Guest Vieras

Tyhmät kysymykset raskausajan ruokavaliosta

403 posts in this topic

^^ Joo, tarkoitin tietysti uunissa kypsennettyä juustokakkua. (En itse syö hyydytettyjä juustokakkuja, joten ei tullut mieleen täsmentää.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Okei, mä taas miellän nimenomaan hyydytetyn version juustokakuksi niin sen takia en meinannu ymmärtää. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko muilla tullut maha kipeäksi tuoreesta valkosipulista?

 

Valkosipulijauhetta oon tottunut laittaan melkein joka ruokaan, enkä ole huomannut nyt raskausaikana mitään ihmeellistä. Mutta kun pariin ruokaan olen laittanut reilusti tuoretta valkosipulia (maustevoihin raakaa, tänään lasagnessa söin kypsää), tulee maha hetken päästä tosi kipeäksi. En ainakaan muuhun ruoka-aineeseen ole tätä osannut yhdistää, mistä johtuisi... Tyhmää. :(

Edited by kanelisokeri

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten se oli noiden luonnonsienien kanssa? Miks mulla on sellanen muistikuva, että niitä piti välttää mutta nyt en löydä kun että korvasientä pitää välttää??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten se oli noiden luonnonsienien kanssa? Miks mulla on sellanen muistikuva, että niitä piti välttää mutta nyt en löydä kun että korvasientä pitää välttää??

Kaikkia muita ruokasieniä voi syödä huoletta, kunhan ne putsaa kunnolla (mullat pois). Korvasienissä se kielto perustuu siihen, ettei se sienen sisältämä myrkky välttämättä poistu vaikka kuinka niitä ryöppäisi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Miettii koko ajan, että onko tää ok ruoka vai pitäiskö välttää. Miten te muut handlaatte asian?

 

Mä luin läpi suosituslistat ja katsoin mitkä on ne _mun_ usein käyttämät tuotteet, joita pitää varoa. Ne opettelin ulkoa. Sitten arjessa kun tuli jotain outoa vastaan, niin mietin, että onko tuote puhdasta (ei multaa yms) ja onko se kuumennettua. Mitä tahansa saa syödä, jos sen sisälämpötila on (tai on äskettäin ollut) yli 72C eli käytännössä viettänyt hetken aikaa uunissa tai kiehuvassa vedessä. Kolmas juttu oli, että muistaa syödä tarpeeksi kasviksia ja kalaa.

Edited by Kasma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitä voi tulla tuorejuustosta, joka on tehty pastöroidusta maidosta?

 

Pastoroinnin jälkeen siinä voi ruveta kasvamaan listeria. Sama riski on muillakin juustoilla. Erona on se, että pehmeissä juustoissa listerian on hyvä kasvaa ja kukoistaa. Kovissa se on huomattavasti vaikeampaa ja siksi kovat juustot on ok. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No enpä oo tuollaistakaan kuullut (täällä Keski-Euroopassa ohjeet onkin vähän erilaiset), mutta enpä mä muista pehmeistä juustoista välitäkään kuin mozzarellasta, ja sitä oon kyllä syönyt jos vaan on ollut pastöroidusta maidosta tehtyä. Tuorejuustot ei siis maistu eikä graavikala ja kasvikset pesen aina muutenkin kunnolla ja kypsennän lihan kunnolla, marjat ostan tuoreina lähiruokana ja suomalaisia elohopeakaloja ei täältä löydy (ikävä kyllä tosi huonosti kalaa ylipäätään), eli vastauksena Kristyn kysymykseen, hyvin vähän tulee tilanteita, joissa miettisin että pitäskö jättää syömättä. Sen sijaan apteekissa ja lenkkipolulla on joutunut miettimään rajoja tarkemmin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja se että se listeria pääsee kasvamaan siinä tuorejuustossa, vaatii sen, että se bakteeri pääsee siihen tuotteeseen valmistuksen jälkeen. Valmistaessa juustomassa jokatapauksessa kuumennetaan. Suomessa ei listeriaan juustojen/maitovalmisteiden suhteen huolta juurikaan ole.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos ruokatalot eivät erota hevosen lihaa naudanlihasta, niin musta on ihan hyvä olla varovainen. Tai ainakin tietää, että mikä on riskaabelikohta ja että vastuu on itsellä. Saahan sitä syödä ihan mitä vaan, mutta jos jotain ikävää sattuu, niin sille ei välttämättä voi mitään. Nyt kun tuo on sanottu, voin tunnustaa syöneeni mm. riskaabeliä raakaa kananmunaa eteläeuroopassa. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

^No toi lihahomma on kyllä ihan omaa laatuaan.

Tietysti vastuu on aina itsellään mitä syö, ja parempi jättää syömättä jos epäilyttää.

Listeriatapauksia suomessa pastöroidusta maidosta tehdyissä tuotteissa ei ole ollut (käsittääkseni) viimeiseen 20 vuoteen, ja se otetaan vakavasti ja tuotantotiloista tehdään testejä tiettyjä bakteereita varten usea kerta viikossa ja  jokainen tuotantoerä testataan. Se ei tietysti tarkoita sitä etteikö niin voi käydä.

Itse olen ainakin selvittänyt noita "riski"ruokia ja miettinyt sitten syönkö vai en. Tuorejuustot (Valion valmistamat) on mielestäni aivan turvallisia, mutta se on vain oma tulkintani ja oma päätökseni.

Noissa suosituksissa kuitenkin graavi- ja kylmäsavustettukala ja tuorejuusto (pastöroidusta maidosta tehty) pistetään samalle viivalle, vaikka ero todetuista listeriatapauksista on aika iso (http://www.zoonoosikeskus.fi/attachments/zoonoosit/listerioosi/listeria_taulukko_110419.pdf), ja noissa suosituksissa pitäis kyllä näitäkin asioita tuoda esille.

Tässä mun mielestä asiallista tietoa vielä listeriasta: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa+elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden+kayton+rajoitukset/listeriabakteeri/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sitten voi miettiä myös, että kuinka iso uhraus jonkun jutun syömättä jättäminen on. Kuinka moni syö esim. graavisuolattua kalaa muuten kuin jouluna?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, eihän mitään epidemioita ainakaan ole ollut sitten 90-luvun, mutta silloin lähti henki useammaltakin nimenomaan maitotuotteissa olleen listerian vuoksi. Valion tuotteet varmasti ovat melko turvallisia, mutta ei kukaan voi taata, etteikö vahinkoja voisi sattua. Mä ehkä muistan vähän liian hyvin sen 90-luvun kohun, jotta osaisin itse ottaa rennosti sen kanssa.

 

Ja se tuorejuusto on tosiaan riskitapaus siksikin, että siihen voi päästä bakteeri pakkauksen avaamisen jälkeen vaikka omasta jääkaapista, ja silloin se on varsin hyvä kasvualusta. Eli avatussa pakkauksesta en kyllä kuumentamatta söisi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei ollut tullut vastauksia mun kyselyihin valkosipulista ja mahakivuista, mutta kysyin asiaa myös neuvolan terveydenhoitajalta, joka kehoitti välttämään valkosipulia...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saako sulatejuustoa syödä?

 

Kun se on kuitenkin pehmeää ja paketissa ei edes lue, onko se valmistettu pastöroidusta juustosta...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saako sulatejuustoa syödä?

 

Kun se on kuitenkin pehmeää ja paketissa ei edes lue, onko se valmistettu pastöroidusta juustosta...

 

Pistäisin pääni pantiksi, että et ole voinut ostaa sulatejuustoa, joka ei olisi valmistettu pastöroidusta maidosta.

 

Muokataan sen verran, että joku ottaisi vain, jos paketti olisi siinä hetkessä avattu ja kylmäketju ei olisi katkennut. Itse en ole suhtautunut asiaan ihan samanlaisella tarmolla. Sama on pätenyt kohdallani kaikkien isojen valmistajien tuotteisiin, ns. tilapuodit olen jättänyt väliin.

Edited by Jenny-Maria

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heips.. kuinka olette tehneet kaupasta ostetun leipäjuuston kanssa?syömättä pitänee jättää kun tuoteselosteessa mainitaan käsittelemätön lehmänmaito. Vai onko valmistuksessa menty yli 72 asteen jolloin taas saisi syödä? Herkkua olisi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heips.. kuinka olette tehneet kaupasta ostetun leipäjuuston kanssa?syömättä pitänee jättää kun tuoteselosteessa mainitaan käsittelemätön lehmänmaito. Vai onko valmistuksessa menty yli 72 asteen jolloin taas saisi syödä? Herkkua olisi :)

 

Leipäjuusto paistetaan uunissa (200jotain), mutta kypsennysaikaa en osaa sanoa. Kysyn ihan mielenkiinnosta, minkä valmistajan? Tongin meiltä Juustoportin jääkaapista ja se on pastoröidusta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Heips.. kuinka olette tehneet kaupasta ostetun leipäjuuston kanssa?syömättä pitänee jättää kun tuoteselosteessa mainitaan käsittelemätön lehmänmaito. Vai onko valmistuksessa menty yli 72 asteen jolloin taas saisi syödä? Herkkua olisi :)

 

Leipäjuusto paistetaan uunissa (200jotain), mutta kypsennysaikaa en osaa sanoa. Kysyn ihan mielenkiinnosta, minkä valmistajan? Tongin meiltä Juustoportin jääkaapista ja se on pastoröidusta.

 

Ollaan varmaan ostettu samaa leipäjuustoa kun vasta kotona huomasin, että oli tehty käsittelemättömästä lehmänmaidosta... Itse jätin syömättä kun valmistaja oli joku "pikkufirma", en kyllä muista nyt mitenkään nimeä :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leipäjuustohan kestää aika hyvin kuumennusta, joten sen voi tietysti itse kuumentaa vaikka uunissa yli sen 72 asteen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leipäjuusto on ihanaa kuumennettuna ja venyvänä. Itse söin sitä niin raskaana ollessani :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaahas, mä menin sitten syömään hyvällä ruokahalulla kahtena päivänä peräkkäin katkarapusalaatin. En tajunnut ollenkaan, että katkaravut ovat kiellettyjen listalla. Tietääkö kukaan, miksi niitä ei saa syödä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Johtuuko ihan vaan ruokamyrkytyksen riskistä? Joka noissa katkiksissa kai on aika iso jos ei ole käsitelty ja säilytetty oikein (tarpeeksi viileässä)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now