Madison

Maitoallergia

105 posts in this topic

Jos täältä löytyy allergisten lasten vanhempia , kenellä arki tuntuu välillä raskaalta olisi kiva vaihtaa s.p ja saada vertaistukea :) Meillä siis lapsi saa anafylaktisen kohtauksen tipastakin maitoa tai munaa. Meillä myös atooppinen iho ja infektioastma. Ja vaatii jatkuvaa valppaana olemista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Auttakaa, pliis... Mä on ihan sekaisin mitä mun pitäis tehdä, mun pitäis aloittaa maitoaltistus kotona, mutta en nyt tiiä miten ja onko se varmasti turvallista.

 

Poika on nyt 2kk ja 2vkoa vanha, on iho-oireita (kuivuus, vaihdellen hieman punoittelua vartalolla sekä taipeissa, ei varsinaista ihottumaa, kasvoilla leukapielissä sekä poskilla ja silmien ympärillä on punoittavaa, välillä laikukasta ihottumaa) ja suolisto-oireita. Käytiin Mehiläisessä lastenlääkärillä / allergologilla 2kk iässä lähinnä just ton korpun ihon takia ja olin ollut maidottomalla dieetillä siinä vaiheessa jo viikon. Iho-oireet siis olivat edelleen mutta maha oli jo ehkä hieman asettunut, ei tullut enää kymmentä kakkaa päivässä. Lääkäri totesi pojalla olevan ainakin paha atooppinen iho, käski mua ottamaan maidot takaisin ruokavalioon ja kattomaan mitä tapahtuu. Käski voitelemaan ihoa hydrocortisonilla ja paksulla perusvoiteella. No heti lääkärin jälkeen mentiin rasvausohjaukseen sairaanhoitajalle, joka myös tekee maitoaltistuksia. Hän taas neuvoi, että älä ota itse maitoa vielä ruokavalioosi, vaan altista NANnilla kotona, ekaks suoraan suuhun lusikallinen ja jatka altistusta niin, että annat 2dl NANnia vuorokauden aikana ja jos oireilua ei heti tule niin tätä jatkettaisiin 5 vrk:n ajan. Äläkä aloita altistusta heti vaan rasvaile ensin iho kuntoon niin sitten tulokset näkee parhaiten.  

 

En oo vieläkään tehnyt altistusta ja oon ollut maidottomalla jo yli 3 viikkoa. Iho parani tosi hyvin ekalla kortisonivoidekuurilla ja sit kun aioin aloittaa altistuksen, niin neuvolassa poika saikin rota rokotteen, varoiteltiin että saattaa aiheuttaa mahavaivoja. No en sitten aloittanutkaan altistusta tämän takia ja kyllähän niitä mahavaivoja tuli viikoksi rokotteen jälkeen. Sitten loppui myös kortisonikuuri ja iho huononi uudelleen. Ja en aloittanut altistusta, koska mistä olisin tiennyt, mistä iho-oireilu johtuu, maidosta vaiko vaan atopiasta kuurin lopettamisen jälkeen. Nyt kun uusi kuuri on päällä ja iho paranemassa, ajattelin aloittaa altistuksen. Mutta lueskelin netistä, ettei missään nimessä kannata altistella kotona, voi olla jopa hengenvaarallista. Ja aina ensin pitäisi aloittaa ihotesteillä, tippa kämmenselkään ja poskeen ja suupieleen, sitten vasta suuhun. Allergiahoitaja ei sanonut meille tästä mitään!! Eli nyt en tiedä, miten uskaltaisin aloittaa. 

 

Varsinkin kun toissapäivänä ja eilen pojan naama ja kaula oli taas tosi huonossa kunnossa, yhtäkkiä ilmaantui punoittavaa ihottumaa naamalle ja kaulaan. Epäilin tämän johtuneen syömästäni soijasta tomaattikastikkeessa. Eilen laitoin raakaa kananmunaa pojan poskelle ja suupieleen, kului n. 5 tuntia niin naama helahti ihan kokonaan ärhäkän punaiseksi. Vartalolle ei tullut mitään, vain kasvoille. Pointti tässä vaan se, että jos tuo suht voimakas reaktio ja naaman helahtaminen johtui kananmunasta niin miten uskallan antaa maitoa suoraan suuhun hoitajan ohjeen mukaan??

 

Että tämmöinen sepostus, osaisko joku auttaa... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^miksei maitoaltistusta tehdä siellä mehiläisessä paikan päällä? Tällöin voisi turvallisesti tehdä altistuksen ja jos tulisi pahat oireet niin olisi ainakin ammattilaiset paikalla auttamassa. Itsestäkin kuulostaisi hurjalta tehdä kokeiluja kotona, varsinkin jos vauva on reagoinut vahvasti aikaisemmin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mekin " päästiin" sitten maitoallergikkojen joukkoon. Oireita ainoastaan ollut huononeva iho 4kk iästä lähtien joka tulkittiin atooppiseksi ( useasti kai allergiat ja atooppinen iho kulkevat käsi kädessä) Eilen sitten prick testit joissa maitoläntti oli yhtä suuri kuin histamiini, maitoaltistukseen odotan lähetettä vielä että saataisiin kelakorvaus nutrilon peptiin. Onko kellään kokemuksia tästä korvikkeesta? Nyt olen tiukalla välttämisdieetillä. Munakin ilmentyi testeissä muttaheikommin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuulispää78:Jos lapsi ei ole ennenkään saanut anafylaktista reaktiota (=hengitysvaikeuksia) maidosta niin ei ole mitään estettä kotialtistukselle. Mutta onko lapsi siis saanut tuota Nannia aiemmin vai olisiko nyt ekaa kertaa tarkoitus antaa? Muutenkin kyllä noin pienten altistukset olisi paras tehdä osastolla juurikin tulkintavaikeuksien vuoksi, Kela ei välttämättä ylipäätään hyväksy kotialtistuksia korvattavuuksien perusteeksi.

Edited by Angervo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Äh. Epäilen, että meidän jäbällä on maitoallergia :( Vihreää limakakkaa, älytöntä pulauttelua, hengityksen rohinaa, pieruja, ihon lehahtelua (joka nousee ja laskee ihan hetkessä, en tiedä liittyykö tämä maitoon). Suurimpana oireena pidän sitä, että jäbis ei suostu lainkaan nukkumaan vaaka-asennossa, paitsi välillä mahallaan (ja mä en uskalla antaa sen nukkua mahallaan). Eli epäilen refluksia, jonka allergia aiheuttaa. Poika on syntymästään saakka nukkunut vain sylissä puolipystyssä asennossa (ei siis vielä yhtään yötä sängyssä tmv.), ja nyt alkaa äiskää väsyttää siihen malliin, että pitäis saada asioita eteenpäin.

 

Poika on synnäriltä saakka saanut lisämaitoa, välillä sitä ei olla tarvittu ja välillä on (max. desin verran päivässä Nan h.a:ta). Nyt lopetettiin korvike ja eilen mä aloin maidottomalle ruokavaliolle. Mitään ihmeempää edistystä ei ole vielä havaittavissa, mutta ei kai vielä pitäiskään. Jos pojun olo paranee, mennään ensi viikolla lääkäriin miettimään jatkotoimenpiteitä.

 

Esikoisella oli maitoallergia ja refluksi, joten nää asiat on valitettavan tuttuja :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moikks!Tälläistä kyselen poika 4vuotias käyttänyt tähän asti kaupan,soija,kaura ja riisimaitoa,nyt pahan mahataudin jälkeen ei sovi enää mikään noista ,nyt mietin että tilailen allergialääkäriä ,onko tässä vaiheessa vaan vaihtoehtona apteekki jauhemaidot?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Todennäköisesti suosittelevat vettä+kalkkitabletteja, niillä apteekin maidoilla ei enää nelivuotiaalle ole samanlaista ravitsemuksellista merkitystä kuin vauvaiässä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Puhumattakaan siitä että ne apteekin maidot ovat maultaan mitä ovat, tokko nelivuotias niitä edes suostuisi juomaan enää. Eikä nelivuotias saa niihin enää korvattavuuksiakaan. Eli tosiaan sitten vain kalkkitabletit käyttöön. 

 

Millä tavoin muuten tuo "sopimattomuus" ilmenee? Voiko muuten käyttää em. ruoka-aineita normaalisti? Kova mahatauti voi tehdä taaperolle ruoka-aineaversion eli tekee pahaa kun muistaa oksentaneensa kyseistä ruoka-ainetta syötyään ilman että sinänsä ruoassa mitään sopimatonta olisi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä epäilen, että meidän poika on herkistynyt maidolle. Imetän ja syön itse tavallista sekaruokaa, maitotuotteitakin, vaikka ne ovat hapanmaitotuotteita. Poika on saanut ensimmäisenä elinviikkona muutaman kerran korviketta jolloin ei reagoinut siihen mitenkään erityisesti. Seuraavan kerran sai korviketta 5,5kk iässä jolloin alkoi n. tunnin kuluttua oksentamaan hillittömästi. Tämän jälkeen ei ole saanut enää korviketta laisinkaan. Mutta nyt pääsiäisenä sai poikkeuksellisesti valmista soseruokaa jota söi hyvällä ruokahalulla, mutta alkoi oksentamaan rajusti n. tunnin kuluttua. Tällöin katsoin tuoteselosteen ja ruoka sisälsi "outona" raaka-aineena rasvatonta maito ja maitojauhetta. Näistä laskin 1+1 ja aloin epäilemään herkistymistä. Rintamaito ei ole missään vaiheessa aiheuttanut mitään ongelmaa, vaikka syönkin maitotuotteita, mutta näköjään korvike sen sijaan tuo ongelmia. Muita oireita ei tuon oksentamisen lisäksi ei ole ilmentynyt, tokikin oksensi niin kauan että koko mahan sisältö tyhjeni.

 

Emme taida uskaltaa alkaa kokeilemaan maitotuotteita 10kk iässä. Äh, mä olen vielä ihan ulalla näistä. Meillä vanhemmilla ei ole/ole ollut mitään allergioita. Jos teillä on vinkkejä miten meidän kannattaisi jatkaa, niin otan niitä mielelläni vastaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko normaalia neocateen tottumista että maha menee vauvalla ihan kuralle? Ensimmäiset kolme päivää meni tosi hyvin, iho parani ja tyttö muutenkin jotenkin piristyi. Sitten menin tyhmänä antamaan uutta sosetta josta maha löysälle. Mietin että tuskin teelusikallinen sosetta enää kolmen päivän päästä voi mahaan vaikuttaa, vai voiko?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Onko neocatea mennyt vasta se 3 päivää? Maha ei ehdi rauhoittumaan tuossa ajassa, menee helposti muutama viikko. Jos olet antanut uutta sosetta samaan aikaan, tuo voi olla tottumattoman (ja vielä tulehdustilassa olevan) suolen reagointia. Siis etene tutuilla tuotteilla ja aloita uudet soseet vaikka viikon kahden kuluttua. Herkkä lapsi voi todellakin reagoida 3 päivää teelusikalliseen tavaraa. Näin ainakin meillä.

 

En usko, että ripulointi on tottumista (koska meillä se aina tarkoittaa sitä, että lapsi on saanut jotakin allergisoivaa ainetta (tai on mahatauti). Lapsen suolisto on saanut jotakin vierasta/uutta ainetta, joka on joko se sose tai sitten lapsi on allerginen jollekin neocaten ainesosalle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huomenna tulee viikko neocatea..tosiaan kun annoin uutta sosetta, silloin oli nc kolmatta päivää menossa. Nyt tyttö joka syötön aikana turauttaa pienet limakakat..ärsyttävää jos tuo nc ei sovi, on ihon parantanut ihan täysin. Nc kun sattuu olemaan ainoa erikoiskorvike joka käy, muissa palmuöljyä johon tyttö reagoi välittömästi ja voimakkaasti..

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Hmm...

Sen voin sanoa, että iho (ainakin meillä) paranee nopeammin kuin suolisto. Onko limakakat menneet huonompaan suuntaan neocaten kanssa vai pysyneet samana tai parantuneet? Oon sitä mieltä, että hetken aikaa voi vielä mennä että masu paranee, mutta kuitenkin kohta pitäisi alkaa kakassakin näkymään paranemista, jos käytössä vauvalle sopivat soseet. Jos ei tapahdu mitään parempaan suuntaan menoa (senkään jälkeen kun kaikki uudet soseet jää hetkeksi tauolle) niin sitten menisin lääkäriin.

 

Toivottavasti masu alkaisi paranemaan. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jätettiin kaikki soseet  nyt pois, (perjantaina viimeksi syönyt bataattia) että saadaan selvempiä tuloksia. Ennen nc:tä oltiin siis Nannilla jolloin kakka oli vihreää ja löysää. Kahtena ekana neocate-päivänä kakka muuttui samantien ruskeaksi ja ehkä vähän kiinteämmäksi ja sitten tuli tää sopimaton kukkakaali, jonka jälkeen kakka on ollut vaan sitä vihreää limaa. Torstaihin asti varmaan katellaan miten tilanne kehittyy, sitten on pakko tilata lisää purkkeja, jos niitä vielä tarvitaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllähän tuo kakan eka värimuutos ja ihon parantuminen viittaisi siihen, että tuo Neocate olisi hyvä, mutta tietty jos nyt soseiden pois jättämisen jälkeenkään se kakka ei muutu "normaaliksi" niin sitten vaan lääkäriin ja miettimään mikä ei sovi. Me jouduttiin soseet aloittamaan tosi varovasti ja tooodella hitaasti, kun alkuun melkein kaikki mustikkaa lukuunottamatta aiheutti jonkinlaisen reaktion.

 

Tsemppiä, toivottavasti hommat lähtee sujumaan. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksista!! Tilanne on edennyt niin, että en testaillut itse sen kummemmin vaan saatiin lähete altistukseen. Käytiin siis keskussairaalassa maitoaltistuksessa ihan valvovien silmien alla, eikä testien perusteella ole maitoallergiaa! :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osaisko kukaan vastata seuraavaan:

 

Meillä on kohta 10kk poika jolla todettiin maitoallergia ( ja muna lievempänä) 5kk iässä. Tähän mennessä ollut täysin iho-oireinen eli mahavaivoja ei ole laisinkaan ollut. Voiko tää oireilu muuttua suolistoperäiseksi ennenkuin allergia kokonaan väistyy? ( oletan ja toivon että väistyy )Lähinnä käytännön asioita mietin, kun poika sai kyläreissulla vahingossa maitoa sisältävää ruokaa ja iho- oireet helpottui lähes heti kortisonilla joka sattui olemaan laukussa matkassa, niin mitenkäs niitä suolistoperäisiä oireiluja voi helpottaa tällaisissa vahinkotilanteissa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tarvitsisin neuvoja/tietoja, miten nopeasti teidän lapset ovat reagoineet maidon poisjättöön? Siirryimme torstaina kauramaitoon ja täysin maidottomalle ruokavaliolle.

 

Meidän poika on 1,5 vuotias ja hän on kärsinyt koko ikänsä atooppisesta ihosta ja olemme ravanneet eri allergialääkäreillä tiuhaan. 4 kk:n iässä todettiin kananmuna-allergia ja nyt viikko sitten omena- ja porkkana-allergia (näistä tulee poskiin näppyä). Elämme päivittäisessä rasvaamiskierteessä, kun pojan jalat ovat todella kuivat ja hän raapii niitä erityisesti öisin eikä öistä oikeastaan tulisi mitään ilman pitkälahkeisia housuja taikka potkareita... Lapsi oireilee myös vatsallaan ja kakka on ollut todella löysää noin reilun kuukauden ajan, jonka vuoksi lääkäri suositteli välttämään kaikkia maitotuotteita 3 viikon ajan. Meillä ei kuitenkaan ole vielä neljään päivään näkynyt mitään vaikutusta maidon poisjätöllä. Sen sijaan esimerkiksi viime yön lapsi itkeskeli todella moneen otteeseen vatsaansa, johon selvästi sattui ja hänellä oli ilmavaivoja, mitä aiemmin ei ole ilmennyt. 

 

Kuinka nopeaa teillä auttoi maidon poisjättö maitoallergiaepäilyssä? 

 

Todennäköisesti meillä on seuraavana edessä viljojen poisjättö, mikäli maidon välttelystä ei tule mitään tuloksia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saatiin juuri verikoetuloksia, joiden mukaan maito ei olisi syynä ongelmiin, vaan etusijassa vehnä. Ollaan kuitenkin vielä pari viikkoa maidottomalla ja sitten aletaan kokeilla viljojen poisjättöä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^mitä maitoa korvaavaa olette lapselle nyt antaneet? Tuli mieleen kun mainitsit öisistä itkuista ja mahavaivoista, niin meillä soijamaito aiheutti niitä esikoiselle. Soija yleisesti ottaen kait aiheuttaa mahavaivoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Annettiin kauramaitoa juuri sen takia, että lääkärikin sanoi, että soija voi aiheuttaa ikäviä vatsavaivoja.

 

Soijallekin poitsu on allerginen, joten sekin on nyt poissuljettu vaihtoehto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä kyllä veikkaisin, että ne viljat siellä aiheuttaa suurinta ongelmaa. Onko sitten kaikki muut ruoka-aineet varmistettu sopiviksi..?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now