Sign in to follow this  
Followers 0
Guest Vieras11

Monikieliset perheet

3 posts in this topic

Hei kaikki!

 

Luin läpi kaikki viestit monikielisistä ja -kulttuurisista perheistä. Ajattelin avata uuden viestiketjun, sillä meillä ollaan ihan supisuomalaisia molemmat, mutta silti perheessä kasvaa kaksikielinen lapsi. Kulttuuri tulee kyllä automaattisesti kielen mukana, jokaiseen kielimaailmaan liittyy erilainen tapa ajatella ja keskustella. Minkälaisia kokemuksia tai vinkkejä noin yleisesti teillä on ollut? Meillä lisähaastetta tuottaa se, että toinen opettaa ei-natiivia kieltä toiselle, mutta jota puhuu sujuvasti.

 

Minä siis puhun lapsellemme englantia. Aika yksinäiseltä on välillä tuntunut kielen puhuminen, kun koko muu suku on suomenkielistä, eikä lapsi vielä kommunikoi kummallakaan kielellä. Suvun kesken saattaa paikalla olla 5-10 muuta ihmistä, ja sitten pitää yksin puhua lapselle eri kielellä. Meillä harrastetaan paljon lauluja ja loruja erityisesti iltaisin.

 

Kaksikielisyyden edut ovat meillä tiedossa, enkä epäile tästä koituvan juurikaan haittaa lapsellemme. Lorut ja laulut ja puhe onnistuu kyllä mainiosti, mutta odottavan aika on käynyt pitkäksi, kun sanojakaan ei ole vielä tullut muutoin kuin suomeksi. Jatkosuunnitelmat on tällä hetkellä sellaiset, että aikanaan laitettaisiin lapsi kaksikieliseen tarhaan, jossa molemmat kielet kehittyvät edelleen ja myöhemmin kyseessä on ainakin toiminnallisesti kaksikielinen ihminen, joka siis ymmärtää ja puhuu kieltä kuten natiivit (tai lähes), mutta kirjoitettu ja luettu kieli ei välttämättä ole lähelläkään natiivin tasoa. Jatko-opiskelu kielenhuollosta ja lukemisestahan ajoittuu pitkälle ikävuosiin 12-18, ja silloin vaaditaan kyllä nuorelta omaakin aktiivisuutta, eikä se ole tällä hetkellä ajankohtainen aihe.

 

Tiedossani on yksi ei-natiiviperhe, ja heillä vaikuttaa kielenopetus onnistuneen, kun asuvat vieläpä ei-natiivikielen kohdemaassa.

 

Nyt kannustusta ja kokemuksianne kaivataan lisää!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  
Followers 0