Rune

Mitä suuhusi laitat 2

285 posts in this topic

Majoneesissa on tosiaan kananmunaa, mikä saattaa olla pastöroimatonta, mutta ei siinä olisi säilyvyyden kannalta mitään järkeä, siis käyttää pastöroimatonta. Yleensä valmismajoneeseissa käytetään keltuaisjauhetta. Ja salmonellahan ei ole sikiölle erityisvaarallinen, äidille toki kiusallinen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muutama sivu sitten oli puhetta pestosta. Itse kyselin asiaa S-ryhmästä ja ainakin Rainbow-pesto kuumennetaan purkitusvaiheessa, eli listeriariskiä ei ole.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olikohan tämä jo jossain.... Voiko Lidlin maitotuotteita syödä, laktoosittomissa tuotteissa lukee pastöroitu, mutta muissa ei?

Vastaus tulee ehkä vähän myöhään, mutta ehkä siitä on kuitenkin iloa (myös muille):

Jos tuotteessa lukee vain 'maito', niin valmistuksessa on käytetty pastöroitua maitoa. Pastöroimaton maito pitää ilmoittaa erikseen (tällöin tuoteselosteessa lukee 'pastöroimaton' tai 'raakamaito'). Tämä perustuu EU-säädökseen.

 

Pääsääntönä voidaan pitää, että kaikki normimarketeissa myytävät maidot, piimät, kermat, jugurtit, viilit ja rahkat ovat pastöroituja. Juustoissa kannattaa katsoa tuoteselostetta, koska esim. gruyere on pastöroimatonta (ja sitäkin saa toki syödä kuumennettuna ruoassa). Parmesaaneista, grana padanoista ja vastaavista suurin osa on tehty pastöroidusta maidosta (mä olen törmännyt täällä Keski-Suomessa vain yhteen parmesaaniin, joka ei ole pastöroitua).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muutama sivu sitten oli puhetta pestosta. Itse kyselin asiaa S-ryhmästä ja ainakin Rainbow-pesto kuumennetaan purkitusvaiheessa, eli listeriariskiä ei ole.

 

Kiitos tästä tiedosta!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko kamomillatee tosiaan kielletty raskausaikana?

Edited by Arby

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kotimaiset kaupasta ostetut pakastemarjat mietityttävät, vaikka niitä ei ole erikseen kielletty neuvolasta lähestyissä ohjeissa. Olen syönyt kypsentämättä sellaisia, joissa lukee 100 % kotimainen. Kai siihen voi luottaa, että niitä tässä nyt sitten sopii syödä. Ootteko muut syöneet?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko kamomillatee tosiaan kielletty raskausaikana?

Mun mielestä jossain listassa kamomillatee oli ainoa sallittu yrttitee tai vastaava?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ainakin äkkiseltään kun Googlettaa, niin melkein joka linkissä mainitaan että kamomilla voi olla raskaana olevalle haitallista.
Esim. yrtit.net: "Raskaana olevien naisten ei kannata nauttia kamomillaa, sillä kamomilla voi aiheuttaa keskenmenon aiheuttavia kohdun supistuksia."

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ tuo väite kuulostaa aika hurjalta, mutta minäkin olen jättänyt kamomillateen väliin. Kunhan vauva alkaa olla täysiaikainen, niin sittenhän sitä voisi taas lipitellä, kun ei haittaisi vaikka supisteluja tulisi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle neuvolan täti sanoi, että kaupan suurten merkkien (lipton) yrttiteet teepusseissa olisivat ok.  Sellaiset oikeista yrteistä tehdyt teet, jotka näyttääkin ruoholta ja yrtin palasilta olisi vältettävien listalla. Kyse on kai siitä, että kuinka vahvoja ne kasvit on, kuinka hyvä laadunvalvonta on, missä ne ovat kasvanee ja paljonko sitä teetä juodaan. Ei ole hyvä ajatus tehdä koko teepannua yrttiteetä ja juoda sitä litratolkulla päivittäin. :)

Edited by Kasma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Katkaravuista en löytänyt mitään infoa, voiko niitä syödä? Olen menossa buffet-illalliselle jossa ei missään tapauksessa ole mitään hinkua paljastaa raskautta. Alkuruokapöydässä on mm. graavattua lohta, mätiä, mozzarellasalaattia ja maksapateeta (woohooooo!), mutta myös marinoituja katkarapuja ja aurinkokuivattuja tomaatteja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos airua! Googlailin vielä hetken ja totesin että noi varmaan on ihan ok. Harmittaa kyllä ihan törkeästi maksaa täysi hinta tuosta buffetista jonka pääpaino on alkuruoassa, joista n. 70% on tuorejuuston/kalan/raakakypsennetyn lihan vuoksi kieltolistalla. :girl_sigh:  Eipä siinä. Kyllä varmaan saisi jotain sopivaa kun pyytäisi, mutta tosiaan en halua missään nimessä tuolla jäädä kiinni raskaudesta niin ei auta kuin sulautua joukkoon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oonko mä tehnyt jotain kamaalaa vahinkoa kun oon syönyt aspartaamilla makeutettua purkkaa? Eipä oo käynyt aiemmin mielessä lukea pussin kylkeä, vaikka muuten tapaan melkein kaikista ruoista lukea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ "Asesulfaamia E950, aspartaamia E951 ja sukraloosia E955 voi käyttää. Syklamaattia E952 ja sakariinia E954 ei suositella. Aspartaamin turvalliseksi arvioitu enimmäiskäyttömäärä ei ylity tavanomaisessa ruokavaliossa. Syklamaatin ja sakariinin on todettu suurina annoksina aiheuttavan koe-eläimille syöpää, ja niiden enimmäiskäyttömäärät ovat huomattavasti pienemmät." (Lähde: THL)

 

Ja oma kommentti: noita makeutusaineita on ihan joka paikassa. Itse muistan jouluna katsoneeni, että jossain perunasalaatissakin oli ja toki jotain noista kielletyistä. Että niin, varmasti moni syö tietämättäänkin kaikenlaista ja kyllä mä söin sitä salaattia sen pari ruokalusikallista. ;)

Edited by airua

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitti Airua. Mulla lensi yövuorossa purkka samantien roskiin, kun tosta luin mutta ehkä mä nyt kuitenkin sitä purkkaa jatkossakin syön :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ joo, ihan hyvillä mielin voit syödä. :D

 

Sen verran kyllä vähän ot:na pakko todeta, että mulle tulee nyt raskaana migreeni esim. aspartaamilimusta. En ainakaan keksi muuta yhdistävää tekijää näille kahdelle peräkkäiselle päivälle. Join perjantaina 3 dl ja tänään 3 dl ja kumpanakin kaamee olo. Näin on kyllä käynyt kerran aiemminkin. Mutta joo, jotkut vaan on herkkiksiä, vaikka tosiaan tutkimusten mukaan saakin syödä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos noita kieltolistoja ja suosituksia jne katsellaan niin itse syön niiden vierestä paljonkin.

 

Kahvia menee yli suositusten, edelleen meinaan syödä herkkuni aurajuustot ja salaatti/fetajuustot ja muutenkin juuri sitä mitä normaalistikin syön. Maksa on ainoa mitä vältän, eli maksakastiketta seuraavaksi synnytyksen jälkeen. Huumeet tupakka ja alkoholi ei muutenkaan kuulu elämääni, eikä raaka kala maistu. 

 

Pilleripurkkini tarkastin ja muokkasin aamun annostani sen mukaan ettei olisi paljoa päällekkäisyyksiä vitamiinien yms saannissa. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä söin vähän ennen plussaa hirveesti sitä snellmanin aurinkokuivattutomaatti maksamakkaraa... piti saada joka päivä. Nyt oon jättänyt sen pois.

Fetajuustoa söin eilen mutta se oli kyllä pastöroidusta maidosta. Kahvia en ole juonut plussan jälkeen kun ehkä 1-2 kuppia yhteensä, ei ällötä mutta ei maistukaan.

 

Yritän syödä kevyemmin ja mieli tekeekin enemmän terveellisiä juttuja (painoahan mulla on ylimääräistä niin ettei tule liikaa sanomista neuvolassa lähtö bmi 30-33 välillä) kuten salaatteja ja ruisleipää syön aamulla pari palaa vihannesten kanssa. Mulla varmaan pääpaino tässä painon pitämisessä aisoissa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moi. Olen juuri saanut tiedon raskaudesta ja neuvolat varattu jne. Mutta... Kun lukee ruokarajoituksista (esimerkiksi THL:n sivulta), tulee mieleen, että mitäs ihmettä sitä sitten syö, kun menee laivan buffettiin... Voiko luottaa tasoon, eli että salaatit on pesty hyvin, listeriariski pieni, vai pitääkö karttaa kaikkea mikä ei ole kuumaa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pahoittelen vanhentunutta laskuria, vaihdan sen kunhan keksin miten. Kauan kesti meillä yritys, mutta nyt ollaan ainakin onnistuttu saamaan plussa.

 

Muokkaus: Ja nyt laskurikin on kunnossa.

Edited by miipsu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onnittelut Miipsu. :) Käsittääkseni se on ihan sun oman harkinnan varassa. :) Toisaalta on tärkeää saada mahdollisimman paljon vitamiineja ja muita kasvunaineita pienelle, mutta toisaalta jotkut sanoo, että lounaspaikoissa ikinä ei tiedä onko ottimet puhtaat jne. Itse söisin, sillä laivassa vaihtuvuus on suurta (ruoka ei seiso) ja se on suomalainen ammattikeittiö, joka taatusti seuraa jokaista sääntöä ja määräystä. Ulkomailla (esim. keski-eurooppassa) olisin itse ylihysteerisen varovainen, koska siellä salmonellat jne on yleisempiä ja monella naisella se on jo sairastettuna. 

Edited by Kasma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now