Guest dfs

perätilassa synnyttäminen

248 posts in this topic

^ Ne ei varmaan kovinkaan paljoa yliajalle sua päästä, jos vauva ei sitä ennen synny. Tai ainakin mulle ennen ensimmästä näin sanottiin.

Toisen kohdalla olisi kuulema voitu vauvan koosta riippuen seurata noin rv 41+0 saakka.

 

Toivottavasti vauva ymmärtää syntyä ennemmin kuin myöhemmin, jos kerran alatiesynnytystä toivot. Tsemppiä siihen! :lipsrsealed:

Share this post


Link to post
Share on other sites

No eipä tätä tarvitse enää miettiä kun eilen rv 37+4 menikin sitten vedet ja sairaalassa oon nyt. Nyt on mennyt vuorokausi ja antibiootti aloitettu, vielä ei kuitenkaan supistele ja huomiseen asti katotaan lähteekö iteksiin käyntiin vai avitetaanko supistuksia alkuun. Kohdunkaula oli hävinnyt yön aikana että jotain on sentään tapahtunut :) kiitos tsempeistä! Ja otetaan vinkkejä vastaan miten sais noita supisteluja aikaseks näin sairaalaolosuhteissa..vähän tympeetä kävellä käytäviä ja rappusia ees taas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei hou!

 

Mä oon nyt rakenneultran jälkeen pohtinut tätä meidän vauvan asentoa. :D Viikoilta 17+0 (kun siis liikkeet alkoi tuntua), on liikkeet tuntuneet vain ja ainoastaan ihan alamahalla ja potkii rakkoon aika paljon. Korkeimmillaan oon tuntenut liikkeet n. 5cm navan alla (nyt rv 21+6).

Rakenneultrassa siis todettiin, että vauva on todella alhaalla, lähes siis jo lähtökuopissaan ja ilmeisesti perätilassa, vaikkei sitä termiä käytettykään. Jalat oli niin alhaalla, ettei reittä meinattu saada mitattua mahan päältä.. Pienen kaivelun jälkeen ja ihan bikinirajalta ultrattuna saatiin reisi kuitenkin sopivasti anturin alle.

 

Mutta mutta, miltä viikoilta teillä muilla on oltu perä edellä? Jos se siis on ollut tiedossa jo paljonkin ennne synnytystä?

 

Mulla on maanantaina neuvola ja ajattelin pyytää et käydään ultrassa (meillä on sellanen hienous neuvolassa käytössä :D ) kattomassa kuinka toi kaveri sielä köllii.. Mitäs jos onkin oikeesti jo nyt perätilassa? Kannattaako alkaa konttimaan? :D

 

Niin ja toinen siis tulossa, esikoinen oli 3900g hoikka ja pitkä kaveri. Taustatietona kerrottakoon että mulla on hermovaurio alaselässä mikä vaikuttaa synnytyksen kulkuun melkolailla.. Jännittää jostain kumman syystä aika lailla. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse tunsin raskausviikolla 27 muljahduksen, jonka jälkeen liikkeet alkoivat tuntua eri tavalla. Parin viikon päästä siitä olin ultrassa supistusten takia, jossa perätila varmistettiin ja siitä asti tuo neitonen perätilassa oli.

 

Meillä käynnistyi synnytys raskausviikolla 38+6 lapsivesien menolla, mutta Tyksissä odotetaan 48 h vesienmenosta ennen kuin aletaan käynnistellä. Mulla synnytys onneksi käynnistyi itsekseen siinä viime hetkillä, joten käynnistystä ei tarvittu ja neiti siis syntyi raskausviikolla 39+1 alateitse. Minulle jäi oikein hyvä mieli perätilasynnytyksestä ja mikäli tilanne tulee uudelleen eteen, päädyn taas alatiesynnytykseen. Mulle sektio oli jostain syystä kauhistus ja olinkin tosi motivoinut alatiesynnytystä varten. 

Synnytyksessä tapahtui yhtä ja toista, mutta yksikään niistä asioista ei johtunut perätilasta, joten siltä kantilta jäi tosi hyvä mieli. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä tiesin esikoisesta noin rv 26-> että oli perätilassa. Silloin ultrattiin supistusten takia ja perätila huomattin. Ja siinä istui loppuun saakka. Toisesta tiesin pertilassa olevan noin rv 18-> koska liikkeet tuntuivat tasan samallalailla kuin esikoisestakin. Ja myöhemmin tehdyissä ultrissa istui edelleen.

 

Mullahan on mitä ilmeisimmin kohtu joko kallistunut niin paljon oikealle, että tukee sitä kautta perätilaa tai sitten mulla on kohdussa väliseinä, joka ei kuulema näy normaalisti ultratessa, ja sekin taas mun tapauksessa ohjaa vauvat perätilaan. Eli jos vielä saisin lapsia nekin olisivat mitä suurimmalla todennäköisyydellä perätilassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän tuleva pikkukakkonen on myös perätilassa ja lääkäreiden mukaan peppu niin syvällä jo, että ei ole enää kääntymässä (nyt rv 34+4). Tarjonnalla ei sinänsä mun tapauksessa ole mitään väliä, sillä joka tapauksessa synnytystapana on sektio. Ekassa kiireelliseen sektioon päätyneessä synnytyksessä todettiin niin ohut kohtu, että lääkäri päätyi suosittamaan sektiota seuraavaksikin synnytystavaksi. Tästä ei oikeastaan ole juurikaan edes keskusteltu koko tämän raskauden aikana, vaikka esikoisen syntymän jälkeen alan lääkäreillä on ollut kyllä myös eriäviä mielipiteitä. Olen siis ollut koko raskauden ajan tiiviissä seurannassa Naistenklinikan Äitiyspolilla perussairauden takia.

 

Tuolta Naistenklinikalta olen saanut tiukan ohjeen mennä saman tien makuulle ja tilata ambulanssi, jos lapsivedet menee. Sektio tulee olemaan rv38, mutta on ihan todennäköistä, että synnytys käynnistyy ennen sitä, sillä olen ollut rv 28 lähtien vuodelevossa kohdunkaulan avautumisen/lyhenemisen vuoksi. Ei se kuulemma todennäköistä ole, että napanuora luiskahtaa ulos ja jää puristuksiin, mutta mahdollista kuitenkin. Mä olenkin ottanut aika hyvän stressin tuosta enkä tiedä, miten saan psyykattua itseni uskaltamaan lähtemään ulos asunnosta nyt kun saan kohta jo luvan liikkua normaalisti. Mä pelkään, että lapsivedet lävähtää jonnekin keskelle jäistä jalkakäytävää ja mun pitää käydä siihen paikkaan pötkölleni. Sinänsä ihan lohdullista tietää, että makuuasentoa ei pidetä ollenkaan niin tärkeänä kaikissa hoitopaikoissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle tulossa sektio myöskin perätilan vuoksi (kääntö ei onnistunut). HUS:in piirissä ollaan ja lantion MRI:ssä oli yksi mitta vähän nafti, niin ei muuta synnytystapaa edes ensisynnyttäjälle mietitty. Kysyin tuota vesien menoa erikseen ja lääkäri sanoi, että nykyää on niin, että tuo makuuasento ei ole ehdoton. Poikkitilassa se on ehdoton, mutta mulla tämä istuu perätilassa niin syv'llä, että olisi epätodennäköistä, että napanuora luiskahtaisi vesien mentyä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muakin mietityttää tämä perätila-asia, ihan vain, koska neiti viihtyy nyt perätilassa, enkä tunne potkuja ollenkaan muualle, kuin alas. Viikkoja on vasta 23+2 ja hyvinhän tuolla olisi tilaa liikkua, mutta jostain syystä mulla on tunne, että tämä ei tästä tulee enää kääntymään. Mulla ei ole enää yhtään ultraa edessä, eli olen vain neuvolan tädin käsikopelon varassa.. Ehkä käyn loppuraskaudessa vielä yksityisellä ultrassa varmistamassa asian, jos siltä tuntuu. Toivoisin kuitenkin, että voisin synnyttää alakautta. Esikoinen syntyi käynnistyksellä alakautta 2 vuotta sitten, enkä haluaisi sektioita kokea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niinhän siinä siten kävi, että synnytys käynnistyi rv 36+5, viikkoa ennen suunniteltua sektiota. Muutaman tunnin supisteli säännöllisesti, ei mitenkään älyttömän kipeästi vielä ja sitten menikin jo vedet. Olin sängyssä makaamassa kun tunsin, että alkaa pulputa. Synnärillä selvisi, että kalvoissa oli kuitenkin vain reikä ja suurin osa vedestä oli jäänyt tulematta. Olin siis valmiiksi makuulla kun vedet meni, joten soitin vielä synnärille ja kysyin, pitääkö tilata ambulanssi. Kätilö katsoi mun papereista, että vauvan peppu on niin tukevasti laskeutunut, että voi tulla taksilla. Näköjään siis Naistenklinikallakin ohjeistus vähän vaihtelee riippuen henkilöstä. Synnärillä olin vähän puolen yön jälkeen, synnytyksen todettiin olevan käynnissä (supisti säännöllisesti ja kipeästi, auki 3 cm) joten tehtiin kiireellinen sektio. Tyttö syntyi klo 1.34. Varsin nopeaa toimintaa siis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Onnea Ruuti.

 

Ja rosa neuvolan terkkarin tulee lähettää sut ylimääräiseen ultraan synnärillesi noin rv34-37 paikkeella, jos vauva vaikuttaa olevan perätilassa. Silloin tehdään sitten synnytystapa-arvio ja katsotaan voiko perätilavauvan synnyttää alakautta vai tuleeko sovittusektio.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heippa, mahtavaa löytää näin pitkä keskustelu aiheesta perätila. Itselläni kaksi perätilavauvaa, v. -09 sekä -11, alateitse syntyneitä. Varsinkin v. 2009 oli aika yksinäistä odottaa perätilassa olevaa esikoista, käänsin kivet ja kannot ja kolusin netin etsiäkseni tietoa, Suomeksi sitä ei ollut silloin (eikä edelleenkään) hirveästi tarjolla. Siksipä perustin toisen äidin kanssa faceen ryhmän "Perätilavauvat", keräämme ryhmään keskusteluja, kokemuksia, tutkimuksia sekä kaikenlaista informaatiota mikä auttaa äitejä ja perheitä jotka odottavat/ovat odottaneet perätilavauvaa. Erityisesti synnytyskertomukset on tärkeitä, niin alatie- kuin sektiotarinat! Tervetuloa mukaan :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olipa kiva käydä lueskelemassa näitä juttuja! 

 

Meillä siis perätilavauva tulossa, huomattiin se neuvolassa rv 36+5 ja seuraavana päivänä oli käännösyritys. Ei kääntynyt mokoma, joten sieltä sitten suoraan magneettikuviin. Lantiossa riittävästi tilaa ja kohtuu siro vauva pitäs olla tulossa, eli ei esteitä alatiesynnytykselle. Alatiesynnytys on sellanen mitä oon toivonut hirveesti ja oli ihan itsestäänselvää, että mikäli se vaan onnistuu niin alateitse lähtään kokeilemaan. Nyt on ruvennut jännittämään, että olikohan oikea ratkasu :S 

 

Näitä juttuja luettuani sain kuitenkinv ahvistusta sille, että haluan ainakin yrittää alakautta :) Matalalla kynnyksellähän siitä sitten lähetään leikkuriin, jos niikseen tulee!

 

38+0

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Jos et ole jo tuohon aiemmassa viestissä mainostettuun "perätilavauvat" ryhmään FB:ssä liittynyt, niin kannattaa. Siellä on kohtalontovereita, niin odottajia kuin jo vauvan saaneita. :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostelenpa vanhempaa ketjua siltä varalta että olisi kohtalotovereita. Mulla menossa nyt rv 33+3 ja tyttö on ollut perätilassa niin kauan kun on voitu asentoa todeta. Edelleen on kuulemma mahdollista että kääntyisi itsekseen ja kovasti pidänkin peukkuja pystyssä sen puolesta jo siksikin, että mulla on laaja etuseinämäistukka, joka tekee ulkokäännösyrityksen vaikeaksi, jos ei jopa mahdottomaksi. Saattaa siis hyvinkin olla edessä valinta perätilasynnytyksen ja sektion välillä, ja tässä vaiheessa - vaikka alakautta haluaisinkin synnyttää - tuntuu sektio turvallisemmalta, vaikkei toki yhtään sen riskittömämmältä, vaihtoehdolta. 

 

Vajaan kolmen viikon päästä olisi synnytystapa-arvio, jonka jälkeen ehkä ollaan sitten viisaampia tämän asian kanssa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kannattaa tutustua tuohon aiemmissa viesteissä mainittuun Perätilavauvat-ryhmäään, jos olet facebookissa. Täällä tosiaan enää viikko laskettuun aikaan, ja vauva on ollut tammikuusta asti sisukkaasti koko ajan perätilassa. Kääntöä ei edes yritetty, koska vauva oli jo liian alhaalla ja tilaakin kohdussa vähänlaisesti. Näillä näkymin ensisijainen vaihtoehto on kuitenkin alatiesynnytys, kun sille ei näyttäisi olevan mitään estettä. Ainakin itse sain synnytystapa-arviossa hyvin tietoa eri vaihtoehdoista, eikä lääkäri painostanut mihinkään suuntaan, vaikka suoraan kysyessäni sanoi suosittelevansa alatiesynnytystä riskittömämpänä vaihtoehtona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kiitos, sun rohkaisemana laitoin liittymispyynnön ryhmään :) Kiva kuulla myös näin tuoreempiakin kohtalotovereita, ja erityisesti helpotti kuulla että ainakin sulle on suositeltu suoraan kysyttäessä toista vaihtoehtoa riskittömämpänä. Millaisessa perätila-asennossa teidän pieni on?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pieni on ns. täydellisessä perätilassa, pylly edellä tulossa ja kintut suorina. Eli lähtökohtaisesti ihanteellinen asento onnistuneelle perätilasynnytykselle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mahtavaa :) Meidän pieni on ollut samassa asennossa myöskin, mutta nyt on ollut jalat alla ja tomeria potkuja tulee alavatsaan. Saa nähdä miltä asento synnytystapa-arviossa näyttää...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noilla viikoilla vauva ehtii vielä hyvin kääntyä ihan itsestään, ja kääntökin voi onnistua. Toki jos mitään kääntymisyrityksiä ei ole ollut missään vaiheessa, niin voi olla, että perätila on jostain syystä paras asento.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kääntymistä mäkin vielä toivon. Kätilöiltä on tullut sellaista vibaa ettei näin laajan etuseinämäistukan kanssa ulkokäännös todennäköisesti ole mahdollinen. Ja en tosiaan usko että vauva on missään vaiheessa ollut vielä pää alaspäin, mutta toivotaan että pikkutyyppi tajuaisi kääntyä vielä tässä parin viikon aikana ennen synnytystapa-arviota :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Päivitän tännekin että tyttö ei ole halunnut kääntyä (nyt menossa rv 36+3) eikä ulkokäännöstä voitu niukan lapsiveden määrän vuoksi tehdä. Pelvimetrian tuloksetkin tuli ja neljästä lantiomitasta yksi on sen verran nafti että meillä on edessä synnytys suunnitellulla sektiolla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now