Posted November 1, 2013 · Report post Kirkoissa on yleensä tarjolla myös pyydettäessä alkoholitonta viiniä, jos se pienikin määrä epäilyttää. Ehtoollisella voi myös ottaa pelkästään leivän, se on täysi ehtoollinen niinkin. Tietysti nämä ei ole sellaisia huomaamattomia tapoja, jos kerran ette ole vielä kertoneet. Itse kävin ehtoollisella läpi raskauden Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2013 · Report post Kiellettyjen listalta en löytänyt, mutta pakko kuitenkin varmistaa. Oletteko saaneet mitään ohjeita simpukoista yms. merenelävistä, saako syödä kypsennettyjä (itse raa'asta kypsentäen) vai onko noissa riskiä esim. ympäristömyrkyistä tai raskasmetalleista? Ei sillä, että kilotolkulla olisi tarkoitus syödä, mutta olisi silloin tällöin kiva noilla nautiskella? Sushin levämäärä lienee niin pieni, ettei sen suhteen tarvitse olla huolissaan jodin takia? Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2013 · Report post Saako raskaana ollessa syödä sipsejä? Vai onko ne liian energiapitoisia. Tekis niitä ihan törkeesti mieli... Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2013 · Report post ^ Ei ne ainakaan kiellettyjen listalla ole Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 7, 2013 · Report post Mä oon kyllä syönyt sipsejä. Mutta niissä on todella paljon suolaa, saattavat siis turvottaa ja nostaa verenpainetta. Alkuraskauden pahoinvointiin ne kyllä auttoi todella hyvin Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 7, 2013 · Report post Kiellettyjen listalta en löytänyt, mutta pakko kuitenkin varmistaa. Oletteko saaneet mitään ohjeita simpukoista yms. merenelävistä, saako syödä kypsennettyjä (itse raa'asta kypsentäen) vai onko noissa riskiä esim. ympäristömyrkyistä tai raskasmetalleista? Ei sillä, että kilotolkulla olisi tarkoitus syödä, mutta olisi silloin tällöin kiva noilla nautiskella? Sushin levämäärä lienee niin pieni, ettei sen suhteen tarvitse olla huolissaan jodin takia? Täällä: http://ellit.fi/liikunta-ja-terveys/ravinto-ja-laihdutus/rautaa-raskaana-oleville-naisille simpukoita pidettiin hyvinä raudanlähteinä myös raskaanaoleville. Ei siis mikään virallinen suositus, mutta kypsennettyinä luulisi olevan ok. Myrkkyjä ja raskasmetalleja löytyy etenkin Itämeren petokaloista, minkä takia mm. hauki on kielletty. Muita rajoituksia en ole kuullut. Itse olen syönyt sushia raskausaikana, vaikka monet jättävät syömättä. Jodirajoitus on ymmärtääkseni alunperin tarkoitettu luontaistuotekauppojen merilevävalmisteiden varalle, kun niiden jodipitoisuutta ei ole tutkittu/mainittu. Japanissa sushia syödään kyllä huoletta myös raskausaikana. Jodia suurempi riski voi olla tuoreessa kalassa (mm. listeria), eli kannattaa harkita mitä kalaa ja missä syö. Itse olen syönyt kotona tehtyä sushia ja parissa japanilaisessa ravintolassa, jotka ovat vaikuttaneet asiallisilta. Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 2, 2013 (edited) · Report post Meillä on työpaikan pikkujoulujen menu seuraavanlainen: Brandygraavattua lohta & tillimajoneesi Rosolli & vaahdotettu punajuurikerma Metsästäjän sienisalaatti Haudutettua porsaan niskaa Madeirakastike (punaviiniä?) Timjamilla maustettu bataattipaistos Luumuvanukas Ja nyt se kysymys: mihin mä EN saa koskea? Ja jos ruokajuomana on kotikaljaa, niin onko se täysin kiellettyä? Voin kyllä juoda ihan vettäkin eli ei oo siitä kiinni Edited December 2, 2013 by mmay Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 3, 2013 · Report post ^no varmaan tuo graavilohi on sellainen, mitä kannattaa miettiä syökö. Madeirakastike lienee tehty madeira-likööristä, mutta kyllä siitä kuumennettaessa on alkoholit haihtuneet. Kotikaljassa on jotain prossan verran alkoholia, kyllä varmaan vettäkin saa. Oon kyllä juhlissa/ravintolassa syönyt kaikkia kiellettyjä kalaruokia... appisten kuuskymppisillä en olisi saanut ravintolan alkupalapöydästä mitään muuta kuin vihersalaatin ja perunaa, jos olisin ruvennut valikoimaan (ja se alkupalapöytä siinä ravintolassa oli nimenomaan se the juttu...). Oma asenne on, että juhlissa voi vähän ottaa, kuhan ei kaksin käsin rupea vetämään tms. Aion myös joulupöydässä syödä "kiellettyjä" kaloja, mummo tekee ne itse kalastetuista kaloista alusta loppuun asti. Mistän vakuumipakatusta valmistettua en kyl söis. Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 3, 2013 · Report post ^Kiitos, näin mä koitin vähän itsekin asiaa järkeillä graavilohi jää koskematta ja se kotikalja. Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 3, 2013 · Report post Heeei, mulle tuli probleema. Melkein avasin jo purkin, kunnes luin, ettei siinä lue pastöroitu maito, vaan pelkkä maito. Kyseessä siis tällainen Riitan-Herkun Panna Cotta http://www.riitanherkku.fi/fi/tuotteet/j%C3%A4lkiruuoat/muut/tyrni-panna-cotta.html Saanko syödä? Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 3, 2013 · Report post Suomessa käytetään tuotannossa käsiteltyä maitoa (pastööri), joten itse kyllä söisin. Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 5, 2013 · Report post ^ Kiitti Yazz Ehkäpä sitten uskallan sen pannacottani sieltä jääkaapista syödä Mietinkin, että tuskin noissa pastöroimatonta käytetään, ja pannacottahan yleensä kiehautetaan, eikös sekin jo tapa pöpöt? Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 6, 2013 · Report post ^ Jos tuotteessa lukee pelkästään maito, niin se on pastöroitua. Pastöroimaton pitää ilmoittaa, ja tuotteessa lukee tällöin pastöroimaton tai raakamaito. Ja tosiaan, mikäli sattuisi esim. itse tekemään ruokaa pastöroimattomasta maidosta tai muista listeriariskielintarvikkeista (esim. tuorejuustosta tai vakuumipakastusta kylmäsavulohesta), niin normaali kypsentäminen (kuumennus yli 70-asteiseksi) riittää tappamaan listerian. Meillä on työpaikan pikkujoulujen menu seuraavanlainen: Brandygraavattua lohta & tillimajoneesi Rosolli & vaahdotettu punajuurikerma Metsästäjän sienisalaatti Haudutettua porsaan niskaa Madeirakastike (punaviiniä?) Timjamilla maustettu bataattipaistos Luumuvanukas Ja nyt se kysymys: mihin mä EN saa koskea? Ja jos ruokajuomana on kotikaljaa, niin onko se täysin kiellettyä? Voin kyllä juoda ihan vettäkin eli ei oo siitä kiinni Kaiken muun pitäisi olla vähäriskistä paitsi graavilohen, koska et voi olla varma kalan säilytysolosuhteista (tuo tuskin on vakuumipakattua, mutta se on voinut kontaminoitua esim. kaupan varastossa). Kotikaljaakin uskaltaa juoda, koska sen alkoholipitoisuus on maks. 2 til-% (tyypillisesti käsittääkseni n. 1 %). Vaikka itse(kin) olen nollalinjalla alkoholin suhteen, niin juon kotikaljaa 1-2 lasillista, koska siitä tuleva alkoholimäärä on todella pieni - litratolkulla ei kannata juoda . Samoin uskaltaisin syödä alkoholia sisältävää kastiketta (suurin osa alkoholista haihtuu kuumennettaessa) tai jälkiruokaa, jota on maustettu pienellä määrällä esim. likööriä. Kunhan alkoholin määrä jää alle yhden annoksen eikä kyse ole mistään jokapäiväisestä juomisesta, niin ei sillä sikiötä pysty vahingoittamaan. Oon kyllä juhlissa/ravintolassa syönyt kaikkia kiellettyjä kalaruokia... appisten kuuskymppisillä en olisi saanut ravintolan alkupalapöydästä mitään muuta kuin vihersalaatin ja perunaa, jos olisin ruvennut valikoimaan (ja se alkupalapöytä siinä ravintolassa oli nimenomaan se the juttu...). Oma asenne on, että juhlissa voi vähän ottaa, kuhan ei kaksin käsin rupea vetämään tms. Aion myös joulupöydässä syödä "kiellettyjä" kaloja, mummo tekee ne itse kalastetuista kaloista alusta loppuun asti. Mistän vakuumipakatusta valmistettua en kyl söis. Listerian voi saada yhdestäkin kerrasta ja pienestäkin annoksesta kontaminoitunutta ruokaa, joten ei niitä raakoja kaloja kannata syödä juhlissakaan, ELLEI ole varma siitä, että kala on suoraan kalastajalta ja suoraan suolattu hygieenisissä oloissa. En söisi esim. kaupan kalatiskiltä ostettua raakaa kalaa, koska olen kuullut, että ko. paikoista löytyy säännöllisesti listeriaa. Itse asiassa pyysin äitiäni hankkimaan jouluksi kokonaisen siian suoraan kalastajalta, niin voin sitten itse fileioida ja suolata sen. Tällöin voin olla varma siitä, että se on mahdollisimman tuoretta eikä kontaminoidu välikäsien kautta kulkiessaan. Edellisen raskauden aikana söin itse pyydystämääni taimenta ja harjusta raakana. Tällä kertaa taas söin ihan alkuraskaudesta Vaasassa graavilohta ja siikaa, kun olin kysynyt kokilta, että olihan se varmasti suoraan kalastajalta tullut ravintolaan ja milloin pyydetty ja milloin suolattu. Jos kala on aivan tuoretta, se on turvallista myös kypsentämättömänä. Meidän neuvolan ohjeessa ei itse asiassa puhuta raa'asta kalasta yleensä, vaan vakuumipakatusta, koska faktahan on, että vakuumipakattu kala on varmaan yleisin tuote, josta listeriaa löytyy Suomessa (kalatiskikala ei ole kai kovin iso riski verrattuna tuohon vakuumiin). Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2013 (edited) · Report post Sillä ei tosiaan ole merkitystä, syökö jotain kaksin käsin vai vähän vain, huonolla tuurilla sen listerian voi saada jo yhdestä suupalasta. Mun on pakko myös kertoa, että olen kuullut melko luotettavista lähteistä, että Riitan herkun pastörointilaitteet eivät ole olleet aina ihan kauhean luotettavia. Itse en syönyt raskausaikana kyseisen valmistajan juustoja, koska minua niistä kovin varoiteltiin. Tästä on toki aikaa jo kuusi vuotta, ja ne tutkimukset, joihin nämä jutut pohjautuivat, olivat varmaan vielä vanhempia. Mutta harkintaa kyllä kannattaa käyttää. Itse siis söin ihan hyvillä mielin esim. Valion tuore- ja homejuustoja, vaikken suinkaan pidä kotimaisuutta tai isoa valmistajaa minään satavarmana takeena - kaikialla niitä virheitä saattaa sattua ja huonolla tuurilla sellainen voi osua kohdalle. Mutta noiden pienempien valmistajien tuotteita kyllä välttelin minäkin, vaikka tosiaan muuten pidin aika rentoa linjaa. Edited December 10, 2013 by LeeLoo Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2013 (edited) · Report post ^ Kyllä Riitan Herkun laitteet on ihan kunnossa ja uskaltaa syödä Kalasta: Mä olen käsittänyt, että tuo listeriavaara liittyy just siihen tyhjiöpakkaamiseen. Mä olen töissä joutunut jo ties kuinka monelle korruptio-joululounaalle Perjantaina on firman pikkujoulut edessä. Mä olen kysynyt, että oletteko graavanneet kalan itse, ja eihän se ole ollut missään vaiheessa tyhjiöpakkauksessa. Ja kieltävän vastauksen saadessani olen sit syönyt hyvillä mielin. Ai miten niin rakastan graavattua kalaa Citymarketin kalatiskiltä olen kans pari kertaa ostanut muutaman siivun kotiin kun ovat graavanneet ite eikä ole ollut tyhjiöpakkauksessa. Edited December 10, 2013 by Enna Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 11, 2013 · Report post Sillä ei tosiaan ole merkitystä, syökö jotain kaksin käsin vai vähän vain, huonolla tuurilla sen listerian voi saada jo yhdestä suupalasta. Kiitos tarkkasilmäisille. Toki näin, ilmaisinpa itseäni huonosti. Pointtina mulla ehkä enemmänkin se etten joka käänteessä vedä sitä raakaa kalaa - esim. juhlissa voi olla että otan mutta kotiin en sitä noin vaan ostele tai syö "arkiruokana". Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2013 (edited) · Report post Itse kysyin iduista ekalla neuvollakäynnillä ja mulle kerrottiin, että suomalaiset valmiit idut kaupasta käy pestyinä ja tietty tuoreina. Itse kotona idätetyt kuitenkin vähemmän riskialtis vaihtoehto, kun tietää tarkalleen millainen idätysprosessi on ollut eikä ole välikäsiä muuta kuin lautasen ja suun välissä . Muoks. kämmäilen täällä jotain.. Edited December 12, 2013 by sohovi Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 21, 2013 · Report post Onko turvallista syödä raakamaidosta valmistettua perunalaatikkoa, sehän on kuitenkin paistettu uunissa? Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 21, 2013 · Report post ^ on turvallista. Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 22, 2013 · Report post Jesh, kiitos LeeLoo Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 23, 2013 · Report post Saako maalaishyytelöä (lihahyytelöä) syödä raskausaikana? Googlen mahtavasta maailmasta en tietoa löytänyt. Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 16, 2014 · Report post Tähän on varmaan jo vastattukin, mutta voiko esim. apetinan fetaa syödä? Fetalla höystettyä porkkankeittoa tekisi nimittäin kovasti mieli. Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 3, 2014 · Report post Tyhmänä kyselen uskaltaako sellaista purkki cheddar dippiä syödä? Oisko joku texmex, santa maria yms. Hirveesti tekisi mieli nachoja ja cheddar dippiä! Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 4, 2014 · Report post ^Itse olen syönyt, mutta laittanut sen nachojen kanssa uuniin kuumenemaan. Varmaankaan "sallittujen" juustojen listalla tuo ei olisi. ^^ Periaatteessa kai se feta pitäisi kuumentaa. Joten heitä keiton sekaan, niin ainakin voi hyvillä mielin syödä. Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 7, 2014 · Report post Feta pitäisi kuumentaa. Jos se on pastöroitua ja purkki just avattu, niin ei ole isoriskinen - eli jos vahingossa tulee syöneeksi, niin ei kannata panikoida. Säilykkeet (myös cheddar-dipit, guacamolet yms.) ovat turvallisia sellaisenaan, koska ne pakataan kuumina tai kuumennuskäsitellään pakkaamisen jälkeen. Share this post Link to post Share on other sites