Guest Vieras

Tyhmät kysymykset raskausajan ruokavaliosta

403 posts in this topic

Saako syödä leipäjuustoa? Entäs oreganoa kun se on yrtti?

Edited by Mariahs

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Jostain luin, että yrttejä saa käyttää mausteena. Pizzaan oon oreganoa laittanut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yrteissä lähinnä riskinä on se, että ne olisivat kasvaneet jossain hyvin omituisessa maassa ja sitten niitä käyttäis ihan tuhottomasti, esim. jois yrttiteetä litroittain. Mausteet on jees! Yrttiteetkin, jos ovat luotettavan tekijän tekemiä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mies osti 29.10. kalatiskiltä lämminsavulohta ja se on paperissa jääkaapissa edelleen, voinko syödä sitä? Tarrassa ei oo merkattu mitään viimeistä käyttöpäivää. Normaaliolosuhteissa söisin varmaan surutta.

 

EDIT: Kuumensin sen 200-asteisessa uunissa kunnolla, sillä mennään.

Edited by airua

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Jos se on tehty pastöroidusta maidosta, ei ole mitään hätää. Ja jos tuoteselosteessa ei erikseen mainita, että sitä EI ole pastöroitu, se silloin on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on pussi jotain vuohenjuustolastuja, eli tehty vuohenmaidosta. Ei sanota onko pastöroitu, eikä ole kotimaista. Uskaltaako syödä?

Ajattelin varmuuden vuoksi kuumentaa uunissa, esim. laitan pitsan päälle tai lämpimään voileipään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Uskaltaisin kyllä kunnollisen kuumennuksen jälkeen syödä vuodenjuustoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon syönyt pizzassa aurajuustoa ja kuumennetussa salaatissa vuohenjuustoa (siis uuniin laitetaan limittäin tomaattiviipaleita ja vuohenjuustoviipaleita) ihan surutta. Molemmissa paketeissa lukee pastöroitu kyllä myös. Nuo lastut söisin kans just vaikka pizzassa. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitenkäs oli raa'an kananmunan kanssa asianlaita? Ei sitä varmaankaan kannata syödä? Pääsiäinen tulossa ja pasha on suurin herkkuni...

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ kotimaisia voi syödä. Ulkomaisia ei oikein mistään edes saa, tasan kerran ravintolassa kysyttäessä majoneesi oli tehty ulkomaisesta munasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kamamunassa ei ole muuta riskiä kuin salmonella, mikä ei ole erityisvaarallinen sikiölle. Kiusallinen toki äidille.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Tulin kysymään samaa, mies oli ostanut huomiseksi espanjalaisia mansikoita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pese mansikat huolellisesti sen jälkeen, kun olet irrottanut kannat. Kyllä niitä etelämaalaisetkin naiset raskaana ollessaan noin syövät. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raskauden kannalta erityistä vaaraa mansikoissa tuskin on, mutta itse jättäisin ne syömättä normaalitilanteessakin säilöntä- ja torjunta-aineiden vuoksi. Mansikkaa kun ei kuoritakaan, niin kaikki aineet ovat siinä pinnassa huuhtelusta huolimatta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ai jai, juuri pistin hyvällä halulla muutaman napaani... :) Jospas tuo vähäinen määrä joskus nauttiessa ei kuitenkaan hirveästi haittaa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun tekisi myös mieli ihan hirveästi syödä tuoreita mansikoita ja pensasmustikoita, mutta en tiedä viitsiikö. Olympia-sulatejuustoa ostin tänään ja syön sitä parhaillaan. Ainakin Valion sivuilla vakuutetaan, että voi syödä. Mun on pakko vähän löysätä pipoa, alkaa liikaa kiristämään :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oon syöny lidlin tuorejuustoa jonka pakkaukseksessa lukee että se on tehty tuorejuustosta  :grin: Toivottavasti ei oo kovin vaarallista. En oo kyllä ihan niin paljn syöny mitä normaalisti...

 

Jee, kohta pääsee tästä radista eroon ja voi maistella kaikkia uusia jätskejä  :tender:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen sekä ei-valveutunut kuluttaja että tosi pihalla tuotantoketjuasioista ja muista. Mutta tämän päivän Hesarin juttu Satakunnan jossain meijerissä paljastuneesta listeriariskistä jäi mieleen pyörimään.

 

Miten se siis menee, että esim. ihan pastöroitu maito tai kerma saastuukin listeriaan? Kuinka usein tuollaista tapahtuu? Mistä se riippuu, ts. onko kuitenkin joku isompi tuottaja kuten Valio turvallisempi, vai onko Valiollakin käynyt tuollaista?

 

Jutussa luetellut lukemat listerian vaikutuksista riskiryhmille (ml. raskaana olevat) oli aika karuja. En tarkoita olla hysteerinen enkä sitä, että tuo nyt olisi aivan kamala riski, mutta olinpa jotenkin ehtinyt mielessäni tuudittautua jonkinlaiseen Suomi-auvo-turvallisuuteen ja myös unohtaa, kuinka vakavasta taudista siinä on kyse.

 

Jäi sellainen mieleen, että alan tarkemmin vielä kytätä ainakin tuorejuustojen välttämistä (niitäkin on vaikka missä!). Syön aika paljon töissä lounasta jne joten sitä on melko lailla sen lounasravintolan armoilla sitten.

 

Muoks linkki:

http://www.hs.fi/m/talous/a1431480448330

Edited by Blixen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Listeria pastöroidussa maidossa on käsittääkseni tosi harvinaista. Raakamaidossa taudinaiheuttajat taas on yleisempiä. Ei ilmeisesti ole pitkään aikaan ollut Suomessa vastaavaa. Maito on varmaankin päässyt kontaminoitumaan jälkikäteen tai sitten kuumennusprosessissa on jotain vikaa (Blixenin antamassa linkissä olikin tästä tarkemmin). Satamaidolla oli jo aiemmin muutakin ongelmia (enterobakteeria).  Listeria on tosiaan riskiryhmille vaarallinen.

 

Mutta pitäisin itse ainakin Valiota luotettavana toimijana.. Ainakin Valion mukaan niiden tuorejuustot valmistetaan pastöroidusta maidosta ja vielä massa kuumennetaan + pakataan kuumana. Eli jälkikontaminaation riskiäkään ei pitäisi olla. Toki itse ainakin käyttäisin pian paketin avaamisesta ja säilyttäisin oikeassa lämpötilassa jne. Ja toki Evira suosittaa riskiryhmille mm. seuraavaa:

  • Vältä myös pastöroidusta maidosta valmistettuja pehmeitä juustoja. Ruoanlaitossa kuplivan kuumaksi kuumennetut juustot ovat turvallisia. Kovissa juustoissa listeria ei pysty lisääntymään. 
Edited by rain

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi olla, että tätä on kysytty jo aiemminkin, mutta mitenhän on silli, voiko syödä? Siis tällainen liemessä oleva, lasipurkeissa myytävä (vaikla Abban perhesilli).

 

Olrn myös menossa ensi viikolla laivalle äitini kanssa ja mietin että mitähän siellä buffetissa voi syödä? Onko ns. lämminsavulohi ok?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sillistä on kyselty ja vastailtu monesti, taitaa kuulua vastausten monimuotoisuuden kanssa samaan sarjaan homejuustojen kanssa. :P Kannattaa kirjoittaa hakuun silli, sillä löytää itse noita "väittelyjä" ja tekee itse oman valintansa. Nappasin kuitenkin lainauksen yhdestä mielestäni fiksusta kommentista.

 

Auppis: Itselläni on myös jouluun yleensä kuuluneet erilaiset maustesillit. Asiaa tiedustelin mm. Felix Abban kuluttajapalvelusta, josta sain vastaukseksi seuraavaa:

Hei,

Kiitos ystävällisestä yhteydenotostanne. Sillituotteemme

(Abba, Ahti ja Vesta) koostuvat eri tavoin suolatusta kalasta.

Tätä kalaa ei ole kypsennetty, minkä vuoksi myös aina

listerian vaara on olemassa, joskin se on erittäin pieni ja

epätodennäköinen. Tuotantomme puhtaus tarkastetaan useita

kertoja vuodessa.

Lisätietoa listeriabakteerista löytyy

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran www-sivustolta

www.evira.fi.

Kiitos aktiivisuudestanne ja mukavaa joulun odotusta!

Ystävällisin terveisin,

FELIX ABBA OY AB

Kuluttajapalvelu

020785 4100

 

 

Itselläni siis jää sillit syömättä tänä jouluna. Mitähän sitä keksisi tilalle...?

 

Noutopöydästä varmaan helpoimmin voi sanoa, että lämpimät ruuat ok, kylmien kanssa varuillaan. Näin yleistettynä. ;)

Edited by Onna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä sanoisin melkein myös, et kylmä- ja lämminsavulohet, sekä tuorejuustot ja homejuustot kannattaa jättää AINA buffetista ottamatta. Koskaan ei tiedä miten on pakattu tai miten kauan paketit on olleet auki.

Lämpimiä ruokia söisin minäkin kursailematta, myös kalaa, ainoastaan naudanlihasta tarkistaisin et on läpikypsää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now