Sugar

Vauvalla ruoka-aineallergia

32 posts in this topic

Onko teillä ollut oireita täysimetyksen aikana, mitä teette, mitä lääkäri on sanonut jne haluisin tietää kokemuksia ja selviämistarinoita..

 

MEIDÄN OIREITA = Vauva (2 kk) saa pääasiassa vain äidinmaitoa, eli kaikki mitä itse syön, vaikuttaa vauvaan. Äidinmaidonkorviketta saa joskus. Itkenyt mahavaivoja säännöllisesti, lähinnä iltaisin. Usein tissi ei maistu, hylkii sitä. Kuitenkin kun on lopulta väsynyt ja nälkäinen, syö tissiä ahnaasti. Pulauttelee, imee nyrkkiä tai naksuttaa kieltään -> kutiaako suu? Epätavallista itkua ilmaantuu myös kesken unien (kimeät kiljaisut). Heräilee n. tunnin välein, vaikka aiemmin nukkui pitkiäkin välejä tyytyväisenä. Nyt max. 2 h.

 

Sennalla on todella kuiva iho, helposti menee rikki/sierrettyy. Olemme ajatelleet sen olevan atoppista ihoa ja rasvataan sitä jatkuvasti, mutta ei tunnu tehoavan (tarvii rasvata Apo Basen Oil creamilla kaks kertaa päivässä, että iho pysyy kohtalaisena ja kerta viikko öljypitoisessa kylvyssä). Ihottuma-alue laajeni koko vatsan alueelle, käsivarret kokonaan, kaula ja ruokatorven alue, jalat. Iho menee herkästi rikki ja tulee verta. Selkä on puhdas! Joku ilta kylvyn jälkeen ilmestyi selkään valkoisia nokkosihottumalta näyttäviä länttejä.

Sennalla koko ajan löysää kakkaa. Kakka tulee 2-3pv välein vaihtelevasti.

 

TESTI = Jätin testinä nyt maitotuotteet, mehut, limut ja kananmunatuotteet pois ja pidän ruokapäiväkirjaa syönneistä. Otan viikon ajan testiä, sit lääkärille niin on jotain tositetta.

 

MUTTA = olen koko ajan syönyt näitä maitotuotteita yms. niin miten voi yhtäkkiä ilmaantua noita ihottumaoireita. Vai saako vaan yliannostuksen joskus jotain allergisoivaa?? :(

Edited by Sugar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tosi tieteellinen vastaus, mutta musta tuntuu että allergioihin vaikuttaa kuun asentokin... :grin:

 

Allergisoituminen jollekin ennen siedetylle ruualle on täysin mahdollista. On myös mahdollista, että vauvasi saa oireita vasta kun syöt jotain ruoka-ainetta monta päivää putkeen / isomman annoksen tms.

 

Äidinmaitoon voi tulla jäämiä pahiksista ilmeisesti päiviäkin sen jälkeen kun ko. ruoka-aine on jätetty pois ruokalistalta. Lisäksi etenkin suolisto-oireet paranevat viiveellä, joten parannusta tilanteeseen kannattaa odotella kärsivälisesti. Mua lääkäri neuvoi olemaan dieetillä kaksi viikkoa, juuri edellä mainittujen syiden takia.

 

Meidän pojalla on vasta vuoden vanhana todettu ruoka-aineallergioita, ensimmäiset 6kk oli täysimetyksellä eikä osattu yhdistää masuvaivoja mun syömiin ruokiin. Ja näin jälkeenpäin tulee vain paha mieli, kun miettii olisiko voinut parantaa pikkuisen oloa olemalla syömättä jotain... Kovin kummoisesti ihottumaa pojalla ei ole koskaan ollut, ja muutenkin selviä oireita tuli vasta, kun pojalle ruvettiin vehnää antamaan. Että teillä nyt on paljon hankalampi tilanne kuin meillä oli.

 

Toivottavasti saatte pikkuisen oloa parannettua :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksesta, Xedra. :) Vein vauvan lopulta neuvolaan ja sieltä ohjattiin lääkäriin. Päivystyksestä saatiin lähete lastenpolille, aika tiistaina.. Sennan iho on ollut vaihteleva, eilen testattiin pikaista suihkua rasvausten yms lisäksi ja tuntui vaikuttavan. Tai sit joku muu aine on tosiaan poistunut.. Raajat ovat hyvät ja ainoastaan vatsa kokonaisuudessaan on vielä ihottumassa, mutta ei enää räikeän punainen. Uutena asiana vatsaan ilmeisesti sattuu, kun itkee ja vääntyilee jäykäksi. Onneks enää pari päivää tähän sekametelisopan apuun..

 

Kova on tyttö rapsuttelemaan itseään, pitää pitää pitkähihaisia päällä, muuten tulee raapimajäljet kun iho kutiaa kovasti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuu Sugar kertomaan sitten kuinka meni lääkärissä,

meillä on kanssa allergia-oireita, joiden takia mennää lekuriin nyt torstaina.

Tosin mä en enää imetä, Helmi saa siis oireita jostain ihan itse syömästään, mutta kiva olis keksiä mikä aiheutta masukipuja ja ihottumaa <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites

Käytiin tänään lastenpolilla Sennan kanssa. Ensin otettiin NAN-PRICK koe, jossa altistettiin iholle pistokokeena NAN-äidinmaidonkorvike, muna ja histamiini(? en muista tarkkaan mikä tämä oli..) eikä tullut positiivista tulosta (IgE). Sitten oli lääkärin vuoro, joka ottikin talteen ruokapäiväkirjani sekä Sennasta kirjoittamani oireet imetysdieetin aikana (tein tän itse kun oli niin kamalat oireet). Maidoton-munaton kuuri jatkuu seuraavaan lääkärikäyntikertaan asti. Sain reseptit äidinmaidonkorvikkeelle, jota ostetaan apteekista sekä kortisonivoiteelle, apo baselle oily creme, punainen pullo (1kg pumppuloota) ja sitten neljännelle, sitä laitetaan tulehtuneisiin ihopoimuihin. Pahimmalle iho-osuudelle käytetään kortisonia kerran päivässä viikon ajan perusvoiteen lisäksi, sitten jatketaan perusvoiteella.

 

-- lisäys--

Jos maitoallergiasta tulee/ei tule tuloksia ja oireet jatkuu, mennään altistukselle terveysaseman polille, jossa juotetaan Sennalle NAN-maitoa -lehmänmaitokorviketta. Siellä seurataan oireet ja taas mennään tulosten mukaan.

 

Lääkäristä saatiin lähete labraan, jossa heti otettiin pikkuverikuva ja verestä vasta-aineseulonta maito, muna, kotimaiset viljatuotteet. Tulokset saa soittamalla kahden viikon päästä. Sennalla todettiin myös atooppinen iho.

 

Jos mun maidoton-munaton imetysdieetti ei pure oireisiin, sitten testaan esim. kotimaiset viljatuotteet. Tällöin mun ruokavalio kaventuisi niin paljon, etten pysty imettään ja sit käytetään apteekin äidinmaidonkorviketta. Mutta tämä on nyt vielä asioiden edellekäymistä.

Edited by Sugar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Helmin iho-oireet on oikeastaan kadonneet sen jälkeen kun jätettiin vehnä ja ruis pois :blink:

Oltiin lekurissa joka ei tiennyt mistään yhtään mitään, saatiin kuitenkin lähete allergiatesteihin.

No jospa se tästä, masukin on hieman parempi. Kun vaan löytyis selitys näille oireille niin olis kiva :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä katos oireet kun jätin vielä jauhelihankin pois, missä on samaa proteiinia kuin maidossakin. Muita lajeja en jättänyt pois! Ihanaa jos tällä aikavälillä selviää. Vauvakin on ollut tyytyväinen, syönyt ja nukkunut hyvin! :) Soittoaika viikon päästä..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hienoa Sugar! Meilläkin on ollut kokonaisia öitä jo vaikka kuinka monta. Ihanaa nukkua ilman herätyksiä :rolleyes:

Ja tietysti se ekstravaatteiden pesu joka kakan jälkeen sais kyllä jäädäkin pois <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille tuli soitto allergiatesteihin liittyen-lisäohjeita. Tosin ihan samalla tavalla mennään kuin tähän asti eli ilman vehnää, no ohraa ja ruista en ole niin tarkasti tutkinut. Kauraa saadaan kumminkin jatkaa, vai pitäiskö se sittenki lopettaa :unsure: No kaipa mennään sillä edelleen kun ei siitä mun mielestä ole tullut mitään oireita.

Elokuun lopussa/syyskuun alussa päästään sitten testeihin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt tämän viikon välillä tajusin, että kalasta tuli nokkosihottumaoireet! Senkin jätin pois, kun lohta söin kerran pari viikossa.. Huomenna soittoaika.. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tilannekatsausta = labratulokset tulivat ja kaikki negatiivisia. Sanottiin, että voi ottaa takaisin hiljalleen maito- ja munatuotteet. Noh, eilen aloitin sitten hiljalleen yhdellä, kahdella tuotteella ja seurauksena tänään 'nokkos'ihottumaa, punaisia pisteitä siis ja iltaa kohden ne olivat koko vartalolla. Vatsanseutu näyttää taas olevan kokonaan punainen.

 

Lääkäri käski ottaa yhteyttä jos oireet pahenesivat ja katsottaisiin sitten imetysdieetti/korvikkeeseen siirtyminen. En kyllä jatka maito/munan syömistä, kun kerran tulee noin selkeästi oireet!! Tällä välin iho oli jo oikein hyvä, kun en siis noita syönyt. Mun mielestä tässä on nyt selkeä syy-seuraussuhde, vai mitä??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos vauva oksentaa pian syötyään onko se oire ruoka-aineallergiasta, vai eikö suolisto ole vielä tottunut. Typy ei oksenna syötyään luumua, mutta porkkanan jälkeen tulee maito+porkkanaa kaaressa, useamman kerran....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vauvan ruoka-aineallergioiden "kotidiagnostiikka" on hyvin vaikeaa ja siksi altistukset tulisi mielellään vauvalle tehdä sairaalassa etenkin jos mahdollisia epäiltyjä oireiden aiheuttajia on useampia tai kyse on ravitsemuksellisesti merkittävistä ruoka-aineista kuten maidosta tai viljoista. Tämä siksi että vältettäisiin turhat välttämisdieetit (sekä lapsen että äidin) ja ruokavalion supistuminen ja toisaalta osattaisiin suunnata tutkimukset oikealle taholle sen sijaan että ruokavaliosta vain karsitaan yhä uusia ruoka-aineita pois. Kela myös edellyttää näitä altistuksia jotta esimerkiksi maitoallergiselle lapselle myönnetään korvattavuus erityiskorvikkeisiin. Kotiseurannasta tekee vaikeaa se, että oireet voivat tulla joko heti tai viiveellä, niitä tulkitaan helposti vanhemman omien ennakkoasenteiden mukaan ja toisaalta lapsella voi olla samanaikaisesti myös koliikkia, refluksia, virusinfektio tai mitä tahansa muuta vaivaa jolloin munan ja kanan erottaminen menee aika vaikeaksi.

 

 

 

 

Atooppinen iho lehahtelee helposti ihan "omia aikojaan" riippuen syömisistä, vaatteiden materiaalista, hikoilusta ja tosiaan vaikka kuun asennosta ;) Siksi oireiden tulkinnassa on tosi helppo mennä lankaan ja tehokas ihonhoito riittävän tuhdeilla voiteilla, kortisonilla jne. saattaakin korjata ongelman ilman että ruokavalioon tarvitsee ensinkään puuttua. Toisaalta atoopikkolapset monesti oireilevat ihollaan minkä tahansa uuden ruoka-aineen aloitukseen ja tällaiset "lehahtelut" voivat hyvinkin vaimentua ja jäädä pois kun altistusta vain jatketaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ei kyllä ole altistuksin ohjattu kuin maito- ja vilja-altistuksiin. Vilja-altistuksesta kieltäydyin, koska tulos kotialtistuksessa oli niin hirvittävä, että pahempikin idiootti näkisi, että vilja on syynä eikä kuun asento. Kelan vammaistukea ei saada, kun altistusta ei tehdä, mutta mä en ala rahan takia lasta satuttaa. Sama tilanne oli valitettavasti myös maidon kanssa, mutta korvikemaitojen hurjan hinnan takia altistukseen oli pakko ryhtyä Kelan korvaavuuden saamiseksi.

 

Kotidiagnostiikka on mun mielestä aika helppoa, silloin kun on selvät oireet. Ei meidän allergialääkärikään ihmeempiä kysele, vaan sillä on lastenlääkärien oppi mennyt perille: 24 tuntia vuorokaudessa lapsen lähellä äiti tuntee yleensä lapsen parhaiten.

 

Yhden hoitosuunnan mukaan kortisonia pitäisi välttää viimeiseen asti, vaikka "tavallisin" koululääketiede sitä suositteleekin. Vauvan elimistölle kortisoni ei ole hyvästä, ja oireiden hoitaminen syyn hoitamisen sijasta ei ainakaan mun korvaan kuulosta järkevältä. Jos oireita ei saada pois, silloin tietysti pitää vauvan oloa pyrkiä helpottamaan kaikin keinoin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viljatuuli: osastolla altistus tehdään aloittaen minimaalisella annoksella (yhdellä pisaralla) oireita seuraten joten pahoja oireita ei asianmukaisesti toteutetussa altistuksessa kyllä pääse tulemaan. Mitä tulee atooppisen ihottuman hoitoon niin se on ihan oma tautikokonaisuutensa eikä pelkästään allerginen oire (jos iho oireilee vain ja ainoastaan sille yhdelle ruoka-aineelle ja on muuten priimakunnossa niin kyse on allergisesta ihottumasta kun taas atooppinen iho on yleisesti ottaen herkkä, kuiva ja lehahteleva) ja vaatii niin ollen myös hyvää yleishoitoa. Toisin sanoen, ruoka-aineallergia voi pahentaa atooppista ihottumaa mutta toisaalta se pahenee monista muistakin asioista eikä välttämisdieetti yleensä korjaa sitä kokonaan jos ihonhoito muuten laiminlyödään. Ei esimerkiksi ruoka-ainealtistusta ole välttämättä järkevää edes tehdä ennen kuin iho on ensin saatu paikallishoidoilla mahdollisimman hyvään kuntoon koska muuten ei kukaan pysty sanomaan mitkä läiskät ovat mitä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä niitä valitettavasti pääsee, kun oireilutapoja on muitakin kuin välittömästi tuleva anafylaksia (pahimpana esimerkkinä). Meillä esim viljat oireilevat hyvin pahasti 6 tuntia syömisen jälkeen. Kun altistuksen valvottu kesto on usein noin 4 tuntia ja annosta kasvatetaan sen aikana hurjasti, pahoja oireita pääsee syntymään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä altistukset tehdään kyllä osastolla ja seuranta-aika on tarvittaessa yönkin yli (suolisto-oireisia on joskus seurattu useampi päiväkin). Jos tiedossa on että oireet voivat olla rajuja niin altistus voidaan tehdä hitaamminkin jos vain vanhempi saa suunsa auki ja tästä asiasta mainittua.

Edited by Angervo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pienemmillä paikkakunnilla ne on varmaan julkisella keskitetty sairaalaan, mutta meillä julkinen puoli tekee keskusneuvolassa ja yksityisillä lääkäriasemilla niitä tehdään varmaan joka puolella, missä isompia lääkäriasemia on (Mehiläinen, Terveystalo yms.).

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Meillä ei ainakaan altistuksessa sitä voitu tehdä hitaammin eikä pienemmillä annoksilla, vaikka miehen kanssa me molemmat sitä pyydettiin, kun tiedettiin miten paljon tyttö oireilee. Vaikka miten pyydettiin niin ei, piti antaa samat määrät mitä kaikille muillekin normaalisti annetaan eikä joustoa löytynyt.

 

Ensi kerran altistus olisi kuulemman jo lokakuussa kun tyttö on vuoden. Mua niin ahdistaa mennä sinne rääkkäämään tyttöä taas. Perun varmaankin sen ajan uuteen altistukseen. Mitä järkeä mennä, kun nyt kuitenkin saatiin Kelalle B-lausunto ja Kelä korvaa maidot 2-vuotiaaksi asti!?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sasa: no esimerkiksi sen vuoksi että ruokavalion monipuolistamisen kannalta on aika eri juttu tehdä vuosikkaan kaikki ruoat erikseen maidottomina sen sijaan että lapsi voisi syödä kaikkea mitä vanhemmatkin ja ottaa heistä esimerkkiä. Ajankohta perustuu ihan siihen, että suurella osalla lapsista hankalatkin maitoallergiat alkavat tuossa iässä jo pikkuhiljaa helpottaa. Yli vuoden ikäinen lapsi jo helposti itsekin pistelee suuhunsa kaikkea kun vanhemman silmä välttää, joten on aika olennaista tietää pitääkö näitä vahinkoaltistuksia varoa vaiko ei. Valvotussa altistuksesa tulee kumminkin sitten turvallisissa olosuhteissa todettua sietääkö lapsi maitoa tipan vai desin.

Edited by Angervo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ainakin oli ohjeena, että itse aletaan altistaa maitoa pikkuhiljaa ennen seuraavaa kontrollikäyntiä, ei siis mitään valvottuja altistuksia enää. Tänään tipahti aika postilaatikkoon, kolmen viikon päähän. Ajattelinkin huomenna soitella vielä allergiakeskukseen tarkkoja ohjeita tämänhetkiseen tilanteeseen. (Meillä saatiin diagnoosi vähän yli vuoden iässä, suolioireita kolmiviikkoisesta saakka, nyt ikää 1v 7kk.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suolioireisen (ja muutenkin hitaammin reagoivan) altistaminen on kyllä ihan pepusta. Meillä kans annettiin tytölle meidän mielestämme isoja määriä lehmänmaitoa altistuksessa, kun ei niitä iho-oireita raukalle tule eikä tullut. Noh, menihän siinä sitten seuraava ilta ja yö kipua itkiessä ja monen monta päivää toipuessa :( Ja vielä olisi pitänyt kotona jatkaa lehmänmaidolla. Huoh. Kyllähän sen ymmärtää, ettei Kelan tukia voida liian heppoisin perustein myöntää, mutta jotenkin tuo lapsen kiusaaminen on kyllä tuskaista seurata näin vanhempana, kun itse tietää ihan tasan tarkkaan että lapsi ON allerginen. Meillä esimerkiksi oli jo 3. maitoallerginen lapsi kyseessä, joka reagoi ihan vastasyntyneestä asti minun kauttani lehmänmaitoon (ja muihinkin ruoka-aineisiin)... vaikka kuinka yritin aluksi ajatella, etten vain "kuvittele" lapselle allergiaa, niin olihan se ihan selvä, kun oireet olivat ihan samat kuin isommilla sisaruksilla.

 

Maitoallergia (tai muutkaan ruoka-aineallergiat) ei muuten välttämättä mene ihan heti ohi, vaikka niin joka paikassa yleensä sanotaan; meillä kaksi vanhempaa lasta "paranivat" vasta ihan tässä vuosi sitten ja nyt pojilla on ikää jo 14 ja 11 vuotta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Millaisia iho-oireet voivat olla? Meidän typyllä on kasvoilla, etenkin suun ympärillä ja silmäluomilla punaisia näppylöitä. Tänään niitä oli ensimmäistä kertaa myös vatsassa (sai eilen ensimmäistä kertaa kiinteitä, perunaa, en tiedä vaikuttaako). Allergiaa epäillään, koska typy on ollut syntymästään saakka varsin itkuinen ja kakka on vihreää limaa. Mun muutaman viikon maidoton, munaton ja viljaton dietti ei ole auttanut :girl_sad: . Julkiselle tutkimuksiin päästään vasta marras-joulukuun vaihteessa. Kyllä suututtaa tää odottaminen, typy itkee ja perheen korvat on koetuksella. Pahinta kun ei osaa typyn oloa helpottaa...

 

 

muoks. Niin ja refluksia epäillään myös ja siksi aloitettiin nyt kiinteät.

Edited by Kaneli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suosittelen laittamaan eurot ja sentit jonoon, ja viemään pikkuisen yksityiselle. Parilla sadalla eurolla saa varmuuden siitä, mistä allergiasta on kyse, ja huutokin ainakin vähenee.

Näin siis kävi meillä enkä ole hetkeäkään katunut päätöstä.

Meille sanottiin neuvolassa ettei edes kiinteitä saisi aloittaa ennenkuin tiedetään onko kyseessä esim. maitoallergia, muutahan neiti ei silloin vielä syönyt enkä enää imettänyt, joten aika helppo oli syy löytää.

 

Meillä iso-oireet ovat olleet lähinnä lehahteluja, jossain vaiheessa oli sellaisia isoja länttejäkin, mutta ne ovat jääneet jo pois. Meidän neidin suurimmat ongelmat ovat olleet ensin juuri vihertävä kakka ja sitten veripulauttelu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yksityinen mut laittokin tälle dietille. Juttelin vaan lähipiirin allergisten lasten äitien kanssa ja moni totesi saaneen tarkemmat tutkimukset julkisella puolella. Mutta kai se on yksityisellä meidänkin tämä asia hoidettava, koska tilanne on jo kohta kestämätön niin typyn kuin koko perheen kannalta. Ja saahan sitä yksityisellä toivoa, että tekevät kaikki mahdolliset/tarpeelliset testit. Mua vaan niin suututta tuo julkinen terveydenhuolto kokonaisuudessaan :skilletgirl: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now