumisia ja taaperoiden hiekkakakkuleikkejä?

- kun on päiväkodin yhteydessä, taudit yms tarttuvat samaan tapaan eli siinä mielessä pienemmän yksikön etuja ei ole...

 

Eli te, joiden lapset ovat ryhmistä käyneet, mitkä ovat olleet isoimmat plussat ja miinukset? Ja itse lapsia hoitaneet, millaisena ja minkälaiselle lapselle sopivana näette ryhmäperhepäivähoidon? Ja mitä eroja päiväkodin ja ryhmiksen välillä on?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoitajan näkökulmasta vastailen, olen ollut työssä ryhmiksessä sekä päiväkodissa (nykyään kolmiperhehoitajana, ryhmässä 3v, 2.5v ja 2x 1.5v)

 

Oma kokemukseni on se, että ryhmiksessä saa yksilöllisempää hoitoa juuri tuosta pienemmästä ryhmäkoosta johtuen. Toki toimipistekohtaisia erojakin on, riippuu työntekijöistä. Sillä ei ole merkitystä, mistä ruoka tulee tai missä rakennuksessa lapset ovat, he ovat omana porukkanaan ison osan päivää. Ryhmiksissä toiminnat suunnitellaan usein niin, että kaiken ikäisille ja tasoisille lapsille on tekemistä ja pienempiä autetaan. Teille näkisin eduksi, että ryhmiksessä on vain yksi taapero teidän lapsen lisäksi. Usein pienet ovat ryhmisten "maskotteja" joita kaikki mielellään auttavat ja hoitavat, myös lapset. Ulkoilujen onnistuminen riippuu ihan rymiksen henkilökunnasta. Lapsesi on jo sen verran iso kuitenkin, että osaa jo selkeästi pyytää keinuun pääsyä ja hiekkakakkuleikit sujuvat vallan mainiosti lastenkin kesken, joskus jopa paremmin silloin kun aikuinen seuraa vierestä, ettei laatikolla käyttäydytä huonosti.

 

 

Mitä tauteihin tulee, niin niitä liikkuu aina, kun on vähänkään useampi lapsi samassa paikassa hoidossa. Ryhmiksen pieni koko ei ole mikään tae taudittomuudelle, onhan hoitokavereilla varmaan kouluikäisiä sisaruksia jotka lisäävät omat pöpönsä soppaan. Ja vaikka ryhmis on samassa rakennuksessa/pihapiirissä, ei se merkittävästi lisää infektioriskiä (verrattuna erillään olevaan ryhmikseen) koska ryhmisläiset ovat pääasiallisesti tekemisissä muiden kanssa vain ulkona ja satunnaisesti sisätiloissa (esim. juhlat)

 

 

Koulutustaso ei takaa hyvää hoitoa. Kaikki hoitajat ovat kuitenkin ammatillisesti koulutettuja ja toimivat samojen säädösten ja toimintamallien mukaan ja ovat osa varhaiskasvatuksen moniammatillista verkostoa riippumatta siitä ovatko töissä päiväkodissa vai ryhmiksessä. Ikä tuo toki kokemusta, mutta sekään ei ole tae hyvästä hoidosta, minkä kuitenkin katsoisin olevan pääasia päivähoidon toteutuksessa.

 

Jos itse joutuisin laittamaan lapseni joskus hoitoon, harkitsisin ensisijaisesti ryhmistä, koska koen sen vähemmän laitosmaisena kuin päiväkodin. Toki ryhmiksissäkin on suuria eroja, jokaisen toimipisteen viihtyvyyteen ja toimivuuteen vaikuttaa suuresti se, millainen henkilökunta siellä on ja millaisen suhteen he saavat luotua hoitolasten vanhempiin. Mieltä painavista asioista kannattaa ja pitääkin puhua hoitajille, vaikka tuntisit asian kuinka vähäpätöiseksi tahansa; sinun lapsesi parasta ajattelet. Itse en hoitajana loukkaannu, mikäli vanhemmat kysyvät, miksi toimin tietyllä tavalla tai jos he ehdottavat muutosta tai ihan mitä tahansa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin lapsi lähti 1,5-vuotiaana päivähoitoon ryhmikseen enkä voi kuin suositella ko. hoitomuotoa pienimmille lapsille. Tuollaisesta päiväkodin yhteydessä toimivasta ryhmiksestä meillä ei kokemusta ole, sillä kyseessä on yksityinen kahdeksan hoitolapsen ryhmis, jonka tilat ovat yrittäjän kotona/pihapiirissä. Paikka on siis kodinomainen, lasten kanssa ulkoillaan pihalla/puutarhassa sekä tehdään pieniä retkiä läheisiin leikkipuistoihin, sisällä askarrellaan, lauletaan, leikitään ja ihan vain oleillaan. Hoito muistuttaa siis hyvin paljon ihan perhepäivähoitoa, tosin sillä erotuksella, että mikäli toinen tai molemmat vakituisista hoitajista on poissa, sijainen tulee lapsille tuttuun ympäristöön eikä heidän tarvitse lähteä muualle varahoitoon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tyttö aloitti ryhmäperhepäivähoidon ollessaan 1,4-vuotias, on samassa ryhmässä edelleen. Poika aloittaa samassa ryhmässä ensi viikolla. Paikka on meille ihan loistava jo senkin takia, että sisarukset pääsevät samaan ryhmään. Päiväkodissahan tyttö olisi 3-vuotiaana siirtynyt isojen ryhmään (jossa ilmeisesti ryhmäkoot voivat olla tosi suuriakin, joten siitäkin plussaa ryhmikselle että saa jatkaa samassa, pienessä rymässä eskariin saakka).

 

Tää meidän ryhmis on tosi kodinomainen rivitaloasunto, jossa on 4 huonetta ja keittiö. Leikit on jaettu mukavasti eri huoneisiin; yhdessä on kotileikkejä (hella, nukenvaunut, silitysrauta, pyykkinaru, leikkiruokaa ym.), toisessa autoeikki parkkihalleineen ja kolmannessa iso nukkekoti. Ryhmässä on 12 lasta (ja 3 hoitajaa), joten hyvin mahtuu leikkimään eikä kaikkien tarvitse kykkiä samaan aikaan olohuoneessa. Ulkoilu tapahtuu pääasiassa taloyhtiön pihalla, mutta tekevät paljon retkiä lähipuistoon ja metsään.

 

Plussaa tosiaan myös siitä, että hoitajan sairastettua tulee sijainen tilalle eikä lapsia tarvitse viedä varahoitopaikkaan.

 

Pienimmän kanssa ollaan käyty pari viikkoa harjoittelemassa hoidossa enkä voi sanoa, että jalkoihin jäisi. Isommat on kovasti innoissaan pienestä ja poika tykkää kun saa seurailla muiden touhuja ja leikkiä mukana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Allekirjoitan kaiken mitä rouva Tossavainen sanoi, paitsi että meidän 12 lapsen ryhmis on kunnallinen. Meidän 1,5v on myös ryhmän maskotti kun on vuoden nuorempi kuin kukaan muu, joten kaikki hoivaa häntä! :lipsrsealed:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos hienoista vastauksista. Sain paljon ajattelun aihetta.

 

Mutta vielä kaverinäkökulma: Ryhmiksessähän omanikäisiä on vähän jos ollenkaan, kun taas normaalipäivähoitoryhmän yksi etu lienee että koska isompi porukka samanikäisiä, aina joku kaveri(piiri) jatkaa seuraavalle vuodelle, mahdollisesti eskariin ja kouluun asti tuttuina. Nyt ryhmiksessä samanikäiset kaverit eivät luo tuollaista turvaverkkoa, vaan aikanaan menee ikäänkuin "ulkopuolisena" eskariin tai kouluun.

 

Tiedän että huolehdin varmasti liikaa ja liian aikaisin, mutta itselle ainakin sosiaaliset suhteet ovat aivan pienestä asti olleet tärkeitä, voi olla että tämä menee geeneissä lapsellekin :girl_wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now