Supsa

Äiti ja vauva kotona, esikoinen päiväkodissa

265 posts in this topic

ite olen ainakin sitä mieltä että siinä ei mole mitään pahaa jos on vauvan kanssa kotona ja isommat hoidossa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Työttömiä on kyllä monenlaisia... Itse en ainakaan todellakaan ole vaan kotona sylkenyt kattoon, vaan käynyt kursseja ja tehnyt opintoja avoimeen yliopistoon. Ja onhan tässä yritetty ihan töitäkin hakea. Keväällä olis edessä valmistautuminen pääsykokeisiin. Tämä ei olisi onnistunut jos lapsi olisi ollut kokoaikaisesti kotona, nyt on ollut osa-aikahoidossa päiväkodissa. Lapsi saa sopivasti virikkeitä ja kaverisuhteita päiväkodissa, mutta saa myös niitä hitaita aamuja/päiviä kotona.

 

Mut varsinaiseen aiheeseen mennäkseni aion näillä näkymin jatkaa osa-aikahoitoa syksyllä eskarin ohella, vaikka olenkin äitiyslomalla. Meillä on kaksi eskaria, joista se "parempi" on päiväkodin eskari, eikä sinne tällä hetkellä pääse ellei ole edes osa-aikahoidossa. Jätän nyt ne paremmuusperustelut laittamatta tarkemmin, koska tämä keskustelu ei ole sen paikka.

No, saatan olla myös opiskelija jolloin hoitopaikka on kyllä ihan oikeestikin yleisen mielipiteen mukaan tarpeellinen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille syntyy toivon mukaan kesällä toinen lapsi, esikoinen on silloin n. 2 v 8 kk ja ollut hieman vajaan vuoden hoidossa (10 pv/kk, keskimäärin 6 h päivässä). Mä teen töitä kotona. Alustavasti tarkoituksena on, että esikoinen pitäisi 2-3 kk kesälomaa ja jatkaisi sen jälkeen päiväkodissa entiseen malliin.

 

Mun mielestä poika tarvitsee sosiaalisia kontakteja ja ikäistään seuraa. Sanoi Keltikangas-Järvinen mitä tykkää :) . Puhuu siis toistuvasti samoista kavereista tarhassa, mitä ovat yhdessä tehneet jne. Meillä ei lähipiirissä yksinkertaisesti ole niin paljon lapsikavereita, että olisi aikataulullisesti mahdollista tai järkevää järjestää mitään leikkitreffejä edes parina päivänä viikossa. En halua luottaa ainoastaan perhekahvilan palveluihin, koska paikallinen perhekerho on se meluisa, "huonosti valvottu" (siis vanhempien taholta) ja aggressiivisuutta lisäävä paikka. Olen käynyt siellä useamman kerran :lol: . Ja kerhopaikka en halua lapselle hakea päiväkotipaikan korvikkeeksi, koska en näe mitään järkeä siinä, että lapsi opettelisi uuden paikan ja uudet rutiinit, tutustuisi uusiin aikuisiin ja uusiin lapsiin vain reilun puolen vuoden takia. Ja palaisi sitten päiväkotiin ja joutuisi taas uuteen (isompien eli 3-vuotiaiden) ryhmään. Jos jatkaa päiväkodissa, niin vaihto tehdään niin, että samaan aikaan ryhmää vaihtaa useampi lapsi ja yksi aikuinen. 

 

Mä jatkan joka tapauksessa töitä heti vanhempainvapaakauden päätyttyä, ja vaikka kuopus ei mene silloin vielä hoitoon (vaan luultavasti n. 1,5-vuotiaana), mä pystyn kuitenkin tekemään töitä pienemmän lapsen päiväunien aikana (isompi nukkuu jo nyt huonosti päiväudet kotona, eli hyvin todennäköisestii vuoden päästä ei ollenkaan). Logistisesti 2-3 tunnin kerhopaikka on mun töiden kannalta ihan yksi tyhjän kanssa.

 

Kaiken kaikkiaan olen ollut erittäin tyytyväinen meidän kunnallisen päiväkodin toimintaan, ja siinä on yksi syy, miksi haluan jättää lapsen sinne virikehoitoon (vaikka siitä suunmutristelua luultavasti siltäkin suunnalta saan...)

Edited by avena

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän typy on hoidossa 12 pvää kuussa, vaikka mä olen vauvan kans kotona. Hän haluaa käydä hoidossa kamujen kanssa leikkimässä :P Kuopus mennee hoitoon 2,5-vuotiaana. Sen ikäisenä hän pääsee samaan hoitopaikkaan typykän kanssa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aihe ajankohtainen täälläkin ja aiheuttaa harmaita hiuksia. Jos hyvin käy, meille syntyy vauva syksyllä. Esikoinen on silloin 3v.9kk ja ollut pph:lla reilu vuoden. Aiemmin ajattelin, että molemmat olisivat tietenkin kotona ja niin olisi varmasti ollutkin, jos esikoinen ei olisi ehtinyt aloittaa hoitoa ollenkaan ennen kakkosta. Nyt en tiedä yhtään, mitä tehdä. Esikoinen on arka ja hitaasti lämpiävä, joten mikään uusi järjestely ei tule kysymykseenkään. Se olisi joko tuttu pph 2xvko tai kokonaan kotona. Nyt kuitenkin hoitopaikka ja kaverit esikoiselle tosi tärkeitä, kun on sinne (vihdoin) sopeutunut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä vauva tulossa tammikuussa ja esikoinen (vajaa 3 v) on juuri aloittanut päivähoidossa kahtena päivänä viikossa. Itsen olen ajatellut, että vauvan synnyttyäkin veisimme hänet hoitoon parina päivänä viikossa, ihan leikkiseuran vuoksi. Ongelmana on lähinnä se, että matkaa hoitopaikkaan tulee noin 30 km, joten viemiseen ja hakemiseen menisi meiltä noin pari tuntia päivässä. Tavallisesti vien esikkomme hoitoon työmatkalla.

 

Saas nähdä, miten tehdään, mutta ainakin nyt on tuntunut, että lapselle on tehnyt hyvää saada ikäistään leikkiseuraa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on esikoinen jatkamassa osa-aikaisena omassa tarharyhmässä vauvan syntymän jälkeen. On vauvan syntymän aikaan juuri täyttänyt tai täyttämässä neljä ja kaverit on todella tärkeitä. Niitä kaivattiin jo kesälomalla ja hirveä harmi oli, kun "parhaat" kaverit eivät loman jälkeen aloittaneetkaan tarhassa yhtä aikaa.

 

Toiseksi en koe järkeväksi siirtää lasta pois tutusta tarhasta kerhoilemaan vieraiden joukkoon. Meillä kun esikoinen on nykyään vähän hitaasti lämpiävä, niin parempi pysyä tutussa joukossa. Myöskin en koe mitään järkeä, että siirrän lapsen pois tarhasta  johon on kotoota kävelymatka kerhoilemaan automatkan päähän.

 

Kesällä saa tietenkin lomailla pidemmän kaavan kanssa ja muutenkin tosiaan tarkoitus olisi, että lapsi tarhailee max. 3 päivää viikossa ja todennäköisesti 5 tuntia kerrallaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saa muuten nähdä, mitä tälle teemalle tapahtuu budjettiriihessä. Tänään ja jo aiemminkin uutisoitiin, että Hetemäen työryhmä on ehdottanut leikkausta kotihoidon tukeen (3v.-->2v.) ja myös subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen tulisi leikkaus. Muutaman päivän päästä tilanne on varmaan jo tiedossa, mutta saas nähdä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitä mieltä olette tästä mahdollisesta rajoituksesta ja kuinka monen järjestelyihin tämä vaikuttaa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä esikoinen jäi 11pv/kk-sopimuksella hoitoon kun jäin äitiyslomalle. Oli täysiä päiviä (9-16:30) hoidossa 2 tai 3 päivää viikossa, sillä kuskauksiin tarvittiin autoa, joita meillä on yksi. mies siis yleensä vei ja haki. Vauvan syntyessä oli reilu 2 v vanha. Tällä systeemillä jatkettiin puoli vuotta, kunnes tuli kesällä 3 kk "tauko", josta jäi suoraa kotiin kokoaikaisesti ja päiväkotipaikka vuokrattiin eteenpäin. Meidän kaupungissa on systeemi, että 12 kk saa olla pois määräaikaisesti menettämättä paikkaa. Me siis pidettiin paikkaa minimiajalla, kunnes oli tiedossa se vuosi mun töihinpaluuseen ja lasten hoidon alkamiseen. Jos esikoinen olisi jäänyt kotiin aiemmin, oltaisiin menetetty paikka ihanassa päiväkodissa, johon on vaikea päästä. Nyt syksyllä esikoinen on ollut kerhossa kahtena päivänä viikossa 9-12:30. Mä en näe paljon eroa siinä, onko kyseessä kerho vai päivähoito, siis muuten kuin sen "vie paikan joltain muulta" -kantilta, mutta kerho kieltämättä kuulostaa muiden korvaan hyväksyttävämmältä, olen huomannut.

 

Meille tämä systeemi toimii. Ollessaan 11-päiväisenä jäi osa päivistä käyttämättä kun meillä oli muuta ohjelmaa, mutta ne päivät kun hän oli hoidossa, sain kerrankin siivottua rauhassa tai joskus käytyä kaupungilla/asioilla/oltua vaan. Kivasti sujuivat myös kotipäivät. En itse ole kovin hyvä keksimään askarteluja ja leikkejä, joten sikäli ohjattu toiminta on ollut hyvä juttu. Lisäksi mä en näe päiväkotia pelkkänä hoitopaikkana vaan varhaiskasvatuksena, ja ainakin meidän päiväkodiss se toteutuu.

Edited by pingu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kävin juuri lapsen päiväkodissa tekemässä uuden sopimuksen ja lapsi aloittaa nyt joulukuun alussa 11pv/kk -sopimuksella. Pk:n johtaja oli todella positiivinen tämän järjestelyn suhteen ja sanoi, että vaikka tietenkin hoitopäivät pitää ilmoittaa ajoissa, niin tarvittaessa niitä voi muuttaa jos tulee ylllättävää menoa tms. Tein sopimuksen niin, että lapsen hoitoaika on klo 8-15, mutta käytännössä varmaan vauvan myötä mahdollisesti muuttuva rytmi määrittää sen, meneekö lapsi heti kahdeksalta hoitoon vai syökö aamupalan kotona ja menee vasta sen jälkeen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me harkitaan toista lasta ja esikoinen joka on minimissään 4.5v jos onnellisesti käy jatkaa päiväkodissa osa-aikaisena, mahdollisesti aamupäiväläisenä useamman pvn viikossa. Se ei ole vielä ajankohtaista, mutta koska lapsi on jo noin iso en näe syytä siirtää takaisin kerhoon jossa lopetti nyt keväällä. Elokuussa aloittaa päikyn yksityisellä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä voin nyt tämän syksyn kokemuksella sanoa, että ainakin meille tuntuu olevan loistoratkaisu, että esikoinen on 11pv/kk päiväkodissa kun minä olen vauvan kanssa kotona. Esikoinenkin on monen mielestä varmaan vielä hirmu nuori hoitoon kun on vasta kaksi täyttänyt. Hoidossa oleminen on kuitenkin reipastuttanut arkaa poikaa huimasti ja hän viihtyy siellä hyvin. Ilahtuu kovin kun tulen hakemaan, mutta usein olisi kova halu jäädä vielä leikkimään :) Toki tuohon vaikuttaa se, että haen heti välipalan jälkeen kotiin ja silloin hän on ehkä juuri noussut pöydästä ja saanut leikit pystyyn niin kurjahan siitä on sitten heti kotiin lähteä. Poika on hoidossa siis aamupalasta välipalaan. Hoitopäivinä minä ehdin siivoamaan, käymään kaupassa ja laittamaan ruokaa valmiiksi niin, että pojan kotipäivinä ei tule niistä asioista liikaa stressiä.

 

Kotipäivät onkin melkoista aikatauluttamista kun pitäisi elellä sekä esikoisen että vauvan aikataulujen mukaan ja vauvan aikataulut riippuu täysin heräämisajasta, eikä välttämättä mene yhtään yksiin pojan ruokailujen ja nukkumisten kanssa. Melko haasteellista välillä siis. Onneksi usein osuu niin, että vauva nukkuu kun esikoinen on hereillä. Näin ehdin touhuamaan esikoisen kanssa niin että hän saa kaiken huomion. Tosin hänen päiväunien aikaan on sitten vauva hereillä, että mitään omaa aikaa on turha toivoa saavansa :D Mutta eipä sitä omaa aikaa ole hoitopäivinäkään juuri tarjolla kuin ehkä teekupillisen verran, kun pitää tosiaan vauvanhoidon ohella pyörittää huushollia.

 

Tosiaan tykkään myös, että päiväkoti on myös varhaiskasvatuspaikka, ei vain hoitoon dumppaamista päivän ajaksi. Ja vasukeskustelussa lto kertoi mitä kaikkea ovat askarrellessa harjoitelleet: rypistämistä liimaamista, maalaamista, muovailua jne ja mä kuuntelin ihan ihmeissäni, että ei mulla olis tullut puolet noista vielä mieleenkään tuon ikäisen kanssa! Ihanaa siis, että saa hoidossa opetella ja kokeilla uusia juttuja kun äiti ei osaa laulaa tai keksiä askarteluja :D Pojan ryhmässä valtaosa on hyvin samanikäisiä, ja uskon että muiden samanikäisten lasten seura on pojalle mieleen. Ja myös kannustaa itse opettelemaan vaikka pukemista/riisumista tms kun näkee miten muut tekee. Kotonahan tuo on taantunut ihan vauvaksi kun näkee miten vauvaa syötetään ja puetaan niin vaatii samoja palveluja itselleen sanoen olevansa vauva :)

 

Hoitopäätökseen vaikutti meillä myös se, että saatiin poika aluueemme uuteen yksityisen päiväkotiin johon on valtavat jonot (kunnassamme päivähoitotilanne on tosi kurja ja väliaikaisia paikkoja perustetaan). SInne otetaan sisarukset muun jonon ohi kun paikkoja vapautuu, joten nyt on siis toivoa saada pikkuvelikin sinne. Jos emme olisi nyt vastaanottaneet paikkaa pojalle niin ensi syksynä ei varmasti oltaisi saatu molempia sinne. Kunnallisiin päiväkoteihin onkin sitten vähintään tuplasti matkaa väärään suuntaan, kun tuo on kilometrin päässä ja työmatkan varrella.

 

Mutta loistoratkaisu on siis ollut!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen aina salaa mielessäni vastustanut isomman pistämistä hoitoon, jos äiti on kotona. No, nyt kun takana on rankka vauvavuosi, niin jälkiviisaana voin todeta, että olisi kannattanut olla vähemmän periaatteellinen. Ei tukiverkkoa, korvatulehduskierre, vauvan ilma- ja uniongelmat ja aikuisten huono väsymyksen sieto yli 30 vuotiaana... Jep, joku hoitosysteemi isommalle olisi ollut hyvä asia.  

Edited by Kasma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä junnu on hoidossa, vaikka mä olen kotona. Meillä on siis (yli)vilkas 3,5v nuorimies, joka ei pärjää ilman ohjattua toimintaa (uskokaa tai älkää, mä en jaksa ihan 24/7 toimia viihdyttäjänä) ja omanikäistään seuraa. Ja koska junnu on saanut mun jakamattoman huomion vauvan syntyessä 3v 9kk, haluan tietenkin antaa vauvallekkin jakamattoman huomioni, edes kolmena päivänä viikosta kolmen tunnin ajan.

 

Jos tämä ei jollekkin käy, on hän hyvä ja ottaa yhteyttä, parkkiksella nähään. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tarina alkuun: 3 1/2vnä päiväkotiin, ja suunnilleen sen 80h/kk pystytetty järjestämään hoidontarvetta (höystetty opiskelussa, käytetty mummoa jne), siis tuo on se paikkakunnan pienin tuntiperusteinen määrä (kunnallinen pk). Oltu tyytyväisiä hoitoon, lapsella kesti ekat 4kk sopeutua ja nyt sujuu hyvin.

Itse jään kesäkuussa äitiyslomalle ja nyt tapellaankin syksystä-me haluttaisiin pitää tuo pk-paikka max 12-18h/vkossa, eli jäisi tuohon samaan alle 80h/kk. Päiväkodista haluavat lapsen vuodeksi kerhoon "kun heille on jonoa, ja kerhon tädit on kivoja".

 

Voiko he yksipuolisesti vain päättää ja potkia meidät pois?

 

Mun opiskelut antaa vielä lomaa 9/2016 saakka, eli vuoden päästä syksyllä vauvakin aloittaisi siellä.

Mitäs jos menee taas kuukausia että lapsi sopeutuu kerhoon, alkaa viihtyä, koittaa pian kesäloma ja kerho vaihtuu päiväkotiin -->taas uusia kavereita ja tätejä.

Entäs jos tämä neljäskin vauva on kaikkien sisarustensa tavoin allerginen refluksikko, ja silloin jo munkin jaksamisen vuoksi se päiväkotipaikka olisi hyvä olla..

Puuh.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^jos neuvola kirjoittais teille lapun, että syystä x olisi tärkeää, että teillä olisi hoitopaikka? Jos perheellä on ongelmia, niin päivähoito on ilmainen. Samalla logiikalla neuvolan suositus voisi auttaa hoitopaikan pitämisessä. Tosin sen jälkeen tädit voi olla vähän turhan huolissaan teistä, mutta olisipahan hoitopaikka. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, eivät voi potkia pois eli riittää että ette suostu siihen.

 

Päivähoito ei kyllä ole ilmainen ongelmaperheessäkään, tai ei ainakaan Helsingissä. Meillä ollut ihan riittävästi ongelmia ja esikoinen lisäksi erityislapsi joten lappuja on neuvolasta, perhetyöntekijältä, psykologilta, lääkäriltä ja miltä lie mutta esikoisen erityisryhmäpaikka päiväkodissa maksaa ihan saman normaalin verran kuin "normaalin" pikkusiskonsa.

 

Yllä sivutuista syistä meidän lapset pysyy päiväkodissa kun kolmas syntyy. Esikoinen jatkaa lääkärin suosituksesta vähintään 4 päiväistä pk-viikkoa, nuoremman kohdalla aion katsoa sitten kun myöhemmin että miltä tuntuu. Mitään pysyviää päätöksiä en voi etukäteen tehdä. Niin elämän ja kuoleman henkisillä äärirajoilla olen roikkunut nyt pari vuotta, minkä aikana myös lapsilla on ollut aivan kamalaa kotona mun kanssa kun mä en ole ollut ihan tasapainossa, että en vaan uskalla ottaa sitä riskiä että vähennän hoitopäiviä, muutun hirviöksi, enkä saakkaan lapsia takaisin hoitoon... 

Olen siis hakenut esikoiselle päiväkotipaikkaa siitä asti kun ensimmäisen kerran hajosin palasiksi kotona, esikoinen oli alle 1,5v. Päiväkotipaikkaa ei kuitenkaan herunut keskellä vuotta ja pian olin jäämässä uudelle äitiyslomalle ja sillä verukkeella paikkaa ei vaan meille riittänyt, kun lapsi pystyi olla kotonakin. Mikään taho ei ollut kiinnostunut siitä, että mä pelkäsin tässä tulevan vielä ruumiita jos en saa mitään helpotusta. Koska lasta ei oltu fyysisesti pahoinpidelty, hänen koettiin olevan parempi olla kotona. 

 

Nyt olen kohta kuukauden ollut vihdoin töissä ja sain lapset päiväkotiin ja ensimmäistä kertaa pariin vuoteen mulla on kevyt mieli ja tuntuu että voin hengittää. Se mikä ahdistaa on vain tämä raskaus ja tieto, että joudun pian taas jäädä kotiin. Kolmas raskaus ei siis ollut toivottu (kierukka-alkuinen) alunperin, vaikka nyt toki ihan odotettu. Silti vaikka tilanteen on jo hyväksynyt niin mua ahdistaa ja pelottaa jo valmiiksi miten jaksan kotona olon. Mä olisin halunnut tehdä nyt vaan töitä....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli puolen vuoden ajan esikoinen (4v) hoidossa, äiti ja taapero (2v) kotona. Syitä järjestelyyn oli muutamia:

 

1. Esikoinen kävi 2-3-vuotiaana kerhossa pari kertaa viikossa, joka ekan vuoden olikin tosi kiva, kun oli ihan tuossa vieressä. Sen jälkeen kerho siirtyi vähän kauemmas, niin että viennit vaati edestakaisin kävelyä melkein pari tuntia kolmen tunnin kerhokerran vuoksi. Kerhoonlähtö oli myös lähes aina melkoista tappelua, johon mä vaan yksinkertaisesti väsyin. Ei tuntunut sen arvoiselta. Täysi kerhottomuus ei kuitenkaan ollut myöskään vaihtoehto näin isolle.

 

2. Systeemin älyttömyyden vuoksi, laittamalla esikoisen kauempaan päiväkotiin puoleksi vuodeksi, saadaan sen jälkeen molemmat lapset lähipäiväkotiin. Näin mulle puhelimessa aika suoraan luvattiin, samalla kun sanottiin että suoraan kotihoidosta tuskin saadaan, niin suosittu tuo lähipäikky on. Siirtohakijoina uusien hakijoiden yli nääs. Yhden lapsen vieminen tuonne kauemmas ei ole ongelma, on nimittäin miehen työmatkan varrella, mutta pidemmän päälle kahden raahaaminen hankalaa ja aikaavievää.

 

3. Ei päätöstä tehdessä kovin merkittävä mutta käytännössä tärkeää, että mä opiskelin kevään ajan jonkun verran, lähinnä noina esikoisen hoitopäivinä pienemmän nukkuessa.

 

Heitin alunperin puoliksi vitsillä laittavani pelkän isomman hoitoon, kun en pienempää vielä raaski mutta kahden kanssa aloin vaan väsyä liikaa. Haettiin varalta molemmille hoitopaikkaa mutta ennen niiden saamista jo päätin, että ainakin pienempi jää kotiin. Isomman kohtalo ratkesi lopulta tuon kakkoskohdan perusteella, turhaan mä taistelen kerholaisen kanssa jos päiväkotiin laittamisesta näin palkitaan...

 

Neljävuotias on siis käynyt muutaman kuukauden pari päivää viikossa päiväkodissa ja on kyllä ollut hyvä ratkaisu meille. Omaa jaksamistani on parantanut kovasti pari rennompaa päivää pelkän yksi-kaksivuotiaan kanssa. Mies on vienyt ja hakenut isomman, eli lähtötaistelujakaan ei ole tarvinnut käydä yksin, ja itse olen saanut käydä ne yöppäri päällä pukematta samalla pienempää. Lapsi on viihtynyt hyvin, tullut aina iloisena kotiin ja oppinut odottamaan monia hoidon tapahtumia, esim. vappuriehaa. Ne lähtötappelutkin on helpottaneet, varmaan paljolti siksi että voin itse auttaa pukemisessa paljon enemmän kuin voisin jos pitäisi pukea meidät muutkin.

 

Kesäksi lapsi jää kotiin. Nyt pukemisten helpotuttua lämmön johdosta ja toisaalta kaksivuotiaan uhmaillessa ja jätettyä päiväunet pois, kotiaika houkutteleekin taas. Kesällä riittää taas paremmin tekemistä.

 

(Jos ei yhtään olisi rahasta kiinni, olisin varmaan laittanut pienemmänkin osa-aikaiseksi päiväkotiin ja opiskellut pari päivää viikossa. Mutta kotihoidontuen menetys olisi kirpaissut liikaa niin vähästä opiskeluedistymisestä. Esikoisen päiväkotimaksu taas ei paljoa enempää ole kuin kerhomaksu. Mahdollisuus osittaiseen kotihoidontukeen olisi kiva, kiitos!)

Edited by Onna

Share this post


Link to post
Share on other sites

No nythän tähän on tulossa hallitukselta muutos, vain puolipäivähoito mahdollinen. Mitä mieltä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Oon ihan ok sen kanssa että oikeutta rajataan - faktahan se on, että työttömien/kotona toista lasta hoitavien lapsia on myös täyttä viikkoa ja päivää hoidossa. Puolipäiväiseksi rajaaminen puolestaan on vähän epäkäytännöllistä mun mielestä, ennemmin olisin rajannut hoitopäiviä/kk. Omasta mielestä siis mieluummin pitäisin lasta hoidossa 2-3pv/viikko sen n. 6h (esim. 8-14) kuin sitten enemmän päiviä mutta vain 8-12/13. Tuo 12/13 on vielä aika hölmö hakuaika kun siinä on just päiväunet ja mielellään hakisin vasta vaikka vähän ennen klo 14, niin ehtisi leikkiä/askarrella iltapäivälläkin. Ja 9-10 toki vois vasta viedä mutta silloin mun pitäisi ajaa edestakaisin eikä mies voisi viedä töihin mennessään, ja kun matkaa on se 15km/suunta niin ei nappaa. Mutta no, tämä vain oman navan ympäriltä. Yleisesti minusta subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus on ihan ok. Kokonaan en sitä poistaisi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tarkoittaako tuo oikeasti puolikkaita päiviä? :o Kuvittelin uutisia lukiessani, että puolipäiväisyys tarkoittaisi tässä vain kokonaisuudessaan puolikasta hoitoaikaa, siis esim. alle 80 tuntia/kk eikä yksittäisten päivien pituutta. Jos noin on, niin sitä osuutta en ihan tajua, vaikka en sinänsä vastustakaan.

 

Noin muuten itse kannatan. Hämmästelen niitä suuria määriä kokopäivähoidossa olevia lapsia noissa rajausta koskevissa tilanteissa. Meillä lapsi on päiväkodissa sopimuksen mukaan alle 80 h/kk, käytännössä reilu 70, ja musta se on ihan tarpeeksi vaikka mihin. Tällä viikolla on ekaa (ja ainoaa) kertaa 3 päivää ja tuntuu kauhean paljolta!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now