Sign in to follow this  
Followers 0
Bessie

Vauvan mahavaivat

10 posts in this topic

Meillä on nyt 8 viikkoa vanha vauva. Pikkuisen masuvaivaa on ollut koko ajan, mutta nyt viimeiset pari viikkoa ovat olleet selvästi pahempia. Tämä on ensimmäinen lapseni ja jatkuvasti mietin, mikä on normaalia ja mistä pitäisi huolestua.

 

Vauvalla alkaa olla päivällä jo selvä rytmi. Heräämme noin klo 8 ja hän nukkuu syötön ja pesujen jälkeen 1-2h unet. Sen jälkeen seurustellaan hetki, syötän ja puen vaunuihin nukkumaan. Nukkuu siellä 3-4h. Sen jälkeen ei sitten enää nukukaan. Eli noin klo 16-17 saakka vauva on hereillä. Alkuun tyytyväisenä, sitten alkaa itkeskellä. Pitää kantaa ja sylitellä. Syliin nukahtaa, mutta herää heti jos lasken johonkin. Syö noin tunnin välein. Tätä on siis KOKO ilta. Iltasyöttö n. klo 20 ja sen jälkeen vauva onkin sitten vielä itkuinen. Nukahtaa yleensä klo 22 mennessä kun kanniskellaan. Nukkuu pidemmän unipätkän 4-5h ja herää syömään. Saattaa nukkua vielä n. 2h rauhallisesti, mutta sen jälkeen alkaa taas maha vaivata. Ähisee ja punnertaa ja on levoton. Välillä tulee itkukin, kun masua vääntää. Ja tätä jatkuu koko aamuyö.

 

Olen testannut Cuplatonin ja Disflatylin, mutta niistä ei ollut apua. D-vitamiinia saa Gefilus-tippoina, mutta ei johdu vaivat niistäkään, sillä oli juuri viikonlopun ilman niitä. Kakkaamaan on alkanut nyt 2-3 päivän välein, kun ennen kakkasi monta kertaa päivässä. Tämä selvästi on lisännyt vaivoja. Jumppaa tehdään, mutta siitä ei oikein ole apua. Mitä vielä voisin kokeilla helpottaakseni pienen oloa? Omaa sydäntä raastaa, kun toisella on niin huono olla :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuulostaa todella tutulta, ennekaikkea tuo aamuyön äheltäminen.

 

Ilmeisesti imetät vauvaasi? Oletko rukannut jo omaa ruokavaliotasi? Meillä oli vauvalla masuvaivoja, ja liittyivät selvästi nimenomaa ilmaan suolistossa ja kakkamiseen. Itkua kakertaen piti pieruja vääntää, ja saattoi herätä kesken unienin sitä itkemään. Kävimme vyöhyketerapiassa neljä kertaa ja muutin omaa ruokavaliotani vyöhyketerapeutin suosituksesta (kaikki turhat makeat pois, pois mausteiset ruat, maitotuotteet minimiin, tietysti pois kaikki sipuli, kaali, ruisleipä, yms. mikä saattaa aiheuttaa itsellekkin ilmavaivoja, leipä muutoinkin minimiin.) Tärkeintä on kuitenkin syödä monipuolisesti ja terveellisesti ja mielummin kaksi lämmintä ateriaa päivässä, kun vaikkapa väiipalana leipää. Aika askeettinenhan tuo "mausteeton" perusruokavalio on, mutta kyllä siitä selvisi. Ja tuota vyöhyketerapiaa voin suositella lämpimästi, jo ensimmäisen kerran jälkeen huomasi eron. Myös maitohappobakteereja alettiin antaa tuolloin joka päivä.

 

Meillä oli tästä tosi paljon apua, iltaitkut mahan takia loppuivat, ihan satunnaisia mahakipristelyjä saattoi olla silloin tällöin. Aiemmin tilanne oli siis se, että itkut mahan kanssa olivat päivittäisiä ja iltaisin meni helposti 3-4 h mahaa itkiessä. Mikäli annat pullosta kannattaa käyttää ns. koliikkipulloja, ettei mahaan joudu yimääräistä ilmaa pullosta syödessä. Disflatylistä sanoi neuvolalääkärikin meille, että siitä ei ole mitään tieteellistä näyttöä, ja kehotti meitä jättämään sen pois. Mekin siis sitä ja cuplatonia kokeiltiin myös.

 

Nyt 2,5 kk iässä voi sanoa vatsavaivojen kadonneen ihan kokonaan, toisaalta meillä tuli imetykseen täysstoppi joulun aikana, ja vastikkeen syöminen ei ainakaan ole pahentanut tilannetta. Voimia kovasti! On niin ikävää kun ei voi toisen oloa helpottaa, vaikka mitä yrittäisi. Onneksi vatsavaivojen pitäisi kaikilla helpottaa, kun ikää tulee, ja suolisto kehittyy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuulostaa samalta kuin meidän arki. Kuinka paljon olet vähentänyt maitotuotteita? Eli onko kaikki maito, jugurtti yms. pois ruokavaliostasi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tää voi olla tyhmä kysymys, mutta kai te röyhtäytätte vauvan syötön jälkeen? Meillä tyyppi veti kauheat määrät ilmaa syödessään (=hotkiessaan), ja sitä sai sitten röyhtäytellä pitkään ja hartaasti. Pystyasento auttoi, samoin poikittain polvien päällä pito. Kanniskeluun voi toimia kantoliina tai -reppu, meillä tyyppi nukkui välillä repussa päiväunet kun muu ei auttanut.

 

Meillä Cuplaton selkeästi auttoi, Disflatylista taas tuli kauheat huudot. Mutta nekään ei auta heti, vaan vasta jonkun ajan kuluttua. Taisi olla viikko, mikä yleensä menee. Maitohappobakteereita Gefilus-tipoissa ilmeisesti meneekin jo.

 

Ruokavalion rukkaaminen saattaa auttaa. Kaikki, mikä aiheuttaa ilmaa itselle, voi aiheuttaa sitä vauvallekin. Eli kaalit, pavut ja muut palkokasvit, tuore omena, kahvi, sipuli, ruis. Lisäksi vatsanväänteitä saattavat aiheuttaa mm. suklaa, vahvat mausteet, paprika ja punaviini. Sitten tietysti on joku allergian mahdollisuus, eli voi olla, että esim. maito, kananmunat tai vilja eivät käy ja aiheuttavat oireita maidon välityksellä.

 

Kaiken muun lisäksi parin kuukauden iässä kaiketi yleensä on joku vähän itkuisempi jakso. Meillä lähti sen jälkeen vähitellen helpottamaan, ja kolmen kuukauden iässä elämä helpottui huomattavasti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaikki yllämainitut tehtiin meilläkin, selvimmin auttoi vyöhyketerapia. Nyt toisen kohdalla terkka sanoi myös, että äidit ovat kertoneet, että maitohappobakteeritippojen D-vitaminoitu versio aiheuttaisi joillekin mahavaivaa, eli vitamiinitipat ja maitohappobakteeritipat erikseen olisi toimivampi vaihtoehto. Ruokavaliota kannattaa tosiaan tarkkailla ja muuttaa tarvittaessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minusta kuullostaa osittain ihan perinteiseltä iltalevottomuudelta. Joskus luin jostakin vauvan kellosta, joka meni juuri kuvailemallasi tavalla.

Oliskohan vauvahieronnasta apua ilmavaivoihin? Teillä nyt ei ainakaan kuullosta koliikilta, mutta ihan perus vauvahieronta voisi poistaa ilmaa masusta. Aiheesta on Vauvahierontakirja: Vyöhyketerapia ja refleksologia koliikkivauvan hoidon tukena

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voisko joku kertoa mihin tuo maidon poisjättäminen perustuu? Kun itse käytän tosi paljon maitotuotteita ja tuntuu järkevältäkin käyttää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä nyt sitten ratkesi asia niin, että viimein löytyi maitoallergia oireiden taustalta! Eli maitoallergia voi ilmetä vain yölevottomuutena ja itkuisuutena, kuten meillä, ilman mitään iho-oireita. Meillä on tällä hetkellä käytössä apteekin korvike ja toivotaan, että saadaan sillä vaivat kuriin. Maitoallergiaepäilyyn varmasti siis perustuu täälläkin edeltävien ohjeet kokeilla maitotuotteiden pois jättämistä imettäessä. Tulee ainakin suljettua yksi vaihtoehto pois.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ihanaa, että syy selvisi heti. :)

Meillä pojun annettiin huutaa 3,5 kk ikään asti, ennen kuin neuvolassa edes harkittiin minkään allergian mahdollisuutta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No meillä ei neuvolassa edelleenkään edes harkittu mitään, vaan yksityisen kautta hain pojalle apua! Neuvolan ainoa kommentti oli, että suoli vaan kehittyy hitaasti! Onneksi yksityisellä toimi täällä lääkäri, joka toimii myös julkisella puolella lastenpolilla, joten pääsimme kuitenkin julkisen puolen hoitoon ilman mitään jonotuksia ja odotuksia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0