Guest RGB

Perhepetikysely


147 posts in this topic

Mun kokemus on se, että teet niin tai näin, joku besserwisseri kommentoi kuitenkin. Perhepedissä nukkuville kommentoidaan, että kyllä pitäisi vauva laittaa omaan sänkyyn tuossa iässä jo hyvänen aika; omassa sängyssä nukkuvan vauvan vanhemmille kommentoidaan, että kyllä perhepedissä vauvalla olisi turvallisempi olo, siellä yksin kylmässä koppasessa pidätte toista pientä raukkaa. ;) Teistä tuntui, että olitte sillä virallisella taholla saaneet armahduksen, mutta minusta, joka olen saanut kuulla noita jälkimmäisiä kommentteja, ei kyllä olisi tuntunut yhtään niin mukavalta jos vielä synnäriltäkin olisi painostettu hommaan. Siksikin olisi hyvä, jos virallisesti ei suositeltaisi vain yhtä tapaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Menee vähän off-topic, mutta mä en pidä tuosta ajatuksesta, että hyvä että kannustetaan perhepetiin koska se edustaa pehmeämpiä arvoja. Pehmeämpi arvo olisi se, että kannustettaisiin äitejä ja isejä ottamaan selvää millä tavoin sekä he että lapsi nukkuvat parhaiten ja toimimaan niin. Se, että korvataan yksi suositeltu nukkumistapa toisella on vaan uusi versio siitä, että tehdään niin kuin suositukset sanoo, riippumatta siitä millanen lapsi ja millaiset vanhemmat.

 

Niin, siis tätä mieltä minäkin olen. Ilmaisen itseäni huonosti, mutta halusin sanoa, että on hyvä, kun hoitohenkilökuntakin opastaa vanhempia huomioimaan lapsi mahdollisimman hyvin. Siis sitä kai sillä perhepedin suosittamisella haetaan, että se olisi lapselle hyvä?! Siitä näkökulmasta hyvä näin. Mutta siitä en pidä, että vaikkapa siellä synnärillä pidetään automaattisesti yhtä tapaa toista parempana ja äitejä ohjataan siihen. Samalla jaetaan piiloviesti siitä, että toinen tapa on huono ja jotenkin lapselta pois. Mielestäni ohjauksen tulisi tapahtua äidin (tai isän) tahdon mukaisesti eli nimenomaan kannustettaisiin toimimaan niin, miten se itse kullekin sopii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se on just hankala näiden suositusten kanssa, että se neuvolatäti ei asu teillä kotona :) eli vaikka sanotaan, että yleensä imetys on lapselle (ja äidille) parempi, perhepedissä nukkuu kaikki hyvin tai jotain muuta, niin toki on niitä poikkeuksia aina. Musta on hyvä että suositellaan sitä, mikä on lapsen kannalta paras useimmissa tapauksissa. Jos ei sit toimi se, niin sit voi suositella neuvola sitä toista tapaa. Vanhemmat kuitenkin tekevät niinkuin parhaaksi näkevät, neuvolasta riippumatta :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musta taas lapsen kannalta paras nimenomaan olisi se, että kannustettaisiin vanhempia enemmän tarkkailemaan lastaan ja omaa tilannettaan ja toimimaan sen mukaan, sen sijaan että annetaan rutiinisti kaikille se ohje, mikä sopii (ehkä) useimmissa tapauksissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tosi monet tuntuu olevan aika epävarmoja ainakin aluksi, mäkin olin. Ehkä se neuvolatäti osaa olla ammatillinen ja neuvoa niitä jotka neuvoja tarvii. Toivotaan niin ainakin ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä haluan, että annetaan selvä ohje, kunhan toisaalta tehdään selväksi, että ei sitä ole pakko noudattaa, jos joku muu tyyli itselle paremmin sopii. Semmoinen ylimalkainen "kyllä te pian opitte sitä vauvaa lukemaan" on musta ihan vaan hölmö neuvo. Ainakin, jos oikeasti kysyy. Kai sitä oppii, mutta jostakin sitä pitää lähteä liikkeelle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle tuli tosta J A W :n tarkoittamasta tukemisesta enemmin mieleen sellainen, että ohjeeksi annettaisiin "tätä voitte kokeilla nyt ensin, jos se tuntuu että on huono teille, niin sitten voi kokeilla tätä vaihtoehtoa" jne, eikä että "tää on paras vaihtoehto, muutkaan ei ole huonoja mutta tää on paras" saatika tollaista epämääräistä hymistelyneuvoakaan. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musta oli hyvä aluksi pitää pikkuvauva siinä vieressä, kun pohdin, että jos se herää, niin se aistii olevansa yksin ja säikähtää. Sitten nyt puolen vuoden iässä arvelen, että poikamme jo osaa tiedostaa jollain tasolla, että kun hän itkee, niin äiti tai isä tulee paikalle mitä pikemmin, eikä se yksinoleminen herätä enää niin pelkoa. Tosin tämä nyt on vaan arvailua. Tokikaan en oikeasti tiedä, mitä vauvan mielessä tapahtuu. Kuitenkin poikani nukkuu nyt tyytyväisenä omassa pinnasängyssään. Ja minäkin nukun paremmin näin. Ja jos tulisi vaikeampia aikoja, jolloin huomaisin, että poikaani ahdistaa nukkua yksin, niin toki ottaisin viekkuun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Omasta puolestani voin sanoa että olin tosi kiitollinen kätilön jämäkästä otteesta jonka ansiosta meillä heti alusta lähtien nukuttiin perhepedissä. Mä olisin muuten jännittänyt sitä niin pienen vieressä nukkumista. Olin toivonutkin suunnittelutapaamisessa lempeää mutta jämtiä ohjausta ja se toteutui hienosti. Mä olin niin epävarma vauvan hoidosta ekan/ekat kuukaudet, että olisin ollut täysin pulassa jos olisi vaan kehoitettu seuraamaan vauvaa ja päättelemään itse. Kunnon perinteinen maalaisjärjen kadotus :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo se mitä itsekin suosittelulla tarkoitin on juuri se että neuvolassa tai synnärillä voitaisiin ehdottaa, että jos vauvan uni on levotonta, kannattaisi vaikka kokeilla perhepetiä. Nyt kun tuntuu siltä että univaikeudet kuitataan sillä että vauva on oppinut jotain uutta ja siksi uni häiriintyy. Kyllähän siinä moni ajattelee että no aha, jatketaan vaan väkisin omaan sänkyyn nukuttamista.

 

Perhepedistä ei ainakaan mulle puhuttu sanaakaan ennen vauvan syntymää ja olisi ollut kiva vaikka kuulla erilaisista nukkumisjärjestelyistä ja että vauvoilla tosiaan on ensinnäkin yksilöllisiä eroja siinä mikä nukkumistapa sopii ja toiseksi erilaisia vaiheita, eli jossain vaiheessa perhepeti voi olla hyvä vaihtoehto, kun taas parin kuukauden päästä voikin nukkuminen onnistua jo paremmin omassa sängyssä. Voisi myös antaa tietoa miten perhepedistä tehdään mahdollisimman turvallinen ja miten siitä siirtäminen omaan sänkyyn yleensä sujuu, tai antaa vinkkejä siihen. Myös sen voisi tuoda esiin että perhepeti on tosiaan melkoisen yleinen tapa nukkua ainakin jossain vaiheessa vauva-aikaa ja että se on siis ihan normaalia, koska nyt tulee helposti syyllisyys itselle että vauvan pitäisi nukkua omassa sängyssään. Mitään jämäkkää "nyt teet näin" -ohjetta en itse olisi kaivannut, ehkä lempeää ohjausta vauvan tarpeiden kuunteluun ja erilaisten vaihtoehtojen esiintuontia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, mä en todellakaan tarkoittanut, että sanottaisiin ylimalkaisesti, että tehkää ny ihan miten vaan. :D Tarkoitin sitä, että opetettaisiin ihan oikeasti lukemaan vauvaa, lähtien ihan siitä että esimerkiksi kun vauva hamuilee rintaa kerrottaisiin mitä se tekee. Ja selitettäisiin esimerkiksi se, mitä monet ei oikeasti tiedä, että monet pikkuvauvat pitää melkoista metakkaa ihan unissaan, eli voivat tehdä vaikka mitä yninää ja itkun parahduksenkin ja silti olla ihan sikeässä unessa ja kohta rauhoittua, joten kannattaa aina tarkastella lasta muutama hengenveto eikä samantien nykästä tissille, ettei turhaan totuta nukkuvaa heräämään joka kevyen unen ja/tai unennäön vaiheessa. Että pikkuvauvatkin on monipuolisempia kuin itkee/ei itke, nukkuu/ei nuku, mutta että kestää aikansa ennen kuin niitä oppii tulkitsemaan. Ja niin pois päin.

 

Ja toki jos joku on epävarma niin sitten kannattaisi sanoa, että teette nyt ekaksi näin ja jos ei toimi, kokeillaan sitten toista tapaa. Minusta silloin on aika sama, minkä ihan hyvän tavan sanoo ekaksi ja minkä tokaksi, pääasia, että neuvotaan, että kokeilette näin niin-ja-niin kauan ja sitten päätätte toimiiko vai ei.

Edited by J A W

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuopus nukkui perhepedissä 8-9kk asti. Nukutettiin poika omaan sänkyynsä aina iltaisin ja yöllä ekan syötön yhteydessä poika jäi meidän väliin nukkumaan loppuyöksi.

 

Kasikuisena yöt oli levottomia, pojan olis pitänyt omasta mielestään saada nukkua koko yö tissi suussa enkä mä saanut nukuttua kunnolla, kun koko ajan piti vahtia ettei poika lähde "vaellusmatkalle" ja putoa sängystä. Muistaakseni 8,5kk iässä pidettiin unikoulu ja lopetettiin samalla yösyötöt. Samoihin aikoihin poika siirtyi isosiskonsa kanssa samaan huoneeseen nukkumaan. Ekat yöt oli ihan kamalia, yhtä huutoa ja karjumista, mutta päästiin kuitenkin eroon yösyötöistä ja vieressä nukkumisesta. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse en kannata tässä nukkumisasiassa yhtenäistä linjaa suosituksille, nukkumistyyleissä on niin paljon variaatioita lasten ja vanhempien suhteen. Toiset vanhemmat ei pysty nukkumaan vauva vieressään, jotkut vauvat haluavat omaa tilaa myös (meidänkin poika kiepsahtaa aina kauemmas minusta nukkumaan, mutta yöimetysten takia nukkuu vieressäni), jotkut vauvat nukkuvat läpi yön muutaman kuukauden ikäisestä asti, miksi heidän pitäisi olla perhepedissä? Lapsi kyllä ilmoittaa, jos tarvitsee yöllä hoivaa ja läheisyyttä. Itse näen perhepedin ehkä vahvimmin heräilevän lapsen ja väsyneen vanhemman käytännön ratkaisuna uniongelmiin.

 

Mitä tulee tosta perheen ohjaamisesta, olisin toivonut ehkä omalta neuvolaltani toisenlaista otetta. Siellä kannatetaan tosi paljon omaa sänkyä ja ohjataan väsymyksen kanssa heti tassu-unikouluun, sain esitteen jo 4kk vauvan yöheräilyjen takia!! Voi kun joku olisi sanonut, että ota vauva viereesi nukkumaan, niin saatat saada enemmän unta, eikä ohjeistanut tassuttelemaan jotain täysin siihen epäkypsää vauvaa. Ei me sitten edes aloitettu sitä tassuttelua, kun hetki oli todellakin ihan väärä. Muutenkin ohjeet ovat olleet todella mustavalkoisia nukkumisen suhteen. Terkkari sanoi, että jos vauva alkaa heräilemään 4kk iässä enemmän kuin kerran yössä, on aika aloittaa kiinteät yöheräilyjen vähentämiseksi, mikä ei monella todellakaan ole ratkaisu heräilyihin.

 

Minunkin mielestäni on nimenomaan tärkeintä löytää se jokaisen perheen oma tyyli nukkua, ei sitä tarvitse mitään yhtä mallia tarjota. Meille se hyvä tyyli ei todellakaan ollut se, että vauva nukkui ekat kuukautensa omassa sängyssä meidän sängyn vieressä ja jouduin aina nousta imettämään. Tehtiin kuitenkin näin kun sitä kaikki suositteli (muuten ei saada ehjiä unia i, enkä siis muista ekoista kuukausista yhtään mitään. Sitten kun lähdimme ulkomaanmatkalle pojan ollessa 5kk ja hän nukkui meidän välissä, löytyi energiaakin yhtäkkiä kuin taikaiskusta. Perhepeti on siis meille paras tyyli nukkua ja suosittelen kokeilua aina muillekin, joiden vauva heräilee useita kertoja yössä rinnalle ja äiti on uupunut. Nyttemmin olen ymmärtänyt, miten normaalia on pienen lapsen heräillä yöllä rinnalle. Meillä on hirmu päiväreipas poika, joka ei oikeastaan vanhempiensa syliä päivisin kaipaile ja viipottaakin menemään sellaisella vauhdilla että huhhuh. Uskon, että hän on päiväreipas ainoastaan sen takia, että maitobaari on auki öisin. Meillä läheisyys tankataan öisin rinnalla ja kainalossa, ja tämä sopii meille paremmin kuin hyvin :) Toisille sopii toisinpäin paremmin, jossain vaiheessa vuorokautta se lapsi kuitenkin läheisyytensä tankkaa!

Edited by wanda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on myt reilun 2 kuukauden ikäinen, että kokemuksen syvällä rintaäänellä kommentoin :D

 

Meitä kannustettiin Kättärin Haikaranpesässä nukuttamaan vauva perhepedissä. Näin tehtiin ekat viikot ja se toimikin mainiosti, kun väsyneet vanhemmat eivät jaksaneet siirrellä tissille nukahtanutta vauvaa ja ottaa sitä riskiä, että vauva herää, kuten muutaman siirtoyrityksen aikana oli tehnyt. Sitten äiti kyllästyi tilanteeseen, halusi nukkua leveämmin ja luki kirjan "Unihiekkaa etsimässä", jossa kerrottiin että vauvan omaan sänkyyn nukuttaminen onnistuu parhaiten alle kolmen kuukauden iästä. Tuosta on nyt nelisen viikkoa ja sen ajan vauva on nukkunut mainiosti sivuvaunussa ja vähentänyt reippaasti yöheräilyjä ja vauvan ollessa sivuvaunussa mähän en joudu nousemaan ylös syöttääkseni vauvaa.

 

Mä haluan pitää tästä omassa sängyssä nukkumisesta kiinni tämänhetkisen kokemuksen perusteella ja suunnitelmissa on siirtää vauva muutaman kuukauden päästä omaan huoneeseensa. Tuöevaisuuttahan en tosin voi ennustaa...

 

Mun mielestä perhepeti on paras ratkaisu lapselle, mutta jos äiti haluaa nukkua leveämmin ja välillä isin läheisyyttä, niin se ei oikein toimi. Mulle on myös tärkeää, että mies nukkuu mun kanssa samassa huoneessa, vaikka tarvittaessa kumpikin voi vierashuonettakin käyttää.

Edited by elca

Share this post


Link to post
Share on other sites

Perhepedissä on nukuttu molempien vauvojen kanssa. Musta se tuntuu hyvältä ja oikealta vauvankin kannalta, mutta myönnän, että ihan ensisijaisin syy on oma laiskuus ja unentarve. Musta ei kertakaikkiaan ole heräilemään yöllä, se ei vain onnistu. Niinpä yöruokailut menevät meillä niin, ettei mulla ole aamulla asiasta edes mitään muistijälkeä, mä en siis tosiaan herää imettämiseen ollenkaan. Tämä on kyllä varmaankin vähän poikkeuksellista, mulla on hyvät unenlahjat. B)

 

Esikoinen nukkui vieressä n. 10 kuukauden ikään. Samaan aikaan lopetin yösyötöt ja poika siirtyi omaan sänkyyn ja myös omaan huoneeseen. Tämä meni todella helposti ja vähän puolivahingossa, tuli vain sellainen olo, että aika alkaisi olla kypsä, ja selvästi osuttiin johonkin hyvään hetkeen.

 

Tyttö nukkuu tällä hetkellä illalla vähän aikaa pinniksessä vaunukopassa (ilmeisesti pinnasänky tuntuu sille vieläkin liian isolta ja turvattomalta), ja siitä otan sen sitten viereen, kun herää. Tyttö on kohta puolivuotias. Yritetään mennä vaistolla kuten esikoisenkin kanssa, olisi mukavaa jos homma sujuisi yhtä kivuttomasti. Aika näyttää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lisään vielä, että hankalinta on ollut musta siinä vaiheessa, kun vauva on jo ollut aika liikkuvainen. Keksiä kaikenlaisia turvalaitoja ja systeemejä ettei se putoa sängystä, jos ei olla menty itse samaan aikaan nukkumaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Tuon hankaluuden vuoksi meillä loppuikin perhepetinukkuminen yllättäen vajaa viikko sitten. Vauva muutti saman tien omaan huoneeseensa, kun siirtyi omaan sänkyynsä. Ja yllätysyllätys, nukahtaminen omaan sänkyyn on tapahtunut ilman ongelmia ja yöt ovat menneet ihan samalla tavalla kuin vieressä nukkuessa, eli 1-2 ruokailua. Enpä olisi uskonut. Taidettiin tehdä tämä siirto aika sopivalla hetkellä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä nukutetaan omaan sänkyyn. Eka huuto saadaan yleensä hiljaseks laittamalla tutti suuhun. Tokasta joutuu ottaan jo viereen ja antaan yötissiä. Loppuyö nukutaankin sitten samassa sängyssä.

Näin tän yhden lapsen kanssa. Saapa nähdä miten menee kun marraskuussa tulee kakkonen... lähteekö isukki sohvalle :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä siirryttiin perhepedistä sivuvaunuun puolen vuoden ikäisenä, siinä oli helppo vielä tassutella ja siirsin tytön aina viereen imetettäväksi ja ruokailun jälkeen takaisin. Sänky irrotettiin meidän sängystä ja siirrettiin omaan huoneeseen 9 kk iässä. Kolmen yön lempeän unikoulun jälkeen typy alkoi nukkumaan about täysiä öitä. Tutti ei kelvannut oikeastaan koskaan joten tyynnyttely onnistui paremmin samassa sängyssä nukkuen. Tyttö nukkui meidän välissä kiilatyynyn päällä, jolloin ei tarvinnut pelätä niin päälle kierähtämistäkään (lähinnä miehen osalta), kun lapsi oli vähän korkeammalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Natalie, poika oli omaan sänkyyn siirtyessään suurinpiirtein 7kk ja pari viikkoa vanha.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ei nukuttu perhepedissä, vaan napero siirtyi suoraan omaan sänkyynsä omaan huoneeseensa (meidän makkarin vieressä) nukkumaan. Satunnaisesti ollaan otettu hänet meidän väliin nukkumaan pienenäkin, ja isompanakin on joskus nukkunut kanssamme, kun aamuyöstä unta ei ole muuten tahtonut riittää aamuun saakka.

 

Hyvin on toiminut, ei mitään valittamista. Mä en ole pääsääntöisesti saanut nukutuksi samassa huoneessa nappulan kanssa (eikä kyllä mieskään) tuhinoiden ja puhinoiden takia, ja siksi, kun jo raskausaikana oli ongelmaa nukahtaa uudelleen yöheräämisten jälkeen.

Edited by Ravenna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyviä ajatuksia tullut ylempänä monilta. :)

 

Meillä lapsi on nukkunut alusta lähtien ihan lähellä, osin perhepedissä, osin omassa sängyssään. Nyt vajaa 4 vuotiaana nukkuu omassa sängyssään, mutta minun vieressäni silti ja saa siinä olla vaikka siihen asti, että kotoa muuttaa, jos haluaa. :D Ihan hirveästi on tullut kuraa niskaan sellaisiltakin ihmisiltä, joita luulin ystävikseni, kun he ovat kuulleet nukkumajärjestelyistämme. Osa on oikeasti sitä mieltä, että lapsemme ei tule koskaan itsenäistymään ja roikkuu vielä 15-vuotiaanakin äidin helmoissa. Suurin osa näistä menee läpi korvien, mutta kyllä välillä tuntuu ikävältä tuollainen arvostelu, kun itse yrittää vain kuunnella lasta ja itseään ja tehdä, niin kuin asiat meillä parhaiten sujuu. Ja toisekseen, enpä minäkään heidän järjestelyjään kommentoi, vaikka olisinkin eri mieltä.

 

Mutta nukkumiseen vielä, että meillä tuo perhepeti oli ainoa vaihtoehto alkuun, ei niissä hormonimyrskyissä olisi voinut päästää vauvaa iholtaan, saati kun mokoma heräili välillä jopa 10 kertaa yössä ja piti monen tunnin iltaitkut. Nämä helpottivat muutaman kuukauden iässä, mutta perhepedistä ei haluttu luopua. Jossain vaiheessa mies siirtyi sohvalle (se taisi olla sitä kovan heräilyn aikaa), jotta sai nukuttua paremmin. (Tästäkin tuli kommenttia ulkopuolisilta, olimme kuulemma eroamassa tai vähintäänkin sen eron piti tulla eri nukkumapaikkojen myötä...) ^_^

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä nukuttiin ensimmäinen kuukausi perhepedissä ja olisin sitä mielelläni jatkanutkin. Vauvan refluksivaivan vuoksi siirtyi kuitenkin omaan sänkyyn että saatiin pääty vähän koholle. Pinnis on ilman toista laitaa söngyn vieressä sivuvaununa joten kovin paljon "kauemmaksi" ei vauva minusta siirtynyt. Mitään ongelmaa ei ollut nukkui yhtä hyvin omassa sängyssäkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now