Sign in to follow this  
Followers 0
Guest Surullinen äiti

Kiusaaminen päiväkodissa

11 posts in this topic

Onko teidän päiväkodissa esiintynyt toisen lapsen kiusaamista?

 

Jos on, niin miten teidän päiväkodissa puututaan kiusaamiseen?

(En löytänyt aiheesta ketjua.)

 

Sain tietää, että 3,5 vuotias lapseni on joutunut joitakin kertoja toisen lapsen kiusaamaksi. Lapsi repii vaatteita ja on repinyt hupun päästä. (lapsen kertoman mukaan) Tällaista pientä, kunnes tulimme eräänä päivänä kotiin ja lapsi toi heti kotiin päästyämme lelun (lelupäivän jälkeen) minulle näytille: sitä oli purtu ja yritetty rikkoa tahallaan. Tämä "toinen" oli ottanut hänen lelun kädestä kesken leikin toisten lasten kanssa ja koittanut rikkoa sitä. Tyttäreni ei osannut suhtautua häneen eikä uskaltanut puhua hoitajille. Kotonakin oli todella vaikeaa keskustella, kun lapsi välttelee aihetta kovin ja vannoo ettei vie enää mitään hoitoon. Asia on nyt selvityksessä hoidossa, mutta tähän asti hoitajat eivät ole maininneet mitään. :(

Saatan ehkä ylireagoida, mutta mitä tässä tilanteessa pitäis tehdä? Annanko tuollaisen vain jatkua?

 

Surullinen äiti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiusaamiseen pitää puuttua heti, eli et todellakaan anna vain jatkua. Vaikeaahan se välillä on päiväkodissa kun ei ne hoitajatkaan valitettavasti voi kaikkea nähdä. Muuten en osaa auttaa. Toivottavasti selviää ja kiusaaminen loppuu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo et todellakaan anna jatkua noin. Noihin täytyy puuttua heti! Meidän päiväkodissa on ainakin käytössä joku nollatoleranssi kiusaamiselle-linja ja kuulemma jo 1-vuotiailla puututaan jokaikiseen lelun kädestäottamiseen yms. Eri asia tietenkin on mitä hoitajat ehtivät nähdä ja mitä ei. Uskon että varsinkin noiden isompien ryhmässä hoitajilla on ehdottomasti liian vähän silmäpareja nähdä kaikkea.

 

Suosittelen kyllä kysymään hoitajilta lisää, hoitajat luultavasti tietävät kuka ryhmässä on tunnetusti kiusanhenki ja joku on varmasti nähnyt tuon tapahtuman. Liian moni koulukiusaaminen alkaa jo päiväkodissa. Kun noihin puututaan ajoissa, niin siinä voidaan parhaassa tapauksessa parantaa tämän kiusaajankin tulevaisuutta. Ja jos kiusaaminen tai yleinen häiriökäyttäytyminen johtuu kotioloista, niin siinäkin tapauksessa on syytä ottaa kiusaaja tarkempaan syyniin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo et todellakaan anna asian olla vaan puhut niille hoitajille ja jos tiedät kiusaajan nimen, niin ihan suoraan nimellä. Kysyt onko hoitajat huomanneet jotain ja pyydät heitä tarkkailemaan tilannetta ja puuttumaan heti kiusaamiseen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitän kommenteistanne! Arvostan niitä, todella!

 

Olemme ottaneet asian puheeksi hoidossa, mutta mitään havaintoja hoitajilla ei ole. Se on kyllä totta, että ryhmässä riittää huisketta ja ihan kaikkeen ei aikuisten silmäparit riitä.

Olen ymmärtänyt, että lasten kertomiakin on vaikea välillä tulkita, mutta entä kun lapsemme ei uskalla ottaa asiaa kunnolla puheeksi? Eikö silloin aikuinen voisi huomioida tämän ja seurata tilanteita tarkemmin?

 

Meillä on kotona tarkat rajat ja pelisäännöt ja lapsemme osaavat noudattaa niitä hyvin. Leluista riitelevät joskus kotonakin, mutta puutumme tällaisiin heti ja selvitämme asiat. Ehkä siksi hän menee hämilleen, kun joku toinen ei toimi niin?

 

Pahoin pelkään, että tämä asia jää hoitopaikassa vaan välinpitämättömyyden tai väärinymmärryksen varjoon. :(

 

Surullinen äiti

Share this post


Link to post
Share on other sites

On kyllä hyvä että otit puheeksi hoitajien kanssa, ehkä he osaavat pitää tilannetta nyt vähän paremmin silmällä. En osaa pakosti sen paremmin neuvoa, mutta voisin jakaa meidän syksyisen kokemuksen.

 

Tyttö aloitti elokuussa uudessa hoitopaikassa 3v 1kk vanhana. Päiväkodissa on myös kaksi muuta samanikäistä tyttöä, ja aika pian heistä tuli varsinainen kolmikko ja leikkivät jatkuvasti yhdessä. Yhdellä tytöistä on kuitenkin aika vahva persoona ja hän on aika railakas, ja loppuvuodesta hän alkoi yhtäkkiä komentelemaan ja pomottamaan meidän tyttöämme. Esikoinen ei kuitenkaan sellaista siedä, mutta riitelemisen sijaan hän otti etäisyyttä ja alkoi viettämään vähemmän aikaa tämän tytön kanssa ja vetäytymään muutenkin. Tyttömme oli jonkun aikaa vähän alakuloinen, ja sanoi kotonakin että "kukaan ei halua leikkiä hänen kanssaan", ja se kyllä pisti äidin sydämeen. Juttelin tietysti päiväkodin kanssa, ja he olivat kovin ymmärtäväisiä ja sanoivat pitävänsä tilannetta silmällä, mutta ei ketään oikein voi pakottaakaan käyttäytymään toisin. Meidän tapauksessa onneksi kuitenkin aika auttoi, vähitellen tilanne meni ohi ja tytöt lähentyivät uudestaan, joulujuhlissa kaatuivat jo halaillen ja kikattaen lattialle yhdessä.

 

Mutta nyt kun hoitajat tietävät teidän tilanteesta, niin ehkä osaavat tarkkailla tilannetta eri tavalla. Toivottavasti se menee pian ohi!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyvä tosiaan että olet ottanut puheeksi asian hoidossa, koska nyt hoitajatkin voivat antaa vähän erityishuomiota tilanteeseen ja osaavat tarkkailla lapsia toisella tavalla. Toivottavasti tilanne helpottaa kohta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kannattaa kyllä vaatia päiväkodin henkilökuntaa ottamaan kiusaaminen vakavasti ja pitämään teidän tyttöänne ja hänen kanssaan olevia lapsia silmällä paremmin. Eihän siihen voi jättäytyä, ettei lapsenne suostu kertomaan asiasta enempää! Liian usein koulumaailmassakin kiusaamistapausten hoitaminen kaatuu siihen, kun uhri ei syystä tai toisesta kerro enempää, mutta varsinkaan noin pieneltä lapselta ei pidä odottaa, että tilanne jäisi hänen vastuulleen. Päiväkodissa kuitenkin periaatteessa on mahdollista pitää lapsia silmällä koko ajan, joten ponnekkaasti kannattaa kysellä, miten päivä on mennyt, onko mitään erityistä tapahtunut, miten näiden kahden lapsen välit ovat olleet jne.

 

Omien lasteni päiväkodissa syksyllä puututtiin kyllä tosi tiukasti (ainakin poikani omahoitaja) kaikenlaiseen toisten tavaroiden ottamiseen yms. Siitä lähti lelu pois ja lapsi joutui jäähylle. Itsestä tuntui ensin tosi karulta tämmöinen toimintatapa, mutta uskoakseni tällaisella systeemillä saadaan lapsilta kitkettyä heti alkuunsa ns. luulot pois eli lapselle ei anneta muuta vaihtoehtoa kuin käyttäytyä nätisti. Jos tilannetta katsotaan yhtään läpi sormien, niin se mitä todennäköisimmin jatkuu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä poika (1v 8kk) on tällä viikolla aloittanut sanomaan monesti "älä kiusaa". Se on melkoisen hämmentävää, kun selvästi sanonnalla on merkitys, ei toista vaan huvikseen. Sanominen voi tapahtua joko niissä tilainteissa, joissa otetaan hieman yhteen tekemisten suhteen tai ihan leppoisassa kirjan lukemisessa. Tänään, kun oli lähdössä hoitoon ja lueteltiin hoitokavereiden nimiä, niin heti perään sanoi "kiusaa". Tosin se jäi epäselväksi, että kuka kiusaa ja ketä. Ajattelinpa tänään hakiessa ottaa puheeksi hoitajan kanssa, että mitäs täällä nyt tapahtuu.

 

Itse ole kiusaamisen suhteen erittäin tiukkana ja toivon, että hoitajammekin olisi. Tuo puhuminenhan saattaa johtua siitä, että jotain ryhmäläistä komennetaan kiusaamisesta. Ja ainakin hoitajamme on puuttunut tiukasti kiroiluun.

 

Paljon jaksamista surulliselle äidille! Ja muillekin, jotka joutuvat asian kanssa painimaan. Toivottavasti tilanne laukeaa pian.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä käytetään tuota "älä kiusaa" -lausetta nykyään, oppinut siis todennäköisesti päiväkodissa. Tosin tyttö sanoo näin minulle tai isälleen esim. silloin, kun häntä harmittaa hampaiden pesu tai vaatteiden vaihto. Eli ihan kiusaamisen ihan oikeaa merkitystä ei vielä täysin ymmärrä. Onneksi hän osaa kuitenkin kertoa, kun joku on esm. töninyt päiväkodissa. Ongelma on siinäkin on vain se, että hän käyttää menneestä ajasta puhuessaan aina termiä "eilen", vaikka joku asia olisi tapahtunut jo paljon aikaisemmin. Ja toisaalta, jos tytöltä kysyy: onko joku töninyt sinua? Hän vastaa helposti myöntävästä, vaikka joku olisikin ottanut lelun kädestä. Jos taas kysyy, mitä on tapahtunut, hän yleensä kertoo asian oikein, jos se on yksinkertainen.

 

Itse pyrinkin tarkkailemaan tytön käytöstä ja tulkitsemaan hänen sanomisiaan niiden suhteen. Toistaiseksi on tykännyt mennä edelleen päiväkotiin, vaikka välillä onkin joku "kiusannut", joten tarvetta enempään puuttumiseen ei ole.

 

Alkuperäisen äidin lapsi on tosin jo vuoden vanhempi kuin meidän neiti, joten osaa varmasti kertoa tapahtumista vähän selkeämmin. Itse ottaisin tuollaisessa tilanteessa yhteyttä päiväkodin hoitajiin. Ei se ole ylireagointia, että selvittää asioita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, meillä oli / on todellakin viatonta tuo "kiusaaminen". Eli ihan normaalia lasten touhua, johon hoitotäti puuttuu kyllä (esim. lelujen vientiä ym). Onneksi niin, tuli kyllä itselleni parempi mieli, kun juttelin hoitajan kanssa ja hän kertoi taas enemmän päivien kulusta ja lasten leikestä jne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0