Kattis

Rintapumput

79 posts in this topic

Niin vaikea sanoa miten toi oikeasti kaytannossa toimii mutta mita muuta niistä pulloista juotetaan kuin sita pakastettua maitoa? Kuvittelen etta pulloja tarvitaan vain kun tissit ei ole paikalla eli kun vauva jaa isan hoiteisiin esim laakarissa kaynnin aikana tai vastaavassa tapauksessa? Eiko silloin ole katevaa vain lammittaa pullo pakkasesta ilman mitaan latraamista erillisten pussien kanssa? Ei tarvitse pusseja steriloida yms. Vauva siis on viela mahassa ja systeemi on varmaan vaihdettava kun ikaa tulee lisaa mutta kuvittelin etta tama systeemi olisi esim kuudella pullolla kaytannollinen ihan pienen kanssa. Mita mielta olette?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen samoilla linjoilla pikkurinsessan kanssa. Meillä pakastettiin minigrip-pusseihin, ne menee huimasti pienempään tilaan kuin pullot eikä sitten tarvii niin montaa pulloa. Meillä on Aventin pumppu ja 4 pulloa ja niillä pärjättiin. Pumppasin pulloon, kaadoin maidon pussiin ja pakastin. Sitten sulatus pussissa ja kaato pulloon.

 

Tuo Kattiksen miettimä systeemi kuulostaa teoriassa ihan toimivalta, käytännössä voisin heittää pari mahdollista ongelmaa. Suoraan pullot pakastessa pitää joka kerta saada pumpattua just se kerta-annos. Ei voi oikein pumppailla vähitellen 40 ml kerralla ja sitten syöttää 120 ml. Tai siis sitten tarvisi jo 3 pulloa, jotka veisi pakkasesta tosi ison tilan. Toisekseen itse tykkäsin pumppailla varalle enemmänkin maitoa silloin kun ehti ja siltä tuntui eikä aina tapauskohtaisesti. Yhdellä annoksella saattaa saada kaksi tuntia vapaa-aikaa äidille, yhtään pidempää aikaa varten tarvitaan useampi maitoannos. Pientäkin shoppailukierrosta varten meillä ainakin tarvi olla varastossa vähintään kolme annosta maitoa. Eli vaikkapa kuudella pullolla yhtään pidempää reissua saisi suunnitella viikon verran ja täyttää pakastinta, sen sijaan, että täyttäisi pakastinta vähitellen.

 

Onpas sekava selitys. :ph34r: Mutta siis mulla oli parhaimmillaan ja yleensä kymmeniä pusseja maitoa pakkasessa. Aina sen kokoisia pusseja, kun kulloinkin pumppaustuloksen perusteella kannatti pakastaa. Ja tuo salli yllätyslähdöt, ei tarvinnut aina varmistella onko sitä maitoa nyt tarpeeksi. Ihan alkuvaiheessa oli vain tuo muutama annos aina valmiina ja silloin pitikin miettiä miten kauan voi olla pois ja soitella välillä kotiin. Varsinkin, kun syöminenkin oli niin epämääräistä aluksi, että ikinä ei varmaksi imetetyn lapsen kohdalla tiennyt syökö sen nyt tämän koko annoksen vai meneekö hukkaan, kun se syökin vasta myöhemmin kunnolla. Pari pussia taisi mennä lopuksi roskiin, mutta muuten siis kuluivat kyllä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne aventin kipot on loistavia sitten myös kun aloittaa kiinteät. Sopivan pieniä (180ml ja 240ml meillä) kun ruokamäärätkään ei olleet isoja, jos lapsi syö 1dl niin turha laittaa mitään 4dl annosta kerralla pakastimeen koska muuten syöttää monta ateriaa peräkkäin samaa.. Itse "löysin" ne kipot vasta kiinteiden aloituksen aikaan, enkä silloin kun maitoa piti pakastaa miltei päivittäin. Maidot pakastelin jääpalamuotteihin, ostin niitä ikean kivoja muotteja niin välillä oli sydänmaitoa jne :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos kommenteista. Taytyy varmaan vahan miettia tata systeemia ja katsoa miten homma toimii sitten kun on maitoa milla testailla mutta en kylla kauheasti innostu naista muovipurkeista ja pusseista silla koko idea lasipullojen kanssa on etta ei tarvitse miettia mita ja missa lampotiloissa muovista alkaa liukenemaan maitoon jotain sinne kuulumatonta eika tarvitse ostella mitaan kertakaytto juttuja. Pienet lasipurkit vois olla yksi vaihtoehto vaikka ei nuo 120ml pullot musta pakkasessa niin hirveasti tilaa vie.

 

Suoraan pullot pakastessa pitää joka kerta saada pumpattua just se kerta-annos. Ei voi oikein pumppailla vähitellen 40 ml kerralla ja sitten syöttää 120 ml.

 

Hyva pointti. Mulla ei ole aavistustakaan kuinka vaikeaa on pumpata vaikka 100ml. Ma olen jotenkin ymmartanyt etta maitoa voi vuorokauden sisaan kerata astiaan pakastamista varten kunhan vain viilentaa maidon kylmaksi kylmaan veteen laitetussa astiassa ennen kuin lisaa edelliseen satsiin. Nain paasisi tuon Karpasen huomaavan ongelman ohi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos maitoa tulee hyvin, tulee se 100 ml helposti. Mutta ihan yhtä hyvin se 50 ml voi olla tiukassa. Mulla alkuaikoina ei ikinä tullut millään 100 ml, myöhemmin sain helposti jopa 200 ml. Mutta isommat määrät kerralla vaativat yleensä varmaan harjoitusta, eli sitä, että pumppaa suht säännöllisesti, jotta rinnat tottuvat isompaan maidon kulutukseen kuin pelkkään vauvan juomaan.

 

Maidon voi tosiaan pakastaa isommissa erissä juuri noin. Itse en tosin käyttänyt kylmää vettä vaan ihan jääkaappia. Maitoa voi saman päivän pumppailuista keräillä yhteen, kunhan jäähdyttää ennen yhdistämistä. Tuossa suoraan pullossa pakastamisessa näin vaan sen ongelman, että eikös ideana ollut pumpata suoraan pulloon ja pullo pakkaseen, niin nyt pitäisi pumpata pulloon ja kaataa sitten maito toiseen astiaan vain kaataakseen sen myöhemmin takaisin pulloon, tai pumpata pariin eri pulloon ja niistä yhdistellä. Ei kuulosta musta enää kovin helpolta. Kuulostaa jokseenkin mielekkäämmältä kaataa maito pullosta vaikka tuommoiseen Aventin säilytysastiaan, keräillä siihen isompi erä ja pakastaa sitten, tai pakastaa pienissä erissä pusseissa.

 

Toki lasipulloillakin varmasti pärjää, jos vaan on tarpeeksi tilaa pakastimessa ja tarpeeksi pulloja. Ihan muutamalla pullolla en usko helposti pärjäävän, jos niissä pakastaakin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aventin pumppu ainakin on bpa-vapaa, noista VIA kipoista en nyt muista. 100ml irtosi noin vartissa, ja pitää muistaa että osa ei onnistu pumppaamisessa, ennenkuin hamstraa 20 kpl pulloja tms.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos ei halua käyttää muoviastioita, niin maidon voi kyllä pakastaa vaikka keitetyissä pilttipurkeissa tai joissain muissa lasipurkeissa. Mutta silloinkaan en näkisi ongelmana, et jos on pumppu merkkiä X ja pumppaa siihen sopivaa pulloon ja kaataa sen sit siihen lasipurkkiin (tai vaikka siihen lasiseen tuttipulloon, jos haluaa siinä pakastaa). Ei varmasti ehdi liueta mitään siitä muovista (jos kutienkin uskaltaa kerran sillä pumpullakin, jossa on muoviosia, pumpata) mitään kun ei sitä sen kummemmin siinä pullossa sitte lämmitellä/jähytellä. Ja jos aikoo (kuten useimpien on pakko) pumppailla päivän aikana useamman kerran ja säilyttää jääkaapissa, niin silloinhan varsinkin voi pumpata mihin astiaan tahansa, jähdyttää lasipurkissa ja kaataa sitten siihen lasipulloon/pakastusastiaan, mihin haluaakin.

 

Meillä ei vauvana M juonut aventin pulloista, vaan pääasiassa tommee tippeen kun niihin sai kaikkein hitaimmalla virtauksella olevan tuttiosan (neidillä kauhea imu). Näin ollen meillä pumpattiin siihen aventin pulloon, josta kaadettiin sitten tuohon pulloon tai pakastusastiaan. Joten jos meillä käytettäis lasisia pulloja, niin toimisin samalla tavalla. Toinen mikä ei itselle tullut mieleen, oli että pumppailua täytyy tehdä säännöllisesti, et sitä maitoa tulee ja kaikilla ei tule siltikään. Meillä herättiin tuohon säilytysastioiden tarpeeseen siinä vaiheessa, kun ne kaikki olemassaolevat 4 tuttipulloa olivat pakasteessa ja todettiin, että kun siellä on jotain 100ml per pullo (vuorokauden saalis), niin ne ei riitäkään välttämättä kovin moneksi kerraksi kun pitää sulattaa koko pullo kerralla ja siitä voi mennä suurin osa hukkaan (jos on arvioi nälän väärin tai jos ehtii lämmittämään maidon liian aikaisin tai jos yhden pullon sisältö ei ihan riitäkään). Mulle suositeltiin niitä minigrip-pusseja, mut koin ne ällöttäviksi ja ostin ne aventin kipot, jotka oli todella käytännölliset sen pumpun kanssa. Minigrippeihin uskaltauduin vasta kun äidinmaitokeskus suositteli niitä ja niiden vaatimat purkit ei sopineet meidän pakasteen koreihin pystyyn, mutta ne pussit oli kaikista kätevimmät käytössä ja nyt kakkosen kanssa aion kyllä pakastaa alusta lähtien niihin (mut siis ymmärrän niiden ällötyksen, käytäntö vaan meni sitten tässä edelle minulla).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuskin kenellakaan on mitaan ongelmaa kaadella maitoa pullosta toiseen mutta jos ei ole pulloja niin mielummin ostaa pumppuun yhteen sopivia pulloja kun niita kerran on olemassa. Toisaalta lasipullot on painavia enka tieda tekeeko se niiden kayton pumppaamiseen hankalaksi. Maidolle on myos myynnissa steriileja pakastuspusseja jos haluaa pakastaa maidon muovipusseissa. Mulle jai semmoinen kasitys etta ainakin Medelan pusseihin voi pumpata suoraa. Itse vain tykkaan aloittaa mahdollisimman yksinkertaisella systeemilla jotta into ei lopahda ja lisailla tarvikkeita sitten kun tuntuu etta siihen on tarvetta. Kiva kuulla mita muita mahdollisuuksia olemassa jos vaikka joutuu pumppailemaan enemmankin kuin satunnaiseen kayttoon.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tyttö pienenä taas joi nimenomaan Aventin pulloista, Ainun pulloissa oli aivan liian nopea virtaus. En siis suosittele ostamaan myöskään jonkun tietyn merkin lasipulloja kovin isoa määrää etukäteen vaan testaamaan ensin miten vauva pullon tutista juo.

 

Musta oli kyllä tosi kätevää, että pumppuun kävi juuri meidän käyttämät pullot, kun välillä pumppasin juuri ennen käyttöä maidot ja sitten sai vaan lykätä tutin paikalleen ja valmista tuli ilman ylimääräistä tiskiä. Mutta onnistuu se kaatelukin ja pakastuksen kannalta se toki melko sama onkin mihin astiaan pumppaa, jos kuitenkin yhdistelee maitoja ennen pakastusta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mulla oli ne mamin anti-colic pullot kiinni aventin pumpussa, ja sähköpumppuun kävi ne "tavis" kapeat pullot. meillä taas ei tarjottu edes muista pulloista kuin noista anti-colic koska ilmavaivoja oli. niihinhän käy kai kaikki leveät tutit, meillä käytettiin niitä mitä tuli pullojen mukana ja sitten niitä aventin. eikä tuntunut haittaavan vauvaa vaikka tutit olivatkin erimuotoisia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo lasipulloissa kannattaa varmaan tarkistaa onko tavallinen vai leveasuinen malli etta voi vaihtaa tutin muuhun merkkiin jos se ei vauvalle sovi. Ainakin Lifefactoryn lasipulloissa on tavallinen kapea kaula ja niihin sopii monet muutkin tutit kuin ne mita niissa tulee mukana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos kommenteista, tuli esiin hyviä pointteja! Olin ajatellut, että välttelisin muovia mahdollisimman paljon ja että en mielelläni kaataisi maitoa muovipullosta lasipulloon jne., mutta niin, onhan se rintapumppukin muovia. Me ei olla vuosikausiin esim. lämmitetty mikrossa mitään muoviastioita, niin lasipullot tuntuivat siksi aika hyvältä ajatukselta. Tiedän monia, jotka ovat pakastaneet maitoa minigripeissä. Mulla kun ei ole vielä kokemusta mistään imettämiseen ja pumppaamiseen liittyvästä, niin vaikea sanoa, mikä olisi käytännössä helpointa ja paras ratkaisu. Ja tosiaankin, riippuuhan nää pullovalinnat siitä, mikä on vauvalle paras... Nimim. Pitää tehdä kaikesta vaikeaa :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos mikrossa lämmitys tuntuu muovipullojen kanssa ongelmallisimmalta, voisin lisätä, että meillä ei ole koskaan ikinä lämmitetty äidinmaitoa mikrossa. Yksi syy, miksi tykättiin minigripeistä oli, että niissä saa tosi kätevästi sulatettua/lämmitettyä maidon lämpimällä vedellä. Joko astiaan lämmintä vettä ja pussi siihen tai kiireemmässä juoksevan veden alla. Ja onnistuu tuo sama pullossakin, hitaammin vaan tai vaikka kiehuvassa vedessä.

 

Äidinmaidon lämmitystä mikrossa ei ylipäätään suositella. Siitä häviää jotain tärkeitä ravintoaineita tai jotain, en nyt muista sitä oikeaa selitystä, mutta ei ole suositeltua.

 

Eihän sitä kokemusta etukäteen olekaan, fiksu olet, kun etukäteen pohdit. :) Mä aloin miettiä asiaa joskus, kun lapsi oli kuukauden, onneksi tyttö ei ollut pullojen kanssa liian kranttu ja minäkin hyvin suurpiirteinen. Niin ja onneksi silloinkin sai kysyä vaukkareilta apua. :give_heart:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nimenomaan Ansi, on fiksua ajatella etukäteen (nimittäin minulle alkoi asia valjeta tosiaan siinä vaiheessa kun ne kaikki pullot olivat pakasteessa ja ei ollut enää mitään mihin pumpata..) :grin:

 

Ja äidinmaitoa tosiaan ei suositella lämmitettäväksi mikrossa, meillä tehtiin aina vesihauteessa. Siksi pienemmät määrät myös pakastettaessa ovat kätevämpiä, kun sulavat ja lämpenevät nopeammin. Lasipullossa lämmitys onnistuu erittäin hyvin, se johtaa paremmin lämpöä kuin muovi. Eikös noista muoveista (niistä mistä jotain voi irrota) niin se irtoaminen liity juuri siihen lämmittämiseen/kuumentamiseen? Joten siinä mielessä itse ajattelisin, että voisi hyvin pumpata BPA-vaapaaseen pulloon, josta kaataisi saman tien maidon lasiseen säilytysastiaan/pulloon, niin ei tule enempää turhaa muovikontaktia. Sen jälkeen kuitenkin kaikki jäähdytys/pakastus/sulatus/lämmitys tapahtuisi lasi-astiassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on kanssa ollu toi Aventin manuaalinen pumppu ja hyvin sillä pärjäili, kun tarpeen vaatiessa van pumppaili. Maidon pakastin pusseissa,sen verran kerrallaan kun päivän aikana sai pumpattua ja sitte niitä pikku pusseja oli pakastin täynnä :D Jossain vaiheessa tajusin, että niihin piti vielä laittaa päiväyskin, kun ei niitä ihan alvariinsa käytetty. Vesihauteessa saa pakastetun maidon tosi nopsaan sulatettua :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minäkin suosin pussissa pakastamista. 50ml annos sulaa ja lämpenee kuumassa vedessä tosi nopeasti, nopeammin kun jääkaappikylmä maito pullossa (se ei tunnu lämpenevän ikinä...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin suunnitellaan pumppaamista, että itse pääsisin välillä hetkeksi yksin kotoa pois. Minigrip-järjestely kuulostaa kätevältä, mutta tyhmä kysymys: pitääkö niitä jotenkin steriloida etukäteen? Normaalisti laitan ruoat suoraan pussiin sen enempää ajattelematta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä myös hyvät kokemukset Aventin sähköpumpusta. Tosi miellyttävä ja helppokäyttöinen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä myös hyvät kokemukset Aventin sähköpumpusta. Tosi miellyttävä ja helppokäyttöinen.

 

Komppaan tätä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin suunnitellaan pumppaamista, että itse pääsisin välillä hetkeksi yksin kotoa pois. Minigrip-järjestely kuulostaa kätevältä, mutta tyhmä kysymys: pitääkö niitä jotenkin steriloida etukäteen? Normaalisti laitan ruoat suoraan pussiin sen enempää ajattelematta?

 

Mietin ihan samaa; pitääkö minigrip-pussit jotenkin steriloida?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siis mun käsityksen mukaan kyllä ne pitäs steriloida kuten kaikki muutkin astiat missä maitoa säilytetään. Miten niitä kotioloissa steriloi on sitten eri asia. Ehkä joku sterilointi liuos vois sopia tarkoitukseen. Medela ja Lansinoh ainakin myy maidon pakastukseen steriilejä pusseja. On ne tietysti kalliimpia kuin perus minigripit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin suunnitellaan pumppaamista, että itse pääsisin välillä hetkeksi yksin kotoa pois. Minigrip-järjestely kuulostaa kätevältä, mutta tyhmä kysymys: pitääkö niitä jotenkin steriloida etukäteen? Normaalisti laitan ruoat suoraan pussiin sen enempää ajattelematta?

 

Mietin ihan samaa; pitääkö minigrip-pussit jotenkin steriloida?

 

Ikinä en steriloinut, enkä usko sen olevan tarpeen. Kaikki muut maidon kanssa kontaktissa olleet osaset pesin ja steriloin. Noita pussejahan ei kuitenkaan käytetä uudelleen.. Kädet kyllä steriloin tarkkaan ja yritin olla koskematta siihen pussin sisäosaan, eli käsittelin sitä niin, että avatessakin kädet koski vaan niihin ulko-osiin, ihan varmuuden vuoksi. Ne pienimmät minipussit oli kaikkein kätevimpiä ja kirjoitin niihin myös aina paljonko siinä pussissa maitoa on ja milloin se on pumpattu :) ja tämä kaikki vaiva siksi, että lapsi ei suostunutkaan juomaan siitä pullosta kuin pari hassua kertaa :D mun mieltä kuitenkin rauhoitti, että sitä maitoa oli siellä pakkasessa..

 

Pumppuna mulla oli Aventin sähkö/käsikäyttöinen ja Tommee Tippeen käsikäyttöinen. Molemmat oli ihan hyviä ja toimivia kapistuksia ja oli tarpeen, kun yhdessä vaiheessa oli pakko pitää tuotantoa yllä nimenomaan pumpulla, kun leikkaushaava esti imettämisen. Se olikin tosi hyvä vinkki, että hankkii Aventin käsikäyttöisen toiseksi pumpuksi siihen rinnalle, kun se sähköpumppu käy tietysti molempiin. Mulla kaks pumppua oli hyvä siksikin, että mä en todellakaan jaksanut pestä ja steriloida niitä heti käytön jälkeen ja aktiiviaikana pumppailin useamman kerran päivällä (ja joskus öisinkin). Silloin en ollut myöskään kuullut, että sitä pumppua voisi pitää väliajat saman vuorokauden aikana siellä jääkaapissa. Näin teinkin sitten myöhemmin..

 

Nykyäänhän kai lähes kaikki uudet pullot ovat BPA-vapaita. Jos asia mietityttää, niin kannattaa se varmistaa vielä pakkauksen kyljestä..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en steriloinut pusseja. Käytin kuitenkin toki vaan kerran ne. En osaa pelätä, että mitään kovin vaarallista tulisi uutena pakkauksesta otetusta pussista, mutta en sitten tiedä. Mä olen kyllä varmaan vähän liianki höveli monessa asiassa, kun tuokaan ei edes käynyt mielessä ennen kuin jonkun muun pohdintoja asiasta luin. :girl_sigh:

 

Olisinkohan täältä jostain lukenut, miten joku oli koittanut keittää noita pusseja, ei kannattanut vaan sulivat. :girl_haha: Sterilointiliuoksia en itse uskaltaisi varmaan käyttää, kun pelkäisin, että niistä jää jotain jäämiä sinne pussiin, ja noita jäämiä kyllä pitäisin vaarallisempina kuin mitään puhtaasta pussista tulevaa. Ja joku kuivatussysteemi pitäisi sitten kehittää, että varmasti kaikki lähtisi sisältä ja se kuulostaa kyllä jo tosi vaivalloiselta. Ainun pullopusseja ainakin myydään ihan normaalimarketeissa, ne on varmaankin paras ratkaisu, jos minigripit kauhistuttavat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pussien sterilointi kuulostaa kieltämättä aika oudolta, mutta sitä tulee niin kovin vainoharhaiseksi välillä ;)

Mulla kun on tuo Aventin pumppu, niin ehkäpä olis paras ostaa muutama Aventin säilytysastia ja käyttää sitten niitä tarvittaessa.

Ainun pullopussit kuulostavat myös järkeviltä - kiitos vinkistä! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ainakin äidinmaitoa saa luovuttaa niissä pienissä minigripeissä, jotka on keittämättömiä. Kuolisko sitten pakastaessa ne loput mömmöt, vai mikä on logiikkana, en tiedä. Tuolla ajatuksella itse sitten totesin, että eiköhän ne tehdaspuhtaina ole ihan tarpeeksi puhtaita meidän tytölle, jos ne kelpaa sairaalallekin sellaisenaan. Sinänsähän tämä koko keittäminen on todistettu olevan täysiaikaiselle vastasyntyneelle tarpeetonta, eli hyvä pesu ja normaali käsidesin käyttö ja hygienia riittää (itse kyllä harrastettiin tätä, kun hoitui sillä mikrosteriloijalla niin kätevästi). JA eihän ne muoviastiat ole varisinaisesti "steriilejä" keittämisenkään jälkeen, vaikka kiehuessa suurin osa bakteereista kuoleekin, varsinkin kun niitä käsitellään sitten steriloimattomilla käsillä.

 

Äidinmaitokeskuksessa ainakin korostettiin pumpun pesemistä, maidon jäähdyttämistä ja hyvää käsihygieniaa. Minä luottaisin näihin.

 

Ja se sterilointi on kyllä semmoista, et kun alkaa tekeen, niin tekee kaikelle... no mä mm. yhden purulelun sulatin meidän mikrosteriloijaan (melkein) kun eihän sitä olis saanut steriloida :D mut ku kaikki muukin oli siihen mennessä steriloitu....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now