Anis

Vuodot alkuraskaudessa

573 posts in this topic

Vuotoihin liittyen ihmettelen eri käytäntöjä ympäri suomen, kun tuntuvat vaihtelevan aivan älyttömästi. Joissain paikoissa määrätään vuodenlepoon kohonneen keskenmenoriskin vuoksi (vuotojen vuoksi), kun taas toisaalla sanotaan että mitään ei ole tehtävissä jos niikseen tulee eli töissä voi jatkaa vuodoista huolimatta. Ja siis kyse kuitenkin samoista raskausviikoista. Aika outoa, kun kaikilla alan ihmisillä on kuitenkin sama koulutus mutta ohjeistukset silti niin eriäviä.  :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla on nyt 14 päivää IVF:n tuoresiirrosta. Kolmena päivänä olen tehnyt testejä, ja viiva on vahvistunut joka kerralla. Tänään tein myös digin joka näytti raskaana 2-3. Eilen alkoi kuitenkin vuoto, joka on kirkkaan punaista ja ei se mitään vähäistä ole. Onkohan tässä enää mitään toivoa...? :(

 

Päivitetäänpä tilanne... eli tämä "raskaus" ei valitettavasti jatkunut alkua pidemmälle. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on nyt kolmatta päivää pieniä "vuotoja". Mitään ei tule pikkuhousunsuojaan asti, mutta pyyhkiessä huomaa tuhrun. Hädissäni heti laitoin s-postia neuvolan terkalle ja sain vastaukseksi, että "toisilla vuotaa kuukautiset läpi noin rv 16:sta asti. Lisäksi istukka alkaa kehittyä rv 6 ja kiinnittyy kohdun seinään mikä voi aiheuttaa veristä vuotoa. Jos kyseessä olisi keskenmeno, kivut olisivat kovat ja verinen vuoto runsastuisi äkillisesti. Joskus vuodon syy jää epäselväksi ja silti raskaus jatkuu normaalisti."

 

Joten, koska mulla tosiaan tämä on säilynyt tuhrutteluna eikä vuoto sanan varsinaisessa merkityksessä ole alkanut, yritän pitää mielen positiivisena ja uskoa, että tämä on normaalia ja vauva voi hyvin.

Tänään on menossa rv 6+6.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mulla oli juuri noilla päivillä tuhruttelua, joka sitten onneksi laantui ja loppui kokonaan parin päivän jälkeen. Kyse saattoi tosiaan olla istukan verisuonien muodostumisesta. Raskaus jatkui normaalisti loppuun saakka - toivotaan että niin käy sullakin :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kiitos, RGB! Jotenkin todella lohduttavaa kuulla, että jollain muulla on ollut samanlaista ja silti kaikki on sujunut hyvin. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli myös muutaman kerran vuotoja raskauden 1. kolmanneksen loppupuolella (toisen tyttären odotusaikana). En muista tarkkaan raskausviikkoja, mut kyllähän se huolta aiheutti. Kaikki meni kuitenkin hyvi loppuun asti, mitään häikkää ei löytynyt.  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on ollut niukkoja vuotoja noin viikon välein nyt rv 5-11. Kestää 2-3 päivää. Ultrattu on monta kertaa, ja toistaiseksi kaikki on ollut hyvin :) Lääkäri ei ole löytänyt mitään syytä vuodoille ainakaan vielä. Kyllä tuo vuoto vaan joka kerta säikäyttää, kun se alkaa, viimeksi tänään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostelempa aihetta kun itsellä on nyt viikon verran ollut tuhruvuotoa testien näyttäessä positiivista. Alkoi siis edellisistä menkoista laskettuna viime viikolla 4+1.

Vuoto on tosi vähäistä, yhellä pikkuhousunsuojalla pärjäis vuorokaudenkin ja siltikään siihen ei paljoa tule, enempi esiintyy pyyhittäessä.

Kipuja ei ole ja neuvolasta sanoi että vaikuttaa normaalilta tähän ajankohtaan ajatellen mutta itseä jännittää/pelottaa vessakäynnit että mitä siellä on vastassa :(

Vielä pari viikkoa pitäis sinnitellä ar-ultraan tämän epätietoisuuden kans.

Kohtalotovereiden tukea ja kokemuksia kaivattaisiin :lipsrsealed:

 

*Muoks elikkä näin viikon myöhemmin tulin jakamaan tietoni eli viikon kesti tuhru, sitten tuli kirkkaamman punaista vuotoa joka seuraavana päivänä hieman runsastui. Seuraavana aamuna jo testi nega ja vuotakin oli jo reilummin. Eli kemiallinen tahi varhaisraskauden km oli minun tapauksessa vuodon/tiputtelun syy.

Edited by -Maisa-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla tuli rv 10-11 paikkeilla kahdesti vuotoa, ikäänkuin paksua limaa, jossa paljon verisuonia. Aiemmin saamani keskenmenon takia säikähdin kamalasti, kun satuin vieläpä olemaan vieraalla paikkakunnalla lossimatkan takana mökkeilemässä. Raskaus jatkui kuitenkin normaalisti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä tihutellut tasaiseen tahtiin aina ensimmäisten väliin jääneiden kuukautisten alusta saakka. Vuoto on vähäistä eikä kipuja ole, joitakin ajoittaisia vihlaisuja lukuunottamatta. Vuodon väri on vaihdellut kirkkaasta haaleaan ja rusehtavaankin. Neuvolasta totesivat että niin kauan kuin vuoto on vähäisempää kuin normaali kk-vuoto eikä siihen liity kipuja, niin ei tarvitse panikoida - kaikki tällainen on kuuleman mukaan täysin normaalia...joten mitä vähemmän jaksaa näistä asioista ressata, niin sitä helpompaa tässä on odottaa  ^_^

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekassa raskaudessa oli ruskeaa vuotoa heti alusta asti. Mitään hirmuisia vuotoja ei ollut. Lopputuloksena tuulimuna.

 

Toisessa raskaudessa vuotoa oli ennen testin tekoa jo ja vuotaminen kesti varmaan n.viikon. Kirkasta ja vähemmön kuin kuukautisvuoto. Loppuraskaus täysin normaali ja terve lapsi.

 

Kolmannessa raskaudessa myös pientä vuotoa ennen testiä. Reilun viikon tauko ja sitten taisikin vuotaa parisen vkoa enempi tai vähempi. Normaali loppuraskaus ja terve lapsi.

 

Syitä vuodoille ei ole löydetty, alkuraskauden ultrissa on kaikista käyty. Nyt tämä neljäs raskaus on toistaiseksi ollut täysin vuodoton, tosin viikkojakin vasta 5+0, joten hyvin ehtii vielä vuotamaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla tuli vuoto ekaa kertaa rv11+6. Yöllä heräsin siihen, että olin reisiin asti ihan veressä ja luultiin tietysti miehen kanssa, että tuli keskenmeno.

Aamulla soitin päivystykseen ja pääsinkin heti tutkimuksiin, päivystävällä lääkärillä ei ollut varsinaisesti pätevyyttä, mutta katsoi ultralla vatsan päältä sen minkä osasi ja nähtiin liikkeet selvästi.

 

Pari päivää myöhemmin ensimmäisessä neuvolassa sydänääbet kuului selkeästi, eli kaikki oli siltä osin hyvin.

 

Ensimmäinen ultra oli (vähän myöhäinen ajankohta väärin todetun lasketunajan takia) rv14+6, jossa verenvuodon syyksi todettiin isohko 7,5cm×2,5cm hematooma.

Hematooman epäilevät aiheuttaneen sen, että olisin odottanu kaksosia, joista toinen meni kesken silloin kun keskenmenoa epäiltiin.

 

Nyt eilen kontrolliultrassa hematooman todettiib pienentyneen, vauva on kasvanu normaalisti ja kohdunkaula on normaali.

Pari viikkoa vuotoa ei juurikaan ollut, mutta viime viikolla alkoi taas, mikä kuulemma ainakin tässä tapauksessa on sitä, kun hyytymä valuu hiljalleen pois.

 

Paljon on stressattu tätä ja mietitty että miten käy, mutta terve vauva tulossa ja nyt siis rv 17+3 :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos vuotoa on tullut ihan vähän, ihan alussaniin oletteko soittaneet neuvolaan tms siitä? Voihan tulehduskin kai aiheuttaa semmoista. Nimim. 3. raskaus, eka kerta vuotoja, 4+1. Vuoto on lähinnä valkkaria jossa verta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Valitettavasti mullakin on tästä kokemusta. Eilen illalla tuli nimittäin yhtäkkiä tunne, että jotain lorahtaa housuun. No vertahan se oli:melko kirkasta, parin ruokalusikallisen verran. Pelästyin ihan älyttömästi. Mitään kipuja ei ollut, ehkä ihan ujoja menkkatuntemuksia. Makoilin ekan lorahduksen jälkeen noin tunnin, jonka jälkeen sama toistui seuraavalla vessareissulla. Yötä pelkäsin kovasti, mutta yllätyksekseni silloin ei ollut tullut yhtään mitään. Eikä onneksi tänäänkään. Olen parahiksi vieraalla paikkakunnalla joulunvietossa, eikä nämä joulupyhätkään helpota avun saantia. En kyllä edes soitellut mihinkään, kun googlettelun jälkeen totesin, että nyt taitaa olla syytä vain odotella, koska mitään kipuja ei ollut ja vuotokin nyt onneksi lakkasi. Ensi viikolla meillä on neuvola, joten täytyy siellä selvitellä tätä lisää, mikäli mitään kriittistä ei ennen sitä tapahdu. Mulla on siis menossa vasta rv 7+4. Mutta kyllä se veri on niin pelottava juttu, raskaana kun on. Hui.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Päivitän omat kuulumiset: ruskea tuhru kesti ke-pe ja lauantaina aukesi hanat kunnolla. Kipuja ei ollut, vuotokin niukempaa kuin menkat, hyytymiä joo ja kesti saman kuin menkat eli n. 5 päivää plus tiputtelut. Kesken meni. Tai sitten oli kemiallinen.

 

Pienet vuodot on joo normaaleja mutta joskus käy näin. Vain aika näyttää kun mitään ei voi tehdä vielä. Vain jos vuoto haisee tms niin voi olla merkki tulehduksesta joka on syytä hoitaa pois.

 

Toivottavasti hortensia tuo on ihan vaaratonta. Tsemppiä odotteluun. ♡

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tiitiäinen, voi ei. Tsemppiä kovasti!

 

Mua edelleen pelottaa kovasti, mutta onneks tämäkin päivä, ainakin toistaiseksi, on ollut vuodoton. Eli ke:na vuosi, to & pe mennyt hyvin. Nyt mua huolestuttaa lisäksi se, että väsymys ja pahoinvointi on ollu vuodon jälkeen lähes olematonta...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitenkään ketään pelottelematta mutta olemassaolevan riskin takia mainitsen, että vaikka jotkut kokevat ar-ultran olevan rahanhaaskausta niin tällaisissa vuototilanteissa kannattaa kyllä käydä. Itselläni ihan normaali alkuraskaus vuotelua lukuunottamatta ja ar-ultrassa paljastui cornuraskaus jonka takia vuotelua oli ollut. Cornuraskaudessa on vaarana kohdun repeäminen ja jokainen voi päätellä mihin se johtaa jos niin tapahtuu.

Cornu on siis kohtulihaksen ulkopuolinen raskaus; sijaitsee kohdussa mutta niin hankalassa paikassa johtimien juurella että raskauden joutuu keskeyttämään. Osaava ultraaja osaa löytää raskauden sijainnin.

 

Mulle sanottiin, että 5+0 eteenpäin näkee kyllä raskauden sijainnin vaikkei paljon muuta, ja aion tämän tiedon käyttää hyväkseni seuraavassa raskaudessa.

Edited by Speranza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos tiedosta Speranza! Ihan uusi juttu mulle. Mä olin maanantaina 22.12., rv 7+1, yksityisellä ultrassa ja kaikki oli silloin niinkuin pitääkin. Äsken soittelin päivystykseen ja kyselin, mitä kannattaisi tehdä aaton vuotojen vuoksi. Neuvoivat vaan odottamaan maanantaihin ja soittamaan tuolloin neuvolaan, mikäli mitään ihmeempää ei ennen tuota ilmene. Edelleenkään ei mitään kipuja tai lisävuotoja ole ollut, mutta äsken koin kyllä pienoisen romahduksen, kun pelkkä odottelu tuntuu nyt niin vaikealta. Täytyy tosissaan miettiä vielä toista ultraa yksityisellä, mikäli eivät sitä noista vuodoista huolimatta suostu mulle julkisen puolella tekemään. Kalliiksihan se tulee, mutta menetän yksinkertaisesti mielenterveyteni, jos joudun odottamaan vielä kuukaudenpäivät. Huh.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^En usko siis että sinulla on mitään hätää, vain yleisesti laitoin viestin :) Jos raskaus on löydetty selkeästi kohdusta niin kyllä se sinulla siellä on.

Vuodothan on yleisesti tosi yleisiä, mutta muistan tuon raastavan odottelun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko kenelläkään tullut vaaleanpunaista tai hailakan oranssia vuotoa? Siis sellaista, että valkovuotoon on sekoittunut (tuoretta) verta. Yleensä mainitaan aina ruskea vuoto tai ihan verinen vuoto, mutta tämä ei ole kumpaakaan niistä.

 

Mulla on nyt siis viikkoja 9+1 ja aamulla jäi paperiin tuollaista em. vuotoa. Ei ole kipuja. Sen sijaan hiivatulehdusta yritin viikko sitten häätää, mutta edelleen on hiukan oireita ja siitä päätellen siellä edelleen vähän hiivaa on tai jokin muu tulehdus. Yhdyntöjä ei ole ollut, joten siitäkään ei ole limakalvonirhaumaa voinut syntyä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multa taisi tulla kaikenlaisia vuotoja alussa. Ruskeaa, tummanpunaista runsasta vuotoa, kirkkaanpunaista, hyytymiä jne jne.. Vuotelu taisi loppua rv 9 tienoilla.

 

En muista tuliko alussa tuota vpunaista, mutta nyt vastikään tuli rv 30 tienoilla (ja vko tai pari ennen sitä) tuota vaaleanpunaista vuotoa ja veristäkin vuotoa hieman pariin otteeseen. Mulla taitaa vaan olla vuoteluherkkyys ja kenties verisuonia "poksahtelee" tuolla emättimessä, jotka sitten vuotavat. Mitään erityistä syytä ei nimittäin ole löydetty mun kohdalla. Osittain voi kyse olla kuivista limakalvoistakin. Ja oli mulla vähän hiivankin oireita yhteen väliin, joten osa vuodoista voi johtua siitä.

 

Vuotelu voi siis olla normaaliakin (toki tässä vielä on odotus kesken, mutta tähän mennessä kaikki on ollut hyvin), mutta kyllä se aina säikäyttää kovasti.. Kovasti tsemppiä, Nadda! Toivottavasti vuotosi on harmitonta, mutta ymmärrän kyllä paremmin kuin hyvin jos hermostuttaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kiitos. :) Tältä erää vuoto on loppunut, joten toivottavasti se oli siinä eikä tarkoita mitään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voisin tähän väliin kertoa  vähän lohdullisempaa vuototarinaa, joka toki ei ole vielä lopussa.

 

Eli täällä alkoi vuotelu 5+3 ja verta tullut suht paljon. Luulin keskenmenoksi ja pääsin neuvolaan ultraan jossa todettiin että raskaus toistaiseksi jatkuu. Vuoto jatkui ja jatkui, 7+4 uusi ultra ja sikiö ja syke löydetty. Vuoto yhä rajua, pahimmillaan holahtaa ~1dl kerrallaan pihalle niin että menee side täyteen ja vaatteet pesuun parissa minuutissa. Tänään 9+5 taas ultrattu ja siellä se vauva meille vilkutteli. Oman vuodon taustalla hematooma (mustelma) kohdussa joka sitä verta valuttaa. Lopputulos on yhä auki, riskiraskautena mennään eteenpäin. Mutta kuitenkin, rajukaan vuotelu ei välttämättä tarkoita keskenmenoa, toisaalta pienikin vuotelu voi valitettavasti tarkoittaa. Joten aina jos on epäilys siitä että mikä tilanne on niin kannattaa mennä ultrauttamaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myös minulla valitettavasti kokemusta alkuraskauden vuoteluista. Ekassa hoitoalkuisessa raskaudessa ei ollut vuotoja paitsi vähäistä veristä vuotoa yhden kerran jossain rv 29 paikkeilla. Vuodon syy ei tuolloin selvinnyt mutta sitä jatkui muutaman päivän ajan. Sen jälkeen minulla on alkanut yksi luomuraskaus ja yksi hoitoalkuinen raskaus, jotka kumpikin päättyivät keskenmenoon (rv7+1 ja rv 12+5). Noissa raskauksissa oli tuhruvuotoa n.viikolta 5 alkaen ja vuoto oli vaaleanpunertavaa/vaaleanruskeaa. Muutamaan kertaan tuli myös veriviiruista valkovuotoa.

 

Myös tämän hetkisessä luomusti alkaneessa raskaudessa on ollut tuhruvuotoa rv6-rv13. Vuoto oli samankaltaista vaaleanpunertavaa/-rusehtavaa tuhrua kuin aiemmissakin raskauksissa, joten alkuraskaus oli varsin piinaavaa aikaa kun keskenmenon pelko oli koko ajan taustalla. Rv12-13 vuoto väheni pikkuhiljaa niin ettei se ollut enää päivittäistä ja nyt mennään jo onnelisesti viikolla 30+ :) Vuodon syy ei koskaan selvinnyt, vaikka gyne epäili että voisi johtua siitä että kohdun reuna on alhaalla lähellä kohdunsuuta ja se aiheuttaisi vuotelun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now