Guest *OA*

Kantoliinat

197 posts in this topic

^^ Jos trikoinen liina tulisi kysymykseen, niin suosittlen sitä vastasyntyneelle. Siinä tosin on hivenen hankala mielestäni imettää (niin, että vauva on liinassa), mutta jos liina on päällä, niin ainahan lapsen voi ottaa liinasta ulos ja peitellä strategisia osia kantoliinalla jos julkisella paikalla imettää.

Rengasliina on myös tosi hyvä. Nopsa ja lyhytaikaiseen sisäkäyttöön erinomainen. Liinassa on helppo imettää ja kun sen käytön oppii, niin se on ihan sujuvasti puettava ja ergonominen (eli liina ei ole rutussa tai puneillaan, renkaat liian alhaalla, liina liian löysällä, lapsi jalat suorina tikkuina jne). Rengasliinoja löytyy kyllä edullisestikin käytettynä ja itse ompelukin onnistuu tosi helposti netistä ohjeita seuraamalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Kattis, mäkin suosittelen rengasliinaa (voi ostaa uutena, käytettynä tai tehdä aika helposti itse, siihen tarvitaan n. 2m about 70cm leveää kantoliinaa ja kantoliinarenkaat, mun mielestä isot metalliset on parhaat) tai sitten trikoista liinaa (eli just sellainen kuin esim. Moby wrap). Toi Babasling on kantopussi ja mun kokemuksen mukaan niiden täytyy olla just, eikä melkein sopivia, että se on tukeva ja sä saat kädet oikeasti vapaaksi. Rengasliina sen sijaan käy parhaimmillaan koko kantoiän, kun sitä kokoa saa portaattomasti säädettyä niiden renkaiden kanssa! Briteissä on sellainen foorumi kuin Natural Mamas, jossa on myös oma osio kantoliinakirpparille. Sieltä löytyy myös ohjeita ja tietoa kantamisesta (ja paljon paljon sellaista hifistelyä, josta alottelijan ei tarvitse tietää vielä mitään ;) ) ja varmaan myös tietoa siitä, onko teidän suunnalla Sling meettejä tai kantovälinelainaamoa. Niistä vois saada apua siihen sitomiseen ja myös sen kantovälineen valintaan.

 

Vinkataan nyt tännekin, että KANTOLIINAYHDISTYKSEN uudet nettisivut on avattu ja sieltä löytyy suomeksi tietoa niin kantamisesta kuin kantovälineistä :) siellä on myös listattuna kunkin paikkakunnan/alueen tukihenkilöistä ja liinalainaamoista :) Tosi monet asiat hiffaa parhaiten, kun joku kädestä pitäen opastaa..

Edited by mei

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitoksia neuvoista! Mä yritin katsella YouTubessa miten sen vauvan sais tommoseen rengasliinaan ja vaikutti aika hankalalta. Kai sitä oppii kun harjottelee. Mitä mieltä olette Maya tai Amazonas rengasliinasta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No niin, päädyin Ellaroo rengasliinaan joka vaikutti laadukkaalta ja oli suht edullinen. Kivat värit oli plussaa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt alkaa toi 6-kilonen poitsu olla selvästi iso trikooliinaan. Eli hankintalistalle pitänee laittaa ensimmäinen kudottu liina. Heittäkääpäs kokeneemmat suosituksia! "Vaatimuksena" edullisuus (ei miel. yli 60€), ei kovin hiostava näin kesäaikaan ja toki tukeva ja helposti sidottava. Yli budjetin meneviäkin saa toki ehdottaa, niitähän voi löytyä käytettynä halvemmalla. :)

 

:curtsey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Haikarankehto (Storchenwiege) taitaa olla kaikista kehutuin kudottu liina. Valitettavasti hinta on kyllä lähempänä satasta kuin kuuttakymppiä. Noita kannattaa katsella huuto.netistä ja kantoliinakanavan kirppikseltä koska eihän ne miksikään mene edes pesussa. Se kangas niissä on tosi nättiä, siis se kudonta. Itse ostan tuollaisen kunhan trikoo- ja rengasliinakausi loppuu (tai siis alkaa, ja sitten loppuu...).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoppedizin ja Girasolin liinatkaan ei yleensä ole mitenkään kovin arvokkaita, etenkään käytettynä. Jotain raita-Didymoksiakin varmaan saa edullisesti... Huuto.netistä varmasti löytää, mutta siellä kyllä saatetaan myydä vauva-lehden liinaakin merkkiliinana... Ei sekään huono kantoliina ole missään tapauksessa, ainakin niitä löytyy tosi halvalla! :grin:

 

Kantoliinoja on ihan joka lähtöön pituuksien ja materiaalien, kuosien ja värien suhteen, joten hintaa enempi katsoisin kyllä sitä, että se väri on sitten itselle mieluinen ja pituus käyttökelpoinen. Jos väri ei lopulta itteä miellytä, ei sitä liinaa tule käytettyä. Valinnan varaa on reilusti, joten kannattaa vähän surffailla.

 

Jos haluat vähän googletella, millaisia liinoja on markkinoilla, niin hyviä liinamerkkejä on mm:

Nati Baby

Didymos

Girasol

Hoppediz

Oscha slings

Lenny Lamb

Haikarankehto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä kanssa kiittelen listasta. Olen tässä aloittanut harjoittelemaan trikooliinalla pojan kantamista mutta se alkaa olemaan jo sen kokoinen mörssäri, että jää toi liina aivan liian löysälle tein mitä tahansa. Tota haikarankehtoa olen kuolannut mutta sen hinta vähän hirvittää, varsinkin kun meillä kotona asuu semmoinen puklupetteri ettei yksi liina riitä jos ei halua muksua kantaa liinassa, joka on uitettu puklussa. :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jee, kiitti linkkivinkistä ihana! :) Pitääkin pistää tilaukseen samantien.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä kans laitettiin tilaus menemään. :dancegirl:

Edited by NeNNNi

Share this post


Link to post
Share on other sites

itse suosin että liinat ostan käytettynä. sitten ne on jo pehmeitä ja kesyyntyneitä. ihan pakasta vedettyä uutta kudottua liinaa on muuten vaikea ainakin ensikertalaisen alkaa heti käyttämään.. sitä saa huoletta pestä, rullata, tehdä solmuja jne että tulisi helpommaksi sitoa.

itse just pesin 2 kudottua mitä mulla on-toisen sidoin leuanvetotankoon keinuksi isommille ja toisen pinnikseen riippukeinuksi taaperolle. kohta on taas kiva käyttää :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen yrittänyt mahani kanssa harjotella tuota rengasliinan asettelua mutta YouTubesta huolimatta olen vähän epävarma miten sen pitäisi istua. Eli selästä suorana, liina renkaiden läpi tasaisesti aseteltuna olkapaan ylitse mukavan tuntuisesti ja renkaat aika ylhällä. Mitäs sitten? Pitäisikö liina kiristää niin että yksi reuna on mun vartaloa vasten tukevasti ja sitten vauva pussiin kehtoasentoon ja viimeiseksi ulkoreunan kiristys?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kehtoasentoa ei varsinaisesti enää suositella. Eli laittaisin vauvan pystyyn siihen rengasliinaan. Youtubesta löytyy varmaan videoita, voin koittaa etsiä josko löytäisin jonkun hyvän :)

 

No tässä nyt ainakin yksi ihan ok, saksaksi (jota en itsekään ymmärrä, mutta tosta näet sen idean :)

 

 

Eli liina olalle (rengaspuolen olka) kuppimaisesti olkapään molemmin puolin ja niin, että liina ei paina kaulaa. Sopiva kireys on usein sellainen, että se renkula riittää suunnilleen vastakkaisen lonkkaluun kohdalle, kun laitat käden sen renkulan sisäpuolelle.. Olka asetellaan suunnilleen sopivalle kohdalle jo tässä vaiheessa (se liina on renkaiden kohdalta kerätty nätiksi ja tasaiseksi haitariksi jo aiemmin). Vauva pystyyn siihen pussiin (jos on pieni vauva, niin eteen, isomman voi laittaa lonkallekin) ja nostetaan se liina varovasti ylös, niin että pepun alle jää liinaa, jota voi ja kannattaa tunkea sinne itsensä ja lapsen väliin. Ihan pienet laitetaan sinne sisälle jalat sykkyrällä ja näin voi periaatteessa tehdä niin kauan, kuin se lapsesta tuntuu mukavalta. Liina tuodaan ensin vauvan päälaen korkeudelle ja sitten lasketaan taas alas niskan taakse.

 

Tämän jälkeen aletaan kiristelemään ja niin kuin videossakin näkyy, EI kiristetä koko liinaa kerralla, vaan useammassa osassa (kolme on useimmiten ok). Ensin yläreunaa, sitten keskiosaa ja sitten alareunaa.. Liinaa kiristetään samaan suuntaan, josta liina tuleekin eli yläreuna vaakasuoraan, keskiosa vähän alaviistoon jne. Kiristämistä helpottaa kovasti, jos se kaikki löysä tuodaan takaa eteen, niiden renkaiden viereen, jolloin siitä on lyhyempi matka kiristää ja ylimääräistä kitkaa ei ole niin paljon :) Lopuksi lapsen niskan taakse rullataan siihen ylimääräiseen liinaan ns. Molton, eli vaikka harso tai muu kankaankappale. Tarvittaessa myös se liinan ylimääräinen häntä käy tähän. Se tukee lapsen niskaa mukavasti.

Edited by mei

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos tosi paljon tosta perinpohjaisesta selityksestä! Tuo selvensi hommaa reilusti kun ei tuon Ellaroon mukana tulleet ohjeet ollut kovin kummoiset. Nyt vain pitäs tuo neiti saada mahan tälle puolelle että päästään kunnolla kokeilemaan. Liina lähtee synnärille mukaan!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tänään hain herkullisen värisen haikarankehdon postista. Harmi vaan kun otin varman päälle ja tilasin 5,2 metrisen - piiiikkusen liian pitkä tämmöselle 162 senttiselle kuikelolle. :rolleyes: Noh, täytyy ajan kanssa perehtyä noihin sidontoihin niin jos sen liikapituuden sais johonkin "piilotettua". Vinkkejä anyone? Tosin se hyvä puoli tässä on, että varmasti mahtuu poitsu sitte isompanakin liinaan. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Liikapituutta voit piilottaa esim. niin, että kun teet kietaisux2 sidontaa, niin lopuksi vaan kieputat hännät takaisin eteen ja vielä vaikka taakse jos tarvii. Siihen se häviää sopivasti. Ainakin saat tuolla liinalla tehtyä tosi paljon eri sidontojakin. Selkäpuolella etenkin kangasta riittää monenmoisiin vahvistettuihin sidontoihin. :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

No niin, tulipa selattua tätä ketjua jonkin verran mutta silti jäi kysyttävää.

 

Trikoinen liina on hankintalistalla syksyksi. Hug a buggia olen miettinyt, mutta onko siinä jotain sellaista mistä ns. kannattaa "maksaa ekstraa" (?) verrattuna muihin trikoisiin liinoihin?

 

Muoks: muita vaihtoehtoja on esim Mam Eco, Tricot Slen, Moby wrap

Edited by jpo

Share this post


Link to post
Share on other sites

jpo: Samaa olen minäkin pohtinut, tosin olen kallistumassa Mam Econ puoleen, lähinnä sillä ajatuksella, että jos olisi hieman pitempi käyttöikä kuin puhtaassa trikooliinassa... Mutta tosiaan käyttökokemuksia ei minullakaan vielä ole :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli Mam Eco ja tykkäsin siitä kovasti. Se oli vähän kapeampi ja näin ollen helpompi käsitellä kuin jotkut muut trikoiset. Hug a Bub on kans aika kapoinen. Hyvä ihan pienelle, mutta sitten taas isommalla lapselle se lisäleveys ei ole yhtään pahitteeksi.. En mä näe, että siinä huggiksessa olis mitään niin spesiaalia, vaikka ihan laadukas ja hyvä trikoinen se onkin :)

 

Jos itse seuraavan lapsen kanssa käyttäisin muita kuin kudottuja liinoja, niin valinta olis varmaan kokomusta Mam Eco..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jep, mä tonne kirppikselle jo liityinkin :) Huutiksessa liikkuu kanssa paljon tavaraa ja käytettynä ajattelinkin ostaa.

 

Ehkäpä kallistun tuohon Mam Ecoon. Kiitos mei ja Sinttiäinen :give_heart:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle tuli eilen Girasolin rengasliina, nopeella testillä aika mahtava kapistus!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now