Guest tikkunekku82

raskautuminen ja pco

69 posts in this topic

Alettiin tutkimaan 1996 puuttuvien kuukautisten ja hirsutismin takia. Diagnoosi tuli 1997 perustuen rakkulaisiin munsarjoihin/ karvaisuuteen/ veriarvoihin, Jorvissa lääkäri sanoi, että todennäköisesti en tule koskaan raskaaksi, ainakaan luomusti ja hoitovastekin voi olla huono.

 

Ja klassisesti vedin Dianeja jokusen vuoden. Pillerien jättämisen jälkeen yritettiin eksän kanssa reilusti yli neljä vuotta raskautta, ei tullut mitään tietenkään kun ei ollut kuukautiskiertoa kuin aivan suhteen loppuvaiheessa ja silloinkin n. 90 vrk enkä ovuloinut. Lähdin lätkimään joku kuukausi lapsettomuustutkimusten alkamisen jälkeen kun totesin, ettei eksästä ole isäksi.

 

Kierto yllättäen alkoi normalisoitumaan eron jälkeen... :grin: mutta ovista ei ollut kuin kerran-pari vuodessa ja epäilen, että silloinkaan munasolut eivät olleet riittävän kypsiä hedelmöittymään.

Kierto oli 28-32 vrk ja miehen kanssa oltiin ilman ehkäisyä toista vuotta. Ei mitään vaikka ei usein nähtykään kunnes menin viimenään yksityiselle endokrinologille hypotyreoosiepäilyni kanssa... Lääkitys irtosi ja ovulaatiot tulivat heti seuraavasta kierrosta mukaan peliin.

 

13 kk tästä tein plussatestin ja luomuraskaus on nyt viikoilla 21+4 ja pikkuhiljaa alkaa näyttämään siltä, että PCOs:in diagnosoinut lääkäri oli hitusen väärässä parista asiasta. :grin: (Jälkiviisaana voisin sanoa, että lääkärin olisi pitänyt tajuta epäillä kilpirauhasen vajaatoimintaa jo silloin koska hypotyreoosi vaikuttaa mm. prolaktiinitasoihin...)

 

Mutta en pane pahakseni, että oli väärässä. :grin:

 

Ja jotenkin tällä hetkellä epäilen koko diagnoosia... pitänee mennä gynelle synnytyksen jälkeen ja pyytää munasarjojen ultraus ihan uteliaisuuttaan.

Edited by Chiamaka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä yksi, joka epäilee että munasolut on "raakoja" kierto pelaa, oviksia tulee, mutta ei tulosta :( niin ja PCO on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kuulostaisi siltä, että kesä tasapainottaa hormonitoimintaasi jos lokakuussa tärppää. :grin:En sano mitään siitä, että tuo voisi olla vaikka kilpirauhasesta johtuvaa, ettei kukaan lyö kun siitä jokapaikassa jauhan,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meikäläiselle tuli lähinnä mieleen vajaatoiminta, joka yleensä on parhammillaan loppukesästä/ alkusyksystä kun kroppa on saanut lämpöä ja aurinkoa (kuluttaa elimistöä vähemmän)... ja siihen riittää ne normikokeet, tosin suomalaiset viitteet ovat liian löysät. :girl_sigh:

 

Ja PCOs-naisilla on ilmeisesti keskimääräistä useammin vajista (on mahdollista, että osalla se PCOs on pelkästään kilpirauhasen vajaatoimintaa koska se voi loppupeleissä aiheuttaa samanlaisia oireita).

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Insuliinihan normaalisti laskee verensokeria aterian jälkeen siirtämällä sokeria verestä kudoksiin. Resistenssissä kudokset ikään kuin lakkaavat kuuntelemasta insuliinia joka tyrkyttää jatkuvasti lisää sokeria, ja kun sitä ei enää oteta vastaan, verensokeri jää korkealle. Insuliiniresistenssi on wikipedian mukaan PCOS:n pääpiirteitä.

 

Onko sulla siis todettu resistenssiä, vaikkei ylipainoa ole? Silloin kannattanee huolehtia siitä, ettei verensokeri pääse nousemaan liikaa. Toivottavasti kukaan ei lyö, kun minä puolestani jauhan tästä aina, mutta minusta VHH on paras keino pitää verensokeri tasaisena, ja ihmisten kokemusten mukaan se auttaa PCO:hon. Liikunta, matalan insuliini-indeksin ruokavalio ja kurkuma ovat muita juttuja, joiden olen kuullut auttaneen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä yksi PCO:n kanssa kuumeileva. Ensitöikseen pitäisi saada paino alas mikä sitten pitäisi nostaa mahdollisuutta saada ovulaatio.

Itselläni myös kilppareitten vajaatoimintaa. Lääkkeillä hoidellaan mutta eipä tällä hetkellä ole 100% tietoa ovatko riittävät.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Noinkohan tuommoinen alipaino kuitenkaan hyväksi on? Toivottavasti saat lähetteen, käsittääkseni terkkarissa hyvin nihkeästi mitään erikoisempaa saa tutkittua. Jos kilppareita epäilet niin kilpirauhas.info on hyvä tietolähde.

Tutustu kuitenkin aiheeseen hiilarit/rasvat ja hormonitasapaino.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Eli TSH oli 1,22? Mikäs se kilpirauhasHORMONIn määrä veressä oli? Eli T4? Ans ku mä arvaan: lääkäri ei ottanut sitä? :skilletgirl: (Suomi on täynnä lekureita, jotka on saaneet pätevyytensä muropakkauksesta.)

TSH kertoo vain siitä miten aivolisäke viestii, TSH voi olla matalakin pahasti vajaalla (äitini hyvänä esimerkkinä tästä). T4 eli tyroksiini itse kertoo paljon enemmän siitä mitä siellä kropassa mahdollisesti tapahtuu tai on tapahtumatta.

 

 

Onko insuliiniresistenssiä muuten tutkittu kohdallasi? Se voi olla hoikallakin PCOs- naisella.

 

 

Edited by Chiamaka

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kummaa meininkiä, mutta niin meikäläistäkin luulosairaana pidettiin arvauskeskuksessa ja työsairauslääkärillä kun epäilin vajaatoimintaa kun oli niin hyvät arvot. Ja oireita vaikka naapurustolle jakaa. :girl_crazy:

 

Vaikka sinulla ei sitä olisikaan niin pitäisi nyt sentään osata hitusen lääkärinkin noita syy-seuraus - suhteita... koska tohelointi voi tässä tapauksessa olla oikeasti elämän ja kuoleman kysymys (vajaatoiminta voi tappaa epäsuorasti).

 

Pyydä samalla T3 (T4:n ja T3:n pitää olla suhteessa toisiinsa -> T4 konvertoituu oikein T3:ksi).

 

Itselläni raskaus vetäisi arvot alaspäin (ja ne vetelevät jatkuvasti alas vaikka kuinka annosta nostetaan), että sinänsä raskaudesta ei ole haittaa noissa kokeissa, ainakaan jos on kilpirauhasessa vikaa. :grin: Ja sen voi nimenomaan ottaa raskaana koska esim. meillä vajailla noita arvoja on seurattava raskauden aikana tarkkaan koska huonosti hoidettu tai hoitamaton vajaatoiminta aiheuttaa keskenmenoja, henkistä kehitysvammaisuutta ja muuta sellaista "kivaa".

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Tuo on aivan törkeän ammattitaidotonta. :skilletgirl: T4 on peruskilpparikokeita, multa otettiin ihan varmuuden vuoksi migreeniä selviteltäessä. Et ole työ- tai opiskelijaterveydenhuollon piirissä? Yksityiseltä kyllä saat nuo kokeet, mutta onhan sikamaista joutua pulittamaan siitä niin paljon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ :skilletgirl::skilletgirl::skilletgirl:

 

Ja ikävä kyllä suurin osa yleislääkäreistä ei tiedä p*skaakaan sisäerityksestä ja siitä, että se T4 on todellakin se tärkeämpi hormoni...

 

Itse meinasin perseelleni lentää eilen kun yksi yleislääkäri sanoi, ettei hän siis tästä mitään tiedä, mutta lateli kumman asiantuntevaa tekstiä. :girl_impossible: (Pisti saikulle vajiksen takia.)

Edited by Chiamaka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Autoimmuunisairaudet voivat olla yhteydessä toisiinsa ja eikös reuma ole autoimmuunisairaus?

 

Kysypä reumalääkäriltä verikokeita ja mielipidettä.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Migreeniherkkyys lisääntyy vajaalla. Ainakin itselläni.

 

Ja arvauskeskuksessa on todella ammattitaidotonta sakkia koska kilpirauhasarvot pitäisi nimenomaan tutkia raskautta toivottaessa koska ne todellakin herkästi vaikuttavat raskautumiseen.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Mulla tarkistettiin, samalla tarkistettiin vähän kaikkea koska se migreeni ilmeni oikeastaan vain näköhäiriönä ja ensimmäistä kertaa, suljettiin siis pois muita mahdollisia ongelmia.

 

Mainitse tosiaan ihmeessä raskaustoiveesta, tuskin ne siellä polilla niin pöllöjä ovat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now