unu

Yksivaltimoinen napanuora

14 posts in this topic

Kävimme raskausviikolla 21+2 rakenneultrassa, missä löytyi pieneltä yksivaltimoinen napanuora. Ultraaja sanoi että näitä löytöjä tulee noin kerran viikossa, eikä aiheuta muita toimenpiteitä kuin uusintaultran rv 30 tienoilla, jossa seurataan vaavin painoa ja kasvua.

Rakenneultrassa ei löytynyt mitään poikkeuksia, terveeltä tytöltä näytti joka painoi 366g, vastasi viikkoja 20+6. Kuukautiskiertoni oli hyvin epäsäännöllinen ennnen raskautumista, joten la on vähän häälyvä. Esikoinen tulossa, liikkeet tuntunut viikon verran.

 

Onko muilla kokemuksia vastaavasta? Netistä yritin hakea tietoa, löysin vain ikivähan kauhistusta herättävän artikkelin Uudempaa tietoa ei oikein saa ja neuvolaan pääsee soittamaan vasta huomenna. Ultran jälkeen olo oli jokseenkin normaali ja huoleton, vaan tuon artikkelin luvun jälkeen en tiedä miten asiaan suhtautua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän Juuso syntyi 6/2011 (rv 41+1). Hänellä oli yksivaltimoinen napanuora ja tämä todettiin synnytyksen jälkeen samoin kuin kaikki muut poikkeavuudet. Juusolla oli Cri du chat oireyhtymä (tämä selvisi 1,5 viikkoa synnytyksen jälkeen kun kromosomipoikkeavuus vastaukset tulivat). Juusolla oli myös täydellinen (ja laaja) vasemmanpuoleinen huuli-suulakihalkio, joka sekin vasta selvisi synnytyksen yhteydessä. Juuso kuoli kahden viikon ikäisenä vietettyään koko pienen ja arvokkaan elämänsä lasten teho-osastolla. :lipsrsealed:

 

Eli meidän tapauksessa ei rakennepoikkeavuuksia ja yksivaltimoista napanuoraa huomattu ultrissa.

 

Muoks.

Juuso oli hyvän kokoinen yksivaltimoisesta napanuorasta huolimatta: 4150g ja 53cm.

Edited by Sisu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla ei suoraan itselläni ole asiasta kokemusta, mutta siskoni lapsella oli yksivaltimoinen napanuora. Lapsi on nyt täysin terve kolmevuotias, ainoastaan pienikokoinen, tosin vanhempansakin ovat molemmat melko lyhyitä.

 

Eli asiat voivat mennä myös ihan hyvin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yleensä tämä ei tosiaan aiheuta mitään ylimääräistä, ainoastaan kontrolliultrausta vaatii, seurataan mm. vauvan kasvua hieman tarkemmin juurikin 30 vkon tienoilta eteenpäin kuten sinulla Unu :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän tytöllä huomattiin myös rakenneultrassa yksivaltimoinen napanuora. Sikiön koko vastasi n. 2 viikkoa pienempää, eli meillä kasvu oli hidastunut jo tässä vaiheessa. Minut laitettiin kontrolliin äitiyspoliknikalle ja sikiötutkimusyksikköön, jossa minut määrättiin sairaslomalle loppuraskauden ajaksi. Ultrissa kävin siellä jatkossa 2-3 viikon välein. Tyttö syntyi rv 38+4 ja painoa oli 2,3 kg. Istukka tutkittiin ja siinä oli huonosti rakentuneet aineenvaihduntakalvot ja kalvokiinnitteinen napanuora. Nämä kaikki yhdessä olivat siis hidastaneet vauvan kasvua.

 

Kaikesta huolimatta tyttömme oli alusta asti aivan virkeä ja terve, eikä hänellä todettu muitakaan poikkeavuuksia. Hän pääsi heti vierihoitoon ja osastolle kanssani, mutta 2vrk iässä joutui olemaan yhden vrk sinivalossa bilirubiiniarvojen noustua liian ylös. Kotiin 4 vrk iässä, ja neuvolassa käytiin aluksi viikon välein painokontrolleissa. Nyt tyttö on 5 kk ikäinen, ja kasvaa tasaisesti omalla käyrällään, mutta on edelleen muita ikäisiään pienempi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

me käytiin uudelleen rakenneultrassa yksityisellä asiaan erikoistuneella lääkärillä, kaikki rakenteet näytti olevan kunnossa. nyt odotellaan kasvukontrollia, toivotaan että kaikki kunnossa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä odotetaan 3. lasta ja huhtikuun rakenneultrassa(20+5) löytyi vauvalta 3 soft markkeria: pieni kystä aivoista,sydämestä pieni kalkkihippunen ja toinen napavaltimo uupui. Saatiin kontrolliaika ja mahd.punktiokin viikon päähän. Tuolla kontrollikerralla vauvan ultrasi 2 henkilöä ja kumpikin oli sitä mieltä, että enää vain napavaltimon puutos on todettavissa. Muita löydöksiä ei enää havaittu. Emme tahtoneet siten punktiotakaan.

Tämä napavaltimon puuttuminen on ihan outo juttu, en ole kuullut aiemmin. En jotenkin osaa pelätä niitä kromosomipoikkeamia tai rakennevikoja, kun on "vain" yksi markkeri ja kuulemma suht normilöydös ja pieni(?). Mut sitäkin enempi pelkään mahdollisia komplikaatioita loppuraskaudessa ja synnytyksessä. Sain vauvan kasvukontrolliajan rv 30 ja pelkään jo etukäteen, et mitä jos vauva ei ole kasvanutkaan enää normaalisti. Jotenkin on tosi avuton olo, kun tahtois varmistaa et pienellä on kaikki hyvin ja et hän saisi tarpeeksi ravintoa masussa.

Onko kokemuksia 1 napavaltimosynnytyksistä jakoon? Menikö hyvin ja aiheuttiko tämä valtimoseikka joitain erityisjärjestelyjä synnärillä? Tai raskauden lopulla? Luin jostain, että kohtukuoleman riski olisi huomattavasti isompi tällaisessa raskaudessa ja istukan repeytyminenkin kai... Tarviisko vauvan liikehdintää nyt seurata "normaali"raskautta tarkemmin tai ottaa rauhallisempaa touhuissaan(sehän kahden pienen pojan viikarin kanssa kotona ollessa onnistuukin hyvin ;) ) Kaikenlaista sitä joutuukin pelkäämään :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mulla todettiin sama napavaltimon puutos eilen rakenneultrassa. Ens viikolla vielä kontrollia, asian 100% varmistamiseksi. Kokemuksia olis mukava kuulla, jos niitä vielä sattuu joltain löytymään!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samanmoinen napavaltimopuutos täällä meilläkin, todettiin jo 17+2 ultrassa. Tämä aiheutti sitten tietenkin suurta huolestumista ja myös tyrmistymistä siitä, kuinka asiaa ei pidetä muuta kuin yhtenä soft markkerina. Kuitenkin suolistosta välillä löytyi kaikuisuutta sekä aivoista kystaisuutta ultraajasta riippuen, eli markkerien määräkin oli suhteellinen tilanteesta riippuen. Kuitenkaan sairaalan mielestä lisätutkimuksia ei tarvittu. Seikkailu PubMedin artikkelien ja keskustelupalstojen parissa ei hälventänyt huoltamme, päinvastoin.

 

Onneksi lopulta löysin lääkärin, joka oli sitä mieltä, että perinpohjainen tutkiminen on aiheellista, mikäli niin toivomme. Menimme sitten yksityisesti lapsivesipunktioon, ja tulokset olivat normaalit. Tietysti tämä vaati rahallisesti jokseenkin paljon, mikä ei varmasti ole itsestäänselvää monelle. Mietimme kuitenkin, että tutkimusrahojen lainaaminen ei ole edes samalla skaalalla sen rauhattomuuden kanssa joka tulee vastaan, jos menemme julkisen puolen ehdoilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt meillä käynnistyy rv 36 ja kaikki ok. Kasvussa laahataan vähän jäljessä, mutta ei merkittävästi. Mun käsittääkseni julkisella puolella valtimolöydös ei aiheuta kuin erikoislääkärin tekemän ultran ja juuri nuo kasvukontrollit loppuvaiheessa. Synnytystapaan se ei kuulemma vaikuta mitenkään, vaikka Suomen ulkopuolella tästä tuntuu olevan vaihtelevia käsityksiä ja käytäntöjä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Mun huolenaiheena on myös olleet komplikaatiot tässä loppuraskaudessa ja synnytyksessä, mutta aika yksin olen jäänyt huolieni kanssa sairaalan osalta. Uskon kyllä, että kaikki varmasti yleensä menee ok, mutta lähinnä olisin kaivannut selvitystä tilanteisiin, joissa näin ei jostain syystä käykään. Onko muiden kysymyksiä raskauden loppumetreistä tai synnytyksestä huomioitu vai pidetty turhanpäiväisyyksinä?

 

Kannustan siis kaikkia ottamaan itse asioista selvää mahdollisimman paljon mahdollisimman monesta lähteestä (tietysti kriittisesti), meillä se on toiminut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kun lähtee googlailemaan kyseisestä asiasta saa silmilleen melkosia kauhuskenaarioita, joten omalla kohdalla jäi lyhyeen niiden artikkeleiden tutkailu. Päätin uskoa ja luottaa lääkärin sanaan siitä, että isoa huolta asiasta ei tarvi kantaa. Todettiin, että meidän tapauksessa yksivaltimoinen napanuora saattaa vaikuttaa hidastavasti vauvan kasvuun tai mahdollisesti jollain lailla virtsateiden kehitykseen. Muistaakseni "ylimääräisiä" ultria rakenneultran jälkeen tehtiin kolme, joissa kasvua seurattiin. Vauva kasvoi täysin normaalisti ja syntyi melkein kaksi viikkoa yliaikaisena 3,5kg:n painoisena. Missään vaiheessa ei mainittu, että tämä valtimoasia vaikuttaisi synnytykseen millään tavalla, eikä synnytyksessä ollut mitään erivalmiuksia tuon takia. Vauvan ollessa parin päivän ikäinen ultrattiin virtsatiet varmuudeksi, käsitin että näissä tapauksissa se olisi käytäntö? Kaikki oli kunnossa eikä näin ollen siis minkäänlaista haittaa tai seurausta yksivaltimoisesta napanuorasta meidän kohdalla. Useimmiten nämä valtimopuutokset eivät aiheuta mitään normaalista poikkeavaa, sanottiin lääkärien toimesta useampaankin kertaan. Tällänen kokemus meillä.

Mua on ainoastaan jäänyt mietityttämään, että onko tämä sellanen juttu, että siihen olis jotenkin suurempi riski seuraavassa raskaudessa kun kertaalleen tuo puutos on ollut. Vai liekö ihan sattuman kauppaa..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minäpä tuon kans lusikkani tänne soppaan. Meillä siis esikoisella ( 09/12) löydettiin syntymän yhteydessä yksivaltimoinen napanuora, ihan normaalisti oli kasvanut ja jopa hyvänkokoinen 3,7kg viikkoa ennen laskettua aikaa. Virtsatiet ja munuaiset ultrattiin ennen kotiinlähtöä ja niissä ei poikkeavaa näkynyt.

Nyt odotan toista rv 34 ja tälläpäs olikin samainen löydös rakenneultrassa. Lisäksi suolistossa näkyi kaikutiiviyttä pienellä matkalla. Ja joo, googlaamaan ei todella kannata mennä:(! Päästiin heti seuraavalle viikolle kontrolliin ja meille tarjottiin myös lapsivesipunktiota ( kuuluu tarjota jos kaksi tai enemmän soft markkeria löytynyt. Kuulema joissain päin Suomea näillä perusteilla ei edes kromosomitesteja tarjota enää koska niin harvoin mitään löytyy) mutta koska lääkäri totesi että näillä löydöksillä vakavan kehityshäiriön riski on alle 1% niin päätimme olla tekemättä punktiota) kontrollissa rv 28 suolen kaikutiiveys oli korjaantunut mutta napanuoralöydös tietty edelleen siellä. Huomenna on uusi kontrolli ja jos ei poikkeavaa löydy,virtaukset ok ja kasvu ok niin synnytystä saa alkaa rauhallisin mielin odottelemaan. Vauva on ollut kokoajan aktiivinen liikkumaan, niin itse en ole kauhean huolissani voinnista.

 

Mielenkiintoista olisi tosiaan tietää et onko tämä jotenkin geneettistä että samalle äidille sattui kaksi kertaa peräkkäin tällainen, lääkäri vain totesi että on harvinaista. Jostain luin että 75% näistä lapsista syntyy täysin terveinä niin jos itsellä nyt toinen terve lapsi on tulossa niin uskaltaako sitä luottaa että mahdollisesti kolmaskin olisi terve...? Pohdintaa,pohdintaa..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostelen tätä aihetta. 

Myös meiltä löytyi rakenneultrassa napanuorasta vain yksi valtimo (eli kaksi suonta yhteensä, kun pitäisi olla kolme). Rakenneultrassa sikiö oli muutaman päivän pienempi kuin viikkojen mukaan olisi. Kaikki rakenteet oli kunnossa, ja ultraaja silloin sanoi että joissain tapauksissa yksivaltimoinen napanuora voi aiheuttaa kasvun hidastumista kohdussa, mutta ei muita toimenpiteitä. Ja eihän sille mitään voikaan tehdä. 

Nyt kävin kasvukontrollissa, viikkoja on 28 täynnä. Tämäkään ei olisi välttämätön, mutta meillä erikoislääkäri haluaa katsoa kaikki tällaiset tapaukset. Kaikki rakenteet oli edelleen kunnossa, ja napanuorassa oli edelleen 1 valtimo. Sikiö on kasvanut hyvin, ja laskelmien mukaan jopa pari päivää edellä laskettua aikaa. Ja mukava käynti oli jo siinäkin mielessä, että sain kyseltyä mieltä painaneet asiat. Kun silloin rakenneultrassa ei tajunnut edes kysyä mitään. Kysyin myös että miten syntymän jälkeen, mutta ei aiheuta mitään toimenpiteitä, kun eihän sitä napanuoraa sitten enää tarvita.

 

Mulle tuli vielä yksi ultra lisää, mutta se ei liity tähän napanuora-asiaan, vaan siihen että lapsivettä on runsaanpuoleisesti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now