Tiitiäinen

Kurkunpääntulehdus

11 posts in this topic

En vaan löydä omaa ketjua kurkunpääntulehduksesta joten ajattelin aloittaa sellaisen...

 

Meillä 3-vuotiaalla jo toinen kurkunpääntulehdus kuukauden sisään ja kokemukset ovat tervetulleita. Tyttö on astmaatikko-atoopikko, joten ahdistukset ovat tuttuja flunssan yhteydessä ja Ventoline on tarvittaessa käytössä. Tähän tautiin sillä ei ole kuitenkaan merkitystä. Viime kerralla käytiin päivystyksessä hengittämässä raseemista adrenaliinia, helpottui aika nopeasti. Voi olla, että sama on edessä huomenna, jos nyt edes päiväkotiin huolivat. :girl_sigh: Muuten tyttö on pirteä eikä ole kuumetta. Nukahti hetki sitten ilmankostutin sängyn vieressä ja avasin vielä ikkunan hetkeksi että huoneilma viilenisi. Yskii kuitenkin lähes koko ajan. :girl_to_take_umbrage2:

 

Olisko jotain vielä tehtävissä ja mistä tietää, koska pitää lähteä päivystykseen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tämä sama vaiva tuli taas vaihteeksi kylään. Ilmankostuttimen lisäksi nukutan lasta hieman pystymmässä. Meillä tietysti Veikan nukkuessa vielä pinnasängyssä on helppo pääpuolta korottaa, mutta onnistui se aikanaan Tytsyllä lastensängyssäkin. Jos tuntuu ettei yskimisestä tule loppua millään ja hengitys vaikeutuu olen ensin kokeillut olla hetken ulkoilmassa. Ellei tästä ole ollut apua ja hengitys on selvästi työlästä olen vienyt lapsen suosiolla lääkäriin. Niin ja lapsi kannattaa pitää mahdollisimman rauhallisena ( tänäänkin meillä on lahjottu ja paljon uhmakohtauksia välttääkseni) sillä itku pahentaa olotilaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tärkeimmät avut lienevät juuri lapsen pitäminen rauhallisena, pystyasento ja ulkoilma. Keskellä yötäkin voi ihan hyvin vaikka kääräistä lapsen peittoon ja mennä ulos hetkeksi. Siinä vaiheessa, jos hengenahdistukseen ei ulkoilmakaan helpota nopeasti, mä lähtisin lääkäriin. Itse lähdin lapsen kanssa lääkäriin siinä vaiheessa, kun se oli epätavallisen voipunut ja levossa oli vaikea hengittää. Ensin en meinannut tajuta mistä sairaudesta on kyse, kun meillä siihen ei liittynyt kovinkaan paljon sitä yskää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kaikki kolme lasta ovat kärsineet toistuvista kurkunpääntulehduksista, alkaen 3-9kk ikäisestä. Pääsääntöisesti iltayöstä pian nukkumaanmenon jälkeen alkanut haukkuva yskä on ollut merkkinä hengityksen vaikeutumisesta. Joka kerta olemme joutuneet menemään yöpäivystykseen ja mikäli olemme olleet reissussa ja päivystys kauempana, ambulanssin tilaaminen ja sairaalaan yöksi. Avuksi kotiin olemme saaneet Sir Efedrin paediatr. yskänlääkettä, joka on auttanut avaamaan kurkunpäätä. Lisäksi kylmän ilman hengittämistä, eli ulos leikkimään :) Yhdellä lapsista lisäksi infektioastma, johon Ventolinea babyhalerilla. Sitä on annettu ensiavuksi myös kurkunpääntulehdusten aikaan, koska yleensä nämä ovat tulleet yhtäaikaa. Sairaalassa annettu adrenaliinia spiralla sekä pitkävaikutteista kortisonia. Toisinaan runsas lääkitseminen on aiheuttanut nokkosihottumaa, mutta se menee onneksi nopeasti ohi. Jos hengitys tuntuu työläältä, parempi heti sairaalaan ettei lapsi väsähdä liikaa. Harmillinen vaiva, mutta helpottaa onneksi yleensä lapsen kasvaessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli esikoisella pienempänä jokaisen räkätaudin yhteydessä kurkunpääntulehdus, alkoi joskus reilu puolivuotiaana ja kesti noin parivuotiaaksi asti. Aiemmin mainitut keinot oli käytössä eli kylmä ilma ja pystyasento. Jos noista ei ollut apua niin vein ihan suosiolla joka kerta sairaalaan vaikka keskellä yötä (ja silloinhan se yleensä alkoikin), adrenaliini ja kortisoni auttoivat, kortisonia saatiin myös kotiin ja se riittikin lievemmissä tapauksissa.

 

Voin lohduttaa että meidän muuten perusterveeltä pojalta ne hengenahdistuskohtaukset loppuivat siinä parivuotiaana kokonaan, eikä ole sen koommin enää tullut pahemmassakaan räkätaudissa. Astmaatikon kohdalla saattaa toki olla eri juttu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän molempien poikien kestovaiva. Samat jutut kun yllä, eli adrenaliini ja kortisoni sairaalassa ja kotiin myös kortisonia. Viisi kertaa uusinut parin kkden sisään pienimmällä (1,5v) isompi (5v) on kärsinyt alta kymmenen kertaa elämänsä aikana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin oli syksyllä pariin kertaan, mutta nyt ei onneksi enää ole ollut (ja toivottavasti ei tulisikaan..). Pojalla kuitenkin kurkunpään tulehdukset olivat sen verran lieviä, että pärjäsimme kotona. Ensimmäisellä kerralla poika jatkoi nukkumistaan, joten en häntä herättänyt - itse kylläkin valvoin koko aamuyön. Ja toisella kerralla saatiin molemmat vähän nukuttuakin. Oireet helpottuivat heräämisen jälkeen pystyasennossa.

 

Eli pystyasento ja viileä ilma ovat ne taikasanat. Sitten jos vointi on huono; lapsi ei jaksa olla, on vetämätön tai selvää hengenahdistusta, ponnistavaa ja työlästä hengitystä, niin lääkäriin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin on lapsilla ollu kurkunpääntulehduksia, mutta nyt on eka kerta, kun pitää viedä lapsi sairaalaan. Poika (4v) ei saanu kunnolla hengitettyä. Mies lähti viemään sairaalaan ja mä odotan kotona pienempien lasten kanssa. Pitäis varmaan yrittää nukkua, että jaksais huomenna, muttei oo helppoa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä vauva 7 kk heräsi haukkuvaan yskään reilu tunti sitten, ja googlaamalla päädyin laryngiittiepäilyyn. Oireet täsmäävät, ja nuha alkoi puolitoista vuorokautta sitten. Kuumettakin on, annoin Panadolia.

 

Lääkäriin mennään reilun tunnin päästä. En lähtenyt päivystykseen, kun yskä alkoi helpottaa pystyasennossa eikä varsinaista hengitysvaikeutta ollut.

 

Pari kysymystä, jotka kuulostanee tosi tyhmiltä:

 

-Miten vauva/lapsi kuljetetaan autossa, jos on vaikea hengittää?? Mutta jos ei ihan ambulanssiosastoa ole?? Miten voi panna kaukaloon?

 

-Pannaanko lapsi päivystyksessä/sairaalassa happisaturaatiolaitteeseen? Vauva sairasti keväällä rs-viruksen ja totesin kärsiväni fobiasta sen laitteen huutoa kohtaan.

 

-Kauanko pisimmillään olette joutuneet olemaan sairaalassa? Kuinka pitkään haukkuva yskä on kestänyt, siis useita kohtauksiako vai yksi, kaksi yötä vai kolme vai viikko?

 

Ja mies,tietty ulkomailla työmatkalla. Ja esikoisen hoitoon tarvitaan mummu. Ja mua huolestuttaa kamalasti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten olette helpottaneet kotikonstein kurkunpääntulehdukseen oireita (erityisesti hengitysvaikeuksia) kesäaikaan? Auttaako ilmankostutin? Kylppäriin istumaan ja vettä valumaan? Ilmeisesti nykytiedon mukaan höyryhengitystä ei olisi kovin suurta helpotusta oireisiin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ilmankostutin ei meillä auttanut oikeastaan mitään. Ulkoilma/raitis/viileä mitä nyt tarjolla on. Jos pihalla +30 on kaiketi ihan sama missä sitä istuskelee lapsen kanssa :( , pystyasento, ventoline. Siinä ainoat apukeinot meillä.

 

Ensimmäisenä antanut aina ventolinea kun tiedän ettei ole perus flunssa. Yskästä sen äkkiä kuulee onko nielu tukossa vai ei. 

 

Kerran joutunut esikoisen viemään päivystykseen ja kohtaus onneksi laukesi automatkalla. Sen jälkeen tuo ventoline ollut pelastus ja sitä onkin kaapissa aina. Sairaalaan asti ei ole koskaan päädytty. Paha yskä jatkuu viikon, ''tukehtumiskohtauksia'' tulee yleensä vain yksi yö, jonka jälkeen pahin helpottaa ja tauti jatkuu flunssaoireilla. 

 

Kun lapset kasvaa, tautioireet helpottavat samalla kun nielukin kasvaa. Meille sanottu että muksuilla ahtaat nielut... 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now