Posted February 3, 2013 · Report post Olen miettinyt, että jos teen tuorejuustosta uunissa paistettavaa juustokakkua niin onko se turvallista myöhemmin kylmänä vai voiko siihen tarttua listeriaa? Vaatiiko se kuumennuksen ennen jokaista syömiskertaa? Samaa olen miettinyt suolaisiin piiraisiin liittyen, uunikypsennyshän tuhoaa mahdollisen listerian, riittääkö jatkossa pelkkä lämmittäminen mikrossa? Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2013 · Report post KYllä se listeria tuhoutuu kun kuumennat eikä se takaisin enää tule. Eli syö ihan rauhassa kylmää piirakkaa Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2013 · Report post Käytiin isännän kanssa syömässä ravintolassa viikonloppuna, ja jälkiruoka-annokseen kuului koristeeksi oikea iso kukkanen, syötävä ilmeisesti siis. Saakohan moisia raskaana popsia? Jätin kyllä syömättä, mutta tulipa vain mieleen Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2013 · Report post Mä söisin, jos se on puhdas kukkanen (ei multaa yms), eikä kuulu mihinkään ei-suositeltuun yrttiin. Brittisivustoilla ne kehottaa välttämään esim. kamomillateetä, koska siellä sitä pidetään pahana. Kamomillan kukankin olisin voinut jättää väliin. Jos kukassa olisi ollut multaa yms, niin sitten olisi jäänyt koko jälkiruoka syömättä. Olettaen, että ruoka ja kukka koskivat toisiinsa. Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2013 · Report post Olen miettinyt, että jos teen tuorejuustosta uunissa paistettavaa juustokakkua niin onko se turvallista myöhemmin kylmänä vai voiko siihen tarttua listeriaa? Vaatiiko se kuumennuksen ennen jokaista syömiskertaa? Samaa olen miettinyt suolaisiin piiraisiin liittyen, uunikypsennyshän tuhoaa mahdollisen listerian, riittääkö jatkossa pelkkä lämmittäminen mikrossa? Jos teillä lymyää listeriabakteeri, se voi tarttua periaatteessa mihin tahansa ruokaan, mikä joutuu sen listerian saastuttaman kanssa kosketuksiin. Mutta jos teillä ei ole listeriaa, ei se voi teillä mihinkään tarttuakaan. Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2013 · Report post ^ jos kotona on listeriaa, niin sitten se on ihan sama mitä siellä syö. Ei se juustokakku sitten mikään erikoisriski ole vaan kaikki listeriaan koskenut. Mutta sitähän varten pestään leikkuulaudat raaán lihan käsittelyn jälkeen ja juurekset kuoritaan ja pestään. Käsittääkseni lymyävä listeriabakteeri on enemmän teollisuuskeittiöiden ongelma, koska siellä on isommat volyymit. Jos tämä olisi todellinen ongelma kotikeittiöissä, niin neuvola kiinnittäisi siihen ihan eri tavalla huomiota. Vaikka normaali siisteys ja puhtaus ovat tärkeitä, niin jos raskaana oleva rupeaa murehtimaan omassa keittiössään lymyävää listeriaa, niin sittenhän ei voisi syödä mitään! Ei kannata ruveta hysteeriseksi. Ihminen tarvii ruokaa, niin myös mahavauva. Kannattaa myös muistaa, että jotkut syö multaisia porkkanoita suoraan pellosta, eivätkä saa listeriaa. Ei se joka multahipussa ole vaikka maaperässä onkin. Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2013 · Report post Kiitos juustokakku/piirasvastauksista. Kotona siis uskaltaa huoletta syödä kerran paistettuja kakkuja ja piirakoita jatkossakin. En ole kyllä niin kotona syödessä panikoinutkaan, lähinnä kyläillessä ja ravintolassa, kun siisteystasosta ei ole varmuutta. Mutta olette aivan oikeassa, hysterisointia kannattaa välttää Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16, 2013 · Report post Jotain asiasta löysinkin, mutta mulla on iskenyt himo Halloumi juustoon. On kyllä tehty pastöroidusta lehmän- , vuohen- ja lampaanjuustosta, kuuluu kyllä pehmeisiin juustoihin.. Uskaltaakohan sitä syödä kun pannun kautta pyöräyttää? Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16, 2013 · Report post Nouseeko sen lämpötila pannulla yli sen 72 asteen maagisen rajan myös juuston sisältä? Jos ei, niin sitten se on kai sama söiskö sen "raakana" vai pannulla käyneenä. Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 17, 2013 · Report post En kyllä osaa sanoa nouseeko se yli 72 astetta.. Viisaampi ilmeisesti olla ilman.. Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 18, 2013 · Report post Minä kyllä uskaltaisin halloumia syödä, kunhan paistaa kunnolla. Kyseinen juusto onneksi kestää pidempääkin paistoa ja voihan sitä lämpötilaa tarkistaa vaikka paistomittarilla, jos sellaisen sattuu omistamaan. Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 18, 2013 · Report post Kiitos Kasma ja Puputti vastauksista. Kokeilen pannulla paistaa ja löytyyhän tuo paistomittari niin pitää sillä vaikka lämpötila tarkistaa. Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 27, 2013 · Report post ^ Kuumennettuna olen syönyt, esim wokeissa. Salaatteihin en kylmänä ole raskaana ollessa tullut laittaneeksi. Olenko yltiöhysteerinen jos en mielelläni syö kastikkeita joissa on käytetty alkoholia? Jos kastikkeessa olisikin alkoholia, sitä olisi jäljellä tosi pieni määrä. Enemmän alkoholia elimistösi saa esim. hajuvesistä tai dödöistä, jos niissä alkoholia on. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 1, 2013 · Report post Alkoholihan kiehuu pois jo 75 asteessa (muistaakseni). Itse sain kuningasidean jouluna, kun teki mieli hehkuviiniglögiä. Keitin sitä sen verran, että alkoholi oli varmasti haihtunut. Aika tympeän makuista tuli, eli kyllä sillä alkoholilla oli ihan olennainen osuus siinä hehkun maussa! Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 1, 2013 · Report post ^Mä sain saman ahaa elämyksen glögistä, jonka teen itse maustaen punaviiniin. Pistin kattilaan punaviinin ja aika kauan (~10min) annoin kiehua. Miehellä maistatin eka sitä pelkkä punaviiniä ja sitten hetken päästä puhallus alkometriin kun meillä sellainen on, ja silti näytti jotain pientä lukemaa. Eli siitä ei se kaikki alkoholi vielä tossa ajassa haihtunut. Jätin sit juomatta, vaikei noin vähäinnen varmasti olis mitään haitannut. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 1, 2013 (edited) · Report post tietääkö joku mikä on sallittu raja A ja E vitamiineille? Niitähän ei suositella, mutta kai joku määrä on ok. edit. löysin vastauksen. RaskausA-vitamiinin päivittäinen RDA -saantisuositusten (Recommended Dietary Allowance) mukainen saantitaso on raskauden aikana 800 mikrogrammaa vuorokaudessa. Tämän riittävän vitamiinimäärän saa yleensä normaa-lista suomalaisesta ruokavaliosta, siksi A-vitamiinilisälle ei ole raskausaikana tarvetta. Tavallisimmat monivitamiinivalmisteet, joita voi ostaa suomalaisista apteekeista, eivät sisällä sikiötä vaurioittavaa määrää A-vitamiinia. Raskauden aikana retinoidimuotoisen A-vitamiinin pitkäaikaissaannin ei tulisi ylittää 3 000 mikrogrammaa (= 10 000 IU) päivässä. Koska myös yksittäinen suuri kerta-annos voi olla sikiölle haitallinen, kerta-annoksesta saata-van retinoidimuotoisen A-vitamiinin määrän tulisi olla korkeintaan 7500 mikrogrammaa (= 25 000 IU). Jos mun paketissa lukee, että se sisältää A-vitamiinia 0,8 mg, niin onko se nyt sit miten suhteessa tohon? En yksinkertaisesti ymmärrä noita mittayksiköitä: mikrogramma, mg ja IU. Edited March 1, 2013 by Kasma Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 1, 2013 · Report post mg=milligramma=1000 mikrogrammaa. Eli sun paketin 0,8 mg=800 mikrogrammaa eli tuo suositus. IU:ta en nyt jaksa laskeskella mutta sillä ei varmaan oo nyt väliä, kun tuossa on kuitenkin gramman osina kaikki luvut kerrottu... Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 1, 2013 · Report post Eli paketin annoksesta tulee koko suositusmäärä, mutta ei vielä ylitä korkeinta sallittua yksittäisannosta. Kiva tietää, koska mä ehdin jo syödä yhden tabun ennenkuin käänsin paketin ympäri ja näin sen sisältävän A-vitamiinia. Taidan etsiä tuosta samasta tuotteesta sellaisen version, josta on jätetty A-vitamiini pois. Kiitos Kärpänen. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 5, 2013 (edited) · Report post Törmäsin sattumalta tällaiseen: http://kaksplus.fi/sisalto/20-kysymysta-odottajan-ruokavaliosta-437 Painoin lähetä nappia vahingossa, eli tarkennuksena, että tuolla on esitetty ravitsemusterapeutille ja eviran ylitarkastajalle raskauden ajan ruokavalioon liittyvia kysymyksiä, samoja joita täälläkin pähkäillään. Edited March 5, 2013 by Sama vieras Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 5, 2013 · Report post ^ Noiden antamat vastaukset ei täsmää muualta saatujen vastausten kanssa. Itse olisin vähän epäileväinen. esimerkiksi tähän mätitahna kysymykseen antoi Kallen mätitahnan valmistaja vastaukseksi, että tuotteessa on riski, koska sitä ei ole kuumennettu valmennusprosessin aikana. "Raskausaikana ei saa syödä mätiä, mutta voiko syödä mätiä sisältävää mätitahnaa?Mätitahnaa on turvallista syödä. Muista kuitenkin, että mätitahna sisältää runsaasti suolaa." Sama juttu teetä koskevassa kysymyksessä. Husin mukaan teetä ei tulisi juoda yli 6 kuppia eli 9dl päivässä. Riskinä ennenaikaisuus ja sikiön pienikokoisuus. Kahvia saisi juoda enintään kolme kuppia päivässä. Paljonko teetä saa juoda?Teelle ei ole annettu käyttörajoituksia. Tosin teellä on ummetusta lisäävä vaikutus, mikä voi haitata joitain odottajia EU:n elintarvikealan tiedekomitea SCF (vuosina 1999 ja 2003 antamat lausunnot) katsoo, että raskaana oleville kofeiinin saantimäärä tulisi olla alle 300 mg/vrk (= 3 x 1,5 dl). Uusimpien tutkimusten valossa on suo-siteltavaa rajoittaa kahvin saantia enintään kahteen 1,5 dl kahvikupilliseen päivässä. Tee. Luotettavien valmistajien tuotteita, joita myydään ruokakaupassa, voi nauttia kohtuudella raskaus- ja imetysaikana (myös vihreä- ja kamomillatee), kofeiinin määrä huomioon ottaen. Tee sisältää keskimäärin kofeiinia n. puolet kahvin sisältämästä kofeiinista. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 5, 2013 · Report post Mulla on orastava migreeni niin tää lukeminen on vähän niin ja näin. Saako syödä leipajuustoa? Ennen plussaa ostettu siivu ja hirveä himo narskutella sitä! Mutta joku muistikuva oli noista juustoista.. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 5, 2013 · Report post Ei harmainta hajua leipäjuustosta. Jos sen kuumentaa yli 72C (myös sisältä), niin sit se on taatusti turvallista. Itse jättäisin väliin ellei olisi kamala himo ja se olis tehty pastoroidusta maidosta ja kotimainen valmistaja. Mutta suuret onnittelut plussasta!!!! Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 5, 2013 · Report post Kiitos Kasma <3 mä skippasin joo sen ku alko epäilytyttään.. Tässähän tulee iha vainoharhaseks ku katto noita listoja!! Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 5, 2013 · Report post Kiinnitä huomiota siihen mitä saa syödä: kalaa 2 x vko, paljon kasviksia ja juureksia. Marjat keitettyinä olisi hyviä, maitotuotteista kalsiumia jne. Jotkut kielletistä on vaan olis-hyvä-olla-syömättä ja jotkut taas on älä-vaan-syö. Äkkiä siihen oppii. Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 9, 2013 · Report post Onko jollain varmaa tietoa peston suhteen? Kuumennettuna tietenkin ok, mutta voiko syödä kylmiltään? Pestot sisältävät parmesaania, joka käsittääkseni yleensä tehdään pastöroimattomasta maidosta. Mahdetaankohan pesto kuumentaa purkitusvaiheessa, jolloin listeriavaaraa ei olisi? Täytyy ehkä tarkistaa joltain valmistajalta, mutta ajattelin täältä kysäistä kun helpompaa. Jos joku muu olisi sattunut asiaa selvittelemään. Share this post Link to post Share on other sites