Adelita

Rokotteiden riskit?

254 posts in this topic

Nämä MPR-rokotusten suositukset ovat ilmeisesti muuttuneet viimeisen kolmen vuoden aikana. Kolme vuotta sitten oltiin meinaan esikoisen kanssa 2,5kk ulkomailla hänen ollessa 7-9kk:n ikäinen, eikä silloin suositeltu tai edes puhuttu rokotuksen aikaistamisesta. Oltiin silloin Etelä-Amerikassa ja samaan paikkaan mennään nyttenkin tytön kanssa.

 

Muoks. Vuonna 2010 näyttää siellä olleen tuhkarokko "varoitus" eli muutamia sairastuneita ihmisiä usean kymmenen vuoden tauon jälkeen. Paikallisten terveysviranomaisten suosituksena 6-12kk:n ikäisille yksi rokote ja seuraava 12kk:n kuluttua. Tämä tieto vahvistaa kyllä omaakin rokotuspäätöstä.

Edited by Eva Luna

Share this post


Link to post
Share on other sites

MPR-suosituksia muutettiin viime vuonna sen takia että Suomessa todettiin useita tuhkarokkotapauksia ja myös Euroopassa sitä oli paljon liikkeellä. Siksi eka MPR annetaan nyt 1 v iässä kun sen ennen sai vasta puolitoistavuotiaana.

 

Erityistapauksissa kuten ulkomaanmatkat voidaan MPR antaa jo 9-10 kk iässä mutta se EI korvaa virallisen rokoteohjelman rokotteita koska alle 1-vuotiaan elimistö ei välttämättä kykene muodostamaan riittävää immuniteettia ja suoja on siksi vain osittainen. Seuraava rokote suositellaan annettavaksi noin 3 kk kuluttua, vähintään väliä pitää olla 4 viikkoa.

Edited by Angervo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä taidan olla rokotusmyönteinen ihminen. Kun itselläni ei ole alan koulutusta, en oikein muuhun koe voivani tukeutua kuin alan asiantuntijoihin ja THL:ään. Toki narkolepsiakohu säpsähdytti ja toki yritän selvittää itse, rokotusten hyötyjä ja haittoja. Lapset on rokotettu yleisen rokotusohjelman mukaan, esikoinen ei ole saanut rota- eikä pneumokokkirokotetta, kun eivät ole olleet rokotusohjelmassa. Kuopus ei ole saanut pneumokokkirokotetta, kun sekään ei ollut vielä tuolloin rokoteohjelmassa. Esikoiselle piti antaa rotarokote ohjelman ulkopuolelta, mutta se jäi omaa saamattomuuttani antamatta.

 

Nyt harkitsen molemmille vesirokkorokotteen antamista ja reseptit onkin jo haettu neuvolasta. Nyt pitäisi hakea itse rokotteet apteekista ja suoriutua avoneuvolaan. Kovasti pohdin, antaako vaiko eikö, mutta olen tuon antaa-vaihtoehdon puoleen kääntynyt... Vesirokko voi olla aika ikävä tauti, jos sen sairastaa rankempana versiona. Töissä otin asian puheeksi, ja kuinka ollakaan, kollegan ystävättären lapsi oli yksi näistä harvoista, joka oli kuollut vesirokkoon. Perusterve lapsi, oli saanut vesirokon kanssa samaan aikaan jokun bakteeri-infektion (streptokokki?). Ruumiinavauksessa oli todettu, että mm. lapsen aivot olivat vaurioituneet vakavasti infektioiden vuoksi. Jos siis jollain ihmeellä olisi selvinnyt infektiostaan niiden tuohon pisteeseen edettyä, ei olisi ollut aivotoiminnaltaan normaali.

 

Onko täällä muita, jotka ovat päätyneet otattamaan lapselleen/lapsilleen vesirokkorokotteen?

Edited by Galaxy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me otettiin esikoiselle vesirokkorokote kun hän oli 2-vuotias. Sai yhden annoksen. Hän sai samalla kertaa myös hepatiitti-rokotuksen matkan takia, niin en tiedä kummasta tuli reaktiot vai tuliko molemmista. Pojalle nousi kuume pariksi päiväksi ja jalkaan tuli pieni ruusun näkoinen ihottuma, joka hävisi viikossa. Pojan päiväkodissa on ollut kaksi vesirokkoepidemiaa sen jälkeen kun hän sai rokotteen ja on säästynyt tartunnalta. Tuohan ei ole 100% varma, mutta ainakin meillä on toiminut hyvin eli oman kokemukseni mukaan voin suositella!

Edited by Eva Luna

Share this post


Link to post
Share on other sites

täällä on aikomuksena rokottaa poika vesirokkoa vastaan. Saisihan sen immuniteetin sairastamallakin mutta se suurin ero miksi nimenomaan rokottamalla tuon immunisaation haluan tehdä on se, että toisin kuin taudista, rokotteesta ei elimistöön jää ns. latenttia virusta ollenkaan. En siis niinkään halua rokottaa lastani vesirokkoa, vaan vyöruusua vastaan.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Hyvä pointti. Meillä on nyt rokotteet jääkaapissa odottamassa sopivaa ajankohtaa. Tällä hetkellä esikoinen on kuumeessa ja kuopuskin räkäinen, mutta jos nyt parin viikon sisään saisi lapset rokotutettua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Olenkohan nyt ymmärtänyt ihan väärin että vyöruusu on mahdollista saada myös rokotuksen jälkeen? Ilmeisesti kuitenkin epätodennäköisemmin kuin sairastetun vesirokon jälkeen. THL:n rokotus sivustolla ainakin sanotaan seuraavaa: "Vesirokkorokotteen antamasta mahdollisesta suojatehosta vyöruusua vastaan ei toistaiseksi ole todisteita." "Oka-rokotevirus kykenee aiheuttamaan piilevän infektion ja aktivoitumaan vyöruusuna tavallisen varicella-zosterviruksen tapaan. Ei kuitenkaan tiedetä, jääkö rokotevirus kaikilla rokotetuilla henkilöillä elimistöön. Vyöruusutapaukset terveillä rokotetuilla ovat hyvin harvinaisia." Olisi kiva tietää jos asiasta on uudempaa infoa :)

Edited by Helea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä juuri tänään kuulin, että se riippuisi siitä, tuleeko rokotuksesta näppyjä vai ei. Eli jos rokotuskohtaan tulee näppy tai pari, niin silloin vyöruusu on mahdollinen, mutta jos ei niin sitten ei tule vyöruusua. En siis takaa mitenkään tämän tiedon oikeellisuutta, mutta näin minulle väitettiin :D

Edited by Chimelli

Share this post


Link to post
Share on other sites

tuo samainen tieto on täälläkin, eli niille joilla rokote aiheuttaa ihoreaktion, on latentti-infektio mahdollinen ja näin ollen riski sairastua vyöruusuun on olemassa. Ainakin niissä tutkimuksissa joita itse olen lukenut, on vyöruusun puhkeaminen ollut huomattavasti harvinaisempaa rokotetuilla kuin varsinaisen infektion sairastaneilla (tutkimukset tehty esim. syöpälapsilla joilla infektiot tulevat herkemmin).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on ollut aikomuksena ottaa pojalle vesirokkorokotus, mikäli hän ei sairasta tautia kouluikään mennessä, mutta näillä näkymin kuopus on syntymässä loppukesästä ja olisi varmaankin järkevämpää hankkia esikoiselle rokotus jo ennen sitä. Ei nyt ihan välttämättä huvittaisi hoitaa vesirokkoa sairastavaa lasta normaalin vauvanhoidon ohessa, saati sitten sairastuttaa siinä samalla vauvaakin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

me ollaan lähössä turkkiin lomalle neidin ollessa 11kk ikäinen niin pitäiskö meidän ottaa MPR rokote ennen sitä? Mitä mieltä olette? Mä kun olen sitä mieltä et yleensäkin otetaan kaikki rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ainakin matkailijan rokoteoppaassa MPR on suositeltu Turkkiin matkustaessa, ja KTL:n mukaan siellä on 2000-luvulla todettu sikotauti- ja tuhkarokkoepidemioita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä myös suunnitelmissa ottaa lapsille vesirokkorokotus. Kuopus on vielä tosin alle vuoden, mutta sitten kun hän täyttää vuoden niin sen voisi samalla laittaa molemmille. En ollut ajatellut asiaa aiemmin, kun tuttu sairaanhoitaja otti asian esille. Hän oli työssään nähnyt lapsia, jotka olivat vesirokon jälkitautina saaneet jonkin syndrooman (tarkempaa nimeä en muista), joka teki lapsen liikuntakyvyttömäksi ja saattoi lamaannuttaa myös hengityksen. Ja hän oli lukenut haastattelun infektiolääkäristä, joka oli sanonut rokotteesta, että miksi sairastaa tauti, jota vastaan on rokote.

Me ei olla mitään rokotevastaisia ihmisiä, influenssarokotteet ollaan jätetty ottamatta, eikä Esikoisen kohdalla osallistuttu rokotetutkimukseen, mutta rokoteohjelmaan kuuluvat rokotteet ollaan otettu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En löytänyt parempaakaan paikkaa, niin kyselen täältä. Onko jollain tietoa MPR-rokotuksen aikaisemmasta antamisesta? Ollaan lähdössä 6 viikoksi ulkomaille tytön ollessa 10kk ja neuvolan terveydenhoitaja suositteli MPR:n ottamista ennen matkaa alle 1-vuoden ikäisenä. Kun rokotus annetaan aikaisemmin, niin vuoden ikäisenä tai vähän yli pitää kuitenkin ottaa se uudestaan. Itseä vähän mietityttää että tyttö saisi 2 annosta samaa rokotetta lyhyen ajan sisällä.

 

Tää vastaus nyt tulee myöhään, mutta josko ois iloa jollekin toiselle :) Eli meidän vauva sai 8kk iässä MPR-rokotteen (kesäkuussa 2011), koska oltiin lähdössä etelä-eurooppaan lomalle ja tuota rokotussuositusta oli juuri päivitetty, koska suomessa ja euroopassa oli tuhkarokkotapauksia todettu normaalia enemmän. Meidän poika ja meidän tuolta kuukausiklubista muutama muukin reissumies sai sitten MPR-vahvistusrokotteen 1,5v-neuvolassa.

 

Normaalisti MPR-rokote annetaan nykyään 1v-neuvolassa, jos ei ole sitä aiemmin saanut erikoissyystä. Seuraava tehoste tulee sitten vasta monen vuoden päästä (olikohan 6-vuotiaana?). Meille ei tullut kummastakaan MPR-rokotteesta mitään oireilua ja muistaakseni terkka sanoi, että se on yksi parhaimmin siedettyjä rokotteita (mutta saatan toki puhua läpiä päähäni).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuo viime kesänä muutettu MPR-suositus on tällä erää voimassa ainakin kesäkuun 2012 loppuun asti. Eka annos siis 12 kk iässä ja toinen vanhan käytännön mukaisesti 6-vuotiaana, paitsi ulkomaille matkaaville voi antaa jo 6 kk ikäisestä.

 

http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/oppaat_ja_kirjat/rokottajan_kasikirja/yleisen_rokotusohjelman_rokotteet/tuhkarokko_sikotauti_vihurirokko__rokote_%28mpr%29/

 

Vähän OT.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tampereen Yliopistossa on käynnissä rokotetutkimus kuutosrokotteesta. Vanhemmille suunnatussa tiedotteessa lukee, ettei rokotteen aiemmissa tutkimuksissa olisi todettu mitään odottamattomia haittavaikutuksia. Lääkevalmistaja GSK:n luottamuksellisessa raportissa EU:n viranomaisille kuitenkin raportoitiin joulukuussa 2011 kymmenistä kuolonuhreista ja tuhansista haittavaikutuksista.

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=6462

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ja tuo Verkkomediahan on lähdekriittisyydessä lähes samaa tasoa kuin legendaarinen Magneettimedia... Kannatan kyllä sananvapautta mutta en voi sille mitään että verenpaineeni nousee tällaisia "tiedeuutisia" lukiessa. Ihan vain teoriassa tällaisten juttujen julkaisijoiden pitäisi olla jossain vastuussa jos joku jättäisi tämän perusteella lapsensa rokottamatta ja lapsi kuolisi tai vammautuisi vakavasti. Vastuutonta toimintaa, en voi ymmärtää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jos yhtään osaa lukea tuota raporttia itse niin siinähän nimenomaan todetaan että rokote oli tutkimuksissa hyvin siedetty eikä haittavaikutuksia todettu odotettua enempää. Tutkimuksen kattamana aikana rokoteannoksia annettiin yli 24 miljoonaa joten luonnollisesti tuohon populaan jo mahtuu niitä jotka sairastuivat vakavasti tai kuolivat sinä aikana kun olivat mukana tutkimuksessa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuossa aikaisemmin oli puhetta vesirokkorokotteesta. Meidän poika sen sai aikanaan, kun sen tarjosi silloinen kotikaupunki. Kun sitten aikanaan päiväkotiin tuli vesirokkoepidemia, tuli pojallekin silloin yksi pieni näppy ja hieman lämmönnousua, molemmat meni ohi yhdessä illassa. Neuvolassa sanoivat sitten, että rokotetuillekin voi tulla jotain oiretta, mutta oireista huolimatta eivät pystyisi rokkoa muihin tartuttamaan. En nyt sitten tiedä että onko meidän pojalla ollut vesirokkoa vai ei.rokotuksen ottaminen ei kuitenkaan kaduta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Thl:n mukaan rokotus "suojaa vaikealta vesirokolta, joka on korkeakuumeinen ja voi etenkin aikuisilla vaatia sairaalahoitoa". Eli mä olen ymmärtänyt, että rokotteen saaneet voivat sairastua lievästi. Riippuu myös varmaan siitä, onko saanut 1 vai 2 rokotetta. Meidän kaupungissa ns. terveille lapsille suositellaan yhtä ja erityisryhmille kahta, joka antaa mahdollisesti vielä paremman suojan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onkohan täällä ketään joka olisi siirtänyt noita rokotteiden antamisia? Meillä olisi edessä nyt 3 kk neuvola ja itseäni hieman hirvittää se että tuon ikäiselle tulisi kolme rokotetta yhdellä kertaa. Onko kukaan ottanut noita niin että siirtäisi esimerkiksi tuon pneumokokkirokotteen seuraaville neuvolakerroille kun siellä tulee kerran kuussa kuitenkin rampattua? Miten terveydenhoitajat suhtautuvat tuollaisiin pyyntöihin? Alunperin ajattelin että jätettäisiin tuo pneumokokki kokonaan ottamatta kun isommat lapsetkaan eivät ole sitä saaneet mutta ihan aiheelliselta rokotteeltahan tuo vaikuttaa. MPR:n aion kuitenkin siirtää myöhemmäksi, mahdollisesti 2-vuotisneuvolassa otettavaksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Itse en oikein näe järkeä pneumokokkirokotteen siirtämisessä, koska sittenhän lapsi rokotettaisiin kerran kuukaudessa (tyyliin rota + yhdistelmä 3 kk, pneumokokki 4 kk, rota + yhdistelmä 5 kk, pneumokokki 6 kk). Noista 3- ja 5-kuukautisneuvoloiden rokotteista kuitenkin "vain" kaksi on pistettäviä eli kummallekin rokotteelle on oma reitensä :lol:, kun rotarokote annetaan oraalisesti. Me aiomme siirtää kuopuksen yksivuotisrokotteista MPR:ää parilla kuukaudella, jottei silloin tarvitse antaa kolmea piikkiä kerralla, eli MPR annettaisiin myöhemmin syksyllä yhdessä kausi-influenssarokotteen kanssa. Enempää en uskalla MPR:ää siirtää, kun noita tuhkarokkotapauksia on kuitenkin viime vuosina säännöllisesti esiintynyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No itseasiassa juuri sitä tuossa hain että omasta mielestäni kuitenkin kerran kuussakin olisi parempi kuin kaikki kolme kerralla. On se kuitenkin aikamoinen cocktail pöpöjä niin pieneen elimistöön mitä noista kaikista kolmesta tulee. Keskimmäiselle tuli vielä kauheat mollukat noihin yhdistelmärokotteiden pistokohtiin joten mielummin kuitenkin ottaisin vain yhden pistettävän rokotteen kerralla. No, täytynee kysellä tarkemmin terkalta. Hän vaan suhtautui sen verran nihkeästi keskimmäisen MPR:n lykkäämiseen että en jaksaisi näistäkin vääntää. Ärsyttää kun sanotaan että kaikki on kuitenkin vanhempien päätettävissä ja vastuulla mutta sitten kun meinaat sitä päätösvaltaa ja vastuuta käyttää niin annetaan ymmärtää ettei saisi itse ajatella kun "ammattilaiset" tietää kuitenkin parhaiten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

MPR:n kanssa puljaamiseen luultavasti suhtaudutaan nihkeämmin kuin muihin ihan sen takia, että sen antamista on jo jouduttu sairastumisriskin noustua ja Euroopan huonon tuhkarokkotilanteen takia varhaistamaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now