Adelita

Rokotteiden riskit?

254 posts in this topic

Viviz hyvä, oletko tietoinen, millaisia vaikutuksia polion, kurkkumädän, jäykkäkouristuksen, hinkuyskän, vihurirokon ym. sairauksien sairastamisella on? Oletko tietoinen kyseisten sairauksien aiheuttamista riskeistä?

 

Katsos me vanhemmat, jotka rokotamme lapsemme, tiedostamme että näiden tautien sairastaminen on huomattavasti riskialttiimpaa kuin rokottaminen niitä vastaan. Ja todellakin, rokotetut ihmiset suojaavat tavallaan myös rokottamattomia, sillä mitä useampi on rokotettu, sitä epätodennäköisempää rokottamattomien on sairastua näihin vakaviin sairauksiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei voi kuin ihmetellä miten kaikilla ei kulje tuolla korvien välissä.

 

No mun mielestä sun postauksista voi hyvin päätellä, että esim. tuolla lainaamallani tekstillä tarkoitat kaikkia vanhempia, jotka rokotuttavat lapsensa. Älyvapaata touhua alkaa arvosteleen muita vanhempia tyhmiks ja sitten vetää hernettä nenään, jos joku pitää sua vapaamatkustajana.

 

Itse en ole ottanut selvää, mitä kaikki meidän lapsiin lykätyt rokotteet pitää sisällään. Aivan sama niin kauan kun mun mielestä ne rokotteiden riskit jää niiden mahdollisten rokottamattomuuden takia tarttuvien tautien riskien varjoon. Ja ihan hyvällä omallatunnolla voin sanoa, että korvieni välissä kulkee kyllä paljon enemmän kuin joillain muilla..

Edited by Mirjami

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ööööh, toki on kiva kuulla eri ratkasuja tehneiden ihmisten ajatuksia aiheesta, mutta jos alottaa jutun sillä, että me muut ollaan sitten idiootteja, niin ei mun mielestä ihan kauheen pitkälle pötki keskustelussa. Vai mitä sä oikeesti odotit reaktioiks, jos sä tosiaan ilmotat että me, jotka rokotutamme lapsemme, hypättäis sillaltakin jos neuvola käskis jne?!

 

Ei täällä oo kukaan nussinut pilkkua vaan vetänyt ehköä vaan vähän hernettä nenään sun jutuistas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viviz, mitä se sun persettäs kaivelee jos me muut ollaan niin vajaalla käyviä, että annetaan rokottaa lapsemme? Tee sä ihan niinkuin lystäät ja toivo, ettei mikään tauti iske lapsiisi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viviz hyvä, toivottavasti jatkossa keskustelet asiallisesti etkä nimittele muita tai käytä muuten asiatonta kieltä. Se taitaa olla palstan sääntöjenkin vastaista. Ihan ystävällisenä ja rakentavana huomautuksena.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on rokotettu lapset ja rokotetaan vastakin.

Nuorimmalla jätin pneumokokin toistaiseksi väliin, mutta eiköhän sekin pistetä jonkun ajan päästä, en vaan halunnut kerralla niin monia eri rokotteita.

Itseasiassa kun asiaa aikanaan poikien kohdalla selvittelin, päädyttiin siihen, että pojille on ylimääräisenä pistetty vielä A-hepatiitti ja vesirokko. Ja kun matkustellaan jonkin verran, niin B-hepatiittikin on harkinnassa.

En ole tarkkaan perehtynyt jokaisen yksittäisen rokotteen sisältöihin, mutta jonkun verran yleisellä tasolla rokotteiden haittavaikutuksiin ja niistäkin huolimatta olemme katsoneet, että rokottaminen on pienempi riski kuin rokottamatta jättäminen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taalla on otettu ja otetaan vauvalle kaikki brittien rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet, silla kuitenkin se riski etta niista rokotteista tulisi jotain vakavampaa on niin pieni verrattuna siihen riskiin etta jaisi rokottamatta ja saisi sitten tartunnan.

 

Tassa maassahan neuvola ottaa huoltajan allekirjoituksen jo pitkalti ennen rokotuksia ja juuri ennen rokotusten antamista, joten ketaan ei siis pakoteta, mutta kaiketi ihmiset sitten miettivat rokotuksen hyotyja vastaan haittoja ja ottavat ne (neuvolakirjassa on ukk-rokotteista ja niiden haitoista). Olen tosi tyytyvainen etta taalla tulee esim meningiitti C ja pneumokokki -rokotteet.

 

Mita Suomen tilanteeseen tulee, matkustelee tai ei, niin kasittaakseni Suomi ei ole enaa mikaan lintukoto ja taudit leviavat ihmisten liikkuvuuden mukana myos aikanaan sinne.

 

Kukin vanhempi tietenkin toimii katsomansa parhaan mukaan lapsensa eduksi. Taalla koimme etta lapsemme etu on ottaa rokotteet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ollaan otettu rokotusohjelmaan kuuluvat ja sitten se pneumo, joka ei ilmeisesti ole vielä "vakituisten listalla". Kausi-influensarokotetta me ei otettu, ei kai oltais edes saatu (?) kun meidän lapsella ei ollut ikää 6kk siinä kohtaa kun rokotetta alettiin täällä jakaa.

 

Perusteluina rokotteiden ottamiseen meillä on se perinteinen "rokotteen haitta pienempi kuin mahdolliseen sairastumiseen liittyvät riskit".

muoks. Ja olen ennen rokotteita ottanut selvää mahdollisista haitoista, en ole siis ollut "sokeasti neuvolan vietävissä" mitä ikinä sillä nyt tahdottiinkin tarkoittaa. Olen aika tarkka pojastani, osaan heittäytyä myös ylihysteerisen tarkaksi... ;)

 

Sivuvaikutuksina on tähän mennessä tullut n. 7h rokotteen ottamisen jälkeen noussut lämpö (korkeimmillaan 38.3c) joka on kestänyt ekan yön, laskenut aamuksi ja tullut vielä ihan lievänä seuraavana iltana. Sitten on oltu taas ok.

 

Mua kiinnostais tietää, että mitä ne vanhemmat, jotka eivät lapsiaan rokota, tekevät sen eteen, että lapsen riski sairastua noihin vakaviin sairauksiin on pieni? Kai se siis tarkoittaa automaattisesti jonkinlaisia "varotoimia"? Tuo "matkustelemattomuus" olikin jo mainittu, mutta miten muuten? Vältelläänkö yleisiä paikkoja, pestäänkö käsiä useammin, pysytäänkö poissa paikoista joissa voi suurella todennäköisyydellä törmätä esim. "riskimaista" tuleviin ihmisiin? Vai elätäänkö muuten ihan normaalisti ja toivotaan vain ettei "napsahda omalle kohdalle"?

Edited by PiipApa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä mietin kanssa samaa mitä PiipApa kirjoitti tuossa viimeisessä kappaleessa. Kun se pelkkä matkustelun välttäminen ja oma varovaisuus riittää vain tiettyyn pisteeseen saakka ja ei sitä lasta voi ihan tyhjiössäkään kasvattaa...

 

Ja minä voin kyllä ihan avoimesti myöntää etten käynyt läpi kaikkia mahdollisia tutkimuksia, tuloksia ja väitteitä rokotteita koskien. Vaikken ihan täysi ummikko näissä asioissa olekaan niin en todellakaan koe, että minulla maallikkona olisi tarpeeksi tietoa päättää vastoin kansallista rokotusohjelmaa ja ammattilaisten mielipidettä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Tuo minuakin kyllä kiinnostaa. Periaatteessa kuka tahansa yskivä kouluikäinen kun voi ollakin hinkuyskäpotilas ja rokotettukin Venäjän-matkaaja voi tartuttaa kurkkumätää koska rokote suojaa kliiniseltä taudilta muttei kantajuudelta. Toki vauvan kanssa voi sulkeutua neljän seinän sisään ekaksi puoleksi vuodeksi mutta mitä jos se yskäpotilas onkin omassa perheessä? Eikö se yhtään huoleta näiden rokottamattomien lasten äitejä?

 

Ja itse olen kyllä ottanut asioista selvää koska ihan jo ammattini puolesta joudun pitämään itseni ajan tasalla alan viimeisimmistä tutkimustuloksista. Olen myös konkreettisesti työssäni nähnyt millaista haittaa voi olla rokotteesta ja toisaalta rokottamattomuudesta. Meidän lapsellemme tulevat kaikki normirokotteet, lisäksi olemme mukana pneumokokkirokotetutkimuksessa. Hepatiittirokotteet otetaan todennäköisesti jossain vaiheessa (ei välttämättä ihan pienenä koska A-hepatiitti on pienellä useimmiten hyvin lieväoireinen ja antaa silti immuniteetin) ja vesirokkorokote jos lapsi ei ole kouluikään mennessä vesirokkoa sairastanut.

Edited by Angervo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen vesirokkoasiassa Angervon kanssa samoilla linjoilla.

Jos matkustettais "eksoottisiin" kohteisiin niin varmaan ottaisin UM:n suositusten mukaan rokotteet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä vauva on vielä nahan sisäpuolella, mutta ihan ohjelman mukaiset rokotukset aiotaan ottaa. Otin myös itse n. kk sitten kausi-influenssarokotteen. Munkin maalaisjärjen mukaan todennäköisyys sairastua johonkin, jota vastaan rokotetaan on suurempi ja seuraukset vakavammat, kuin mahdolliset rokotteen sivuvaikutukset. Itse sairastin pitkittyneen influenssan, jonka vaikutukset tuntuvat vieläkin, ollessani elämäni kunnossa joitakin vuosia sitten. Se vaikutti paljon siihen, etten missään nimessä halunnut laittaa raskauden takia puolikuntoista kroppaa samanlaisen prässin läpi, varsinkaan vauvan kustannuksella. Todennäköisesti vesirokkorokotekin otetaan, jos tautia ei pikkulapsiaikana jostain syystä nappaa. Mulla se oli lukioikäisenä, eikä todellakaan ollut herkkua.. Yksi vapaaehtoinen rokote, mikä meidän lapselle/lapsille varmuudella tulee, oli sitten tyttö tai poika, on papilloomavirusrokote. Se tuikataan ennen kuin ehtii vastakkaista sukupuolta edes sillä silmällä vilkuilla.

 

Jokainen tietysti tekee tässä asiassa omat ratkaisunsa, itse en uskaltaisi jättää rokottamatta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

-- Meidän lapsellemme tulevat kaikki normirokotteet, lisäksi olemme mukana pneumokokkirokotetutkimuksessa. --

 

Hei, mikä tutkimus, kun mä oon ollut käsityksessä, et 1.6.2010 ja sen jälkeen syntyneillä toi pneumokokkirokote kuuluu ohjelmaan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chandalina: niin kuuluukin mutta Rokotetutkimuskeskus tutkii tällä hetkellä 15-valenttista rokotetta joka tehoaa siis useampaan serotyyppiin kun rokoteohjelmaan valittu rokote. Meidän poika saa siis joko sen uuden 15-valenttisen tai sitten 13-valenttisen (Prevenar).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ollaan myös rokotetutkimuksessa ja meidän ryhmässä tutkitaan että miten ne kokit sitten elää poskionteloissa, katoaako ne vai mitä tapahtuu. Rokote jota me saatiin oli jo markkinoilla tutkimuksen alussa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ei osallistuttu rokotetutkimuksiin, ei otettu sikainfluenssa- tai kausi-influenssarokotetta ja MPR siirretään ja otetaan vasta kun tyttö täyttää kolme ja menee tarhaan. En pidä itseäni erityisen rokotevastaisena ja muut rokotusohjelman mukaiset rokotteet tyttö on saanut ja tulee saamaankin, kuitenkaan mitään ylimääräisiä rokotteita en halua lapselleni ottaa ja olen tuota MPR-asiaakin pohtinut joka kantilta, tähän tulokseen kuitenkin päädyttiin koska ei koeta niitä tauteja (tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko) mitenkään todennäköisinä tai vältämättä hengenvaarallisina (=tappaa automaattisesti). Jos sattuu joku noista tulemaan niin sille ei sitten voi mitään - sen mukaan eletään, mutta koska tyttö on kotihoidossa, uskon vaaran olevan lähinnä teoreettinen. Itselläni vaakakupissa painoi nimenomaan MPR:n mahdolliset sivuvaikutukset, annetaan mieluummin vasta sitten kun tyttö on riittävän iso kertoakseen itse mihin koskee jos koskee tms.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. Onkohan toi tutkimus käynnistynyt tossa meidän vauvojen välissä, kun meiltä ei oo edes kysytty osallistumishalukkuutta.

 

..

 

Me otetaan pojalle ohjelmaan kuuluvat rokotteet ja nekin yksitellen. Olen jonkin verran tutkinut haittavaikutuksia, mutta koin liian työlääksi tällaiselle maallikolle... joten osittain laiskuuttani päätin luottaa yleisiin suosituksiin. Rokotetutkimuksiin tuskin lähdetään mukaan. Ylimääräisiä saatetaan ottaa tarpeen mukaan, esim. just hepatiitit matkustelun vuoksi. Katsotaan sitten, kun on ajankohtaista. Sikainfluenssarokotetta en ottanut raskausaikana, enkä ole koskaan ottanut influenssarokotteita muutenkaan, enkä jotenkaan osaa pitää niitä tarpeellisina meille perusterveille.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tää näissä keskusteluissa on mun mielestä ärsyttävää. Jos ollaan puolesta tai vastaan, ja tulee erimielisyyksiä niin sen jälkeen ihmiset ei oikein uskalla enää aihetta kommentoida tai tulla kertomaan omaa kantaansa, ainakaan asiallisesti.. Mua ärsyttää ehkä eniten se, että kukaan "rokotusvastainen" ei oo voinut kommentoida noihin "mitä varotoimia te teette välttääksenne tartunnan." vai onko todella niin, että mitään varotoimia ei tehdä ja ollaan vaan sormet ristissä ettei mitään käy ja tauti napsahda lapselle?

 

Sori avautuminen.. Mutta joo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mua ärsyttää ehkä eniten se, että kukaan "rokotusvastainen" ei oo voinut kommentoida noihin "mitä varotoimia te teette välttääksenne tartunnan." vai onko todella niin, että mitään varotoimia ei tehdä ja ollaan vaan sormet ristissä ettei mitään käy ja tauti napsahda lapselle?

 

Kuinka paljon niitä varotoimia loppujen lopuksi voi tehdä? Eli kyllä varmaan enimmäkseen ollaan sormet ristissä ja toivotaan parasta kuten muidenkin asioiden suhteen. :) Kuitenkaan, meillä tyttö ei ole tarhassa vaan kotihoidossa (eli ei hoitopakkojen tartuntariskiä), aika vähän vielä harrastetaan mitään (muskari on ainoa ja siellä on tosi pieni ryhmä), meidän kulkemiset ja liikkumiset yleensäkään kodin ulkopuolella ovat aika vähäisiä eikä meillä hurjasti vieraitakaan käy. Toki välillä kyläillään jossakin ja sitten on nää pakolliset kauppa- ym. reissut mutta pääsääntöisesti ollaan kotipiirissä (toki tätäkin voi halutessaan kritisoida). Eikä noi edes varsinaisia varotoimia tyyliin "me nyt toimitaan näin koska ei haluta sikainfluenssaa, MPR-tauteja tai mitään mitä vastaan ei rokotetta otettu" vaan enemmänkin toisinpäin; koska meidän elämä tällä hetkellä menee näin, emme nähneet aiheelliseksi rokotuksia.

 

muoks. Ai niin ja ei me olla menossa ulkomaillekaan.

Edited by susan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ei osallistuttu rokotetutkimuksiin, ei otettu sikainfluenssa- tai kausi-influenssarokotetta ja MPR siirretään ja otetaan vasta kun tyttö täyttää kolme ja menee tarhaan. En pidä itseäni erityisen rokotevastaisena ja muut rokotusohjelman mukaiset rokotteet tyttö on saanut ja tulee saamaankin, kuitenkaan mitään ylimääräisiä rokotteita en halua lapselleni ottaa ja olen tuota MPR-asiaakin pohtinut joka kantilta, tähän tulokseen kuitenkin päädyttiin koska ei koeta niitä tauteja (tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko) mitenkään todennäköisinä tai vältämättä hengenvaarallisina (=tappaa automaattisesti). Jos sattuu joku noista tulemaan niin sille ei sitten voi mitään - sen mukaan eletään, mutta koska tyttö on kotihoidossa, uskon vaaran olevan lähinnä teoreettinen. Itselläni vaakakupissa painoi nimenomaan MPR:n mahdolliset sivuvaikutukset, annetaan mieluummin vasta sitten kun tyttö on riittävän iso kertoakseen itse mihin koskee jos koskee tms.

 

Tämä voisi olla melkein kuin minun näppikseltä. Eli ei olla osallistuttu rokotetutkimuksiin, eikä olla otettu sikainfluenssa- eikä kausi-influenssarokotuksia. MPR on toistaiseksi ottamatta, mutta todennäköisesti jossain vaiheessa tullaan sekin ottamaan (alkuun mietin, että kaksi vuotiaana, mutta koska kotihoidossa neiti on sinne 3v saakka niin mahdollisesti siirretään sinne asti). Pohdittu on pitkään ja näihin päätöksiin ollaan tultu. Ja kuin myös susanilla niin myös meillä MPR:n suhteen mahdolliset sivuvaikutukset painoivat enemmän vaakakupissa kuin muut syyt.

 

Sillä erolla että me matkustamme Kreikkaan joka vuosi joko kerran tai kaksi, mutta selvitetty on, mikä siellä on maan tilanne tuhkarokon, sikotaudin ja vihurirokon osalta, joten ei syytä senkään puolesta vielä ottaa rokotetta. :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kysynpä nyt että miksi nimenomaan MPR on moinen mörkö? Kyseessä nyt kumminkin on hyvin turvallinen rokote johon ei luotettavissa tutkimuksissa ole yhdistetty vakavia haittavaikutuksia kuin äärimmäisen harvoin. Nuo autismi-, Guillan-Barren- jne. kohut kun on jo aikoja sitten perättömiksi todistettu.

Edited by Angervo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now